• Boris dagliga blogg

Fredagen den 29:e september 2023

NAMNSDAG:
Mikael
Mikaela.

NATIONALDAG
 Ingen.

TEMADAG:
Janssons-dagen.
Kaffets dag.
Internationella hjärtdagen.
Alla soffpotatisars dag.
Återvinningens dag.
Resandefolkets dag.
Internationella pussdagen.

RUBRIKER.
Veterangolf, SHL och VM i rugby.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 29/9:
1971: Chelsea sätter målrekord i Europeisk Cupfotboll.
2007: Målrikaste matchen i Premier Leagues historia spelas på Fratton Park.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 29/9:
Per MERTESACKER, 
Andriy SHEVCHENKO, 
Wolfgang OVERATH.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN 28 SEPTEMBER 2023.

Veterangolf, SHL och VM i rugby.
 

Torsdagar innehåller alltid golf på ett eller annat sätt. Igår var det Veterangolfen. Det är den tävling där alla spelar från röd utslagsplats. Det betyder att man inte har så långt fram till hål, men å andra sidan har man inte så många extra slag. Jag har 13 stycken. Hade jag haft 15 så hade jag spelat på mitt handikapp. Vi var 23 startande i det perfekta golfvädret. Min placering med 74 slag netto gav en nionde plats, vilket jag är hyfsat nöjd med.

På hemvägen gjordes lite inköp till kvällens gäster som dottern bjudit. Sedan var det lite till oss gamla. På ICA Maxi hade de extrapris på blomkål, så det blev lite av vår middag. Vi tog nämligen en rejäl bullfika då jag kom till Päronvägen. Jag hade ännu ett ärende på Burlöv Center. Det var hos Synoptik. Mina glasögon hade tappat en av sadlarna eller näskuddar, som de också kan kallas. Det tog ett par minuter att fixa och det ingick i deras servis. Alltså gratis.

Planen var att vi skulle utnyttja kvällen till att se något TV-program, men det blev inte tid till detta för hustrun. Alltså kunde jag välja lite andra program. Det blev i vanlig ordning Alla mot alla, som var ett nytt pinsamt möte där Cecilia Frode och Janne Josefsson var ena laget som är så usla att de får ett gratis poäng för varje tävling. Sedan är det ”succé” då de når upp i tvåsiffrigt, 10 poäng. Det är inte ens kul då Janne Josefsson sitter och påstår att den norska staden Reykjavik ligger norr om Luleå.

Jag ägnade även lite tid åt en SHL-match. Det var Rögle som var uppe i Örnsköldsvik och mötte MoDo. Rögle visade inga tecken på att de skulle vara favoriter till SM-titeln utan MoDo kunde vinna med 2-1. Då går det andra Skånelaget bättre. De orsakade Örebro sin första förlust, även om det var på övertid. Men Malmö Redhawks klättrade förbi Rögle i tabellen som hittills endast är fem matcher.

Avslutningen på kvällen blev lite VM. VM i rugby som spelas i Frankrike. Detta är en tävling med ganska lång tid mellan matcherna, men det är ju inte en sport som det går att pressa schemat på. Kropparna kräver sin vila och läkning mellan matcherna. Japan mot Samoa handlade lite om vem av de två länderna som skulle komma att ha chansen att ta sig till kvartsfinal. I deras grupp är England storfavoriten och de har vunnit alla sina tre matcher. Japan och Samoa hade varsin seger och varsin förlust. Det blev japan som gick upp på andra platsen. De vann igår med 28-22. Även om Samoa kämpade till sig några poäng mot slutet så hade de aldrig någon riktig chans mot Japan.

IDAG! FREDAG 29 SEPTEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Mikael
Mikaela

 

Namnsdagar för den 29:e september i kronologisk ordning:
 
Före 1772 – Mikael och Mickelsmäss
1772–1900 – Mikael
1901–1985 – Mikael
1986–1992 – Mikael, Majken (nu 19 maj) och Mikaela
1993–2000 – Mikael och Mikaela
Från 2001 – Mikael och Mikaela

TEMADAG:
 
Janssons-dagen

Janssons-dagen firas den sista fredagen i september. Givetvis är det maträtten Janssons Frestelse som fått sin egen matdag att fira. Janssons frestelse är en gratäng av svenskt ursprung, gjord på potatis, lök och ansjovis (skarpsill). Den finns beskriven 1928 och kan ha namngetts efter en populär biograffilm, "Janssons frestelse". Även den matglade operasångaren Per Janzon kan ha inspirerat till namnet.


Kaffets dag

 Kaffets dag är instiftad av SCAE (Specialty Coffee Association of Europé) Swedish Chapter. Kaffe är en viktig handelsvara globalt och när fler får upp ögonen för kaffe av hög kvalitet så gynnar det inte bara konsumenten i Sverige, utan också de många producenterna runt om i världen.

 
Internationella hjärtdagen

 Den 29 september uppmärksammas Den internationella hjärtdagen, World Heart Day runt om i hela världen. Denna dag har instiftats av World Heart Federation (WHF) som har officiella relationer med WHO (World Health Organization inom FN). Syftet är att vi ska bli mer upplysta om Hjärt- och kärlsjukdomar.

 
Alla soffpotatisars dag

 Idag är det Soffpotatisens dag. En soffpotatis är en som sitter i soffan och inte gör någonting. Steget mellan soffpotatis och lathet är inte långt. Seriefiguren Kronblom gav just soffpotatisen ett ansikte.
 

 
Återvinningens dag

 Den 29 september firas Återvinningens dag för att uppmärksamma återvinningens och återbrukets stora miljövinster. Vi behöver förändra vårt sätt att konsumera och inte minst minimera vårt avfall. Bland annat genom att ta hand om det vi redan äger, återanvända mer och sluta köpa nytt.

 
Resandefolkets dag

 Den 29 september är det nordiska resandefolkets nationaldag. Denna dag 29 september år 1512 kom en grupp Thaatra till Stockholm under ledning av herr eller greve Anthonius. De var ungefär trettio familjer och sades komma från Lilla Egypten. De fick bo i Sankt Lars gillestuga och staden slog på stort och skänkte dem tjugo mark. Dagen är dokumenterad i Stockholms stads tänkebok.

 
Internationella pussdagen

Idag är det alltså internationella pussdagen enligt Temadagar. Sen hur mycket man vill följa och tro på dessa eviga, ganska oklara, temadagar får man såklart välja själv. Men vad vet vi egentligen om pussar? Vad händer i kroppen när man pussas egentligen? När man kysser någon så aktiveras 146 muskler i kroppen. 146?! Så har man inte lust att träna eller så, kanske man kan pussas istället? Man bränner nämligen hela 26 kalorier i minuten när man pussas!

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 29 SEPTEMBER.

1971 Europarekord för Chelsea.
 

Chelsea mötte Jeunesse Hautcharage från Luxemburg i första omgången av Cupvinnarcupen idag 1971. Endast 27,621 hade kommit till Stamford Bridge. Det förväntads inte bli så spännande då Chelsea vunnit första matchen borta med 8-0. Och det blev en enkel seger idag också. 13-0 slutade det och det är Chelseas största seger någonsin. En vinstmariginal på 21 mål är också den största någonsin i en Europeisk turnering. I nästa omgång blev det svårare för Chelsea. 0-0 borta och 1-1 hemma gjorde att de var utslagna på fler gjorda bortamål. Och laget som slog ut Chelsea då? Jo, det var Åtvidabergs FF.

2007 mest mål i en Premier Leaguematch.
 

Åttonde omgången i Premier League spelades idag 2007. På Fratton Park i Portsmouth tog hemmalaget emot Reading. Matchen såg ut som många Premier Leaguematcher och i paus ledde Portsmouth med 2-1. Fast i andra började målen trilla in. Det blev aldrig riktigt spännande någon gång. Hemmalaget låg hela tiden steget före. Då slutsignalen gick låg de tre steg före. Resultatet 7-4 innebar elva mål och det är än idag den målrikaste matchen i Premier Leagues historia.
 

Se alla målen HÄR!

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 29 SEPTEMBER.

Per MERTESACKER blir 39 år.
 

Per MERTESACKER är född 1984 i Hannover, Västtyskland
Försvarare
5 U- och 104 A-landskamper för Tyskland (2003-14).

Klubbar som spelare:
TSV Pattensen (1988-95),
Hannover 96 (1995-2006),
Werder Bremen (2006-11),
Arsenal (2011-18).

Lag som tränare:
Arsenal (2018- manager för akademin) 

Världsmästare 2014.

Andriy SHEVCHENKO blir 47 år.
 

Andriy Mykolayovych SHEVCHENKO är född 1976 i Dvirkivshchyna, Sovjetunionen
Anfallare
15 U-landskamper och 111 A-landskampet för Ukraina (1994-2012).

Klubbar som spelare:
Dynamo Kiev(1986-99),
Milan (1999-2006),
Chelsea (2006-09),
Milan (2008-09 lån),
Dynamo Kiev igen (2009-12)
.
Lag som tränare:
Ukrainas landslag (2016 assisterande)
Ukrainas landslag (2016-21),
Genoa (2021–22).

Wolfgang OVERATH blir 80 år.
 

Wolfgang OVERATH är född 1943 i Siegburg, Västtyskland
Mittfältare
81 A-landskamper för Västtyskland (1963-74).

Klubbar som spelare:
Siegburg 04 (1953-62),
FC Köln (1962-77) (409 matcher).

Världsmästare 1974.

DAGENS MATCHTRÖJA 29 SEPTEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv