• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 6:e mars 2018.

DAGENS TRÖJA
MANCHESTER UNITEDs andratröja 2012/13

Manchesterlagen ligger i topp i England så efter segern med 3-2 över Crystal Palace igår tycker jag att det passar bra att byta Manchesterlag till idag. United spelade i sina grå tredjetröjor och denna vita är det närmsta det jag kan komma. Därför föll valet på dagens tröja.

Vad fan är det för specialregler för slagsmål de har i NHL-ishockeyn.
Sir Roger Bannister är död.
Drömmilen.
Stackars Hodgson och Crystal Palace än en gång.
Klart vilka som möts i placeringsmatcherna i Algarve Cup. Sverige i final.


FOTBOLLSHISTORIA:
1902: Blivande Real Madrid bildas.


FÖDDA IDAG:
Simon, Kevin, Tim, Giorgos, Elisabeth.

Vad fan är det för specialregler för slagsmål de har i NHL-ishockeyn.


Jag måste inleda med två händelser utanför fotbollen, men ändå inom sportens värld. Det första som förbryllar mig lite hände då SVT stolt presenterade sin ”Månadens NHL-match”. Givetvis var fokus lagt på att de svenskar som spelar i Kanada och USA. Många av dem har inte ens spelat någon ishockey i Sverige vare sig i SHL eller Elitserien som det hette då de stack över, eller i HockeyAllsvenskan. Fast det är väl OK. Vad som inte är OK, eller egentligen helt sjukt inom NHL-ishockeyn inträffade då andra perioden skulle sätta igång. Det var Annaheim Duck mot Chicago Blackhawks och vid tekningen stod Ryan Kesler (AD) och Jonathan Toews (CBH) kvar och hakade fast i varandra. Efter åtta sekunder slängde de handskarna och stod och utdelade rallarsvingar mot varandra. Domarna ställde sig i en ring runt kombatanterna som efter 20 sekunder dråsade omkull på isen. Då kastade sig domarna in i slagsmålet och avstyrde det hela. Båda spelarna fick fem minuter var i utvisningsbåset för fighting. Sedan var de tillbaka i spel igen. Vad faen är detta för regler. I mitt regelverk skulle dessa två blivit avstängda från ishockey i all framtid. Efter slagsmålet stängde jag av matchen och gick över till TV-serier istället. Där ska det ju enligt reglerna vara lite slagsmål och mord.
 

Sir Roger Bannister är död.


Nästa punkt på idrottshändelser utanför fotbollen handlar om fortsatt död. I morse kunde jag läsa i tidningen att Roger Bannister var död. Detta var inte lika märkligt som Davide Astoris död i söndags. Roger var 88 år och hade sedan 2011 haft diagnosen Parkinsons sjukdom. Bara tio år innan hade han varit rektor för Pembroke College. Han var utbildad läkare (neurolog). Men det som skrivit in honom i idrottshistorien inträffade det fantastiska året 1954. Händelsen skedde i Oxford den 6 maj, (och det fantastiska med året var att jag föddes lite segare i oktober samma år.) Men tillbaka till Oxford. Denna majdag arrangerades ett millopp i staden. Med mil menas 1609 meter, alltså en engelsk mil.
 

Drömmilen.


Sju personer ställde upp i milloppet. Det var dels Alan Gordon, George Dole och Nigel Miller från Oxford University, dels fyra brittiska amatörlöpare – Bannister, hans två farthållare Cris Brasher och Chris Chataway samt Tom Hulatt. Miller anlände som en åskådare och förstod att han var anmäld till loppet först när han läste genom tävlingsprogrammet. Han lyckades dock inte ordna fram någon löparutrustning och tvingades lämna walk over. Så endast sex löpare genomförde loppet. Roger var överlägsen och hans sluttid blev 3:59,4 min. Detta var första gången i världen som någon människa sprang under fyra minuter på en engelsk mil. Detta kom att kallas ”Drömmilen”, och Roger blev 1975 adlad för sin löpartalang. Han sysslade då med att utveckla dopningstester mot anabola steroider, så idrotten släppte han aldrig. En engelsk mil springes då och då i galor och världsrekordet just nu ligger på 3:43.13 min. Det var marockanen Hicham El Guerrouj 1999 slog detta rekord i Rom, så det var ett tag sedan det rekordet sattes. På damsidan finns ingen som klarat av en ”Drömmil”. Där ligger rekordet på 4:12.56 min och det var ryskan Svetlana Masterkova som 1996 satte detta rekord på friidrottsgalan i Zürich.
 

Stackars Hodgson och Crystal Palace än en gång.


Som vanligt så var det engelska Premier League som intresserade mig. Igår avslutades den 29:e omgången med att Crystal Palace tog emot Manchester United. Egentligen var det en match som bara gällde något för Crystal Palace. Manchester United kan inte bli mästare och de kan inte hamna sämre än fyra. Palace kämpar för sin existens i högsta divisionen. Och som de kämpade. 1-0 i halvtid och 2-0 fem minuter in i andra halvlek. United hade till dess varit en stor besvikelse. Det är ju framförallt två spelare i det laget som sticker ut och det är så klart de dyraste, Paul Pogba och Alexis Sanchez. Och precis som vanligt var de urusla med tanke på vad de kostar. Det var istället inhoppare Rashford som fuck igång Manchester United, och de segade sig fatt för att på övertid göra segermålet till 3-2. Än en gång kan man inte annat än att tycka synd om Roy Hodgsom och hans killar som förlorar på slutet. Men det är i och för sig inte lag som Tottenham och Manchester United som de ska förväntas att besegra. Och ingen förväntar sig att de ska vinna över Chelsea i nästa omgång heller, men sedan kan de ta de poäng som ska rädda dem kvar. Det är ju oerhört jämnt i bottenstriden.
 

CRYSTAL PALACE - MANCHESTER UNITED  2-3

 

Klart vilka som möts i placeringsmatcherna i Algarve Cup. Sverige i final.


Toppstriden kommer det Svenska damlandslaget att vara inblandad i i turneringen Algarve Cup. Igår spelades gruppspelet klart. Turneringen har innehållit tre grupper och med Sveriges seger på 3-0 över Ryssland igår så vann de svenska tjejerna sin grupp. De tre gruppsegrarna placeras sedan i en grupp där de två bästa gruppsegrarna möts i final. Den tredje gruppsegraren spelar match om tredje pris mot den bästa grupptvåan och sedan håller det på så tills alla har fått sin placering. Sverige spelar alltså final mot Nederländerna på onsdag. Innan dess har Kina och Ryssland gjort upp om elfte platsen, Island och Danmark spelar om nionde plats, Sydkorea och Norge om sjunde plats, Kanada och Japan om femte plats och bronsmatchen går mellan Australien och Portugal.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 6:e mars.

1902 blivande Real Madrid kommer till


Real Madrid startade när fotbollen introducerades i Madrid av professorer och studenter tillhörande Institución Libre de Enseñanza, som bestod av flera akademiker från Oxfords universitet och Universitetet i Cambridge. Dessa bildade Football Club Sky år 1897 och ur Sky bildades två nya klubbar år 1900, New Foot-Ball de Madrid och Club Español de Madrid.
 

Idag 1902 grundades Sociedad Madrid FC från Club Español de Madrid. Det var dock inte förrän 1920 som det blev Real Madrid. Real fick de lägga till då de fick tillstånd av den spanske kungen att använda namnet. Klubben var med att bilda den spanska proffsligan, Primera División, och Real har aldrig degraderats från ligan.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 6:e mars.

30 år Simon MIGNOLET född 1988 i Sint-Truiden, Belgien
Målvakt
28 U och 20 A-landskamper för Belgien.
Klubbar som spelare:
Sint-Truiden (2004-09),
Sunderland (2010-13),
Liverpool (2013-).

31 år Kevin Prince BOATENG 1987 i Wedding, Berlin, Tyskland
Mittfältare
20 U-landskamper för Tyskland och 15 A-landskamper för Ghana.
Klubbar som spelare:
Hertha Berlin (2004-07),
Tottenhamn Hotspur (2007-09),
Borussia Dortmund (2009 lån),
Portsmouth (2009-10),
Genoa (2010-11),
AC Milan (2010-11 lån),
AC Milan (2011-13),
Schalke 04 (2013-16),
AC Milan igen (2016),
Las Palmas (2016-17),
Eintracht Frankfurt (2017-).
Kevins far är från Ghana och mor är från Tyskland. Det gör att Kevins bror Jéróme valt att spela sin fotboll för det tyska landslaget där han blev världsmästare 2014.

39 år Tim HOWARD född 1979 i North Brunswick Township, New Jersey, USA
Målvakt
7 U- och 121 A-landskamper för USA.
Klubbar som spelare:
North Jersey Imperials (1997),
MetroStars (1998-2003),
Manchester United (2003-07),
Everton (2006-07 lån)
Everton (2007-16),
Colorado Rapids (2016-).

41 år Giorgos KARAGOUNIS född 1977 i Pyrgos, Grekland
Mittfältare
39 U- och 139 A-landskamper för Grekland.
Klubbar som spelare:
Panathinaikos (1993–2003),
Apollon Smyrni (1996–1998 lån),
Internazionale (2003–05),
Benfica (2005–07),
Panathinaikos (2007–12),
Fulham (2012–14​​​​​​​).
Han blev Europamästare med Grekland 2004.

61 år Elisabeth LEIDINGE född 1957 i Sundsvall.
Målvakt
112 landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
Kema Nord (moderklubb)
GIF Sundsvall (1973-78),
Jitex BK (1979-91),
Malmö FF (1991-95). 
Lag som trönare:
Sundsvalls DFF (2006- målvaktstränare)
1991 tilldelades hon Diamantbollen.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv