• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 11:e september 2019

Det blev bara de nio hålen på korthålsbanan.
Bara positiva saker på Facebook.

Nästan fem mål per match i genomsnitt.
Blev Island bortspelade från EM av Albanien?
Turkiet och Frankrike ångar på.
England klara, men blir det Tjeckien eller Kosovo son hänger med.​​​​​​​


FOTBOLLSHISTORIA:
1895: FA-cuppokalen blir stulen och återfinns aldrig.
2011: Ryssland vinner VM-finalen över Brasilien. (I beachfotboll).
plus
Hur hemska saker som hänt den 11:e september även påverkat fotboll.

FÖDDA:
Eric, Dejan, Slaven, Preben, Franz.

DAGENS TRÖJA

1-5. Det var inte matchen med flest mål, men det var den största bortasegern igår i EM-kvalet. Litauen spelade hemma mot Portugal och alla som ser vilken tröja jag valt idag fattar att det var Portugal, de regerande Europamästarna som vann.

DAGENS BLOGG OM TISDAGEN DEN 10:e SEPTEMBER 2019

Det blev bara de nio hålen på korthålsbanan.


Tisdag är det golf med gubbarna. Fast det gäller givetvis bara vid fint väder. Det var fint väder i Malmö då jag körde mot Söderslätt GK vid halvnio. Då jag kom fram hade det börjat smådugga. Några gubbar hade inte duggat in på klubben. Det visade sig att de bokat om tiden till klockan tio. Jag använde väntan till att gå korthålsbanan. Det var välbehövlig träning. Det var också en viss väntan på regnet som nu hade börjat falla. Kvart i tio var jag i stort sett ensam på klubben och fattade beslutet att det var bäst att åka hem och sätta på kaffe. Golf är en vanskelig sport att ägna sig åt då man kommer in i september.
 

Bara positiva saker på Facebook.


Hemma blev det en frukostliknande anrättning med korv och ägg och vi snackade lite om diverse saker man kan läsa på Facebook. Dystra personer är som molnen på himlen. När de försvinner så börjar solen att lysa. Därför så har jag bestämt att bara ha positiva saker i mina facebookinlägg. Min fru kom med förslaget att ha en ”Dagens Rhiann-bild”. Därför tänkte jag starta med det. Djur är alltid populära.
 

Nästan fem mål per match i genomsnitt.


Europamästerskapet i fotboll 2020 ska ju gå i olika städer i Europa. Enligt både mig och tydligen även UEFA så är det ett stort misstag då EM 2024 kommer att återgå till ETT värdland; Tyskland. Men trots nästa års misstag så ska det plockas ut 24 deltagare istället för 23 som det varit om det funnits ett värdland. Värdarna är ju direktkvalificerade. Denna omgångs landslagsuppehåll i fotbollsligorna avslutades igår med att de sista tre grupperna spelade sina femte eller sjätte matcher. Det spelades sju matcher och i dessa blev det sammanlagt 34 mål. Det blir nästan fem mål per match.
 

Blev Island bortspelade från EM av Albanien?


Flest mål blev det i matchen England mot överraskningen Kosovo. 5-3 slutade det och då passade ändå den normalt kanonsäkra straffskytten Harry Kane på att missa en straff. Själv ansåg jag att det skulle vara mer ovisst och intressant nere i Elbasani. Där spelade Albanien mot Island. Alla de övriga nordiska länderna missade en seger i denna kvalomgång, och det gick lika illa för Island. Troligen missade de sin chans att ta sig till EM genom att förlora med 4-2. Det var alltså denna match jag såg och andra halvlek innehöll inte en enda död sekund. Det var chanser åt båda håll hela tiden och det var också här som de flesta målen kom. Island kvitterade två gånger, men Albanien återtog hela tiden ledningen. Sevärt.
 

Turkiet och Frankrike ångar på.


Island spelar i grupp H och i och med förlusten så drog ettan och tvåan tre poäng förbi Island. Turkiet vann med 4-0 i Moldavien och leder gruppen på samma poäng som Frankrike som slog Andorra hemma i gårdagens målsnålaste match. Det blev ”bara” 3-0. Då passade även Antoine Griezmann på att missa en straff. Det gjorde han även i förra matchen mot Albanien. Ska vi gissa att Giroud lägger nästa straff om det blir någon.
 

England klara, men blir det Tjeckien eller Kosovo son hänger med.


England som spelar i grupp A är i stort sett redan klara till EM. Tvåa just nu ligger Tjeckien som tog chansen att gå förbi Kosovo i och med segern igår med 3-0 över Montenegro. Här blir det strid ända in i kaklet mellan Tjeckien och Kosovo om vem som ska följa England till EM. Slutligen så finns grupp B att redovisa. Regerande mästarna Portugal har haft det lite knepigt i gruppen och igår så stod det 1-1 mellan dem och Litauen en bra bit in i andra halvlek, men sedan blev det med bl a ett hat trick av Cristiano Ronaldo hela 5-1 till Portugal. Detta ger dem andraplatsen i gruppen som leds överlägset av Ukraina. Serbien är enda lag som kan hota de två topplagen, men jag tror att Serbien inte klarar detta. Jag vet att Montenegro oh Luxemburg definitivt inte kommer till EM.

FOTBOLLSHISTORIA från den 11:e september.

1895 FA-cupen stulen.

Aston Villa med FA-cup pokalen som stals. Aston Villa med FA-cup pokalen som stals.

Regerande FA-cupmästarna Aston Villa hade vunnit turneringen och pokalen. Det var brukligt att det lag som var mästare fick ha hand om FA-cuppokalen tills ett nytt lag vann världens äldsta fotbollsturnering. Sedan 1871 hade pokalen ägts av mästarna, men idag 1895 stals den och återfanns aldrig. Pokalen fanns i ett skyltfönster i en fotbollsaffär som hette W. Shillcock och låg på Newton Row i Birmingham. Det utfästes en belöning på 10 pund för den som kunde tipsa vem som stulit pokalen, men ingen nappade på det. Istället fick Aston Villa böta 25 pund för att det skulle kunna köpas in en ny pokal. 1958 påstod en 83-årig tjuv och kåkfarare Harry Burge, att det var han som tagit pokalen och smält ner den för att göra falska mynt. Det finns dock inga bevis för att hans historia ska vara sann.

FOTBOLLSHISTORIA från den 11:e september.

2011 Ryssland slår Brasilien i VM-final

De ryska världsmästarna med pokal och skumpa. De ryska världsmästarna med pokal och skumpa.

För sextonde gången spelades det som officiellt heter FIFA Beach Soccer World Cup. Turneringen startade 1995 och den spelades på Copacabana i Rio de Janeiro i Brasilien. Det har den gjort tio gånger. De första femton åren spelades turneringen varje år. Från 2009 hålls den vart annat år. 2017 gick turneringen på Bahamas (Brasilien slog Tahiti i finalen). 2008 var första gången som Brasilien inte var värd. Fram till idag 2011 hade Brasilien blivit världsmästare tretton gånger. Dagens final skulle bli fjortonde mästerskapet, men det satte Ryssland stopp för. Ryssarna vann dagens final med 12-8 och tog sitt första Beach-fotbolls-VM. Mästerskapet spelades 2011 på Marina di Ravenna i Ravenna i Italien.

FOTBOLLSHISTORIA från den 11:e september.

Lite extra historia idag.
Hur hemska saker som hänt den 11:e september även påverkat fotboll.

Den 11:september 2001 var Champions League ointressant


Jag drar mig till minnes ruskiga saker som inträffade idag och har lite med fotboll att göra. Den 11:e september 2001. Det var en tisdag och vi hade ett stort gemensamt föräldramöte på skolan på kvällen. En kollega mötte mig i dörren på skolan och sa: ”Har du hört vad som hänt?” Ja, det var den dagen som förändrade världen eller åtminstone USA. Al-Qaidas terrorattack med finessen att använda fredliga passagerarplan som dödliga jättebomber. Visserligen hade USA varit utsatta för detta tidigare med de japanska kamikaze-piloterna som härjade i krigstid under Andra Världskrigets slutskede.

Föräldramötet blev kort för en del skulle hem och titta på Champions League. Det är här fotbollen kommer in. Jag som såg mycket gott i fotboll på denna tid skulle givetvis också hem och se någon match. Normalt hade jag haft anteckningar och kunde berättat vilken match jag såg och vad resultatet blev, men jag tittade inte på fotboll. Det blev en helkväll med rapporter och kommentarer från New York och Washington och om det hade funnits ytterligare ett fjärde plan och spekulationer om vad det skulle kunnat ha kraschat in i om inte passagerarna offrat sina liv i att övermanna terroristerna. 
 

Inställd Champions Leagueomgång


Champions League spelade sin omgång den 11:e och skulle kört en omgång den onsdagen 12:e. Då hade UEFA fattat beslutet att skjuta upp onsdagsomgången. Det är hittills enda gången en halv Champions League omgång skjutits upp.
 

Den 11:e september 1973 satte spår i VM 1974


En annan händelse som satte spår inom fotbollen var dagens militärkupp 1974 i Chile då president Alliende dödades eller begick självmord. Hur som helst så tog militärjuntan med Pinochet i ledningen över. Chiles nationalarena i huvudstaden Santiago Estadio Nacional de Chile kom att användas som ett koncentrationsläger, men snyggades till då det skulle bli VM-kval. De fick en extra chans att kvala in från Sydamerikagruppen mot ett Europeiskt lag. Detta lag var Sovjetunionen.
 

En av de mest absurda VM-kvalmatcherna.


Den 23:e september 1973 spelades första matchen i Moskva. Den slutade 0-0. Returen skulle gå den 21;a november, och Sovjet gjorde allt för att få matchen flyttad från Estadio Nacional de Chile. FIFA vägrade lyssna på detta. Matchen skulle spelas där Chile ville. Allt slutade med att Sovjet bojkottade tillställningen och en unik och absurd händelse inträffade då Chiles lag, domare och en fåtalig publik såg det Chilenska laget göra avspark, dribbla sig ner till ett tomt mål och slå in bollen. Resultattavlan visade Chile 1 Sovjet 0 och så var matchen över och Chile kom till VM.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 11:e september.

Eric ABIDAL blir 40 år

Eric Sylvain ABIDAL är född 1979 i Saint-Genis-Laval, Frankrike
Försvarare
67 A-landskamper för Frankrike.

Klubbar som spelare:
Lyon Duchère (1994-2000), 
Monaco (2000-02),
Lille (2002-04),
Lyon (2004-07),
Barcelona (2007-13),
Monaco igen (2013-14),
Olympiakos (2014).

Annan fakta:
Förutom att ha vunnit La Liga fyra gånger och Champions League två gånger så var det många som följde Eric då det meddelades 2011 att han hade levercancer. Han fick en ny lever, återhämtade sig och var tillbaka på fotbollsplanen den 6 april 2013.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 11:e september.

Dejan STANKOVIC blir 41 år

Dejan STANKOVIC är född 1978 i Belgrad, Jugoslavien
Mittfältare
39 A-landskamper för Jugoslavien, 22 A-landskamper för Serbien och Montenegro, och 42 A-landskamper för Serbien. Totalt 103 landskamper.

Klubbar som spelare:
Teleoptik (1985-92),
Röda Stjärnan Belgrad (1992-98),
Lazio (1998-2004),
Inter (2004-13).

Lag som tränare
Udinese (2014-15 assisterande),
Inter (2015-16 assisterande).

Annan fakta:
Sex gånger blev han Serie A mästare. En med Lazio och och Svennis som tränare. Resten av framgångarna kom i Inter där han även blev Champions League och världsklubmästare 2010. Det var det året Zlatan hade flyttat till Barcelona för att han äntligen skulle vinna Champions League. 

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 11:e september.

Slaven BILIC blir 51 år

Slaven BILIC född 1968 i Split, Jugoslavien
Försvarare
44 A-landskamper för Kroatien.

Klubbar som spelare:
Hajduk Split (1977-93),
Primorac (1988 lån),
Šibenik (1988-89 lån),
Karlsruher SC (1993-96),
West Ham United (1996-97),
Everton (1997-99),
Hajduk Split igen (1999-2000). 

Lag som tränare
Hajduk Split (2001-02),
Kroatien U 21 (2004-06),
Kroatiens landslag (2006-12),
Lokomotiv Moskva (2012-13),
Beşiktaş (2013-15),
West Ham United (2015-17),
Al-Ittihad (2018–19),
West Bromwich Albion (2019–).

Annan fakta:
Med Hajduk Split blev han både jugoslavisk och kroatisk cupmästare. I VM 1998 ingick han i det Kroatiska lag som tog brons. Han spelade som högerback. Slaven har även studerat till advokat.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 11:e september.

Preben ELKJÆR blir 62 år

Preben ELKJÆR Larsen är född 1957 i Köpenham, Danmark
Anfallare
20 U- och 69 A-landskamper för Danmark.

Klubbar som spelare:
Frederiksberg BK (1963–73),
KB (1973–74),
Frederiksberg BK (1974–75),
Vanløse (1976),
1. FC Köln (1977–78),
Lokeren (1978–84),
Verona (1984–88),
Vejle (1988–90).
Lag som tränare: 
Silkeborg (1995–96).

Annan fakta:
Några titlar han har är Bundesligamästare med Köln. Där vann han även tyska cupen två gånger. Sedan lyckades han även bli italiensk Serie A-mästare med Verona. 1084 och 85 var en av världens hetaste anfallare och kom trea och tvåa i utmärkelsen Ballon d'Or. 1986 var han med i det danska succélandslag som var med för första gången i VM och tog sig till åttondelsfinal. Preben kom med i världslaget som röstades fram efter VM.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 11:e september.

Franz BECKENBAUER blir 74 år

Franz Anton BECKENBAUER är född 1945 i München, Västtyskland
Försvarare
3 U-, 2 B- och 103 A-landskamper för Västtyskland.

Klubbar som spelare:
SC München von 1906 (1951-59),
FC Bayern München (1959-77),
New York Cosmos (1977-80),
Hamburger SV (1980-82),
New York Cosmos igen (1983).

Lag som tränare:
Västtysklands landslag (1984-90),
Marseille (1990-91),
Bayern München (1993-94),
Bayern München igen (1996).

Annan fakta:
Han rankas som Tysklands främste fotbollsspelare genom tiderna och anses av många också vara den främste försvarsspelaren någonsin. Smeknamnet är Kaiser Franz. Han är en av tre fotbollsspelare som blivit världsmästare både som spelare och manager. De andra är brasilianaren Mario Zagallo och fransmannen Didier Deschamps.
I semifinalen i VM i Mexiko 1970 mot Italien spelade han hela förlängningen med en bruten arm som tejpades mot kroppen. Det är lite tuffare än dagens sköra "stjärnor"

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv