• Boris dagliga blogg

Lördagen den 11:e december 2021

NATIONALDAG: Burkina Faso
NAMNSDAGAR: Daniel och Daniela
TEMADAGAR: Internationella dagen för världens berg, Tangons dag

DAGENS RUBRIKER.

Lucka 11.  Snöfall "överraskar"?  Åter till Plantagen.  Nej, nej, nej Watford!  Centimetrar viktiga men inte sekunder!
  
FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 11/12:
1886: Blivande Arsenal spelar sin första match.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 11/12:
Leighton
BAINES, Chris HENDERSON, Stig Inge BJØRNEBYE, Fabrizio RAVANELLI, Chris HUGHTON.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN FREDAGEN DEN 10/12 2021.

Lucka 11.

Svaret på frågorna i Lucka 10 är:
Vilket mästerskap? (EM eller VM)
VM
Vilket år? 2006
Var spelades slutspelet? Tyskland
Vilka lag möttes i finalen? Italien och Frankrike
Hur slutade finalen? Efter 1-1 vann Italien på straffar med 5-3
Klicka på lucka nummer 11 och lista ut svaren på dessa frågor och ett EM eller VM i herrfotboll.

Snöfall "överraskar"?
 

Igår kom vintern. Med detta menar jag den snö som varje vinter blir en sådan märkvärdig överraskning för alla bilförare i södra Skåne. Eftersom många har satt på både vinterdäck och däck med dubbar så tror tydligen alla bilförare att det bara är att gasa på som vanligt. Detta har åtminstone min yngsta dotter och hennes belgare lärt sig att det inte är. Deras normala tretimmarsresa från Jönköping till Malmö tog igår strax över fyra och en halv timme. Det är lugnande att veta. De skulle nämligen ner detta veckoslut av en del olika orsaker. T ex att åka till Köpenhamn och se baletten Nötknäpparen, klä granen (vilket yngsta dottern håller som sin stora juluppgift) och vara med på glöggsöndag. Då vi endast använder oss av alkoholfri glögg så går det utmärkt att efter glöggen åka upp till Jönköping igen.

Åter till Plantagen.
 

För att allt skulle vara hemma i matväg under veckoslutet så hade jag ett jobb att sköta på ICA Maxi. Att handla. Där har de även en strålande silldisk med betjäning. För att veta vad vi ska ha till julbordet testade jag fyra sillsorter igår. Cognacsill, Chili och vitlöksill, Kräftmarinerad sill och en ny typ av romsill. Nämligen kapten Morgansill. Alla var fullt ätbara och t o m goda. Tandläkardottern hade ledig fredagseftermiddag så vi åkte hela familjen i snöovädret till Plantagen än en gång för att fixa ytterligare  julblommor både inomhus och på trappan ute. Hemma igen så städade damerna och jag fixade till fredagstacosen som skulle vara klar då Jönköpingsborna anlände. Det var den också.

Nej, nej, nej Watford!
 

Mina två TV-program på fredagskvällen var givetvis På Spåret. Lite fler missar igår och ”endast” 36 poäng, men jag kunde faktiskt ganska många frågor själv denna gång och förlitade mig inte bara på vad deltagarna svarade. Sedan kom den stora matchen i Premier League för mig. Watford som spelat bra mot topplagen, men trots det förlorat mötte igår ett mer överkomligt lag. Brentford. Och mycket riktigt tog Watford ledningen och hade bra koll på matchen. I andra halvlek satsade Brentford givetvis framåt och Watford satsade på att för första gången denna säsong att hålla nollan. De satsade så mycket på detta att tränare Ranieri bytte ut enda hotet framåt mot en försvarare. Dessa vansinniga byten har jag aldrig förstått och kommer aldrig att göra. Fem minuter före slut sprack nollan då Pontus Jansson gjorde sitt första mål för säsongen. På fem minuters övertid slogs segermålet för Brentford in på en straff. Alltså 2-1 till Brentford och en ny förlust för Watford. Hur mycket jag än håller på Watford kan jag inte säga annat än att slutresultatet var fullständigt rättvist.

Centimetrar viktiga men inte sekunder!
 

Sedan måste jag klaga på fotbollen och deras regler igen. Eller rättare sagt avsaknad av regler. Då Watfords målvakt räddade en boll när de ledde kastade han sig därefter ner på marken med bollen under sig och låg och tittade en stund innan han reste sig. Exakt 20 sekunder efter att han fångat bollen kastade han ut den till en av sina backar. Jag trodde att regeln att målvakten bara får hålla bollen i 6 sekunder fortfarande gällde och googlade saken. Jodå, sexsekundersregeln gäller fortfarande. Men varför finns den kvar? Nästan ingen målvakt i ett ledande lag håller bollen kortare än sex sekunder. Jag kan förstå att man inte kan räkna tiden på tiondelar, men att hålla bollen i 20 sekunder måste vara ett regelbrott. Vid VAR-koll så räknas offside i centimetrar och mål som jag anser borde vara godkända blir bortdömda. Centimetrar är livsviktiga, men tiden i fotboll är tydligen totalt oviktig!

IDAG: LÖRDAGEN DEN 11/12 2021.

NATIONALDAG:

Burkina Faso
 

Burkina Fasos nationaldag är Republikens dag den 11 december. Denna dag år 1958 blev Övre Volta en delvis autonom stat, och den 5 augusti 1960 en självständig republik, självständighet från Frankrike. År 1984 ändrade dåvarande ledaren Sankara landets namn till Burkina Faso. Det är ett mycket oroligt land så frågan är hur många det är som firar sin nationaldag.

NAMNSDAGAR:

Daniel och Daniela
 

Namnsdagar för den 11:e december i kronologisk ordning:
 
1701–1900 – Daniel (till minne av profeten med detta namn i den gammaltestamentliga Daniels bok.)
1901–1985 – Daniel
1986–1992 – Daniel, Dan och Daniela
1993–2000 – Daniel och Dan (utgått)
Från 2001 – Daniel och Daniela

 
TEMADAGAR:

Internationella dagen för världens berg
 

Internationella dagen för världens berg är framförallt känd under namnet; Internationella bergsdagen. Dagen infaller den 11 december varje år och instiftades 2003 av FN. Avsikten med Internationella dagen för världens berg är att göra den stora allmänheten medveten om bergstrakternas särdrag och problem och visa på behovet av en hållbar utveckling. Denna dag skall påminna oss om att frågan om en hållbar utveckling i bergstrakter måste bli ett tema med ständig aktualitet.

 
Tangons dag
 

Tangons dag firas den 11 december varje år, till en början som en nationell tangodag i den argentinska huvudstaden Buenos Aires, men efter hand även som en internationell dag för den argentinska tangon. Den berömde tangosångaren Carlos Gardel föddes på denna dag, år 1890, och även kompositören och orkesterledaren Julio De Caro, år 1899.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 11:E DECEMBER.

1886 Första matchen för Arsenal.
 

Den nystartade fotbollsklubben Dial Square FC hade idag 1886 hittat både ett öppet fält och en motståndare de kunde spela en match mot. Det öppna fältet låg på London's Isle of Dogs och motståndarna hette Eastern Wanderers. Det gick bra för den nya klubben. Dial Square vann med 6-0. Till nästa match beslöt man att försöka ha enhetliga tröjor. Detta fixade två av spelarna som kom från Nottingham. De fick tröjor från Nottingham Forest. Dial Square fick på så sätt röda tröjor. Klubben bytte också namn redan till jul samma år. Royal Arsenal blev det nya namnet. 1991 hette de Woolwich Arsenal och 1913 blev det bara Arsenal. Den slutgiltiga tröjan med vita ärmar hittade Herbert Chapman på och den dressen kom 1933.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 11:E DECEMBER.

Leighton BAINES blir 37 år.
 

Leighton John Baines är född 1984 i Kirkby strax nordost om Liverpool, England. Han gillade spela fotboll som liten, men hade problem att komma med i ett lag då han var så blyg. Då hans far Miles var musiker så var det enklare för lille Leighton att vara hemma och lära sig på sin gitarr. Då han var tio startade han dock i ett lokalt lag och sedan blev det Everton och Wigan han kom att till att tillhöra. Han är fortfarande en duktig gitarrist.
Hans blyghet kan var en del av orsaken till att han bara tillhört två klubbar i sitt liv hittills.

Klubbar som spelare:
Everton (1996-98),
Wigan Athletic (1996-2007),
Everton igen (2007-20).

Leighton är försvarare med en relativt god frisparktfot. Han har gjort 16 U- och 30 A-landskamper för England (2004-15). Klubbmässigt är hans största meriter endast andraplatser. I FA-cupen, Ligacupen och League Championship.

Chris HENDERSON blir 51 år.
 

Christopher "Chris" Henderson föddes 1970 i Edmonds i staten Washington. Han och hans bror Sean Henderson började på Cascade High School, och startade där spela ”soccer”. Sean var med i ett par U-landskamper, men Chris spelade som mittfältare 79 A-landskamper för USA (1990-2001). Han deltog bland annat i VM i fotboll 1990, OS 1992, CONCACAF Gold Cup 1991 och 1993, King Fahd Cup 1992 samt Copa América 1993. Fast i VM 1990 var han bara med i truppen.

Klubbar som spelare:
UCLA (1989–90),
Seattle Storm (1989), 
FSV Frankfurt (1994–95),
Stabæk (1995–96),
Colorado Rapids (1996–98),
Kansas City Wizards (1999–2000),
Miami Fusion (2001),
Colorado Rapids (2002–05),
Columbus Crew (2005),
New York Red Bulls (2006)

Idag är han sportchef för Inter Miami CF.

Stig Inge BJØRNEBYE blir 52 år.
 

Stig Inge Bjørnebye föddes 1969 i Elverums kommun i Norge, inte långt från svenska gränsen. Från början var det tänkt att Stig Inge skulle bli skidåkare. Hans far Jo Inge Bjørnebye var landslagsåkare för Norge och deltog i OS 1972. Men för Stig Inge blev det fotbollslaget i Elverum som var mer intressant. Som försvarare och vänsterback kom även Sit Inge i landslaget. Det blev totalt 76 A-landskamper för Norge (1989-2000).

Klubbar som spelare:
Elverum Fotball (1985-87),
Strømmen (1987-88),
Kongsvinger (1989-91),
Rosenborg (1992),
Liverpool (1992-2000)
Rosenborg igen (lån 1994),
Brøndby (lån 2000),
Blackburn Rovers (2000-03)

Lag som tränare:
Norges landslag (assisterande 2003-06)
IK Start (2006-07)
Rosenborg (sportdirektör 2015-19),
AGF Aarhus (sportdirektör 2021-).

Fabrizio RAVANELLI blir 53 år.
 

Fabrizio Ravanelli föddes 1968 i Perugia i mellersta Italien. Han kom att bli en välkänd anfallare. Visserligen gjorde han bara 22 A-landskamper för Italien (1995-99), men hans karisma på och utanför planen gjorde honom berömd. Han kallades   "silverräven" eller "den vita fjädern" (på italienska "penna bianca") genom sitt omisskännliga gråa hår, som han hade i tidig ålder.

Klubbar som spelare:
Perugia (1986-89),
Avellino (1989),
Casertana (1989-90),
Reggiana (1990-92),
Juventus (1992-96),
Middlesbrough (1996-97),
Marseille (1998-2000),
Lazio (2000-01),
Derby County (2001-03),
Dundee (2003-04), 
Perugia igen (2004-05).

Lag som tränare:
Juventus (ungdomslag 2011-13)
Ajaccio (2013).,
Arsenal Kiev (2018).

Chris HUGHTON blir 63 år.
 

Christopher William Gerard Hughton är född 1958 i Forest Gate som numera tillhör östra London. Hans pappa Willie var en brevbärare från Ghana och mamman kom från Irland. Det betydde att då han och hans bror Henry skulle välja landslag hade de tre att välja mellan. Henry gjorde en U-landskamp, men Chris kom att göra 53 A-landskamper för Irland som försvarare (1979-91).

Klubbar som spelare:
Tottenham Hotspur (1977-90),
West Ham United (1990-92),
Brentford (1992-93).

Lag som tränare:
Tottenham Hotspur (ass. manager 1997),
Irlands landslag (1979-91),
Newcastle United (2008-10),
Birmingham City (2011-12),
Norwich City (2012-14),
Brighton & Hove Albion (2014-19),
Nottingham Forest (2020-21).

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN FIN HELG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv