• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 9:e april 2024

NAMNSDAG:
Otto
Ottilia.

TEMADAG:
CSS-naked day.

NATIONALDAG:
Ingen.

RUBRIKER.
 Veckoinköp.
Omöjligt att vinna i bowling.
Harry Wild.
Sex-sekunders-regeln finns visst!
 

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 9/4:
1938: Första direktsända TV-matchen.
1988: Alan Shearer blir yngst i England att göra hattrick.
1997: Coventry mot Coventry.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 9/4:
Blaise MATUIDI,
Robbie FOWLER.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM MÅNDAGEN 8 APRIL 2024.

Veckoinköp.

Måndagar brukar vara snarlika, med veckohandlingen i en massa olika butiker. Sedan brunchen hemma. M en igår tog vi inte kaffet i vårt matrum utan ute på vårt trädäck under och i solen. Det blev bara middag till hundarna. Vi stod över denna lyx igår. Detta lite beroende på att vi hade en ganska rejäl måltid med mackor och mycket pålägg. Klockan sex skulle jag vara i Löddeköpinge får veckans bowling och då hann jag inte laga middag.
 
Omöjligt att vinna i bowling.

Bowlingen var inte mycket att säga något om. Vi i vårt lag spelade ganska okay, men våra motståndare hade poäng som vi aldrig i världen kunde nå upp till även om vi hade haft ett betydligt större handikapp. Den sämste av spelarna i vårt motståndarlag hade strax under 200 i snitt på sina tre serier och den bäste hade 260 poäng i sin sämsta serie och 270 i sin bästa. Det är resultat som kunde gjort sig gällande på ett VM. Så det var kul att se ett proffs spela och sedan så hade det varit kul att kunna prestera lite bättre själv. Men bättre lycka nästa måndag.
 
Harry Wild.

Då det bara var hustrun och jag hemma så försökte jag hitta någon deckarserie som möjligen haft premiär i dagarna. Jag såg att irländska deckaren ”Harry Wild” med gamla Bondbruden Jane Seymour i huvudrollen hade kommit ut med sin andra säsong. Jag hade själv sett alla åtta avsnitt från säsong ett, men det var en stund sedan och man kan ju se om utan att helt minnas exakt vad avsnitten handlade om. Alltså tittade vi på avsnitt ett och två från säsong ett. Det betyder att vi har tolv deckarkvällar kvar tillsammans med Harry och hennes medhjälpare Fergus.
 
Sex-sekunders-regeln finns visst!

Sporten igår fick bli Fotbollsstudion på SVT. Efter två omgångar i Allsvenskan så toppas tabellen inte bara av Malmö FF. Både Mjällby och Sirius har också full poäng. Två lag som jag efter första omgången dömde ut var Halmstads BK och GAIS. Efter förluster i första omgången så vann faktiskt båda lagen i andra omgången. Sedan hade man snack om tilltänkta regeländringar. En handlade om det som jag har tagit upp många gånger och som Fotbollsstudion påstod att varken spelare eller domare bryr sig om. Det är faktiskt så att regeln är att målvakten BARA FÅR HÅLLA BOLLEN I 6 SEKUNDER. De visade bilder från Allsvenskans omgång två där målvakterna klockades för upp över 20 sekunder och ingen protesterade. Regeländring är på gång och då har man förlängt de sex sekunderna till ÅTTA sekunder. Då fem av dessa återstår ska domaren med fingrarna visa målvakten nedräkningen till noll. Har målvakten då inte gjort sig av med bollen blåser domaren av spelet. Andra ändringen är att det INTE ska bli en indirekt frispark utan en hörna eller ett inkast till motståndarlaget. Viket av hörna eller inkast ska olika prövoperioder få utvisa. Äntligen fick jag alltså svar på min fråga, och det är att regeln om sex sekunder visst finns och borde åtlydas.

IDAG! TISDAG 9 APRIL 2024.

NAMNSDAG:
Otto          Ottilia

Namnsdagar den 9:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1772 – Prochorus (till minne av en av förtroendemännen i den första kristna församlingen; utgått)
1772–1900 – Otto
1901–1985 – Otto
1986–1992 – Otto, Orvar (nu 18 september) och Ottar (utgått)
1993–2000 – Otto och Ottilia
Från 2001 – Otto och Ottilia

TEMADAG:
CSS-naked day

Vad är då CSS Naked day? Jo, det är ett initiativ av Dustin Diaz, för att visa vikten och betydelsen utav webbstandarder, och hur viktigt det är med CSS (Cascading Style Sheets, på svenska stilmall). Det är ett språk som beskriver presentationsstilen för ett strukturerat dokument som till exempel typsnitt, textstorlek och färg. Tekniken är ett sätt att anpassa dokumentet med hänsyn till datortyp, skärmupplösning, färgdjup och installerade typsnitt. Så under den 9 april, världen runt (alltså under 48 timmar) så kommer en lång rad bloggar och webbsidor att delta med att visa upp sin "<body>". Alltså en temadag för riktiga programmeringsnördar och kanske inget för oss vanliga dödliga. Men skulle ni gå in på någon hemsida som ser lite annorlunda ut idag så finns det alltså en förklaring. I morgon är det som vanligt igen.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 9 APRIL.

1938 Landskamp på Wembley första livematchen.

Idag 1938 spelades sista matchen i de Brittiska mästerskapen. England mötte Skottland på Wembley. Som landskamp var matchen inte speciellt viktig då England redan hade vunnit över Wales och Irland. Med sina fyra poäng var England redan Brittiska mästare. De vann titeln trots att Skottland vann dagens match med 1-0. Nu kommer vi till det speciella med denna match. Det var den allra första direktsända fotbollsmatchen i TV, något vi kan se hur många som helst varje dag idag. Det var BBC som redan från 1936 hade sänt fotboll, men då bara ett fåtal av Arsenals matcher efterhand och sammandrag. Så idag kan vi fira födelsedag för direktsänd fotboll i TV.
 

1988 Shearer hat-trick.

Alan Shearer 17 år och 240 dagar. Alan Shearer 17 år och 240 dagar.
Idag 1988 spelade Southampton hemma mot Arsenal på The Dell. Efter fem minuter nickade Southamptons Alan Shearer in 1-0. Arsenal kvitterade, men då matchen var över hade Southampton gjort fyra mål och Arsenal bara två. Alan Shearer hade gjort tre mål och skulle göra många mål till och även många hat-trick innan hans karriär var över. Men dagens hat-trick var ett engelskt ligarekord. Det var den yngsta spelare i ligan som gjort tre mål i en match. Alan var bara 17 år och 240 dagar. Det var en rejäl putsning då rekordet innan idag hade varit Jimmy Greaves som var 20 år och 290 dagar då han 1960 gjorde sitt hat-trick.

1997 En match helt i Peugeots anda.

Idag 1997 möttes Coventry City och Chelsea på Highfield Road. Det var nästan som en vanlig Premier Leaguematch. Manager Gordon Strachan hade tagit ut sig själv i Coventrys startelva och det visade sig vara lyckosamt. Då matchen var över hade Coventry tagit en viktig seger med 3-1. Det hjälpte dem att i slutet av säsongen klara sig kvar i Premier League med en poäng till godo på Sunderland som åkte ur. Men det var inget av detta som var det unika med matchen. Unikt var att Chelsea trodde att de kunde spela i sina blå hemmatröjor då Coventry brukar ha ljusblått. Men denna säsong hade Coventry en mörk och ljusblårandig tröja och Chelsea tvingades byta ställ. Då de inte hade något extraställ med sig så spelade bortalaget i Coventrys bortatröjor. Gladast över detta var nog Peugeot som alltså hade sitt namn som sponsor på bröstet på båda lagens tröjor.
 

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 9 APRIL.

Blaise MATUIDI blir 37 år.

Blaise MATUIDI är född 1987 i Toulouse, Frankrike.
Mittfältare
34 U- och 84 A-landskamper för Frankrike (2006-19).

Klubbar som spelare:
US Fontenay-sous-Bois (1993-98),
CO Vincennois (1998-2001),
Créteil (2001-04),
Troyes (2004-07),
Saint-Étienne (2007-11).
Paris Saint-Germain (2011-17),
Juventus (2017-20),
Inter Miami (2020-22).

Han vann VM-guld med Frankrike i VM 2018.

Robbie FOWLER blir 49 år.

Robert Bernard "Robbie" FOWLER är född 1975 i  Toxteth, Liverpool, England.
Anfallare
8 U-, 1 B- och 26 A-landskamper för England (1993-2002).

Klubbar som spelare
Liverpool (1984 - 2001),
Leeds United (2001-03),
Manchester City (2003-06),
Liverpool igen (2006-07),
Cardiff City (2003-06),
Blackburn Rovers (2008),
North Queensland Fury (2009-10),
Perth Glory (2009-10),
Muangthong United (2011-12).

Lag som tränare:
Muangthong United (2011-12 spelande),
Brisbane Roar (2019–20),
East Bengal (2020–21).

DAGENS MATCHTRÖJA 9 APRIL 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA TISDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv