• Boris dagliga blogg

Fredagen den 13:e oktober 2023

NAMNSDAG:
Berit
Birgit.

NATIONALDAG: 
Ingen.

TEMADAG:
International Suit Up Day.
Äggets dag.
Världstrombosdagen
Internationella klarspråksdagen.
No Bra Day.

RUBRIKER.
Veterangolfsavslut, SHL, Fotbollslandslaget inte längre populärt, EM-kval.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 13/10:
1993: Makedoniens första landskamp i historien.
2006: FIFA bestraffar Kamerun igen för "fel" landslagsdress.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 13/10:
Kári ÁRNASON.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN 11 OKTOBER 2023.

Veterangolfsavslut, SHL, Fotbollslandslaget inte längre populärt, EM-kval.
 

Igår var det avslutning på Veterangolfen. Det skulle starta klockan nio med gemensam start, kallad kanonstart. Jag brukar ju vara ganska precis i tid så några förseningar kan inte gälla. Då jag varvat upp min Toyota på väg ner mot Vellingeavfarten och såg att jag skulle nog kunna vara på plats på Söderslätts GK kvart i nio om jag höll min 120. Framför mig ser jag en kraftig kö av bilar och jag lyckas precis kasta mig från ytterfilen på motorvägen och in på avfarten till Tygelsjö. Bilkön hade inte tagit mig i tid till golfstart, men vägen över Hököpinge och Västra Grevie skulle rädda mig. Det gjorde den. Jag betalade avgiften på 120 kronor till dagens spel. Det ingick lunch i det priset. Sedan fick jag reda på att starten var framskjuten en halv timme då det var fler tävlingsdeltagare som satt i bilkön till Vellingeavfarten.

Halvtio startade vår treboll på hål 18. Birdien från förra veckans tävling blev ”bara” par igår. Sedan spelade jag på mitt handikapp fram till hål 6. Då gjorde jag par, fyra slag och var ett bättre än mitt handikapp. Därefter rasade byggnadsställningen, spränges missilerna eller vad det nu var för något som inträffade. De kommande nio hålen var det inte golf jag spelade utan det var med jordbruksarbete. De två sista hålen ordnade det upp sig igen, men då var det så dags. Av 27 startande slutade jag på ynkliga plats 23 igår. Det var trots allt bättre i år än förra årets final. Då gick mina fisiga golfkompisar i bollen och satte sig vid ett bord för fyra tillsammans med två andra, och jag fick sitta själv. Igår åt vi Raggmunkar med fläsk/falukorv. Fast ingen ville ha falukorv. Lunchen åt vi tre i bollen tillsammans och dessutom bjöd Roger på dricka, en öl. Alkoholfri. Det valde vi alla tre. Efter prisutdelning så fanns det en flaska vin till alla som deltagit. Problemet var att man skulle leta upp sitt scorekort så att de kunde pricka av att man fått sitt vin. Jag efterskänkte min vinpava till tävlingsledningen eller vem som nu ville ha den.

Då jag redan ätit lunch eller middag så valde resten av familjen att fixa sin middag själv. Det blev pannkakor och till detta behövdes lite ingredienser som jag inhandlade på väg mot Päronvägen. Dessutom köpte jag lite kycklinginnerfilé som var till hundarna. Det gillar de.

På kvällen var det fotboll så därför såg jag på HV 71 mot Rögle. Fast det var inte mycket att hurra för. Det beroende på att jag håller på Rögle och då de förlorade med 4-0 så kan man inte hurra. Sveriges landslag spelade en totalt meningslös landskamp mot Moldavien. Träningslandskamp kallades det. Men Sverige ställde upp med ett B-lag, så vad gav den träningen inför matchen mot Belgien i EM-kvalet? Sverige vann visserligen med 3-1, men med endast 10 097 personer på läktaren så presterade svenska landslaget i fotboll publikrekord på Friends Arena. Rekordet gällde den sämsta publiksiffran på denna arena för Sveriges fotbollslandslag någonsin.

EM-kvalet är inne i sitt näst sista serieuppehåll där det återstår två till tre matcher för varje land. Skottland hade chansen att bli helt klara för EM om de besegrade Spanien. De gjorde mål i andra halvlek, men VAR och fegheten hos domarna som inte vågade ta beslutet att Skottland tagit ledningen i Spanien mot hemmalaget, hittade något som gjorde att de underkände målet. Då tackade Spanien för detta och gjorde två mål i slutet av matchen som gav Skottland sitt första nederlag i gruppen. En annan hemmaseger inträffade i Grupp E där Albanien vann med hela 3-0 över Tjeckien. I nästa match möter Albanien Moldavien. Kan Sverige slå Moldavien så kan även Albanien göra det och då är Albanien klara för sitt andra EM-slutspel.

IDAG! FREDAG 13 OKTOBER 2023.

NAMNSDAG:

Berit
Birgit

 

Namnsdagar för den 13:e oktober i kronologisk ordning:
 
Före 1680 – Colmannus
1680–1900 – Teofilus (till minne av en biskop Theofilos av Antiochia i Antiochia, som dog 183–186)
1901–1985 – Teofil
1986–1992 – Teofil (utgått), Terje (utgått) och Tjelvar (utgått)
1993–2000 – Birgit och Britt (utgått)
Från 2001 – Berit och Birgit

TEMADAG:
 
International Suit Up Day

 International Suit Up Day introducerades efter att Barney Stinson i TV-serien How I Met Your Mother alltid bar kostym. Han har till och med en pyjamaskostym i silke. Dagen firas den 13 oktober varje år och uppmärksammas över hela världen. Den firas genom att både män och kvinnor vandrar runt i kostym. Barneys motto, som gör att International Suit Up Day firas och uppmärksammas på samma datum varje år, är just: Suit up!

 
Äggets dag

Den andra fredagen i oktober firas ägget runt om i världen. År 2022 infaller äggets dag 14 oktober. 1996 instiftades äggets dag av International Egg Commission (IEC).

 
Världstrombosdagen

 Dödligheten i blodpropp i benen eller lungorna är flerdubbelt så hög som antalet döda i till exempel bröst- och prostatacancer. Men en ny undersökning[1] bland allmänheten visar att endast 10 procent vet hur allvarlig en blodpropp är. Därför drar en informationskampanj igång på Världstrombosdagen den 13 oktober.

 
Internationella klarspråksdagen
 
Den 13 oktober firas internationella klarspråksdagen (international plain language day) runt om i världen. Dagen startades 2011 i USA, och datumet valdes eftersom den amerikanska klarspråkslagen (the plain writing act) skrevs under den 13 oktober 2010. Klarspråk innebär att myndigheter, kommuner och andra offentliga organ ska skriva så att medborgarna förstår.
 
No Bra Day

 No Bra Day den 13 oktober är en årlig temadag där kvinnor avstår från att bära behå som ett sätt att uppmärksamma kampen mot bröstcancer. Ursprungligen, från 2011, var det den 9 juli och dagen kallades "BRA Day". Den hade startats av plastikkirurgen Mitchell Brown i Toronto. Dagen flyttades efter tre år till 13 oktober.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 13 OKTOBER.

1993 Makedonien spelar landskamp.
 

Både Slovenien och Makedonien hade varit egna nationer i två år då Jugoslavien delades upp. Slovenien hade spelat tre landskamper innan de idag 1993 mötte Makedonien som spelade sin allra första fotbollslandskamp i historien. Det gick alldeles utmärkt då de vann med 4-1. Makedoniens stora stjärna var Darko Pančev och han gjorde också ett av målen, men Makedoniens första landskampsmål gjorde Zoran Boškovski.

2006 Fel landslagsdress för Kamerun.
 

Sepp Blatter och FIFA lät idag 2006 meddela att Kamerun skulle bestraffas med 6 poängs avdrag i kommande Afrikanska mästerskap och kommande VM-kval. Orsaken var att de inte hade en lagdress som FIFA kunde godkänna. Redan 2002 tvingade FIFA Kamerun och Puma att sy på ärmar på den VM-tröja som de redan använt i Afrikanska mästerskapen och som mer liknade en baskettröja. Nu hade Puma tillsammans med Kamerun tagit fram en dräkt med dragkedja vid axlarna och där byxor och tröja satt ihop. Dräkten hade egentligen ingen som helst betydelse för fotbollsspelet, tvärtom så hade aldrig spelarna tröjan utanpå shortsen då de ju hängde ihop. FIFA och Blatter sysslade med märkliga saker för knappt femton år sedan.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 13 OKTOBER.

Kári ÁRNASON blir 41 år.
 

Kári ÁRNASON är född 1982 i Göteborg.
Mittfältare
90 A-landskamper för Island (2005-21).

Klubbar som spelare:
Valur (1992-99),
Víkingur (1999-2001),
Gonzaga Bulldogs collage USA (2002-03),
Adelphi Panthers collage USA (2004),
Djurgårdens IF (2005-06),
AGF Århus (2007-09),
Esbjerg fB (2009 lån),
Plymouth Argyle (2009-11),
Aberdeen (2011-12),
Rotherham United (2012-15),
Malmö FF (2015-17),
Omonia (2017),
Aberdeen igen (2017-18),
Víkingur igen (2018),
Gençlerbirliği (2018-19),
Víkingur igen (2019-21).

Hans meriter inom fotboll är hämtade från Sverige. Han har blivit svensk mästare två gånger. 2005 med Djurgården och 2016 med Malmö FF.

DAGENS MATCHTRÖJA 13 OKTOBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv