11:e april

NAMNSDAG

Ulf:
Mansnamnet Ulf är ett fornnordiskt namn med betydelsen varg, jfr ulv.

Ylva:
Ylva är ett gammalt nordiskt kvinnonamn, en feminin form av Ulf (eller Ulv) och betyder 'varg'.

VIP födda den 11:e april

Några andra som också är födda den 11:e april

1891 – 1953 Sergej Prokofjev,
 Rysk tonsättare, pianist och dirigent. År 1922 flyttade han till Paris och började där samarbeta med Sergej Djagilev.

1955 – Lena Andersson,
 Svensk sångerska. Hon slog igenom som 15-åring med "Är det konstigt att man längtar bort nån gång"

1960 – Jeremy Clarkson,
 Brittisk programledare och motor-journalist. Mellan 2002 och 2015 var han en av programledarna i Top Gear.

1971 – Oliver Riedel,
 Tysk basgitarrist. Han är medlem i det tyska metal-bandet Rammstein.

Några kända personer som avled den 11:e april

1890 Joseph Merrick dog 27 år gammal av kvävning medan han sov och fallet sågs som en ren olyckshändelse. Han var ett engelskt "professionellt missfoster" som visades upp för pengar. Han kallades Elefantmannen.

1985 Enver Hoxha dog 76 år gammal av diabetes och hjärtproblem. Han var en albansk kommunistisk politiker. Han var Albaniens diktator och "isolerade" landet från övriga Europa.

1990 Ivar Lo-Johansson dog 89 år gammal av prostatacancer. Han var en svensk författare. Namnet "Lo" är ett soldatnamn som funnits i hans släkt och som Ivar tog i bruk som författarnamn; det hör alltså till efternamnet.

Today in history 11:e april

Några händelser som inträffat den 11:e april

1814
 

NAPOLEON TVINGAS TILL ELBA.


  Då de pågående Napoleonkrigen börjar gå allt sämre för Frankrike blir den franske kejsaren Napoleon I denna dag avsatt och tvingas gå i exil till den italienska medelhavsön Elba. Samma dag återupprättas det franska kungadömet (som avskaffades under franska revolutionen 1792) och den förre kungen Ludvig XVI:s bror Ludvig XVIII blir kung av Frankrike. Ett knappt år senare blir denne dock avsatt, när Napoleon återvänder till Frankrike och på nytt utropar sig till kejsare.

1890
 

"ELEFANTMANNEN" DÖR.


  På London Hospital dör John Merrick, den så kallade Elefantmannen. Senare producerades en rad böcker, pjäser och filmer om honom. Bland annat har David Bowie haft en teaterroll som ”Elefantmannen” och den excentriske amerikanske regissören David Lynch har gjort en film om denne märklige man.

1961
 

BOB DYLAN SPELAR SIN FÖRSTA LIVEKONCERT SOM FÖRBAND.


  Den 19-årige Bob Dylan inleder bluessångaren John Lee Hookers konsert i Greenwich Village i New York. Det är Dylans första stora framträdande. Publiken får höra låtarna ”Blowin’ In The Wind”, ”House of the Rising Sun” och ”Song To Woody”.