• Boris dagliga blogg

Fredagen den 25:e december 2015 Juldagen.

Italiens Serie B, South Asian Football Federation Cup, HISTORIA: ett av de äldsta derbyna, fotboll under The Christmas Truce, Jairzinho och Liverpool-födda och en Turkiettröja i dag också.

Ingen tomte till Cagliari eller Salernitana!


Serie B i Italien spelade en match på julafton. Det blev som jag trodde att Cagliari vann och övertog ledningen då Crotone på lilljulafton tappade två poäng. Cagliari var i Salerno och mötte Salernitana. 2-0 blev det i den tidiga matchen. Den gick så tidigt att båda lagen borde hunnit hem till Kalle Anka. Däremot fick de nog inte besök av någon tomte på kvällen, då det blev stökigt på slutet och två stygga barn i Salernitana och ett i Cagliari blev utvisade.
 

South Asian Football Federation Cup.

Det gick även två landskamper på julafton. Det var i en turnering som gått sedan 1993 och spelas vart annat år. Turneringen kallas SAFF. Det är en förkortning som betytt olika genom tiderna. Just nu står det för South Asian Football Federation Cup. Alltså en turnering för länder i södra Asien. I år går den i Indien och sju lag deltar: Sri Lanka, Indien, Nepal, Afghanistan, Maldiverna, Bangladesh och Bhutan. Pakistan skulle också varit med men drog sig ur. Finalen kommer att gå den 3:e januari. Matcherna på julafton var i Grupp B och här vann Maldiverna över Bhutan med 3-1 och Afghanistan tog ledningen i gruppen efter 4-0 mot Bangladesh. 
 

FOTBOLLSHISTORIA från idag 1875 ett gammalt derby. 1914 vänskapsmatch

 

1875 ett av fotbollens äldsta derbyn.

Edinburgh hade 1875 två fotbollslag. Det var Heart of Midlothian FC som bildades 1874 och Hibernian FC som kom till under 1875. Idag 1875 tyckte man det var en utmärkt idé att låta dessa två lag mötas i var som skulle bli ett av världens äldsta derbyn. Hearts hade lite svårt att få ihop hela sitt lag på juldagen så de startade vänskapsmatchen med bara åtta man. Så småningom dök fler spelare upp och då matchen var över hade båda lagen elva man och Hearts hade vunnit det första derbyt med 1-0. Genom historien har Hearts flest segrar över Hibernians. Det skiljer drygt 70 segrar fler.
 

1914 glädjen över fotboll stoppade dödandet


1914 spelades den enda riktiga vänskapsmatchen i historien. Tyvärr så dödade de flesta varandra efter matchen, men det hade inget med fotbollsmatchen att göra. Detta inträffade idag under Första världskriget mellan två skyttegravar i Belgien. Här fanns tyska trupper på ena sidan och De Kungliga Skotska Musketör-trupperna på andra sidan. Juldagen 1914 avblåstes allt krigande under 24 timmar. Trupperna lämnade skyttegravarna och träffade i "ingenmansland". Här sjöng de julsånger tillsammans och umgicks.

Någonstans ifrån hade man fått tag på en fotboll och genast startade en match. Av de få som sedan överlevde de kommande dagarnas krigsslag, har det berättats att matchen varade ungefär en halv timme. Alla som ville vara med fick så det var runt 50 spelade i varje lag. I glädjen över att spela fotboll var det aldrig någon som räknade några mål, så det finns inget resultat att redogöra för. Själva händelsen går under namnet "The Christmas Truce" och finns omskrivet i böcker, filmer och sånger. Bl a i den fransk-tysk-brittiska filmen "Joyeux Noël" från 2005. På svenska heter filmen "Fiendeland"

FÖDDA IDAG

JAIRZINHO Jair Ventura Filho
71 år
Anfallare
81 landskamper för Brasilien.
Klubbar som spelare: Botafogo, Olympique de Marseille, Kaizer Chiefs, Cruzeiro, Portuguesa, Noroeste, Fast Club, Jorge Wilstermann, Botafogo igen och slutligen 9 de Octubre.  
Lag som tränare: Kalamata och Gabons landslag. 
Han blev världsmästare med Brasilien 1970.

LIVERPOOLARE

Chris HARRINGTON
blev 81 år född 1896
Mittfältare.
Klubbar som spelare: South Liverpool (1919-21),
Den 29:e december 1920 skrev han på för Liverpool. Det blev fyra matcher 1921 innan säsongen och hans tid I Liverpool var över,
Wigan Borough (1921-23), Southport (1923), Crewe Alexandra (1923-24), Mold Town, New York Giants (1928)

Gary McALLISTER
51 år
Mittfältare
57 landskamper för Skottland.
Klubbar som spelare: Motherwell (1981-85), Leicester City (1985-90), Leeds United (1990-96), Coventry City (1996-2000),
2000 till 2002 fanns han I Liverpool. Det blev 55 matcher och 5 mål plus seger i Fa-cupen, Ligacupen och UEFA-cupen,
Coventry City igen (2002-03)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv