1975: Dimma stoppar EM-kvalmatch.

FÖDDA:
Robert, Edwin, Phillip, Garvis.

DAGENS TRÖJA

Kanske skulle det vara en MFF tröja idag, men jag tyckte inte set passade då jag är i Danmark. West Bromwich stör ingen. De vann i reservlagsserien Premier League 2. 2-0 över Swansea tog West Brom till slutspelsplats i tabellen för U 23 lagen.

DAGENS BLOGG OM MÅNDAGEN DEN 28:e OKTOBER 2019

Jag startar dagens blogg med en liten återblick till söndagens stora match i Premier League där "442oons" har tagit fasta på att Tottenham inte kan vinna på bortaplan.

Då jag är i Danmark med min äldsta dotter Frida så var det inga matlådor att hämta eller andra saker att planera så jag jobbade mest med att få klart alla matcher som hittills spelats i Premier League. De finns att beskåda under ”Premier League 2019-20” på min hemsida. Resultat, uppställningar, statistik och alla mål och matcher i ett kort sammandrag.

Resten av fotbollen tillbringade jag med de sista dagarna jag har C More. De visar ju Allsvenskan och så länge arrangörerna på Malmö Stadion inte klarar av att hålla matcherna rökfria (de förbannade bengaliska eldaren) så kommer inte jag att lösa inträde till arenan. Men på TV kunde jag se Malmö FF spela bort de regerande mästarna AIK från möjligheten att försvara mästerskapet. Det var en sömning första halvlek där sportens huvudmål, nämligen just att göra mål var totalt ointressant för båda lagen. Det förekom inte ett enda skott på mål. Däremot fungerade försvaret bra. MFF hade fyra hörnor emot sig och alla elva utespelarna fanns i straffområdet. En lite märklig taktik enligt mitt sätt att se det då det gällde för båda lagen att vinna.

I andra halvlek så spottade laget Malmö FF upp sig. Arrangörerna Malmö FF däremot visade stor inkompetens då bl a AIK-klacken hade fått med sig både bengaler och knallskott. Dessa explosioner fick matchen att stanna efter de båda MFF-målen. Domaren för en kort stund och det lades till över åtta minuter till de 90 ordinarie. 2-0 till MFF gör att de har en teoretisk chans att bli mästare. Djurgården hade som väntat inga problem att hemma besegra Örebro. 3-0 slutade det och ett oavgjort resultat i sista matchen borta mot Norrköping räcker för att stockholmarna ska bli mästare 2019.

En annan sak som blev klar igår i svensk fotboll var att ett nytt Allsvenskt lag är klart. Fast nytt är inte laget. 2014 ramlade de ur Allsvenskan och 2016 var de nere i Division 1. Men de tog sig upp i Superettan igen och segern över Syrianska med 2-0 igår gör att Mjällby AIF från Listerlandet är tillbaka i Allsvenskan. De har fem poäng mer än trean Jönköping och kan alltså inte hämtas in. Däremot ät det inte säkert att Mjällby vinner serien. De möter tvåan Varberg i sista matchen. Den avgör vilket lag som blir etta eller tvåa. Jag tror nog att Varberg klarar att ta sig direkt till Allsvenskan och att Jönköping får kvala.

FOTBOLLSHISTORIA från den 29:e oktober.

1933 Schweiz protesterar efter oavgjort

Wankdorf Stadion i Bern var spelplats idag 1933 i landskampen mellan Schweiz och Rumänien. Det var en VM-kvalmatch till nästa sommars och historiens andra VM i fotboll. Turneringen spelades i Italien så Europa hade hela tolv platser i turneringen. Men först skulle kvalgrupp 6 spelas. Det var egentligen fyra lag i gruppen, men Finland hade dragit sig ur. Kvar fanns Jugoslavien och dagens två motståndare. Rumänien tog ledningen med 0-2, men schweizarna kom igen, fast bara till 2-2. Efter mtchen lämnade de in en protest för att Iuliu Baratky i Rumäniens lag redan hade spelat landskamper för Ungern och var på så sätt inte tillåten att delta för Rumänien. FIFA gick på schweizarnas linje och de tilldömdes seger med 2-0. Då två lag från gruppen tog sig till VM så hade protesten ingen praktisk betydelse då både Schweiz och Rumänien kvalade in.

1975 Englandslandskamp stoppad av dimma.

Det var idag 1975 en kvalmatch till EM i Jugoslavien 1976 mellan Tjeckoslovakien och England. Efter 17 minuter blåste domaren av och ställde in matchen då det var så kraftig dimma att det inte gick att se. Och då gick inte ens matchen i London utan i Brataslava. Matchen kunde spelas dagen därpå och det skulle visa sig vara en viktig seger med 2-1 för tjeckerna. England ledde kvalgruppen tre poäng före Tjeckoslovakien innan matchen, och de hade dessutom en match mindre spelad. Tjeckernas avslut i kvalet med två segrar gjorde att det blev dem istället för England som tog sig till EM. Och inte nog med det; Sommaren 1976 vann Tjeckoslovakien hela EM genom att besegra Västtyskland på straffar i finalen. Det var efter den finalen som begreppet panenka-straff bildades. Tjeckien Antonín Panenka chippade nämligen in den sista och avgörande straffen mitt i mål.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 29:e oktober.