• Boris dagliga blogg

Söndagen den 12:e februari 2023

NAMNSDAG:
Evelina
Evy

TEMADAGAR:
Darwins födelsedag
Djurförsökens dag

INTERNATIONELLA TEMADAGAR:
Plum Pudding Day
World Marriage Day
Super Bowl Sunday

RUBRIKER.

Lasagne, Helsingborg, Fotbollsfusk, På Spåret och Ticket to Ride.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 12/2:
2007: Kaka blir italienare...också.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 12/2:
Nicolas OTAMENDI, 
HONG Myung-Bo.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN ELFTE FEBRUARI 2023.

Lasagne, Helsingborg, Fotbollsfusk, På Spåret och Ticket to Ride.
 

Gårdagen blev så pass hektisk att det bara får bli en kort redogörelse för dagen. Rhiann och Lillen åkte, efter morgonrundan som jag delvis ombesörjde, till sin frisör för lite klippning av päls och klor. Då passade jag på att gå och handla allt som skulle vara till lördagens lasagne. Hemkommen igen förberedde jag allt så att det bara var att sätta in i ugnen tills det att kvällens gäst skulle komma.

Hundar och familj återvände och hustrun byttes ut mot mig. Hon fick vara hemma och jag fick köra till Helsingborg. Där hade yngsta dottern hittat ett köksbord och fyra stolar som vi skulle hämta hem till Malmö. Toyotan har bra utrymme bak så det var inga problem att få plats med allt, även om alla passagerare var förpassade till framsätet.

Jag kom lagom i tid för att se Arsenal spela sin lördagsmatch mot sensationslagen Brentford. En tam halvlek från serieledarna och det var närmare ett baklängesmål än ett framåt. Det blev bättre fart efter paus och 1-0 lät inte vänta på sig. Fast Brentford gav sig inte utan lyckades få in 1-1. Sedan uppstod det tråkiga att firandet av målet fick stanna av då målet skulle kollas med VAR från alla håll och kanten med alla möjliga kameravinklar. Hellre fälla än fria är det ju som gäller med bölden VAR som finns i fotboll. Som väl var så blev målet godkänt. Både på gott och ont. Brentford var nu så nöjda med sitt oavgjorda resultat att halva truppen på planen fick så fruktansvärt allvarliga skador att de var tvungna att lägga sig ner. Tilläggstiden på fem minuter blev till åtta och då spelades det inte fotboll mer är på sin höjd två extra minuter. Fotbollen är sjuk och än sjukare är att kommentatorerna tycker att detta är helt normalt och rätt att man ska försvara sitt resultat med fusk.

Lasagnen åts och gästen var så pass mycket försenad att jag och hustrun kunde titta på det avsnitt av På Spåret som vi missade i fredags då resten av familjen var på Malmö Opera och såg Figaros Bröllop. 49 poäng lyckades jag komma upp i och det var där jag brukar ligga då jag ju har alternativ att välja på i Duoappen.

Tillbaka ner till gästen så kom det fram som, förutom middagen, var målet med kvällen. Nämligen att spela Ticket to Ride. Han hade aldrig spelat detta spel tidigare, men tydligen var det så trevligt att vi hann spela fyra omgångar. Halv ett var vi klara med sista resan som föregick i Japan. Han lärde sig snabbt och hade målet att kunna vinna någon gång, men det gjorde han inte igår.

IDAG! SÖNDAGEN DEN TOLFTE FEBRUARI 2023.

NAMNSDAG:

Evelina
Evy

 

Namnsdagar den 12:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Eulalia (till minne av en 12-årig spansk martyr från 200-talet, som räknas som staden Barcelonas skyddshelgon; utgått) och Ebba (nu 6 mars)
1901–1985 – Evelina
1986–1992 – Evelina, Evelyn (utgått) och Elaine (utgått)
1993–2000 – Evelina och Evy
Från 2001 – Evelina och Evy

TEMADAGAR:

Darwins födelsedag
 

Darwindagen är en nyligen instiftad temadag för att fira årsdagen av Charles Darwins födelsedag den 12 februari 1809. Dagen finns till för att uppmärksamma Darwins bidrag till evolutionsbiologin och för att främja vetenskap i allmänhet. Dagen har firats till och från, men under 2000-talet har den kommit med bland de stående temadagarna.

 
Djurförsökens dag
 

Djurförsökens dag uppmärksammas den 12 februari, och startades av Förbundet Djurens Rätt för att göra världen uppmärksam på och reflektera över om alla de djurförsök som idag genomförs verkligen är nödvändiga.

TEMADAGAR:

Plum Pudding Day. Egentligen är detta en kaka som platsar på ett brittiskt julbord. Tydligen ska Charles Darwvin varit en älskare av Plum Pudding och därför har man valt hans födelsedag som kakans dag. Jag brukar ju glädjas åt sådant som man ska äta eller dricka, men tyvärr kan jag inte fira dagen. Det beror bland annat på att om man ska tillaga denna rätt så ska den göras en till fyra veckor i förväg så att bakverket får "mogna" i kylen.
 

World Marriage Day. Världs giftas dagen finns som ett tema i veckan inför Alla hjärtans dag. Dagen firas andra söndagen i februari, vilken betyder att den ibland kan inträffa på Alla hjärtans dag. Förslaget dök upp i början av 1980-talet i Baton Rouge, Louisiana då organisationen Worldwide Marriage Encounter uppmanade alla i gitastankar och alla som hade laglig rätt att viga människor att börja fira denna dag.
 

Super Bowl Sunday. Egentligen inträffar denna dag i Sverige tidigt på måndagen. Då spelas nämligen finalen i American Football. Sedan 2022 är det bestämt att det ska vara andra söndagen i februari. Det är inte bara finalmatchen utan även alla festligheter runt kring matchen som är Super Bowl Söndag. Första Super Bowl spelades mellan Kansas City Chiefs och Green Bay Packers en 15:e januari 1967. Finalerna numreras med romerska siffror och idag spelas final LVII, alltså nummer 57. Lagen som möts då är Kansas City Chiefs och Philadelphia Eagles. Kansas City Chiefs är i sin femte final och har vunnit två finaler tidigare. Philadelphia Eagles gör sin fjärde final och har tidigare en vinst i sina finaler. Förutom matchen så hålls det i halvtid en fantastiskt musikshow av någon världsartist. I Halftime show 2023 är sångerskan Rihanna huvudakt, vilket är hennes första live-framträdande på över 5 år.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TOLFTE FEBRUARI.

2007: Kaka blir italienare.
 

Kaká eller Ricardo Izecson dos Santos Leite som han egentligen heter startade sin fotbollskarriär i São Paulo som junior. 2003 hade skapat ett så pass stort rykte att Europa blev intresserat. Italienska Milan köpte honom. För att kolubben skulle kunna ha mer än tre icke-européer i laget gällde det om någon var villig att byta nationalitet. Det var Kaká.
 
Idag 2007 blev han italiensk medborgare. Fast han har även behållit sitt brasilianska medborgarskap och fortsatt att spela landskampet för sitt moderland. Två år efter han blev italienare flyttade han till Spanien och Real Madrid. Den 18 december 2017 meddelade Kaka officiellt att han avslutar sin spelarkarriär. 

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TOLFTE FEBRUARI.

Nicolás OTAMENDI blir 35 år.
 

Nicolás Hernán Gonzalo OTAMENDI är född 1988 i Buenos Aires, Argentina.
Försvarare
100 A-landskamper för Argentina (2009-).

Klubbar som spelare:
Vélez Sarsfield (1995–2007),
Vélez Sarsfield (2007–10),
Porto (2010–14),
Valencia (2014–15),
Atlético Mineiro (lån 2014),
Manchester City (2015–20),
Benfica (2020-).

Han är argentinsk, portugisisk och engelsk mästare i fotboll. 

HONG Myung-Bo blir 54 år.
 

HONG Myung-Bo är född 1969 i Seoul, Sydkorea
Försvarare
1 U- och 136 A-landskamper för Sydkorea (1990-2002).

Klubbar som spelare:
Korea University (1987-91),
Pohang Steelers (1991-97),
Bellmare (1997-98),
Kashiwa Reysol (1999-2002),
Pohang Steelers (2002),
LA Galaxy (2003-04).  

Lag som tränare:
Sydkorea (2005-07 assisterande tränare),
Sydkorea U23 (2007-08),
Sydkorea U20 (2009),
Sydkorea U23 (2009-12),
Sydkorea (2013-14),
Hangzhou Greentown (2016-17),
Ulsan Hyundai (2021-).

Han finns med på "FIFA 100", som är en lista över de 125 bästa fotbollsspelarna genom alla tider enligt Pelé.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv