• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 20:e april 2022

DAGENS RUBRIKER.

Golfdebut för året.   Färsmiddag till mig och Jönköping.   Trädgårdstider och Liverpool FC.


NAMNSDAG
Amalia och Amelie

TEMADAG:
Internationella cannabisdagen
Polkagrisens dag
Svenska gin & tonic-dagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 20/4:
1930: Östers FF bildas.
2004: Världens snabbaste fotbollsmål.
2011: Copa del Rey-pokalen körs över.

FOTBOLLSPROFIL FÖDD 20/4:
Shay GIVEN.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN 19/4 2022.

Klicka för flyover på hål ett. Klicka för flyover på hål ett.

Golfdebut för året.
 

Då var det äntligen dags att göra entré på golfbanan. Jag förberedde mig i söndags. Det som alla golfare brukar göra då de ställer undan klubborna för vintern gjorde jag i söndag. Nämligen att rengöra och putsa mina klubbor. De fick alltså stå under vintern i sin bag i källaren med ett skyddande lager av sand och jord. Men de blev fina och i år var det lite som att lära sig cykla. Vissa slag satt som de skulle.

Det var främst utslagen med drivern. Sedan var det lite si och så med slagen fram till hål för att bli riktigt dåligt på green när puttern kom fram. Vi var sex gubbar ut gänget och då blev det tre man i varje boll. Faktum är att jag blev bäst i min boll med 80 slag. 40 på varje niohålsrunda. Då idealet är 36 plus 36 så var det åtta slag sämre än mitt handikapp vilket var hyfsat efter att inte ha slagit ett slag på ett halvt år. Men det blev inga vinstpengar. Dessa knep Fritte. Fast han fyllde år i Påskhelgen så det var som en födelsedagspresent till honom.

Något som var mycket märkligt med vår tävling som i alla år jag varit med bestått av insats på sextio kronor. Tjugo för bästa resultat på de första nio hålen, tjugo för de sista och tjugo för alla arton hål. Nu hade de då jag varit borta beslutat att det ska inte satsas något för vem som är bäst över arton hål. Skumt, men ska man förlora som jag oftast gör så kan det ju bli maximalt en förlust på 40 kronor numera. Så i vårt gäng råder ingen inflation.

Färsmiddag till mig och Jönköping.
 

En av de största fotbollstittarna i golfgänget påpekade att i kväll var det den stora matchen. Liverpool mot Manchester United. Jag gillar att vara lite kärringen mot strömmen så jag sa att det hade jag inte tid att se. Det var ju sista avsnittet av Trädgårdstider så det fick gå före. Så blev det inte mer fotbollssnack utan jag kunde åka hem och laga middag.

Det fanns nämligen en färsrätt och färsen som finns ed i City Gross familjekasse har alltid senaste förbrukningsdag på onsdagen. Då vi inte visste riktigt vilken dag som jag skulle bjuda på schnitzeln enlig receptet så lagade jag Köttbullar rullade i hoisinsås med morotssallad. Det var en maträtt som jag fick äta själv och då det blev tre portioner över så hade jag avtalat med yngsta dottern att hon skulle få dessa i matlådor som jag frös in. Kaffet tog jag på altanen i solskenet och det blev även några kapitel av Våroffer.

Trädgårdstider och Liverpool FC.
 

Efter normala kvällssysslor med hundpromenad och deras kvällsknäcke så tittade vi på sisata avsnittet av Trädgårdstider. Det blev både sista för säsongen och sista på den lilla gård som kemisten och lantbrukaren Torsten Berlin ägt. Där har Trädgårdstider hållit till i fyra år. I avslutningsscenen fick vi se det nya ställe som spelas in i år och som kommer att sändas nästa år.

Sedan blev det lite fotboll trots allt. Jag kom in efter tio minuter av Liverpool och Manchester United och då stod det redan 1-0. Sedan fortlöpte första halvlek som om det varit Watford Liverpool hade mött. De tillfälliga serieledarna var totalt överlägsna och borde gjort ett antal mål till. Ett till blev det och i paus stod det helt rättvist 2-0. United kom ut i andra och presterade lite bättre, men det brydde inte Liverpool sig så mycket om utan lirade in ytterligare två mål. North-West Derby som matcherna mellan dessa två lag kallas, var allt annat än spännande. 4-0 till Liverpool får kallas överlägset.

IDAG: ONSDAGEN DEN 20:E APRIL.

NAMNSDAG:

Amalia och Amelie
 

Namnsdagar den 20:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1777 – Sulpitius (till minne av en romersk martyr från början av 100-talet; utgått)
1777–1900 – Amalia
1901–1985 – Amalia
1986–1992 – Amalia, Amelie och Amy (utgått)
1993–2000 – Amalia och Amelie
Från 2001 – Amalia och Amelie (2013 infördes även det närbesläktade Emelie på försök, men det stod inte kvar 2014)

TEMADAG.

Internationella cannabisdagen
 

Den tjugonde april har kommit att bli en festdag för alla cannabisentusiaster runtom i världen. Skälet är att datumet på engelska skrivs 4/20. Enligt en version var 420 polisens kod för ett misstänkt cannabisbrott. Själva ursprunget är omtvistat. Enligt chefredaktören för tidningen High Times, Steven Hager, kommer begreppet 420 (uttalas fyratjugo) från San Rafael High School i USA. Det myntades 1971 då ett antal cannabisrökande studenter träffades just klockan 16.20 på eftermiddagen för att nyttja den olagliga substansen. Till slut började de använda 420 som ett kodord för när de skulle träffas. Jag kan väl även påpeka att detta inte är en dag som jag kommer att fira. 

TEMADAG.

Polkagrisens dag
 

Att polkagrisens dag firas idag beror på att det är Amalia som har namnsdag. Amalia Eriksson hette kvinnan som började tillverka Polkagrisar 1850-talet i Gränna vid Vättern. Hon blev änka vid 34 års ålder, ensam med dottern Ida. Amalia var en driftig kvinna som bedrev tillverkning av s k begravnings-, dop- och bröllopskonfekt. Hon hade vid denna tidpunkt även börjat tillverka sina s k Polkagrisar, som till en början hade formen av små ”pluttar”. Polkagrisar är uppkallade efter dansen polka, som var populär vid tidpunkten. Vid denna tid var gris ett allmänt begrepp för sötsak, vilket ska ha bidragit till namnet. Här snackar vi om något som jag skulle kunna tänka mig att vara med om att fira.

TEMADAG.

Svenska gin & tonic-dagen

 

Den 20 april 2011 fattade Jon Hillgren beslutet att låta drömmen om ett eget gindestilleri bli verklighet. Det var en vårdag i aprilsolen då han satt på förstukvisten till Huset i Dala som han och hans fru just köpt. Visionen stod plötsligt klar: Det här är platsen. Nu är tiden inne. Jag grundar Hernö Gin. Resten är historia och till minnet av den dagen instiftar Hernö Gin Svenska Gin & Tonic-dagen den 20 april 2021. Sedan finns det Internationella gin och tonic-dagen som alltid firas den 19 oktober.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 20:E APRIL.

1930: Blivande Östers IF kommer till.
 

Idag 1930 bildades "Östers FF" i stadsdelen Öster i Växjö. 1932 ändrades föreningsnamnet till Östers IF som registreras hos Smålands Fotbollförbund. 1937 vann laget för första gången en serie, Smålandsserien division II, Växjögruppen. 1947 spelade Öster för första gången det nationella seriesystemet. Stig Svensson, som blev medlem i Öster 1933, slutade själv att spela efter säsongen 1937 på grund av en skada. Istället tog han upp en ledarkarriär i föreningen, som med tiden ofta kallades "Svenssons IF". Strax efter andra världskrigets slut tog han över som föreningens ordförande. Klubben har blivit Allsvenska mästare fyra gånger. Första gången var 1968 då de gjorde det unika att vinna SM som nykomlingar. Något IF Elfsborg och Östers IF är ensamma om.

2004 världens snabbaste mål.
 

Idag 2004 spelade Cowes Sports F.C. mot Eastleigh F.C. i en division som heter Wessex Football League. Cowes hade stark medvind vid avspark och Marc Burrows satsade på skott direkt från avspark. Den överrumplade målvakten såg bollen gå över honom och in i mål. Tiden kontrollerades noga och från avspark tills det att bollen skar mållinjen gick det 2,5 sekunder. Det var en pustning med 0,3 sekunder från det tidigare rekordet som argentinaren Ricardo Olivera satte 1998. Tyvärr så gick världsrekordhållaren Burrows bort i cancer den 9:e februari 2009 endast 30 år gammal.

Bild: Klicka för att se händelsen.

2011 Real Madrid hade pokalen en kort stund.
 

Idag 2011 vann Real Madrid den spanska cupen för första gången på 18 år. Barcelona besegrades med 1-0 i finalen. Allt detta var helt OK, men det var vid det efterföljande firandet av segern då man åkte öppen buss genom Madrids gator som Sergio Ramos i segeryran tappade pokalen rakt framför bussen som sedan körde över segertrofén. Som den klubb de är med hur mycket pengar som helst så lyckades Real Madrid fixa fram en ny Copa del Rey-pokal.
 

Bild: Klicka för att se händelsen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 20:E APRIL.

Shay GIVEN blir 46 år.
 

Séamus John James "Shay" GIVEN född 1976 i Lifford, Irland.
Målvakt
5 U- och 134 A-landskamper för Irland (1996-2016).

Lag som spelare:
Lifford Celtic (1987-93),
Celtic (1993-94),
Blackburn (1994-97),
Swindon Town (1995 lån),
Sunderland (1996 lån),
Newcastle United (1997-2009),
Manchester City (2009-11),
Aston Villa (2011-15),
Middlesbrough (2013-14 lån),
Stoke City (2015-17).

Lag som tränare:
Aston Villa (2014–15 assisterande)
Derby County (2020 assisterande)

Han gjorde 354 matcher för Newcastle.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA ONSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv