• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 18:e december 2018

DAGENS LUCKA 18

Lottningsregler helt OK utom att lag från samma land inte kan mötas.
Champions League-lottningen.
Nummer 17 i Europa.

MFF - Chelsea, ja, varför inte?

FOTBOLLSHISTORIA:
1921: Polens landslag spelar sin första match
1961: Nordamerika får ett fotbollsförbund.


FÖDDA IDAG:
Santiago, Gianluca.

DAGENS LUCKA 18

I min julkalender där jag varje dag presenterar en Premier League-klubbs klubbmärkeshistoria har jag idag hunnit fran till nummer åtta i talkSPORT.com’s omröstning om vilket som är det just nu snyggaste emblemet.

DAGENS TRÖJA
CARDIFF CITYs andratröja 2017/18 och tredjetröja 2018/19

Man kan knappt använda något lags tröja för en lottning i de Europeiska cuperna. Derby eller Nottingham  fungerade inte heller då de spelade mållöst 0-0. Däremot spelades ett antal matcher i Professional Development League, U-23. Största segern igår tog Cardiff City med 7-0 över Colchester. Alltså blir det en Cardifftröja idag.

Lottningsregler helt OK utom att lag från samma land inte kan mötas.


Den fotboll som tilldrog sig mitt intresse igår inträffade redan vid middagstid. Först var det dags att lotta Champions Leagues åttondelsfinaler och klockan ett då kunde jag följa Europa Leaguelottningen och vem som Malmö FF skulle få möta i sextondelsfinalen. Åter en gång så måste jag protestera till de regler som gäller vid lottningen. Jag är fullt och fast med på att gruppettor skalottas mot grupptvåor och  kanske också att man inte bör möta ett lag man hade i gruppenunder hösten. Men protesten går mot den ofantligt löjliga regeln att två lag från samma land inte kan mötas. Tvärtom så borde de lottas mot varandra så mycket som det bara är möjlig. Gör man det så eliminerar man den katastrof som blivit i sex finaler där två lag från samma land möts. Detta är jag så känslig för så senast 2016 då det t o m var  två lag från samma stad (Madrid) som möttes, så tittade jag inteens på matchen.
 

Champions League-lottningen


Champions Leaguelottningen innebar ju att några tvåor kan vara lika bra som ettorna. Tuffast blir Atletico Mardid mot Juventus. Men även Roma mot Porto och Liverpool mot BayernMünchen kan gå hur som helst. Annars håller jag på gruppettorna. Dessa startar borta ochhar fördelen att kunna avgöra i andra matchen på hemmaplan. Fördel om det skulle bli förlängning och straffar.

Nummer 17 i Europa.


När det gäller Europa League så tjatar jag jämt om hur ointressant denna turnering är. Med tanke på att sexton lag spelar i Champions League som rankas högre så innebär Europa League att man ska kora vilket lag som är nummer 17 i Europa!?!. 
 

MFF - Chelsea, ja, varför inte?


Malmö FF som ville ha ett så lätt motstånd som man kunde för att kunna ta sig vidare, lyckades inte så bra i lottningen. Chelsea kan bli tufft att rå på, men Sveriges landslag och andra svenska klubblag har alltid haften chans mot England och deras klubblag, så helt kört är det inte. Även i Europa League spelar de toppseedade lagen borta i första matchen och hemma i andra. Jag håller nog 95% av lagen i andra spalten som segrare av sextondelsfinalerna.

FOTBOLLSHISTORIA från den 18:e december.

1921 Polens första landskamp.

Det polska fotbollsförbundet hade bildats 1919, men det dröjde tills idag 1921 innan de spelade sin första landskamp. De mötte Ungern och det blev förlust med 0-1. Men fem månader senare tog de sin första landskampsseger. Den kom i Stockholm och de var Sverige som förlorade till Polen med 1-2. Polens största triumf hittills var OS-guldet 1972. I finalen fick det polska landslaget sin revansch på Ungern när de vann med 2-1. Polen har även blivit trea i VM två gånger; 1974 och 1982.

1961 Nordamerika får ett fotbollsförbund.

North American Football Confederation och Football Confederation of Central America and the Caribbean var idag 1961 samlade och beslöt att bilda ett enda förbund inom FIFA. Detta förbund skulle anordna kval till VM, de startade ett eget mästerskap kallat Gold Cup och de har en Champions Leagueturnering för att kora det bästa klubblaget. Vad det gäller kval till VM så har USA och Mexiko lagt beslag på de flesta platserna i världsmästerskapen. Vilket fiffigt namn kom man på att kalla det nya förbundet? Jo, the Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football. Och förkortningen är inte mycket bättre CONCACAF.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 18:e december.

Santiago CANIZARES blir 49 år

Santiago CANIZARES är född 1969 i Madrid, Spanien
Målvakt
39 U- och 46 A-landskamper för Spanien.

Klubbar som spelare:
Calvo Sotelo (1980-85),
Real Madrid (1985-92),
Elche (lån 1990-91),
Mérida (lån 1991-92),
Celta Vigo (1992-94),
Real Madrid igen (1994-98),
Valencia (1998-2008).

Den 16 maj 2008 valde Cañizares att avsluta sitt kontrakt med Valencia. Den 18 maj spelade han sin sista match, mot Atlético Madrid, och nästa dag avslutade han sin professionella fotbollskarriär.
Santiago Cañizares var med i det spanska fotbollslag som vann guld i de Olympiska sommarspelen 1992 i Barcelona.

Gianluca PAGLIUCA blir 52 år

Gianluca PAGLIUCA är född 1966 i Bologna, Italien
Målvakt
39 landskamper för Italien.

Klubbar som spelare:
Bologna (1984-86),
Sampdoria (1987-94),
Inter (1994-99),
Bologna igen (1999-2006)
Ascoli (2006-07).

Han är den målvakt som spelat flest matcher i Serie A med 592 matcher och bara Paolo Maldinihar gjort fler Serie A-matcher.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv