• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 20:e september 2018

Första tidiga matchen slutade lyckligt.
Shakhtar, laget som inte har några hemmamatcher.
Manchester Citys förlust, gårdagens enda sensation.
Ajax och Bayern tog enkla segrar.
Fast största snacket efter gårdagens matcher är Ronaldos utvisning.
United och Real tog också lätta favoritsegrar.


FOTBOLLSHISTORIA:
2004: Brian Clough dör.
2008: Ett av de mest märkliga målen i engelsk fotboll.

FÖDDA IDAG:
Henke.

DAGENS TRÖJA
MANCHESTER UNITEDs förstatröja 2014/15

Egentligen så hade jag tänkt ta en ljusblå tröja idag, men Manchester City förlorade ju sensationellt i sin Champions Leaguegrupp hemma mot Lyon med 1-2. Därför får det bli det andra laget från Manchester istället. United var i Schweiz och spelade skjortan av Young Boys. 3-0 och det blev en röd tröja idag istället.

Första tidiga matchen slutade lyckligt.


Det var tre klockan-sju-matcher igår. Fast den ena är kanske bara av intresse föt mig. Det var nämligen Superettan och Helsingborgs IF som tog emot IK Brage. Som HIF:are så kunde jag med glädje konstatera att Granqvist var kurant och kunde leda upp sitt lag i topp i serien. Det var aldrig något snack och segern var överlägsen, 4-1. Tyvärr var inte publiken något att skryta med. Dryg 5000 var inte mycket på en arena som tar drygt 17 000. Men det ska mycket till om inte HIF ska ta sig upp i Allsvenskan och även  omrivaliteten är stot mellan HIF och MFF så tror jag nog att Malmösupportrarna ser fram emot två riktigt skånska derbyn 2019.
 

Shakhtar, laget som inte har några hemmamatcher.


De två tidiga matcherna i Champions League var inte hämtade från samma grupp. Den ena matchen var naturlig då Shakhtar Donetsk spelarborta i Ukraina. Dock inte ända borta på sin riktiga hemmaarena och hemmastad. Oroligheterna där gör Shakhtar spelar i Kharkiv. Det ligger ca 30 mil nordväst om Donetsk, och det blir bara en timmes skilnad mot svensk tid. Fast tiden för matchen mot Hoffenheim var de varliga 90 minuterna plus en minuts tillägg i första och tre i andra. Helt obegriplig tilläggstid som inte motsvarar den tid som spills i fotboll på långt när. 2-2 slutade kampen och jag kan inte se att något av dessa två lag ska kunna ta sig vidare.
 

Manchester Citys förlust, gårdagens enda sensation.


Från den gruppen kommer Manchester City och Lyon att ta sig vidare. De spelade lite senare och det var denna match jag följde då jag fått ordning på vårt Internet. Då hade Lyon sensationellt tagit ledningen med 0-1. Än mer sensationellt blev det då Fekir kontrade in 0-2. Det var hela tiden City som ägde nästan allt spel och hade otroligt svårt att omsätta överlägsenheten i farliga målchanser. Det var inte långt ifrån att Lyon fått 0-3 på en ny kontring i andra halvlek. Depay som inte platsade i Manchester United satte bollen i stolpen. Med 25 minuter kvar av matchen kom äntligen reduceringen, men längre än till 1-2 kom inte Manchester City. Detta var omgångens enda riktiga sensation, men som sagt dessa båda lag bör ta sig vidare sin etta och tvåa.
 

Ajax och Bayern tog enkla segrar.


Den andra tidiga matchen blev en favoritseger till Ajax med 3-0 över grekiska AEK. Matchen tillhörde Grupp E. De andra två lagen spelade senare under kvällen och Bayern München hade inga större besvär att vinna i Lissabon över Benfica. Favoritseger och visst går bayern och Ajax vidare.
 

Fast största snacket efter gårdagens matcher är Ronaldos utvisning.


Annars var det stora snacket matchen mellan Valencia och Juventus. Att Juventus skulle vinna med 2-0 var väl ingen sensation. Snacket var Cristiano Ronaldo som skulle visa vilken fantastisk Champions Leaguespelare han är. Det tyckte inte domarteamet från Tyskland. Efter 29 minuter visades Ronaldo av planen. Det var den assisterande domaren som tydligen sett situationen. Vad jag kan utläsa av bilderna som vevades om och om igen från alla vinklar så tolkar jag det som att Ronaldo ger Murillo en arm mot huvudet som inte träffar, men skulle kunna vara ett gult kort. Ronaldos frustration över att Murillo faller och spelar över gör att han rycker Valenciaspelaren i håret. Detta är helt klart ett gult kort. Då skulle allt sammanfalla i ett rött kort. Fast jag tror att domarteamet kom överrens om rött kort för hårryckningen. Det återstår att se om det blir en, två eller tre matchers avstängning.
 

United och Real tog också lätta favoritsegrar.


Givetvis blir det Juventus som går vidare från Grupp H tillsammans med Manchester United. De var i Schweiz och utklassade Young Boys med 3-0. Återstår Grupp G där det på förhand var två favoriter. Jag tror också att de blir de tre senaste Champions Leaguemästarna Real Madrid och Roma som tar sig till vårens cupspel. De möttes igår och i Roma har vi den ende svensk av klass som är med i Champions League denna säsong. Målvakten Robin Olsen. Fast att åka till Madrid och försöka hålla nollan var omöjligt. 3-0 slutade det och inget av målen kan beskyllas svenske. De andra två lagen i gruppen spelade 2-2. Viktoria Plzen och CSKA Moskva spelade visserligen en trevlig match med fyra mål, men tyvärr så blir det nog bara spel under hösten. Fast det är klart; trean har ju även vårspel i Europa League.

FOTBOLLSHISTORIA från den 20:e september

2004 Clough har slutat

 
Brian Clough hade en fotbollskarriär i Middlesbrough och Sunderland som tog slut, då han var 29 år, efter en knäskada. Istället sadlade han om till manager och startade redan året efter att ta hand om division 4 laget Hartlepool. 1967 tog han över Derby County och gjorde underverk. Det skulle han göra i Leeds 1974 trodde alla utom Leeds spelare som inte stod ut med den nye unge tränaren. Det blev bara 44 dagar och 2009 kom filmen The Damned United som handlar om detta. 1975 till 1993 var han i Nottingham Forest och tog dem till två Champions League segrar. I Nottingham blev han närmast helgonförklarad.
 

Under denna period var han och Forest ofta i Sverige och träningsspelade och då jag, min fru och dotter Frida tog färjan över till Danmark sommaren 1989 kom Frida, fyra och ett halvt år, med ett Nottinghammärke i handen. Hon visade att hon fått det av mannen som satt bordet bakom oss. Det var Brian Clough och Nottinghams dåvarande ordförande, som med sina spelare var på väg till Kastrup för att ta sig hem efter några träningsmatcher i Sverige. Jag pratade med honom och erbjöd mina fotbollstjänster och han sa att han inte hade någon ledig plats i laget just nu, men skulle höra av sig då han behövde någon stor lång center. Han hörde aldrig av sig och nio år sedare, idag 2004 så hörde han inte av sig till någon mer. Hans alkoholproblem hade gjort att han fått ny lever, men han hade även fått magcancer och detta gick inte att göra något åt. Brian blev 69 år.

2008 Reading gör mål på Watford, eller…

 
På Vicarage Road hade det idag 2008 samlats 14 761 åskådare. De fick se något mycket märkligt i 13:e minuten. Reading fick en hörna som slogs in i Watfords straffområde. Efter lite kalabalik blåste domaren av och Watfords målvakt tog bollen för att lägga den frispark alla trodde Watford skulle få. Det visade sig att domaren hade blåst för mål och 0-1 till Reading trots att bollen inte varit i närheten av mållinjen. Det var linjeman Nigel Bannister som meddelade domaren att bollen varit inne. Matchen slutade 2-2 och Readings manager Steve Coppell erbjöd att matchen skulle spelas om. Detta gick inte då Football League sa att det var domarens beslut som gällde oavsett vad.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 20:e september

47 år Henrik LARSSON född 1971 i Helsingborg
Anfalare
12 U-, 1 B- och 106 A-landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:

Högaborg (1977–92),
Helsingborg (1992–93),
Feyenoord (1993–97),
Celtic (1997–2004),
Barcelona (2004–06),
Helsingborg igen (2006–09),
Manchester United (2007 lån),
Råå (2012),
Högaborg (2013).
Lag som tränare:

Landskrona BoIS (2010–12),
Högaborg (2013 assisterande),
Falkenberg (2014),
Helsingborg (2015–16).
MERITER.

I landslaget så var gvetvis bronset i USA 1994 det största, men han blev tvåfaldig cupmästare i Nederländerna med Feyenoord. I Celtic blev det fyra skotska ligatitlar och två cuptitlar. I Barcelona blev han spansk ligamästare två gånger. Han blev där också den sjätte svensken att vinna Champions League. Hemma i Sverige vann han Svenska cupen med HIF och under hans utlåning till Manchester United hjälpte han till att fixa en Premier Leaguetitel. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln