• Boris dagliga blogg

Måndagen den 26:e juni 2017.

Allsvenskan tillbaka om en vecka.
Confederations Cup visar att de bästa landslagen finns i Amerika och Europa.

Semifinaler: Portugal-Chile och Tyskland-Mexiko
Bara videgransking vid målsituationer, och utvisningar ska vara personliga och endast en man kort i tio minuter.


GÅRDAGENS SKVALLER
Van Dijk och Oxlade-Chamberlain, Matthias Ginter, Gareth Bale.

FOTBOLLSHISTORIA: 
1992 Danmark vinner EM-finalen.
2003 Marc-Vivien Foe dör i direktsändning.
2006 Schweiz slår två icke önskvärda VM-rekord.
2011 River Plate ramlar ur första ligan i Argentina för första gången på 110 år.

FÖDD IDAG:
Paolo, Samir, Joel.

DAGENS TRÖJA

TYSKLANDs förstatröja i VM i Sydafrika 2010

Allsvenskan tillbaka om en vecka.


Lördagen den 1:a juli kommer Allsvenskan igång igen, men Superettan kör på. Inga av topplagen var inblandade i gårdagens matcher. Högst placerade laget som spelade var fyran Östers IF som vann sin match med 5-2 över Varberg och det med bara tio man sedan minut 35. Snart lär Öster passera Helsingborgs IF och bli en aspirant på kvalplatsen till Allsvenskan.
 

Confederations Cup visar att de bästa landslagen finns i Amerika och Europa.


Men det spelades lite viktigare fotboll också. Åtminstone om man är ett land som vunnit sin kontinents mästerskap. Fast det var inte så spännande då gruppspelet avslutades. Det fanns fyra lag som borde gå vidare. Europamätarna Portugal som blev klara i förrgår och Nordamerikanska mästarna Mexiko som också gick vidare från A-gruppen. Gårdagens matcher var givna till det andra laget från Europa, världsmästarna Tyskland och Sydamerikamästarna Chile.
 

Semifinaler: Portugal-Chile och Tyskland-Mexiko


Chile mötte Australien och klarade sig vidare om de inte förlorade med mer än ett mål. Det var lite, lite spännande ett tag då Australien tog ledningen, men i andra kvitterade Chile och de var sämst tvåa i gruppen. Tyskland som valt att komma med ett antal påläggskalvar i sitt lag visar sig vara lika bra som världsmästarna. Fast de visade inte detta i första halvlek mot Kamerun. 0-0 i paus var inte alls orättvist. Men i andra lade de tyska killarna in ytterligare en växel och gjorde 2-0 innan Kamerun reducerade. 3-1 slutade det.
 

Bara videgransking vid målsituationer, och utvisningar ska vara personliga och endast en man kort i tio minuter.


Kamerun hade då fått en spelare utvisad, och nu måste jag protestera mot det jag tidigare varit så positiv till. Videogranskning. Det är helt rätt och ett måste att ha videogranskningar vid tveksamheter i samband med mål och målsituationer, men att videogranska ett ruff ute på planen för att eventuellt få det till en utvisning istället för en varning är helt fel. Detta kan granskas i efterhand och i så fall få spelaren som begick ojustheten att bli avstängd ett antal matcher. Igår var den enda fördelen med videogranskningen att det var rätt spelare som blev utvisad, men jag är som de flesta vet vid detta laget, helt emot utvisningar för resten av matchen. Det är emot spelets princip att spela 11 mot 10 en längre tid än tio minuter. Därefter ska en ersättare få sättas in. På så sätt blir utvisningar i fotboll jämställda med utvisningar i alla andra boll och kubbsporter.

CONFEDERATIONS CUP
CHILE - AUSTRALIEN  1-1

GÅRDAGENS SKVALLER

Liverpool ger inte upp Van Dijk - och närmar sig Oxlade-Chamberlain?


Alex Oxlade-Chamberlain kan lämna Arsenal för Liverpool - som fortsätter jaga Virgil van Dijk, enligt uppgifter.
Liverpool har redan gjort klart med Mohamed Salah. Men Jürgen Klopp vill plocka in ytterligare en ytter.
Nu skriver Daily Mirror att Liverpool närmar sig en värvning av Alex Oxlade-Chamberlain för 30 miljoner pund.
23-åringen har bara ett år kvar på sitt kontrakt med toppkonkurrenten Arsenal.
Oxlade-Chamberlain har inte fått regelbunden speltid i Arsenal, vilket öppnat för en övergång.
Daily Mail skriver samtidigt att Liverpool fortfarande vill värva Virgil van Dijk, trots att man offentligt bett Southampton om ursäkt för sin jakt och meddelat att man släppt intresset.
Chelsea väntas erbjuda 60 miljoner pund för den 25-årige holländske mittbacken, men fruktar att spelaren fortfarande vill flytta till Anfield, enligt tidningen.

Tottenham uppges buda på Matthias Ginter


Tottenham trappar upp jakten på Matthias Ginter, och ska nu ha lämnat ett bud till Borussia Dortmund.
Trovärdiga tidningen The Guardian har tidigare skrivit att Matthias Ginter, 23, intresserar Tottenham.
Nu uppger tyska tidningen Bild att den engelska toppklubben intensifierar sin jakt på mittbacken.
Spurs ska ha erbjudit Borussia Dortmund omkring 165 miljoner kronor för Ginter.
Enligt uppgifterna är det inte troligt att Dortmund accepterar budet.

Gareth Bale kopplas alltmer ihop med Paris Saint-Germain


Paris Saint-Germain kommer lägga bud på Gareth Bale om Real Madrid är redo att sälja, enligt fransk media.
I går betonade Gareth Bale, 27, att han inte har några planer på att lämna Real Madrid.
– Jag känner mig bättre än någonsin och ser fram emot nästa säsong. Jag vill verkligen vinna fler titlar med världens största klubb och världens bästa fans, sa han enligt ESPN.
Nu skriver franska Le Parisien att Paris Saint-Germain intensifierar sitt intresse för den walesiske landslagsstjärnan.
Enligt tidningen kommer PSG försöka värva Bale om Real gör honom tillgänglig på marknaden i sommar.
Real kan komma att sälja Bale om man lyckas värva Monacos supertalang Kylian Mbappé, 18, i sommar.

FOTBOLLSHISTORIA från idag
1992 askungen Danmark.
2003 Marc-Vivien Foe dör.
2006 Schweiz slår två rekord.
2011 River Plate nedflyttade

1992 En riktig askungesaga

 
Sverige stod som värd för Europamästerskapet i fotboll. Idag 1992 spelades finalen mellan storfavoriten Tyskland och ett reservlag. Det lag som kvalificerat sig till EM var Jugoslavien, men då krig och oroligheter utbrutit i landet uteslöts de och en reserv fick i all hast kallas in. Då Danmark blev tvåa i den kvalgrupp Jugoslavien vann gick förfrågan först dit. Danskarna samlade ihop ett landslag och startade lite knackigt, men i tredje gruppspelsmatchen på Malmö Stadion lyckades de vinna över Frankrike med 2-1. Detta är för mig den hittills häftigaste fotbollsupplevelsen jag varit med om live.
 

Danmark var klart för semifinal och lyckades vinna på straffar mot Nederländerna. Det var lite märkligt att det blev grupptvåorna som gick till final. På Nya Ullevi i Göteborg hade 37 800 personer samlats för att se sensationen fullbordats. Danmark vann med 2-0 och blev Europamästare. Det var en riktig askungesaga.

2003 Farväl till Marc-Vivien Foe.

 
Confederations Cup avgjordes i Frankrike. Mästarna från de olika världsdelarna gjorde upp om titeln. Bäst gick det för Frankrike som vann turneringen då de besegrade Afrikas stolthet Kamerun med 1-0 efter förlängning. Då pokalen delades ut så höjdes den av Frankrikes lagkapten Marcel Desailly tillsammans med Kameruns lagkapten Rigobert Song. Det var en final i vänskapens tecken och alla tänkte på vad som hade hänt i semifinalen.
 

Semifinalen mellan Kamerun och Colombia spelades idag 2003, och Kamerun hade tagit ledningen efter bara åtta minuter. Att det inte blev fler mål berodde delvis på vad som hände på Stade de Gerland i Lyon i den 72:a matchminuten. Då föll Kameruns och Manchester Citys mittfältare Marc-Vivien Foe plötsligt ihop vid mittcirkeln. När den tyske domare Markus Merk blåste av spelet för att sjukvårdare skulle kunna se till Foe, var han redan död. En förtjocknad i hjärtmuskulaturen var orsaken till att hans hjärta gav upp.

2006 Schweiz två VM-rekord.

 
Schweiz hade gjort bra ifrån sig i gruppspelet i VM i Tyskland. De hade spelat 0-0 mot Frankrike och vunnit de andra två matcherna med 2-0 över Togo och Sydkorea. Idag 2006 spelade de åttondelsfinal mot Ukraina. Inte heller i denna match släppte Schweiz in något mål, men de gjorde inget mål heller.
 

Ukraina startade straffläggningen och självaste Andriy Shevchenko skickade bollen i famnen på den schweiziske målvakten. Schweiz jublade, men lite för tidigt. Även de missade sin första straff, och andra, och tredje. Då Ukraina hade gjort mål på alla sina tre följande straffar var turneringen slut för Schweiz. Då hade de slagit två rekord som de gärna varit utan. De var det första laget i VM som förvunnit ur turneringen utan att ha släppt in ett enda mål under speltid. De är också det enda lag i VM som inte gjort ett enda mål under ett straffsparksavgörande.

2011 det gick utför för River Plate.

 
Sista omgången i Argentinska ligan spelades idag 2011 och River Plate fick bara 1-1 mot Belgrano. Det räckte inte utan River Plate blev nedflyttade till division 2. Nedflyttade brukar alltid några lag bli varje år, men just denna nedflyttning var lite speciell. Det var nämligen första gången i River Plates 110-åriga historia som laget blev nedflyttade. Efter en säsong var de tillbaka i Argentinska högsta divisionen.

FÖDDA IDAG

49 år Paolo MALDINI född 1968 i Milano, Italien
Försvarare
12 U- och 126 A-landskamper för Italien.

Klubb som spelare:
1984-2009 Milan där han spelade 976 matcher.

30 år Samir NASRI född 1987 i Marseille, Frankrike.
Mittfältare
50 U- och 41 A-landskamper för Frankrike.

Klubbar som spelare:
1995-97 Pennes Mirabeau,
1997-2008 Marseille,
2008-11 Arsenal,
2011- Manchester City,
2016- Sevilla (lån)

25 år Joel CAMPBELL född 1992 i San José, Costa Rica.
Mittfältare
22 U- och 70 A-landskamper för Costa Rica.

Klubbar som spelare:
2004-11 Saprissa,
2011 Puntarenas (lån),
2011- Arsenal,
2011-12 Lorient (lån),
2012-13 Real Betis (lån),
2013-14 Olympiakos (lån),
2015 Villareal (lån)
2016-17 Sporting Lissabon (lån)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln