• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 19:e maj 2020

Dagbok om dagsutflykt till Kåseberga och Smygehuk.

FOTBOLLSHISTORIA:
1957: Skottland vinner VM-kval i schweiziska tröjor.
1965: West Ham tar Englands andra Europeiska titel.
1982: IFK Göteborg vinner UEFA-cupen.

FÖDDA:
Diego, Andrea.

DAGENS TRÖJA

BLOGGTEXT OM MÅNDAGEN DEN 18/5 2020

Dagbok om dagsutflykt till Kåseberga och Smygehuk.En måndag brukar min avdelning om dagboken oftast innehålla lite om intressanta artiklar jag läst i veckans Kvällsstunden. Nu blev det inte tid till detta då dagen var planerad till en utflykt. Vi var tre vuxna, jag, frun och äldsta dottern Frida som ju är kickad som tandläkare då sådana inte får vara på sina arbetsplatser i Malmö förrän fram i augusti. Vi har två hundar, Rhiann och Esme och behövde en till för att det skulle bli en var till oss. Alltså hämtades Rhianns mamma Java hos uppfödaren och sedan bar det iväg till Kåseberga.
 

Dagen var lite gråmulen, men det skulle inte bli något regn. Nu är det en sanning med modifikation då detta kom från de meteorologiska väderrapporterna. Och här vet ju alla att dessa nästan aldrig går att lita på. Givetvis blev det regn, men det var i så liten mängs att dropparna knappt märktes. En som märktes var vår hund Esme. Hon är gudasnäll, men har i stort sett alla bokstavskombinationer som man benämner skolbarn med koncentrationssvårigheter med. Alltså blev det en hel del gnällande, pipande och ylande på väg mot Ystad och vidare till Kåseberga. Frida, som hade den hunden idag, försökte tysta ner Esme med att mata henne med små äppelbitar. Det fungerade hjälpligt.
 

Framme i Kåseberga så hänvisades vi till en parkering som var till för de som skulle titta på Ale Stenar. I mina minnen av tidigare besök så höll man vid hamnen, så vi fortsatte dit. Här fanns det också en parkering och då det inte var absoluta högsäsong så fanns det gott om plats vid den lilla hamnparkeringen. Högsäsongen var ju ur spel då det var en måndag i mitten av maj, inte det allra bästa vädret och så spelade coronatiderna in.
 

På väg upp till de 59 stenarna som väger cirka 5 000 kilogram stycket, så passerade vi eninhägnad med oerhört nyfikna kor. Då de följde efter oss, på sin sida stängslet, blev Esme ursinnig. Så fick de inte göra och det berättade hon för dem med hög och tydlig stämma. Rhiann, som såg ut som en mindre variant av korna, jag tänker då på färgen på djuren, var intresserad och hon och en av kossorna nosade på varandra. Mamma Java tog det lugnt. Hon satte sig ner och spanade in en skärmflygare som höll till utanför Kåsebergaåsen och åkte fram och tillbaka.
 

Jag framförde teorin att dessa stenar sattes upp för länge sedan av skojare som tänkte att dessa stena betyder ingenting, men låt efterföljande forskare försöka hitta något som de kunde använts till. Många har trott att det är en skeppssättning, men det skulle ju innebära att där skulle ha funnits gravar. Det har man inte hittat. Sedan kom teorin om att det skulle kunna vara en sorts Skånes Stonehenge. Alltså en typ av Solkalender. Det var faktiskt komikern Hasse Alfredson som på 1970-talet framförde idén att monumentet skulle kunna ha haft vissa astronomiska funktioner. Forskare som gått på den tanken har inte kunnat hitta något som motsatt sig detta. Alltså är det ett ganska mystiskt utflyktsmål som ingen vet säkert vad det har fyllt för funktion.
 

Nere i hamnen igen gick vi på utflykt genom de tre matställen som var öppna. Vi lunchade och det blev tre olika rätter och nästan tre olika matställen. Vi satt nämligen i serveringen på träbänkar i backen med utsikt över hamnen. Frun tog sillamacka, Frida fisk-taco och jag valde en ålaburgare. Då vi var mätta och nöjda skulle vi in på Kåseberga Fisk. Här hade vi beställning på Kåsebergasill. Detta skulle även familjens sillätare köpa med sig hem. Jag valde lite olika rökta varianter. En bit ål, två makrillfiléer och en skiva svärdfisk. Efter ett toalettbesök kunde vi åka vidare.
 

Jag hade snackat om ett glasställe som vi kunde ta på hemvägen. Detta krävde att vi åkte Landsvägen hem. Landsvägen är riksväg 9 som går längs kusten mellan Ystad och Trelleborg. Glassen fanns på Sveriges sydligaste udde. I Smygehuk stannade vi till och tog hundarna på en promenad till den sydligaste punkten i Sveriges land. Här fanns en gammal kalkugn från 1800-talet, dock inte längre i bruk. Tur var det då Rhiann skulle undersöka allt och försvann in i ugnen. Fast hon hade ju ett flexikoppel på sig så det var bara att hala ut henne igen. Avslutningsvis nyttjade vi det som rätt och slätt heter Smygehuk kiosken. Här finns ett antal olika kulglassorter. Och man får stora kulor. Två till frun och Frida och jag tog tre var. Jag har alltid min glass i en strut och det var hundarna tacksamma för. Då kunde de också få både lite glass och våffla att knapra på.
 

Resan kunde nu gå vidare genom Trelleborg och vår bokstavshund hade tydligen fått så mycket frisk luft i sig att hon då och då somnade till på hemvägen. Det var alltså en behaglig resa hem till Malmö. Mamma Java släpptes av hos sin ägare. De var en av dem som beställt Kåsebergasill. Detta avlämnades och strax före fyra anlände vi Ärtgränd. Här fick hundarna sin mat och jag satte mig i bilen igen för att hämta vår veckokasse på City Gross. Denna vecka så fanns matlådan till avhämtning, till skillnad från förra veckan. Det var en jäkla tur det för det var en oerhörd kö för att hämta ut matlådor. Jag brukar kunna gå direkt till utlämningen. Maximalt har det varit tre personer före mig. Igår var det en kö på en kvart och cirka 20 personer före. Tänk att då ha fått det besked som jag fick förra veckan; Att det blivit fel och att de inte hade fått vår Familjekasse!
 

Det blev en ganska lång bloggtext, så jag låter den vara utan mina negativa fotbollstankar idag. Fast det fanns ett par notiser i gårdagens tidning som jag kunde tagit upp. Men det får vänta. Efter en härlig dagsutflykt till Kåseberga och Smygehuk, så för jag suga lite på den karamellen istället!

FOTBOLLSHISTORIA från den 19:e maj.

1957 VM-kval till Sverige VM
 

Idag 1957 spelade Schweiz och Skottland en VM-kvalmatch i Basel. Det gällde en plats till fotbolls-VM i Sverige 1958. Matchen gick ganska planenligt och skottarna kunde vinna med 2-1 och komma till Sverige. Men det var före matchen som det märkliga inträffade. Då Schweiz var beredda på match i sina röda tröjor var skottarna det i sina blå tröjor. Detta hade varit helt OK om inte matchen hade sänts på TV. Det fanns mestadels svart-vita TV apparater och då rött och blått så att säga krockar i gråskalan tvingades Skottland att byta, och de enda vita tröjor som fanns var Schweiz vita reservställ, men det gick ju bra att även vinna i Schweiziska tröjor.

FOTBOLLSHISTORIA från den 19:e maj.

1965 Cupvinnarcup final på Wembley
 

Idag 1965 hade 98 000 kommit till Wembley i London för att se Cupvinnarcupfinalen. Det bidrog nog lite till publiksiffran att ena finallaget kom från London. West Ham mötte tyska 1860 München. Efter en mållös första halvlek lyckades Alan Sealey överlista Münchens duktige målvakt Petar Radenković två gånger i andra och titeln gick till West Ham. En stor kapten, Bobby Moore kunde ta emot bucklan. Detta var andra gången ett engelskt lag vann en Europacuptitel.

FOTBOLLSHISTORIA från den 19:e maj.

1982 Svenska mästare i Europa
 

Idag 1982 spelades finalen i UEFA-cupen. Det var andra matchen då finalen i denna turnering på denna tid spelades i hemma och bortamatch. I final var ett svenskt lag IFK Göteborg. De hade spelat första matchen hemma och klarat de ganska bra den 5:e maj då de lyckades vinna med 1-0 hemma på Ullevi mot Hamburg SV. Tyskarna var storfavoriter i dagens final och frågan var om Göteborg kunde stå emot? Det kunde de. Hamburg var nervösa och Göteborg öste på. På Volksparkstadion gjorde Dan Corneliusson och Torbjörn Nilsson vars ett mål innan Stig Fredriksson satte slutresultatet 3-0 på en straff. Sverige hade för första gången fått en Europeisk fotbollsmästarklubb.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 19:e maj.

Diego FORLÁN blir 41 år

Diego FORLÁN Corazzo är född 1979 i Montevideo, Uruguay.
Anfallare
112 A-landskamper för Uruguay (2002-14).

Klubbar som spelare:
Peñarol (1990-91),
Danubio (1991-94),
Independiente (1994-2002),
Manchester United (2002-04),
Villarreal (2004-07),
Atletico Madrid (2007-11),
Inter (2011-12),
Internacional (2012-14),
Cerezo Osaka (2014-15),
tillbaka i Peñarol igen (2015-16),
Mumbai City (2016),
Kitchee (2018).

Lag som tränare:
Peñarol (2020-).

Forláns spel och fem mål var en av de viktigaste faktorerna bakom Uruguays framgångar i VM 2010 med en semifinalplats. Efter mästerskapet belönades Forlán med guldbollen efter att ha utsetts till turneringens bästa spelare. I finalen i Copa América 2011 gjorde Forlán två mål och bidrog till att Uruguay vann mästerskapet.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 19:e maj.

Andrea PIRLO blir 41 år

Andrea PIRLO är född 1979 i Flero, Italien
Mittfältare
69 U-, 9 OS och 116 A-landskamper för Italien (2002-15).

Klubbar som spelare:
Brescia (1992-98),
Inter (1998-2001),
Reggina (1999-2000 lån),
Brescia (2001 lån),
Milan (2001-11),
Juventus (2011-15),
New York City (2015-17).  

2006 blev han världsmästare. Pirlo har även vunnit Serie A och Champions League samt ungdomsturneringen Gothia Cup.

DAGENS ORD.

DAGENS WALLPAPER till PC 1920x1080

HA EN BRA DAG.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv