6:e april

NAMNSDAG

Vilhelm:
Vilhelm, Wilhelm, mansnamn av tyskt ursprung. Namnet är sammansatt av orden vilja och hjälm. Det har använts som dopnamn i Sverige sedan 1100-talet.

William:
William är den engelska varianten av det tyska namnet Wilhelm. Namnet är sammansatt av orden vilja och hjälm.
 

Återkommande minnesdagar

Minnesdag:​
Skottland: Tartan Day som firas till minne av undertecknandet av Arbroath-deklarationen 1320.

VIP födda den 6:e april

Några andra som också är födda den 6:e april

1910 – 1993 Gudrun Brost,
 Svensk skådespelerska. Hon gjorde teater i för Ingmar Bergman och är mor till skådespelaren Johannes Brost.

1921 – 1993 Sten Ardenstam,
 Svensk skådespelare. Han var en mångsidig skådespelare som hann gestalta otaliga gubbar på scen och cabaré, på film och TV.

1958 – Stefan Gerhardsson,
 Svensk komiker och skådespelare. Han är huvudsakligen känd som ena halvan av Stefan & Krister.

Några kända personer som avled den 6:e april

1199 Rikard I Lejonhjärta dog 41 år gammal efter att ha träffats av en pil efter elva dagars kallbrand. Han var kung av England från 1189 och hertig av Akvitanien från 1168. Han tillbringade inte mycket av sin tid i England och ägnade sig främst åt korståg

1971 Igor Stravinskij dog 88 år gammal efter hjärtproblem. Han var en rysk tonsättare, pianist och dirigent. Hans internationella ryktbarhet inleddes med de tre baletterna Eldfågeln 1910, Petrusjka 1911 och Våroffer 1913. 

1998 Tammy Wynette dog 55 år gammal av en blodpropp i lungan. Hon var en amerikansk countrysångerska och låtskrivare. Bland hennes sista succéer märks medverkan i The KLF:s Justified and Ancient från 1991.

2005 Rainier III av Monaco dog 81 år gammal efter hjärt- och njursvikt. Han var en furste av Monaco1949–2005. Han blev förstasidesnyhet i alla världens tidningar när han gifte sig 1956 med den amerikanskaskådespelerskan Grace Kelly.

2014 Mickey Rooney dog 93 år gammal efter det man kallar naurliga orsaker. Han var en amerikansk skådespelare. Han hade en makalös film och teaterkarriär. Första rollen gjorde han som två-åring och sista filmen spelade han in 2014.

2016 Merle Haggard dog 79 år gammal av en lugninflammation på sin egen födelsedag. Han var en  amerikansk countrysångare, gitarrist och låtskrivare. Totalt har han haft 38 singlar på förstaplatsen på Billboards countrylista.

2023 Ingvar Hirdwall dog 88 år gammal då han somnade in i hemmet. Han var en  svensk skådespelare. Hirdwall gjorde åtskilliga roller såväl på film och TV som på teatern, framförallt Stockholms stadsteater. Även känd som "Grannen" i filmerna om Beck.

Dagens historia i filmklipp 6:e april

Några händelser som inträffat den 6:e april

1652
 

NEDERLÄNDERNA LÄGGER GRUNDEN TILL KAPSTADEN OCH DET SOM SEDERMERA KOMMER ATT BLI SYDAFRIKA.


  Ett nederländskt fartyg under kapten Jan van Riebeeck ankrar vid Godahoppsudden vid Afrikas sydspets (i nuvarande Sydafrika). Holländarna, som är utsända av det Holländska Ostindiska Kompaniet, grundar en provianterings- och spaningsstation för Nederländernas räkning, för att man ska ha en fast punkt på vägen mellan moderlandet och Nederländska Ostindien (nuvarande Indonesien). Platsen förblir i nederländska händer till slutet av 1700-talet, då den ett tag kommer att växla mellan brittisk och holländsk hand, för att i början av 1800-talet övertas av britterna. Under 1800- och 1900-talen växer den ut till den moderna Kapstaden.

1896
 

DE FÖRSTA MODERNA OLYMPISKA SPELEN INVIGS I ATEN.


  Sedan den franske greven och historikern Pierre de Coubertin två år tidigare har grundat de olympiska spelen, för att försöka öka förståelsen mellan världens länder och folk genom sportevenemang, invigs de första moderna spelen i den grekiska huvudstaden Aten (som en ärebetygelse åt Grekland, där de antika spelen hölls) och pågår fram till 15 april. Spelen hålls sedan vart fjärde år på olika orter världen runt, med undantag för 1916, 1940 och 1944, då de ställs in på grund av de pågående världskrigen.

1974
 

ABBA VINNER EUROVISION SONG CONTEST.


  Den svenska popgruppen ABBA vinner årets upplaga av Eurovision Song Contest i den sydengelska badorten Brighton med låten Waterloo, som de framför på engelska och med dirigenten Sven-Olof Walldoff utklädd till Napoleon. Detta blir Sveriges första seger i denna årliga musiktävling, som har hållits sedan 1956, vilket leder till att Sverige året därpå för första gången får arrangera tävlingen.