• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 29:e juni 2022

Midsommartallrik, Golfhandikapp, Färsbiffar, Damfotboll.

NAMNSDAG
Peter och Petra 

TEMADAG:
Ingen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 29/6:
1950 USA vinner över England, vilket fortfarande ränkas som större senstion än då Island vann.
1958 Sverige spelar sin hittills enda VM-final, men Brasilien vinner.
1986 Argentina däremot vinner VM hemma. 3-2 i finalen över Västtyskland.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 29/6:
Emil HALLFREÐSSON, Putte KOCK.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN 28:E JUNI 2022.

Midsommartallrik, Golfhandikapp, Färsbiffar, Damfotboll.

I går var det Midsommarafton igen. Efter mycket pysslande hit och dit så kom golfens Koko-gäng på att tisdagen den 28:e juni var den dag då alla var lediga och kunde samlas i golfklubbens konferensrum. Alltså var det beställt vars ett av krögarens midsommartallrikar med sill, potatis, ägg, köttbullar och prinskorv. Halv nio startade vi med denna frukost. Det diskuterades var höstens resa skull gå. Det brukar innebära övernattning och två dagars golf på en klubb med två banor eller ett ställe med två närbelägna klubbar. Dessa resor brukar jag köra hem på kvällen och till nästa bana dagen därpå. Då förslag om Portugal dök upp tvingades jag meddela att jag i så fall bara kunde vara med ena dagen då jag inte skull hinna tillbaka nästa dag. Men vi håller oss nog i Skåne.

Efter kaffet så var det dags att utöva vår sportsliga färdighet i golf. Den var Kent överlägsen på både de första nio och de sista nio hålen. Han tog alltså hem den stora vinstsumman av 140 kronor. Själv var jag nöjd md mina 32 poäng. Förr hade det resulterat i att man var så bra att handikappet varit oförändrat. Igår blev det en höjning med 0,4. Även här ett annat resultat än förr då man bara kunde höja sig md 0,1. Regeln att från de 20 senaste resultaten räknas de åtta bästa och snittet där ger handikappet, är säkert mer rättvist, men det är tråkigt att uträkningen är så komplicerad att man inte själv kan räkna ut hur det gått då man spelat 18 hål. Så även golf har blivit en aning obegripligt angående resultat. Men vädret var bra och så även motionen.

Ett besök på ICA krävds innan jag körd till Ärtgränd. Middagen jag skull laga från Familjkassen var ”Färsbiffar med ljummen bönsallad”: Till dessa behövde jag även formbar vegofärs så att vegetarianerna också skull kunna äta färsbiffar. Middagen skull bli lite senare än vanligt då vi väntade vår helggäst. Han jobbar i en sybehörsaffär i stan’ och skulle komma efter klockan sex. Det dök upp fler gäster så helt plötsligt var vi fem personer till middagen, men det räckte och blev över. Att det var så många gäster berodde på att familjen hade sett fram mot ett TV-program lika mycket som jag såg fram mot Tipsextra förr i tiden. TV-programmet som dragit hit så mycket folk var ”Allsång på Skansen”.

Jag kollade i stället upp lite fotbollsresultat. I Superettan gjorde Trelleborgs FF en liten sensation genom att slå Halmstad BK i Halmstad md 2-1. Jag passade också på att se ett sammandrag av damernas träningslandskamp på Friends Arena mot Brasilien, med Pia Sundhag som manager. Det slutade 3-1 till Sverige och det mest otroliga var att det fanns 33 218 betalande åskådare på läktarna. Vi snackad lite om damfotbollen vid midsommartallriken i går morse, och jag påpekade det lite löjliga i att ett svenskt EM-guld ger varje spelare 578 000 kronor. Detta ställt i kontrast till att en reservmålvakt i Aston Villa Robin Olsen) har 600 000 kronor i veckan utan att egentligen behöva prestera något. Fast jag fick inte medhåll. Gubbarna menade att det inte ska vara jämlikt då damfotboll är så mycket sämre och dessutom drar de ingen publik. Det sista lär vara motbevisat i och med gårdagens träningslandskamp
.

IDAG ONSDAGEN DEN 29:E JUNI 2022.

NAMNSADAG:
Peter och Petra

Namnsdagar för den 28:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Petri och Pauli dag och Petrus
1901–1985 – Petrus
1986–1992 – Petrus, Peter och Petter (utgått)
1993–2000 – Petrus (utgått) och Peter
Från 2001 – Peter och Petra

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 29:E JUNI 2022.

1950 USA slår England.

Klicka och se ett reportage om händelsen Klicka och se ett reportage om händelsen
Brasilien var värd för det fjärde VM i fotboll och det första efter andra världskriget. Hur man än räknar så var fotbollens ursprungsland (åtminstone det land där de första reglerna skrevs ner och där de första landslaget bildades) England alltid lite favoriter och förlorade inte förrän långt fram i mästerskapen. Det är därför dagens match går till världshistorien som en av de största skrällarna i VM. Det fotbollsmässigt lilla USA med amatörspelare, besegrade England med 1-0. Trots att Island slog ut England från EM 2016 så är det bara den näst största motgången för England. Den största är dagens förlust 1950.

1958 Sverige i VM-final.

Klicka och se ett kort sammandrag av finalen. Klicka och se ett kort sammandrag av finalen.
På Råsundastadion i Solna spelades idag 1958 VM-finalen i fotboll. Sverige var värd och hade slagit ut Västtyskland i semifinalen och ställdes nu mot Brasilien. Efter fyra minuter hade Nisse Liedholm gett Sverige ledningen med 1-0. I fem minuter var Sverige världsmästare innan Vava kvitterade. Sedan trollade Pelé och Garrincha bort svenskarna och Brasilien tog sitt första VM. De är ett av två lag som bröt in trend i VM. Nämligen att sydamerikanska lag vinner VM i Amerika och europeiska lag vinner VM i Europa. Tyskland lyckades också bryta detta 2014.

1986 Argentina – Västtyskland i VM-final.

Klicka och se ett kort sammandrag av finalen. Klicka och se ett kort sammandrag av finalen.
Aztekastadion i Mexico City stod idag 1986 som värd för den trettonde VM-finalen. Det fanns 114 600 personer som fick se en spännande och målrik match. José Luis Brown gav Argentina ledningen i första halvlek. Tvåan kom i början av andra och Argentinas supportrar sjöng om sitt andra världsmästerskap, men blev tysta nio minuter före slut då tyskarna både hade reducerat och kvitterat. I 84:e minuten vrålade argentinarna ut sin glädje igen då Jorge Burruchaga gjorde det mål som visade sig skulle bli avgörande. Trots sitt fusk med ”Guds hand” mot England förklarades Diego Maradona som hjälte och kunde lyfta VM-pokalen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 29:E JUNI 2022.

Emil HALLFREÐSSON blir 38 år.

Emil HALLFREÐSSON är född 1984 i Reykjavik, Island.
Mittfältare
24 U- och 73 A-landskamper för Island (2000-20).

Klubbar som spelare:
FH (2002-04),
Tottenham (2005-07),
Malmö FF (2006 lån),
Lyn (2007),
Reggina (2007-11),
Barnsley (2009-10 lån),
Hellas Verona (2010-11 lån),
Hellas Verona (2011-16),
Udinese (2016-18),
Frosinone (2018-19),
Udinese (2019),
Padova (2020-21),
Virtus Verona (2021-)

Putte KOCK blev 78 år.

Jonas Rudolf Eriksson ”Putte” KOCK var född 1901 i Nacka, och dog den 31:a oktober 1979 i Stockholm.
Anfallare
37 A-landskamper för Sverige (1919-25).

Klubb som spelare:
1918-28 AIK och tvingades sedan sluta spela pga en meniskskada som man inte kunde operera på den tiden.
1926 US Suisse (lån)

Lag som tränare:
AIK och Djurgården.

Han var även lagledare för Sveriges landslag och som sådan hjälpe han fram Sverige till guld i OS 1948, brons i VM 1950 samt brons i OS 1952.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 29:E JUNI 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA ONSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv