• Boris dagliga blogg

Söndagen den 4:e oktober 2020

Office tillfälligt ur spel, Fyra Premier Leaguematcher och en Watfordförlust, Guitar Hero och Max Raabe.

FOTBOLLSHISTORIA:
1904: IFK Göteborg bildas.
1933: Matt Busby debuterar i Skottlands landslag.
2009: Kanske världens kortaste fotbollsmatch?

FÖDDA:
Saddam, Tomas, Ronny, Hans.

DAGENS TRÖJA.

Fyra matcher i Premier League och någon vinnare skulle det bli. Därför hade jag bestämt att jag skulle välja en tröja till idag från det lag som tog den största segern. Chelsea vann med 4-0 över Crystal Palace.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN 3/10 2020.

Office tillfälligt ur spel, Fyra Premier Leaguematcher och en Watfordförlust, Guitar Hero och Max Raabe.


Då jag skriver min text på denna blogg så gör jag det på ett Word-dokument och sedan kopierar jag in det här. Nu har problemet uppstått att när jag skulle föra in dagens text så hade hela Office-paketet lagt av. Det betyder att lite av vad jag gör för att denna sida ska fungera kommer att ligga nere en tid. Texten skriver jag nu direkt. Det betyder att det inte finns något stavningsprogram, så troligen blir det än mer stavfel en tid framöver. 

Annars var det en lat och lite halvkrasslig lördag igår. Jag hade lite sysslor att pyssla med. Det var att göra stödköp och tillverka en lördagsmiddag. Dessa saker råkade komma samtidigt som Premier League spelade, men det var inte så spännande matcher på förhand. Efter att Chelsea enkelt manövrerat ut Crystal Palace med 4-0 så tittade jag lite mellan matcherna. Och faktiskt gillade jag det jag såg.

Jag har ofta klagat på alla expertkommentatorer som nedlusar sändningarna, mendå de satt och spekulerade om ligan och berättade om trevliga och tråkiga saker de ansåg med sina jobb och fotbollen så var det hela intressant att lyssna på. Hoppas att detta är något som får en fortsättning.

Matchen mellan Everton och Brighton ansåg jag också ointressant. Den slutade också föga spännande 4-2. Jag hade lite tid till andra halvlek av klockan fyra-matchen. Men då valde jag guvetvis Reading mot Watford i League Championship. Ingen har väl undgått att jag håller på Watford. Jag kan säga att laget är sig likt. Ganska oförmögna att göra mål, men i andra ligan har de även ett hyfsat försvar. De kunde dock inte hindra Reading att göra ett mål. Det var rumänen George Puscas som gjorde det. Ett namn som förpliktigar. Det  blev matchens enda mål. Efter fyra matcher har Watford sju poäng och en målskillnad på 2-1. Inte speciellt målrikt eller publikfriande spel.

Nykomlingen Leeds har ju visat sig vara en frisk fläkt i Premier League. Igår hade de Manchester City på besök. Och efter Citys djupdykning mot Leicester i förra omgången så var det inte många som gav Leeds någon chans. Fast City är inte riktigt att känna igen. De startade i riktiga mästartakter, men det blev inte mer än 0-1 i paus. I andra var det Leeds som var närmare segern än Manchester City efter det att hemmalaget kvitterat. 1-1 slutade det och City ligger på en elfte plats i tabellen med risk att halka än längre ner idag.
 

Det blev lite tittande på halvsexmatchen. Och slutet av niomatchen. Jag hade nämligen en spelning med mina döttrar. Det handlade om Guitar Hero. Fast sedan skulle jag även se lite på SVT Play om en tysk som heter Max Raabe. Han har specialiserat sig på schlagers från 1920- och 1930-talet. Tillsammans med sina kompisar i Palast Orchester hade han ett program som gick på tvåan igår. Det var väl speciellt sången ”Just a gigolo” som var intressant. Där hade han bjudit in Lordi som gästartist. För att avsluta Premier Leaguedagen så var det faktiskt inte så stor tvekan om att Newcastle var det betydligt bättre laget av dem och Burnley. Det blev en säker hemmaseger med 3-1 och Burnley har öppnat med tre raka förluster. Det gjorde Watford förra säsongen och de åkte ur.

FOTBOLLSHISTORIA från den 4:e oktober.

1904 IFK Göteborg kommer till.

UEFA-cupvinnare 1982 UEFA-cupvinnare 1982

Ett tjugotal ungdomar hade samlats idag 1904 på Café Olivedal, i hörnet av Olivedalsgatan och Sveaplan. Där de bildade krets 39 av Idrottsföreningen Kamraterna. IFK:s föregångare var IF Kamraterna i Annedal som bildades 1895, men upphörde 1899. Ytterligare två föreningar hade uppstått i Annedal; Idrottssällskapet Kamraterna och Annedals Sportklubb. Medlemmarna i de två föreningarna hade det svårt i början, eftersom det var svårt för arbetare att få tiden att räcka till idrott också. 

Det gick bra för klubben som numera räknas som den största i Göteborg. Det har blivit Svenska mästare 18 gånger och vunnit Svenska cupen sju gånger. Internationellt kända är klubben då de som enda svenska fotbollsklubb vunnit en Europeiskt mästerskap. Inte bara en gång utan två gånger vann Blåvitt, Änglarna eller  Kamraterna som de också kallas, UEFA-cupen. Första gången var 1982 då de först spelat 1-0 hemma mot Hamburger SV, för att sedan på bortaplan köra över tyskarna med hela 3-0. Vid segern 1987 var det lite målsnålare. Då var det Dundee United de mötte. Även här blev det 1-0 hemma och bortamatchen slutade 1-1. IFK Göteborg var UEFA-cupmästare för andra gången.

FOTBOLLSHISTORIA från den 4:e oktober.

1933 Busbys debut i Skottlands landslag.

Matt hälsar på blivande Kung George VI vid 1933 års FA Cup Final Matt hälsar på blivande Kung George VI vid 1933 års FA Cup Final

På Ninian Park i Cardiff spelades idag matchen mellan Wales och Skottland i de Brittiska mästerskapen. Det blev hemmaseger med 3-2 och debutanten Matt Busby i Skottland fick vara med om en förlust. Så i sitt eget landslagsspel hade han minusstatistik. Detta var hans enda landskamp. Hans spelarkarriär tog slut i och med Andra Världskrigets utbrott. Då hade han tillbringat hälften av sina matcher i Manchester City och hälften i Liverpool. Fast mest känd är han som ledare för Manchester United som han förde till fem ligamästerskap, två FA-cupvinster och en Europacupseger. Han överlevde flygolyckan i München 1958, men det blev bara en landskamp som spelades idag.

FOTBOLLSHISTORIA från den 4:e oktober.

2009 Kanske världens kortaste fotbollsmatch?

Tredje divisionen i Bulgariska ligan spelade full omgång idag 2009, nästan. Matchen mellan Gigant Belene och Chavdar Byala Slatina skulle inte direkt visa att Belene var värda sin tredje plats i tabellen. Det blev förlust med 0-3. Förlusten grundade sig på att Gigant Belene haft en bedrövlig start när det gällde spelartruppen. Avstängningar och skador gjorde att de bara kunde ställa upp med åtta spelare. Fyra minuter in i matchen hade ytterligare två spelare skadats så allvarligt att de tvingades utgå. Sex spelare är enligt reglerna för lite och domaren tvingades avbryta match. Den varade alltså bara i fyra minuter.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 4:e oktober.

Saddam HUSSAIN blir 27 år

Saddam HUSSAIN är född 1993 i Karachi, Pakistan.
Mittfältare
18 U- och 22 A-landskamper för Pakistan (2011-).

Klubbar som spelare:
Pakistan International Airlines (2009-11),
Khan Research Laboratories (2011-14),
Dordoi Bishkek (2014-15),
Khan Research Laboratories igen (2015-16),
Larnaka Gençler Birliği S.K (2017-18),
Sui Southern Gas (2018-).

Han kanske inte är speciellt känd som fotbollsspelare men med det namn han bär så tycker jag han platsar bland födelsedagsbarnen. Jag vet att den person som hade samma namn och var känd för allt annat är fotboll stavade sitt namn Saddam Hussein.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 4:e oktober.

Tomas ROSICKY blir 40 år

Tomas ROSICKY är född 1980 i Prag, Tjeckoslovakien
Mittfältare
49 U- och 105 A-landskamper för Tjeckien (1995-2016).

Klubbar som spelare:
ČKD Kompresory Praha (1986-88),
Sparta Prag (1988-2001),
Borussia Dortmund (2001-06),
Arsenal (2006-16),
Sparta Prag igen (2016-17).

Han har blivit Tjeckisk och Tysk mästare i fotboll. Tre gånger har han fått priset som Tjeckiens bäste fotbollsspelare.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 4:e oktober.

Ronny ROSENTHAL blir 57 år

Ronny ROSENTHAL är född 1963 i Haifa, Israel.
Anfallare
60 A-landskamper för Israel (1983-97).

Klubbar som spelare:
Maccabi Haifa (1974-86),
Club Brügge (1986-88),
Standard Liège (1988-90),
Liverpool (1990-91 lån),
Liverpool (1991-94), 
Tottenham Hotspur (1994-97), 
Watford (1997-99).

Bland hans meriter är den främsta som Belgisk mästare med Club Brügge 1988.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 4:e oktober.

Hans VAN BREUKELEN blir 64 år

Johannes Franciscus "Hans" VAN BREUKELEN är född 1956 i Utrecht, Nederländerna
Målvakt
73 A-landskamper för Nederländerna (1980-92).

Klubbar som spelare:
BVC (1964-75).
Utrecht (1975-82),
Nottingham Forest (1982-84),
PSV Eindhoven (1984-94).

Han blev Nederländsk mästare sex gånger, men den främsta meriten är då han blev Europamästare 1988.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv