20:e maj

NAMNSDAG

Karolina:
Karolina, Carolina, Caroline, Karolin, Carolin eller Karoliina är ett kvinnonamn, en femininform av latinska mansnamnet Carolus som kommer från det fornnordiskaKarl som betyder karl eller fri man.

Carola:
Carola eller Karola är ett kvinnonamn, en femininform av Carolus som är en latinsk omskrivning av det fornnordiska namnet Karl. Namnet betyder fri man.

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Kamerun: Dagen firas till minne av antagandet av den nya konstitutionen, som grundade enhetsrepubliken denna dag 1972.

VIP födda den 20:e maj

Några andra som också är födda den 20:e maj

1799 – 1850  Honoré de Balzac
Fransk författare. Hans huvudsakliga epos utgörs av La Comédie humaine, "Den mänskliga komedin"

1918 – 2004  Edward B. Lewis
Amerikansk genetiker, mottagare av Nobelpriset i medicin 1995, "för hans upptäckt rörande den genetiska styrningen av embryots tidiga utveckling".

1938 – 2014  Ingvar Kjellson
Svensk skådespelare. Han  gifte sig 22 juni 1949 med skådespelerskan Meta Velander, och de var ett par tills Ingvar dog.

1938 –  Astrid Kirchherr
Tysk fotograf ansvarig för Beatles frisyrer med framåtkammat hår som var populär i de konstnärliga kretsar hon umgicks i.

1952 –  Staffan Götestam
Svensk skådespelare, regissör, dramatiker och grundare av sagolekhuset Junibacken

1992 –  Jack Gleeson
Irländsk skådespelare som är främst känd för rollen som Joffrey Baratheon i Game of Thrones.

Några i musikens värld som är födda den 20:e maj

1959 – 1997  Israel Kamakawiwo'ole
Amerikansk ukulelespelare, sångare och låtskrivare, med covermedleyn "Over the Rainbow/What a Wonderful World" som var en stor internationell framgång.

1994 –  Frida Sandén
Svensk sångare. Hon är syster till sångerskorna Molly och Mimmi Sandén.

Några kända personer som avled den 20:e maj

1506  Christofer Columbus dog 54 år gammal i sviterna av demens som blev värre och värre. Han var en genuansk upptäckare och köpman som med stöd från spanska kungaparet gav sig iväg över Atlanten för att finna en sjöväg till Indien, men hittade Amerika utan att han någonsin fick veta det.

1940  Verner von Heidenstam dog 80 år gammal i sviterna av diverse infektioner i kroppen. Han var en svensk adelsman, författare och poet. Han var ledamot av Svenska Akademien 1912–1940 och tilldelades Nobelpriset i litteratur 1916.

2012  Robin Gibb dog 62 år gammal i sviterna av lever- och njursvikt. Han var en brittisk-australiskmusiker och sångare, medlem i gruppen Bee Gees tillsammans med Barry Gibb och Maurice Gibb.

2019  Niki Lauda dog 70 år gammal på grund av lung- och njursvikt. Han var en österrikisk racerförare, känd som trefaldig världsmästare inom Formel 1.

Today in history 20:e maj

Några händelser som inträffat den 20:e maj

1873
LEVI STRAUSS FÅR PATENT PÅ JEANS MED NITAR
 

De båda till USA invandrade skräddarna Levi Strauss och Jacob Davis får patent på jeans med kopparnitar. Strauss klädesföretag har då funnits i 20 år, men det är genom de nitade arbetsbyxorna, som försäljningen börjar ta fart.

1875
INFÖRANDET AV METER UNDERTECKNAS AV 17 LÄNDER
 

Representanter för 17 olika stater undertecknar i Paris den så kallade meterkonventionen, genom vilken grundas ett institut, som ska arbeta för att internationellt standardisera måttenheter och stärka metersystemet och dess utbredning i världen.

1927
CHARLES LINDBERGH INLEDER FÖRSTA ENSAMFLYGNINGEN ÖVER ATLANTEN
 

Den amerikanske flygaren Charles Lindbergh inleder en flygning med sitt flygplan Spirit of St. Louis från Long Island utanför New York och blir därmed den förste i världen, som lyckas flyga ensam över Atlanten utan mellanlandningar. Han landar i den franska huvudstaden Paris dagen därpå, efter att ha suttit bakom spakarna i 33,5 timmar. Samma dag 1932 startar Amelia Earhart sitt plan från Harbour Grace i Newfoundland och landar på Irland dagen därpå. Hon blir därmed, på femårsdagen av Lindberghs bragd, den första kvinna, som utför mästerstycket.

1956
USA SPRÄNGER VÄRLDENS FÖRSTA VÄTEBOMBEN
 

USA genomför den andra bombprovsprängningen under programmet Operation Redwing, genom att man släpper världens första vätebomb över Bikiniatollen i Stilla havet. Provsprängningarna vid denna atoll har pågått sedan 1946 och har gett upphov till att en tvådelad baddräkt har kommit att kallas bikini.

1987
IFK GÖTEBORG VINNER UEFA-CUPEN FÖR ANDRA GÅNGEN
 

Den svenska fotbollsklubben IFK Göteborg spelar 1-1 mot skotska Dundee United FC i finalen på Tannadice Park i Dundee. Eftersom IFK Göteborg har besegrat Dundee United FC med 1–0 på Ullevi i Göteborg några dagar tidigare blir slutresultatet därmed 2–1 till IFK Göteborg, som därmed för andra gången vinner den europeiska fotbollstävlingen Uefacupen. IFK:s segrar i tävlingen (1982 och 1987) är enda gången ett svenskt lag har vunnit cupen.

2002
ÖSTTIMOR BLIR SJÄLVSTÄNDIGT
 

26 år efter den indonesiska invasionen av halvön Östtimor tvingas Indonesien, efter internationella påtryckningar, erkänna Östtimors självständighet. 1999 hölls en folkomröstning om områdets självständighet, men Indonesien har fram till denna dag vägrat erkänna omröstningens resultat, där 78,5 procent har röstat för självständighet. Den 27 september samma år blir Östtimor medlem i Förenta nationerna.

2006
FINLAND OCH LORDI VINNER ESC
 

Finland vinner årets upplaga av Eurovision Song Contest, då heavy metalgruppen Lordi får 292 poäng med låten ”Hard Rock Hallelujah”, med 44 poängs marginal till tvåan Ryssland. Detta blir Finlands första seger i tävlingen någonsin, trots att landet har deltagit sedan 1961.