• Boris dagliga blogg

Måndagen den 5:e juni 2023

RUBRIKER.

Fem av sju söndagar tvingas vi betala extra för att få spela golf.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 5/6:
1938. Andra fotbolls-VM inleds i Frankrike.
1968: Första "riktiga" fotbolls-EM inleds i Italien.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 5/6:
Yossi BENAYOUN, 
Marc RIEPER.

GRUNDLAGSDAG:
Danmark

NAMNSDAG:
Bo

TEMADAG:
Världsmiljödagen.
Alla vänners dag.
Barfotadagen.
Internationella dagen för kampen mot illegalt, orapporterat och oreglerat fiske.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN 4 JUNI 2023.

Fem av sju söndagar tvingas vi betala extra för att få spela golf.
 

Det är lite kul att då människor ibland vilar ut på söndagar och sedan ska upp tidigt på måndagen så gör vi tvärtom. Jag kan vila ut på måndagen och sedan så är hela familjen tidigt uppe på söndagen då vi oftast har golftid klockan tio över åtta. Jag har ju klagat tidigare på att vi inte kan spela på vår hemmaklubb då de nästan alltid har startförbud på söndagar. Antagligen så är det en massa tävlingar som klubben Söderslätt arrangerar varje söndag. Alltså spelar jag med dotter och golfvän Håkan på Tegelberga då vi har samarbetet med den klubben om att få spela arton hål för 200 kronor. Visst är det bra och billigt, men om vi spelat på Söderslätt så hade det varit gratis då vi redan betalat en hyfsat stor årsavgift för att kunna spela på vår hemmaklubb.

I pausen på Tegelberga fikade vi och skulle boka ny tid på söndag klockan tio över åtta. Det gjorde vi på Tegelberga Golfklubb. Varför? Jo, det var startförbud på vår hemmaklubb. Vi kommer att ha spelat tillsammans åtta söndagar nästa söndag. Det är endast två av dessa åtta som vi kunnat utnyttja vårt medlemskap på vår hemmaklubb. För min del så kan jag spela i stort sett när som helst och har fått valuta för mitt medlemskap. Men för Håkan, som jag ”lurade” över från Tegelberga till Söderslätt har det inte blivit så mycket valuta för pengarna. Även dottern tvingas betala för sina golfrundor då hon också har svårt att spela golf på annan veckodag än söndagar.

Hela familjen var med och tre av dem var nöjda. Hustrun tycker att Tegelberga GK är mycket vackrare än Söderslätt, och hundarna älskar att de kan gå in i restaurangen och där äta sin korv i lugns och ro. Den var dessutom gratis igår. Korv till hundar kostade inget. Golfen då? Ja, det var väl si sådär. Alla slutade vi på en poäng summa mellan 31 och 35 så det får man anse vara godkänt. Jag var mitt emellan och hade 32 poäng. Höjdpunkten för min del var en birdie på hål åtta. Ett par fem hål som jag lyckades klara av på fyra slag. Sedan var det ett vackert och soligt väder.

IDAG! MÅNDAG 5 JUNI 2023.

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång

GRUNDLAGSDAG:
Danmark

 

Danmark är tillsammans med Storbritannien de enda länder i världen som saknar nationaldag. Än har inte Danmarks Folketing beslutat att man ska införa någon nationaldag.
Danmarks grundlagsdag (danska Danmarks grundlovsdag) firas till minne av Danmarks första grundlag, Danmarks rikes grundlag, som undertecknades den 5 juni 1849. Även 1953 års konstitution antogs denna dag.
Varje år firas dagen med att olika politiker håller tal runt om i landet, då dagen ofta också ses som ett firande av den danska demokratin. Talen handlar ofta om både grundläggande demokratiska principer samt aktuella politiska problem.
Dagen används också som Fars dag i Danmark. Då Danmark inte har någon egentlig nationaldag är grundlovsdagen det närmaste man kommer.

NAMNSDAG:
Bo

 

Namnsdagar för den 5:e juni i kronologisk ordning:

Före 1901 – Bonifatius
1901–1985 – Bo
1986–1992 – Bo, Bodil och Boel
1993–2000 – Bo och Boris
Från 2001 – Bo

TEMADAG:

Världsmiljödagen.

Världsmiljödagen är en temadag som firas årligen över hela världen den 5 juni sedan den instiftades efter FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972. Världsmiljödagen är en av FN:s temadagar.


Alla vänners dag.

Alla Vänners Dag är en festdag då man går in för att knyta nya vänskapsband. Att låta gamla vänner blir andras nya bekantskaper. Samtidigt finner man nya vänner bland andras gamla bekanta.


Barfotadagen.

Barfotadagen handlar om att sommaren är kommen och att man ska ta av strumpor och skor och gå barfota. Det brukar även anordnas tävlingar här och där i landet om att springa barfota.


Internationella dagen för kampen mot illegalt, orapporterat och oreglerat fiske.

Den 5 juni är Internationella dagen mot olagligt, orapporterat och oreglerat fiske (Illegal, Unreported, Unregulated Fishing, IUU). Syftet med dagen är att uppmärksamma de hot som IUU-fisket innebär för en hållbar förvaltning av världens fiskeresurser och de insatser som görs för att bekämpa sådant fiske. Även här har FN med ett finger då man instiftade denna dag 2017, för att uppmärksammas första gången 2018.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 5 JUNI.

1938 Fotbolls-VM i Frankrike.
 

Egentligen startade fotbolls-VM i Frankrike redan igår 1938 med Schweiz mot Tyskland, men det var idag 1938 som resten av lagen trädde in i turneringen. 16 länder hade kvalificerat sig så man startade med åttondelsfinaler. Regerande mästarna Italien besegrade Norge i förlängning med 2-1. Ungern slog Nederländska Ostindien med 6-0 och Frankrike slog ut Belgien med 3-1. Resten av matcherna gick till förlängning. Kuba och Rumänien kunde inte skiljas åt utan fick göra upp i en omspelsmatch fyra dagar senare. Brasilien slog ut Polen i förlängning och Tjeckoslovakien vann över Nederländerna i förlängning. Österrike var kvalificerade, men hade dragit sig ur så landet numera tillhörde Tyskland. Alltså var Sverige det enda land som gick direkt till kvartsfinal genom walk over.
 
De första världsmästarna Uruguay vägrade ställa upp då VM för andra gången i rad spelades i Europa. De ville ha VM tillbaka till Sydamerika. Sverige åkte ut i semifinalen mot Ungern och förlorade sedan även matchen om tredje pris till Brasilien. I finalen den 19:e juni försvarade Italien titeln genom att vinna med 4-2 över Ungern.
 

Bild: Klicka för att se den officiella filmen från VM 1938.

1968: Tredje EM spelades i Italien.
 

Idag 1968 spelades första matchen i det första riktiga EM i fotboll. Visserligen hade det spelats två tidigare mästerskap men då kallades det Europacupen för landslag. Efter kvalet valdes värdnationen och då fanns det Italien, Sovjetunionen, Jugoslavien och England att välja på. Det fanns bara fyra lag med i finalspelet och Italien fick vara värd för semifinaler och final. Dagens matcher var Jugoslavien – England som slutade 1-0. Det var den andra matchen som var mycket speciell.

Varken Italien eller Sovjetunionen lyckades göra mål trots förlängning. Då sa reglerna att segraren skulle tas fram genom slantsingling. Denna vann Italien och de tackade genom att vinna finalen över Jugoslavien. Fast första finalmatchen slutade 1-1. Reglerna var att man tvingades till en omspelsmatch och den vann Italien med 2-0. Trea blev England.

 

Bild: Klicka för att se ett sammandrag av EM slutspelet.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 5 JUNI.

Yossi BENAYOUN blir 42 år.
 

Yossi Shai BENAYOUN är född 1980 i Dimona, Israel.
Mittfältare.
21 U- och 102 A-landskamper för Israel (1995-2017).

Klubbar som spelare:
Hapoel Dimona (1989-95),
Hapoel Be'er Sheva (1995-98),
Maccabi Haifa (1998-2002),
Racing Santander (2002-05),
West Ham United (2005-07),
Liverpool (2007-10),
Chelsea (2010-13),
Arsenal (2011-12 lån),
West Ham United (2012 lån),
Queens Park Rangers (2013-14),
Maccabi Haifa igen (2014-16),
Maccabi Tel Aviv (2016-17),
Beitar Jerusalem (2017–18),
Maccabi Petah Tikva (2018–19),
Beitar Jerusalem (2019).

Yossi är Israels meste landslagsspelare med sina 102 A-landskamper.

Marc RIEPER blir 55 år.
 

Marc Jensen RIEPER är född 1968 i Rødovre, Danmark.
Försvarare
4 U- och 61 A-landskamper för Danmark (1988-98).

Klubbar som spelare:
AGF (1988-92),
Brøndby (1992-94),
West Ham (1994-97),
Celtic (1997-98).

Lag som tränare:
Celtic (2000 assisterande)
AGF (2001-02 assisterande)

Efter avslutningen på sin karriär har Marc Rieper bland annat varit assisterande tränare i sin barndomsklubb AGF, där han numera ingår i styrelsen. Han äger och driver även ett hotell i Århus.

DAGENS MATCHTRÖJA 5 JUNI 2023.

DAGENS RHIANN 5 JUNI 2023.

DAGENS ORD 5 JUNI 2023.

HA EN BRA VECKA 23!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv