• Boris dagliga blogg

Söndagen den 17:e juli 2022

Grillat, Brädspel, Norsk succé i golf och Nordiskt fiasko i dam-EM. 

NAMNSDAG
Bruno


TEMADAGAR:
Skånska flaggans dag,  Baddräktsfria dagen, Emojins dag och Dagen för världsomfattande rättvisa


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 17/7:
1930: Bert Patenaude från USA gör det allra första hat trick i VM
1975: UEFA inför regeln att straffar ska användas istället för omspel.
1991: I England beslutar de högsta klubbarna att byta ut Division 1 mot Premier League.
1994: Brasilien och Italien spelar en mållös VM-final som Brasilien vinner på straffar.
2011: Japan tar sitt första världsmästerskap i fotboll (damer).

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 17/7:
Victor NILSSON LINDELÖF, Anders SVENSSON, Jaap STAM, Jan WOUTERS, CARLOS ALBERTO.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN 16:E JULI 2022.

Grillat, Brädspel, Norsk succé i golf och Nordiskt fiasko i dam-EM. 

Då yngsta dottern startar sin semester så var hon och belgaren på ingående från Jönköping igår. Detta föranledde mig till att besöka ICA Maxi för att se till att det fanns lite extra i kylskåpet. Inte nog med det för jag köpte även en ny smörgåsgrill så att vi ska kunna göra varma mackor som är en av yngsta dotterns näringskällor. De anlände vid tvåtiden. Min uppgift var under fortsättningen av dagen att fixa tillbehör till grillningen. Yngsta dottern är ju familjens grillmästare. Alltså hann jag med att lösa alla korsord i både Kvällsstunden och ICA Kuriren.

Då vi ätit, fikat och varit ute med hundarna så kunde vi köra ett av alla spel vi brukar spela. Det är belgaren, äldsta dottern och jag som brukar syssla med denna trevliga umgängesform. Ticket to Ride var Europa blev spelet. Här brukar det vara stora variationer på poäng när spelet är över. Denna gång skilde det endast sex poäng mellan ettan och trean. Det blev ju extra trevligt med tanke på att undertecknad blev den med mest poäng.

Sporten igår var givetvis golf. Inte som jag själv spelade utan att följa från St Andrews i Skottland. Det var tredje och näst sista dagens spel. Mitt intresse var extra stort då det är en norrman ssom ligger i topp. Inga svenskar finns ju kvar, men Norges Viktor Hovland har spelat fantastisk golf. Han kommer att spela med samma golfare idag som igår. Nordirländaren Rory McIlroy och Viktor ligger båda 16 slag under par och delar ledningen inför sista dagen. De leder med fyra slag före två Cameron. Cameron Smith från Australien och amerikanen Cameron Young, som alltså ligger på 12 under par. Spännande avslut idag.

Jag skröt lite tidigare i veckan om att Norden hade alla fem nationer med i dam-EM i fotboll. Norge slutade i förrgår med sitt EM-fiasko och var borta. Grupp B avslutades igår och där var halva gruppen nordisk. Finland hade ingen chans mot Tyskland och var i och för sig borta på förhand. Danmark skulle ta sig vidare genom att vinna över Spanien. Det gjorde de inte. Spanien vann med 1-0. Alltså åkte ytterligare två nordiska lag ut. Island är i stort sett också utslagna från Grupp D. Då finns det endast Sverige kvar. De bör kunna besegra Portugal, men om detta EM har någon sorts nedåtgående Nordisk trend så bli inte förvånade om Sverige också blir utslagna redan i gruppspelet.

IDAG; SÖNDAGEN DEN 17:E JULI 2022.

NAMNSDAG: 
Bruno

Namnsdagar för den 17:e juli i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Alexius (till minne av ett romerskt helgon, som lämnade sin hustru på bröllopsnatten och i 17 år vallfärdade till olika platser, innan han återvände hem)
1901–1985 – Alexis (nu 12 december)
1986–1992 – Alexis, Alex (utgått) och Alice (nu 23 juni)
1993–2000 – Alexis och Alice
Från 2001 – Bruno

TEMADAGAR:
Dagen för världsomfattande rättvisa,  Skånska flaggans dag,  Baddräktsfria dagen och Emojins dag

Skånska flaggans dag
 
Stiftelsen Skåneländska Flaggans Dag (SSFD) var en stiftelse grundad 2003 vars uppgift var att förvalta och organisera skåneländska flaggans dag som infaller den tredje söndagen i juli. 2015 uppgick SSFD i Stiftelsen Skånsk Framtid. Flaggdagen firades första gången 1967. Flaggan är egentligen för hela Skåneland, det vill säga Skåne, Halland, Blekinge och Bornholm.
 
Baddräktsfria dagen
 
Baddräktsfria dagen - instiftades av spanska nudistföreningen Federación Espanola de Naturismo för att de ville uppmärksamma nudism och att det är viktigt att respektera folk som väljer att plaska i enbart födelsedräkten. Baddräktsfria dagen infaller tredje söndagen i juli.

Emojins dag
 
Den 17e juli, firar vi de populära små karaktärer som för evigt har förändrat hur vi kommunicerar. Det är nämligen emojins dag idag. Men varför firas emojin just detta datum? Jo, detta beror på att emojin som symboliserar en kalender visar detta datum. Därför valdes den 17e juli som emojins dag. Självklart är det inte bara just den emojin som firas idag, det är alla emojis.
 
Dagen för världsomfattande rättvisa
 
Världsdagen för internationell rättvisa, även kallad ”Day of International Criminal Justice” eller ”internationell rättvisa” firas över hela världen den 17 juli som en del av ett försök att erkänna det framväxande systemet för internationell straffrätt samt för att uppmärksamma grundandet av den internationella brottmålsdomstolen i Haag den 17 juli 1998.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 17:E JULI 2022.

1930 VMs första hat trick.

Första VM gick i Uruguay. På femte dagen av detta VM kom VM-turneringarnas första hat trick. Det var i matchen mellan USA och Paraguay. Den slutade 3-0 och Bert Patenaude gjorde alla tre målen. Han spelade de två gruppspelsmatcherna och var med i semifinalförlusten mot Argentina och spelade efter VM en träningsmatch mot Brasilien. Sedan avslutade han sin landslagskarriär. På sina fyra matcher gjorde han sex mål. 1,5 mål per match är hyfsad statistik.

1975 UEFA inför ny regel.

Första straffavgörandet Första straffavgörandet
Vid oavgjort resultat i finalen i UEFA Cupen, Cupvinnarcupen, Europeiska Mästarcupen och EM hade man haft omspel för att kora en mästare. I dagens UEFA-möte 1975 tog man beslutet att vid oavgjort skulle finalerna avgöras med straffsparkar. FIFA hade tagit ett liknande beslut i deras turneringar fem år tidigare, men UEFA höll fast vi omspel fram till idag. Första gången straffar användes var i EM-finalen 1976 mellan Tjeckoslovakien och Västtyskland då tjeckerna vann.

1991 Ny fotbollsorganisation i England.

Första Premier League-tabellen. Första Premier League-tabellen.
De Engelska division 1 lagen höll idag ett möte. Det var 22 lag som på detta möte beslöt att bryta med Football League och bilda en egen liga kallad FA Premier League. Detta för att alla klubbar i de fyra ligorna hade lika många röster var och de bästa lagen började halka efter de andra Europeiska storklubbarna då de hade sämre TV-avtal och därmed mindre pengar att röra sig med. Det var framförallt Arsenal, Everton, Liverpool, Manchester United, och Tottenham Hotspur som drev igenom den nya ligan Premier League.
 

Säsongen 1992-93 startade den första Premier League med följande 22 lag: Arsenal, Aston Villa, Blackburn Rovers, Chelsea, Coventry City FC Crystal Palace, Everton, Ipswich Town, Leeds United, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Middlesbrough, Norwich City, Nottingham Forest, Oldham Athletic, Queens Park Rangers FC, Sheffield United, Sheffield Wednesday, Southampton, Tottenham Hotspur och Wimbledon.

1994 VM avgörs på straffar.

Bild = länk till final. Bild = länk till final.
Sverige hade gjort sitt nästbästa fotbolls-VM genom att ta ytterligare ett brons. Idag 1994 gick finalen på Rose Bowl i Pasadena. 94 194 hade kommit för att se Brasilien möta Italien. Det blev en ganska tillknäppt match och inget av lagen lyckades få in bollen. Det blev ännu en final som fick avgöras på straffar. Finalens sista straff lades av skyttekungen Roberto Baggio. Som så ofta så missade en av de säkrare straffskyttarna och det blir det som är minnet av denna final. Men det fanns en brasilianare och två italienare till som också missade. Brasilien tog sitt fjärde VM med 3-2 på straffar.

2011 Japans första VM-titel i fotboll.

Bild = länk till final. Bild = länk till final.
Tyskland stod som värd för VM i fotboll för damer. De var även favoriter, men Tyskland har svårt att nå ända fram i hemma-VM. De förlorade i kvarten till Japan med 0-1. Just Japan gjorde ett strålande VM. De förlorade visserligen till England i gruppspelaet, men kom tvåa i gruppen och var klara för slutspel. Efter kvartsfinalsegern över Tyskland ställdes de mot Sverige i semifinalen. Det blev 3-1 och svenskorna tog sedan brons genom att besegra Frankrike med 2-1. Dagens VM-final stod mellan Japan och USA. 1-1 efter full tid och 2-2 efter förlängning tog det hela till straffar. Efter att USA missat sina tre förta så behövdes bara fyra omgångar innan Japan tagit en ointaglig 3-1 ledning och blev världsmästare i fotboll för första gången.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 17:E JULI 2022.

Victor NILSSON LINDELÖF blir 28 år.

Victor Jörgen NILSSON LINDELÖF född 1994 i Västerås.
Försvarare
35 U- och 52 A-landskamper för Sverige (2010-).

Klubbar som spelare:
IK Franke (2001-04),
Västerås IK (2005-06),
Västerås SK (2007–11),
Benfica (2012–17),
Manchester United (2017-).

Han vann EM U-21 2015 och har vunnit Guldbollen två gånger 2018 och 2019.

Anders SVENSSON blir 46 år.

Anders Gunnar SVENSSON född 1976 i Göteborg.
Mittfältare
16 U- och 148 A-landskamper för Sverige (1996-2013).

Klubbar som spelare:
Guldhedens IK (1980-90),
Hestrafors IF (1990-92),
IF Elfsborg (1993-2001),
Southampton (2001-05),
IF Elfsborg igen (2005-15).

Han är den fotbollsspelare som gjort flest landskamper av alla svenska manliga fotbollsspelare.

Jaap STAM blir 50 år.

Jakob "Jaap" STAM är född 1972 Kampen, Nederländerna.
Försvarare
67 A-landskamper för Nederländerna (1996-2004).

Klubbar som spelare:
DOS Kampen (1982-92),
Zwolle(1992-93),
Cambuur (1993-95),
Willem II (1995-96),
PSV Eindhoven (1996-98),
Manchester United (1998-2001),
Lazio (2001-04),
Milan (2004-06),
Ajax (2006-07). 

Lag som tränare:
Zwolle (2009-13 tillf. och assisterande tränare),
Ajax (2013-14 ass. tränare),
Jong Ajax (2014-16 ass. tränare),
Reading (2016-18),
Feyenoord (2019),
FC Cincinnati (2020–21).

Jan WOUTERS blir 62 år.

Jan Jacobus WOUTERS är född 1960 Utrecht, Nederländerna
Mittfältare
70 A-landskamper för Nederländerna (1982-94).

Klubbar som spelare:
FC Utrecht (1980-86),
AFC Ajax (1986-92),
FC Bayern München (1992-94),
PSV Eindhoven (1994-96).  

Lag som tränare:
FC Utrecht (1996-97),
AFC Ajax (1997-2001),
Glasgow Rangers (2001-06 assisterande),
PSV Eindhoven (2006-09 assisterande),
FC Utrecht igen (2009-14),
Kasimpasa (2015),
Feyenoord (2015-18 assisterande)

CARLOS ALBERTO blev 72 år.

CARLOS ALBERTO TORRES var född 1944 i Rio de Janeiro, Brasilien och dog den 25:e oktober 2016 i Rio de Janeiro, Brasilien av en hjärtattack.
Försvarare
53 A-landskamper för Brasilien (1964-77).

Klubbar som spelare:
Fluminense (1963-66),
Santos (1966-74),
Fluminense igen (1974-77),
Flamengo (1977),
New York Cosmos (1977-80),
California Surf (1981),
New York Cosmos igen (1982). 

Lag som tränare:
Flamengo (1983-85),
Corinthians (1985-86),
Náutico (1987-88),
Miami Sharks (1988),
Once Caldas (1989-90),
Monterrey (1991-92),
Club Tijuana (1992),
Botafogo (1993-97),
Atlético Mineiro (1998),
Querétaro (1998-99),
Unión Magdalena (2000-01),
Flamengo (2001-02),
Botafogo igen (2002),
Paysandu (2004-05),
Azerbajdzjans landslag (2005).

Världsmästare 1970

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 17:E JULI 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN SKÖN SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv