• Boris dagliga blogg

Måndagen den 14:e februari 2022

DAGENS RUBRIKER.

Elvira höll sin plats.  Det finns inget värre än att leda med 3-0.  Sketcher och söndagsmiddag.  Los Angeles Rams tog sin första Super Bowl.

NAMNSDAG: Agne och Ove
TEMADAGAR: Alla hjärtans dag, Clean Out Your Computer Day och Alla hjärtebarns dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 14/2:
2000: Kvalrekord av Kuwait.
2005: Arsenal, ett riktigt "köpelag".
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 14/2:
Christian
ERIKSEN, Angel DI MARIA, Edinson CAVANI, Philippe SENDEROS, BacarySAGNA, Hans KRANKL, Kevin KEEGAN.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN DEN 13/2 2022.

Elvira höll sin plats.
 

Jag kom upp lite sent igår. Så jag missade att se Oskar Svensson tappa en minut på första sträckan i herrarnas skidstafett. Sedan fick jag se William Poromaa och Jens Burman göra en alldeles utmärkt prestation och åka upp Sverige till chans på bronset. Guldet hade den Ryska olympiska kommittén edan paxat för så det gick inte att göra något åt. På sista sträckan försökte Norge komma ifatt ryssen, men då Klärbo kom på att det inte skulle gå så bevakade han bara silvret och spurtade ifrån Manificat från Frankrike. Så vad hände med Sverige. Jo, de slutade som de startade. Johan Häggström kunde inte hänga med Norge och Frankrike utan slutade fyra, nästan en hel minut efter bronsplatsen. Sedan var frågan hur det skulle gå för nästa medaljchans. Det var Elvira Öberg skulle kunna bevaka sin silverplats från skidskyttesprinten. Igår kom andra delen där man har fördel i starten och startar så långt före motståndarna som de var efter i förrgår. Det såg ut att gå åt skogen då svenskorna tappade efter de första skjutstationerna. Men sedan kom de tillbaka och Elvira gick i mål som tvåa och tog sitt andra silver. En alldeles strålande prestation. Herrarna körde också förföljelselopp, men det var ingen munter tävling. De två som skulle ha chans åkte som galningar, men det sköt vilt omkring sig och fick göra många extrarundor.

Det finns inget värre än att leda med 3-0.
 

Lagsvenskarna klarade sina uppgifter lite si och så. Curlingdamerna gjorde en snygg match mot USA och vann med 10-4. Det betyder att de ligger delad trea och är fortfarande med i kampen om en semifinalplats. Herrarna besegrade Norge med 6-4 och de har ve4kligen chansen till semifinal. Efter fem matcher är de enda laget som vunnit alla sina matcher och leder tabellen. Att leda tabellen var även Sveriges ishockeylandslag Tre Kronors mål. De mötte Finland i avslutande gruppmatchen och efter två perioder ledde de med 3-0. Efter matchen så stämde Håkan Södergrens gamla visdomsord: ”Det finns inget svårare läge i ishockey än att leda med 3-0.” som riktigt sant. Coachen hade gett order om att i tredje perioden skulle Sverige bara spela av matchen. Fast då var det inte tänkt att Finland skulle göra tre mål och i bara farten så tog de givetvis även extrapoängen då de satte 4-3. Alla lag går vidare, men då det bara finns tre grupper så är segrarna klara för kvartsfinal direkt. Det är även bästa tvåan och det lär bli Sverige, så förlusten gjorde inte så mycket.

Sketcher och söndagsmiddag.
 

Jag har tidigare skrivit om mina skoinköp hos Sketcher. Den sko jag sökte och skulle beställas hem fanns inte. I förrgår tyckte yngsta dottern att jag skulle kolla på nätet och beställa där. Jag var skeptisk med att beställa skor med tanke på storlekarna, men då det gällde Sketcher så visste jag ju vilken storlek som passade mig. Jag kollade, hittade ett par och skulle beställa då jag fick se att man kunde kolla upp om skon fanns i någon butik. Den skulle finnas i en av Malmös butiker, så igår åkte jag till Emporia och köpte årets par av skor. Det visade sig att de även hade en modell som den jag haft i tre år, fast i andra färger. Jag sa att de kunde ta hem dem till mig. Dessutom var det halva priset. Vi får se om de kommer. Jag kom, hem alltså. Då var alla hungriga så jag lagade klassisk söndagsmiddag. Kokt potatis, kotlett, brunsås, ärter och morötter och lingonsylt. Sedan var det dags att konstruera nya veckoplaneringsblad att sätta på kylskåpet. Där gick dagen och då äldsta dottern kom hem från att ha varit hos en kompis i Halmstad så lagade jag en kopp kaffe. Det var kaffe jag beställt då det finns en Gerdas te- och kaffehandel även i Halmstad: Halmstadsblandning, gott.

Los Angeles Rams tog sin första Super Bowl.
 

Dagen igår övergick till dagen idag då jag passade på att se två avsnitt ur sjunde säsongen av Alla mot alla med Filip och Freddrik. Känt upplägg på programmet, men en det nya och nygamla tävlande. Egentligen passade jag på att titta på detta för att så småningom komma in i Super Bowl LVI; Alltså den 56:e finalen i Amerikansk Football. SoFi Stadium i Los Angeles var utsedd som finalarena och därför fick Los Angeles Rams hemmaarena i mötet med Cincinati Bengals. Spelet kan ju vara lite sioch så, men det mest intressanta är ”Half Time show” som alltid är några världsartister som får en kvart på den makalösa scen som snabbt byggs upp på planen. Årets artist var flera; Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, Mary J. Blige och Kendrick Lamar. Inte den musikstil jag kanske väljer att lyssna på. Så för mig var det en besvikelse i år, det som annars brukar vara det bästa med Super Bowl. Kommentatorerna var däremot luriska och påstod att det var den bästa Halftimeshow någonsin. Matchen var kanske inte den bästa finalen någonsin, men det var spännande. Inget av lagen hade vunnit Super Bowl tidigare. Visserligen vann Rams 2000, men då hette de St Louis Rams. Efter att Bengals lett med tre poäng in i fjärde quartern så gjorde Rams en touch down men drygt en minut kvar och det räckte till att Los Angeles Rams skulle kunna ta sin första Super Bowl med 23-20.

IDAG: MÅNDAGEN DEN 14/2 2022.

NAMNSDAG:

Valentin
 

Namnsdagar den 14:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Valentin eller Valentinus (till minne av en kristen biskop och martyr, som dog martyrdöden 269)
1901–1985 – Valentin
1986–1992 – Valentin, Valentina (utgått) och Vally (utgått)
1993–2000 – Valentin och Tina (utgått)
Från 2001 – Valentin

 
TEMADAGAR:

Alla hjärtans dag
 

I Sverige har firandet av Sankt Valentin och alla hjärtans dag inte förekommit i någon större utsträckning förrän på 1960-talet. Nordiska Kompaniet försökte 1956 lansera dåvarande Skottdagen, den 24 februari, som "Alla Hjärtans Dag", då kvinnor skulle ge en present till mannen som hon älskade. Skottdagen var enligt tradition den dag då kvinnor fick uppvakta män. Året därpå flyttade NK "Alla Hjärtans Dag" till Valentindagen, utifrån amerikansk tradition. Samma år hoppade Sveriges blomsterbransch på detta försäljningsknep och försökte introducera "Valentines day". Först 1985 markerades dagen offentligt som Alla hjärtans dag i svenska kalendrar. Under 1990-talet tog firandet fart, inte minst i skolorna.
 

Clean Out Your Computer Day
 

Detta är en temadag som infaller den andra måndagen i februari. När det gäller att ”städa datorn” så kan man göra det på två sätt. Det enklaste är att helt enkelt rengöra den på utsidan med puts och polering. Ett lite svårare sätt är att rens och rensa hårddisken genom att plocka bort sådant som hamnat på hårddisken och gör den långsammare. Det kan man antingen göra genom att fråga någon som är var vid detta eller så finns det vissa tips som man själv kan klara av om man googlar.
 

Alla hjärtebarns dag
 

Hjärt-lungfonden har utsett februari till alla hjärtebarnens månad med extra fokus på den 14 februari. Då samlar fonden in pengar till forskning för barn med hjärtfel som kan hjälpa dem till ett bättre liv. Varje år föds cirka tusen svenska barn med hjärtfel. Många hjärtebarn opereras redan när de är nyfödda, då hjärtat inte är mycket större än en valnöt. I dag överlever drygt 95 procent, jämfört med endast 60 procent på 1960-talet.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 14:E FEBRUARI.

2000 Kuwaits landslag slår nytt världsrekord.
 

Idag 2000 spelade Kuwait en kvalmatch till Asia Cup mot Bhutan. Då den var slut hade Kuwait vunnit med 20-0. Detta var nytt världsrekord i överlägsen seger i ett landslagskval. Kuwait fick behålla rekordet i drygt ett år innan Australien slog Tonga med 22-0 år 2001.

2005 Arsenal, ett riktigt ”köpelag”.
 

För första gången i historien inom Engelsk fotboll ställde ett lag upp med en startelva och full avbytarbänk utan en enda spelare från Storbritannien. Det var Wengers Arsenal och det gick bra. Crystal Palace besegrades idag 2005 med
hela 5-1.
 

Laget bestod av sex fransmän, Thierry Henry, Patrick Vieira, Robert Pires, Gael Clichy, Pascal Cygan, och Mathieu Flamini, tre spanjorer José Antonio Reyes, Cesc Fabregas och Manuel Almunia, två nederländare, Dennis Bergkamp och Robin van Persie. Sedan var det en spelare från Tyskland, Jens Lehmann, Kameruns Lauren, Elfenbenskustens Kolo Toure, Brasiliens Edu, och Schweiz Philippe Senderos. Manager var givetvis Arsene Wenger från Frankrike.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 14:E FEBRUARI.

Christian ERIKSEN blir 30 år.
 

Christian Dannemann ERIKSEN är född 1992 i Middelfart, Danmark
Mittfältare
38 U- och 103 A-landskamper för Danmark (2007-).

Klubbar som spelare:
Middelfart G&BK (1995-2005),
OB (2005-08),
Ajax (2008-13),
Tottenham Hotspur (2013-20),
Inter (2020-21),
Brentford (2022-).

Han debuterade för Danmarks landslag i mars 2010, och var den yngste spelaren i Världsmästerskapet i fotboll 2010 i Sydafrika.
Eriksen vann Eredivisie med Ajax tre år i rad mellan 2010 och 2013 innan han skrev på för Tottenham Hotspur i augusti 2013. 
Den 12 juni 2021 spelade Danmark och Finland sin första match i Europamästerskapet i fotboll 2020 på Parken i Köpenhamn. I den 42:a minuten kollapsade Eriksen på planen varpå hjärt- och lungräddning påbörjades av läkare. Dagen därpå bekräftade den danska landslagsläkaren Morten Boesen att det var ett hjärtstopp som drabbat Eriksen, som blev inlagd på Rigshospitalet i Köpenhamn i sex dagar för undersökningar och till slut fick en implanterbar defibrillator, ICD, inopererad. Med denna fick Christian inte spela fotboll i Italien och kontraktet bröts. 2022 skrev han på för Premier Leagues "danskklubb" Brentford.

Angel DI MARIA blir 34 år.
 

Angel Fabián DI MARIA är född 1988 i Rosario, Argentina
Mittfältare
19 U- och 120 A-landskamper för Argentina (2007-).

Klubbar som spelare:
Torito (1991-92),
Rosario Central (1992-2007),
Benfica (2007-10),
Real Madrid (2010-14),
Manchester United (2014-15),
Paris SG (2015-).

Di María deltog i U20-VM 2007 då Argentina tog sin sjätte titel i turneringen. Ett år senare deltog han i OS 2008 och vann även där guld.

Edinson CAVANI blir 35 år.
 

Edinson Roberto CAVANI Gómez är född 1987 i Salto, Uruguay.
Anfallare
14 U-, 5 OS- och 128 A-landskamper för Uruguay (2007-).

Klubbar som spelare:
Danubio (2000-07),
Palermo (2007-10),
Napoli (2010-13),
Paris Saint-Germain (2013-20),
Manchester United (2020-).

Efter att ha gjort 29 mål på 34 matcher för Napoli i ligan blev Cavani den tredje uruguayanen som blev meste målskytt i Serie A.

Philippe SENDEROS blir 37 år.
 

Philippe Sylvain SENDEROS är född 1985 i Genève, Schweiz
Försvarare
57 A-landskamper för Schweiz (2005-16).

Klubbar som spelare:
Servette (1992-2003),
Arsenal (2004-10),
Milan (lån 2008-09),
Everton (lån 2010),
Fulham (2010-14),
Valencia (lån 2014),
Aston Villa (2014-16),
Grasshopper (2016),
Glasgow Rangers (2016-17),
Houston Dynamo (2017-18).,
FC Chiasso (2018-19).

Bacary SAGNA blir 39 år.
 

Bacary SAGNA är född 1983 i Sens, Frankrike
Försvarare
13 U- och 65 A-landskamper för Frankrike (2004-16).

Klubbar som spelare:
Sens (Moderklubb),
Auxerre (1998-2007),
Arsenal (2007-14),
Manchester City (2014-17),
Benevento (2018),
Montreal Impact (2018-19).

Hans KRANKL blir 69 år.
 

Johann "Hans" KRANKL är född 1953 i Wien, Österrike
Anfallare
69 A-landskamper för Österrike (1973-85).

Klubbar som spelare:
Rapid Wien (1970-78),
Wiener (lån 1971-72),
Barcelona (1978-81),
First Vienna (lån 1979-80),
Rapid Wien igen (1981-86),
Wiener AC (1986-88),
Kremser (1988),
Austria Salzburg (1989). 
 
Lag som tränare:
Rapid Wien (1989-92),
Mödling (1992-94),
Tirol Innsbruck (1994-95),
Mödling igen (1996),
SV Gerasdorf (1997),
Austria Salzburg (1998-99),
Fortuna Köln (2000),
Admira Wacker Mödling (2000-01),
Österrikes landslag (2002-05),
LASK Linz (2009).

Krankl var en av Europas bästa anfallare i slutet av 1970-talet och rankas som en av Österrikes största spelare genom tiderna.

Kevin KEEGAN blir 71 år.
 

Joseph Kevin KEEGAN är född 1951 i Armthrope, England.
Anfallare
63 A-landskamper för England (1972-82).

Klubbar som spelare:
Scunthorpe (1967-71),
Liverpool FC (1971-77), 
Hamburg SV (1977-80),
Southampton (1980-82),
Newcastle United (1982-84),
Blacktown City Demons (1985)  

Lag som tränare:
Newcastle United (1992-97),
Fulham (1998-99),
Englands landslag (1999-2000),
Manchester City (2001-05),
Newcastle United (2008)

Han är känd som Liverpool:s största stjärna på 1970-talet. Keegan vann tre ligaguld, en FA-cuptitel, två Uefa-cuptitlar och en Europacuptitel innan han lämnade England för Hamburg där han två år i rad utsågs till Europas bäste spelare, 1978 och 1979.
Han var så pass stor som fotbollsspelare och idol att han även fick spela in en skiva. Det var kanske tur att han fortsatte satsa på fotbollen.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.


 

DAGENS ORD.


 

DAGENS RHIANN.


 

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA VECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln