4:e juli

NAMNSDAG

Ulrika:
Ulrika, även stavat Ulrica, är ett kvinnonamn. Det är en femininform av mansnamnet Ulrik. Namnen är av tyskt ursprung och sammansatta av två ord som betyder 'arvegods' respektive 'mäktig'. I Sverige har kortformen Ulla varit vanlig.

Ulla:
Kvinnonamnet Ulla är en kortform av Ulrika, den feminina formen av Ulrik som är av tyskt ursprung och är sammansatt av två ord som betyder 'arvegods' och 'mäktig'. Ulla kan också ses som en smekform av Ursula.

Återkommande bemärkelsedagar

Nationaldag:
USA: Självständighetsdagen firas till minne av ratifikationen av självständighetsförklaringen från Storbritannien denna dag 1776.

VIP födda den 4:e juli

Några andra som också är födda den 4:e juli

1807 – 1882 Giuseppe Garibaldi,
Italiensk frihetskämpe ochnationalist. Han var en gerillakämpe och en frontfigur för Risorgimento, den italienska rörelsen för nationell enhet under en tid när Apenninska halvön var uppdelad på en mängd småstater.

1926 – 2014 Alfredo Di Stéfano,
Argentinsk-spansk fotbollsspelare. Han är ansedd som en av de vassaste målskyttarna och bästa fotbollsspelare genom tiderna och av legendaren Pelé utpekad som den bäste spelaren någonsin.

Några i musikens värld som är födda den 4:e juli

1826 – 1864 Stephen Foster,
Amerikansk kompositör och textförfattare. Han skrev mer än 200 sånger, bland hans mest kända melodier finns Ring the Banjo, Oh! Susanna!, Camptown RacesMy Old Kentucky Home, Old Black Joe, Beautiful Dreamer ("Drömmar av silver, drömmar av gull") och Old Folks at Home (Swanee River).

1948 – Jeremy Spencer,
Brittisk musiker. Han är mest känd för att ha varit gitarrist i den brittiska musikgruppen Fleetwood Mac från dess start 1967 fram till 1971.   ¤ I Can't Hold Out

1964 – Mark Slaughter,
Amerikansk hårdrockare som är grundare, sångare och även lite gitarrist i glam/hårdrocksbandet Slaughter. 

Några kända personer som avled den 4:e juli

1934  Marie Curie dog 66 år gammal av aplastisk anemi, som troligtvis orsakades av all strålning hon utsattes för i sitt arbete. Hon var en fransk-polsk kemist och fysiker. Hon är känd främst för sin forskning kring radioaktivitet och erhöll nobelpris vid två tillfällen.

1967  Stieg Trenter dog 52 år gammal av en hjärtinfarkt. Han var en svensk journalist och deckarförfattare. Han är känd för sina deckare där fotograf Harry Friberg löser olika fall. Efter Stiegs död tog frun Ulla vid och skrev. Även dottern Laura är författare.

2003  Barry White dog 58 år gammal i sviterna av stroke beroende på njurproblem, diabetes och övervikt. Han var en amerikansk musikproducent, sångare och låtskrivare som skapade ett flertal soul- och discohitar. Hans inspelningar innehöll ofta hans djupa basröst och sensuella framförande, som gav en romantisk stämning.

2009  Lasse Strömstedt dog 74 år gammal i sviterna av lungcancer. Han var en svensk författare och debattör. Hans liv kom inledningsvis att präglas av missbruk och kriminalitet. Efter 1971 förändrade han sitt liv och blev författare, debattör och skådespelare. 

Today in history 4:e juli

Några händelser som inträffat den 4:e juli

1568
 

ERIK XIV OCH KARIN MÅNSDOTTER GIFTER SIG OFFICIELLT.


  Den svenske kungen Erik XIV gifter sig officiellt med sin frilla Karin Månsdotter vid en ceremoni i Storkyrkan i Stockholm och hon blir därmed Sveriges drottning (hon kröns dagen därpå). De har dock gift sig i hemlighet ett år tidigare, för att deras gemensamma barn (dottern Sigrid och den 1568 födde sonenGustav) ska bli legitima, vilket leder till att sonen Gustav blir svensk kronprins. Att kung Erik gifter sig med en icke-kunglig och icke-adlig person ses dock inte med blida ögon av den svenska adeln och blir en av orsakerna till att hans bröder, hertigarna Johan och Karl en vecka senare inleder ett uppror mot honom, som leder till att han blir fångad och avsatt i slutet av september.

1776
 

13 BRITTISKA KOLONIER BILDAR U S A.


  Den amerikanska Kontinentalkongressen som sammanträder i Philadelphia i Pennsylvania, ratificerar den självständighetsförklaring, som har skrivits av flera kongressmedlemmar i juni och som har godkänts den 2 juli. I och med detta förklarar sig de 13 brittiska kolonierna på den nordamerikanska östkusten formellt självständiga från Storbritannien och bildar den nya staten Amerikas förenta stater (engelska: United States of America; vanligtvis förkortat USA). Denna formella självständighetsförklaring utfärdas över ett år efter utbrottet av koloniernas självständighetskrig mot moderlandet och innebär, att USA räknar sin födelse från detta datum – dagen firas därför idag som USA:s nationaldag.

1976

 

OPERATION ENTEBBE GENOMFÖRS.


 Israelisk militär genomför Operation Entebbe, då de fritar gisslan från ett flygplan, som tidigare har kapats av tyska och palestinska terrorister och flugits till Entebbe i Uganda. Terroristerna har krävt att flera fångar ska friges ur olika europeiska och israeliska fängelser, men har redan släppt större delen av gisslan. Då Israel har lovat att släppa de israeliska fångarna har man lyckats skjuta upp det av terroristerna satta slutdatumet från 1 till 4 juli. Då man antar att den ugandiske diktatorn Idi Amin sympatiserar med kaparna har man valt att inte samarbeta med honom, utan genomför räden under natten till den 4 juli på ugandiskt territorium, utan Ugandas medgivande. Samtliga kapare, 45 ugandiska soldater, 3 ur gisslan och en israelisk kommandosoldat (den sedermera israeliske premiärministern Benjamin Netanyahus bror Yonathan) dödas i skottlossningen, men i övrigt förs gisslan (flygplanspassagerare och besättning) först till Nairobi och därifrån vidare till Tel Aviv. Uganda försöker sedan i FN få till stånd ett fördömande av Israel, för att landet har kränkt ugandiskt territorium, men lyckas inte.