• Boris dagliga blogg

Måndagen den 18:e april 2022

DAGENS RUBRIKER.

Hur kan Sverige tillåta Paludans provokationer?   Nej, 2D 4DX är inget att rekommendera.   Och så lite fotbollsresultat.

NATIONALDAG:
Zimbabwe

NAMNSDAG
Valdemar och Volmar

TEMADAG:
Annandag påsk
Amatörradions dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 18/4:
1955: Föregångaren till Europa Legue bildas.
1993: Adams skadar matchvinnaren i egna laget.
2001: Karl Powers 12:e man i Manchester United.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 18/4:
Dzsenifer MAROZSÁN, Wojciech SZCZĘSNY, Łukasz FABIANSKI, Esteban CAMBIASSO, Stefan SCHWARZ.

FAKTA OCH TANKAR OM PÅSKDAGEN, SÖNDAGEN DEN 17/4 2022.

Hur kan Sverige tillåta Paludans provokationer?
 

Det är klar frågan om Påsken är en glädjens helg. Med tanke på att det var då Jesus plågades på korset för att ta på sig människornas synder, men sedan återuppstod han igen och det var väl det som var glädjande även om inte många fattade detta då det hände för nästan 2000 år sedan. Om han nu tog på sig människornas synder så är det ju tur att det som händer i olika städer i Sverige händer. Nämligen att människorna syndar. Polisen beskylls för att vara skurkar och de som bränner polisbilar och kastar sten mot vår ordningsmakt beskylls för att vara skurkar.

Men den verklige syndaren som man borde sätta inom lås och bom är ju Rasmus Paludan som tyvärr hade en svensk far och på så sätt även är svensk medborgare. Hans idé om att åka land och rike runt i Sverige och bränna Koraner fyller bara ett enda syfte och det är att vara så elak som möjligt och skapa kaos och oreda. Tyvärr så anses alla ha ätt att uttrycka sina åsikter och på så sätt är det enligt svensk lag tillåtet att skapa detta kaos. Polisen gör det de är tillsatta att göra, nämligen att skydda Paludan som har fått rätt att bränna sina koraner. Sedan är ju vissa muslimer och många andra så missnöjda med sig själv och sitt liv att de luras in i sina lagbrytande protester.

Tänk om alla kunde göra som muslimen Khalid Mohammed från Örebro predikat; att människor att inte låta sig provoceras utan i stället möta upp Paludan och hans gelikar med blommor och kärlek. Men det är så oerhört mycket svårare att vara vänlig än elak. Visst hade provokatören Paludan kommit av sig. Nu kan han gotta sig i vad han ställer till med i Sverige. I Danmark hade han inte haft lika lätt. Då hade det funnits eller skapats någon lag som spärrade in Paludan och det är givetvis det absolut enklaste sättet att lösa problemet.

Bild: Klicka för att se filmens trailer Bild: Klicka för att se filmens trailer

Nej, 2D 4DX är inget att rekommendera.
 

Jag läste om allt detta i tidningen då familjen var på hundutställning och jag var ensam hemma med hundarna. Det var en lugn Påskdag fram till sextiden på kvällen. Då hade yngsta dottern och hennes belgare beslutat sig för att de ville pröva 2D 4DX på biografen på Mobilia. Vi skulle alla se filmen Fantastiska Vidunder: Dumbledores Hemligheter. Det var tredje filmen i serien Fantastiska Vidunder och vi tyckte alla att det var den bästa filmen med danske Mads Mikkelsen som storskurken Gellert Grindelwald.

Vad vi var rörande överens om med tanke på 2D 4DX var att detta skulle vi aldrig mer betala extra pengar för. 2D 4DX är då stolarna rör sig, det blåser och regnar och en del andra effekter. En film är mycket mer njutbar om man sitter still än om man riskerar kotförskjutningar av alla riktigt ruskiga ryck. Sedan är det frågan om man kan gå på bio mer.

Trots att det bara var knappt tjugå personer så snackades det hela tiden på vissa ställen och andra hade sina mobiler uppe som de satt och bläddrade på. Tjusningen av att gå på bio med den stora skärmen väger inte upp biografsalongens alla störningsmoment i förhållande till storbilds-TV och att kunna sitta och ligga i soffa och fåtölj hemma.

Sammandrag av matchen Sammandrag av matchen

Och så lite fotbollsresultat.
 

Det blev ingen fotboll alls igår även om det spelades ett antal serie- och åtminstone en cupmatch. Cupmatchen var semifinalen i FA-cupen. Chelsea mot Crystal Palace. En given utgång. Med 2-0 till Chelsea så blir det de och Liverpool som kommer att mötas i finalen.

Premier League avverkade två matcher och Burnley har inte gett upp. Oavgjort mot West Ham får ses som en halv seger då varje poäng kan bli viktig. Newcastle som ett tag låg sist, men såldes och blev ligans rikaste klubb klättrar stadigt uppåt och vann över Leicester med 2-1. De 37 poäng som de kommit upp i lär räcka till att säkra nytt kontrakt.

Om Helsingborg ska kunna säkra nytt kontrakt så vore det bra om de tog några poäng. Ett enda skott på mål räckte inte borta mot Sirius. Fast det är klart att ett skull fick de på mål, men det var på eget mål. HIF förlorade med 1-0 på ett självmål. Tre raka förluster, men märkligt nog ligger de inte sist. De ligger inte ens på nedflyttningsplats. HIF som är Hammarby IF leder med tre raka segrar. Det har även tvåan IFK Göteborg. Trea är de regerande mästarna Malmö FF. De hade inga problem att slå AIK hemma igår. Hela 3-0 slutade det mötet.

IDAG: SÖNDAGEN DEN 18:E APRIL.

NATIONALDAG:

Zimbabwe
 

Zimbabwes nationaldag firas för att det afrikanska landet Rhodesias självständighet från Storbritannien erkändes internationellt den 18 april 1980. Detta gjordes i samband med att Robert Mugabe kom till makten och landet bytte namn till Zimbabwe.
 

Bild: Klicka för att komma till flagga och nationalsång.

NAMNSDAG:

Valdemar och Volmar
 

Namnsdagar den 18:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Valerian (även i formen Valerianus; utgått)
1901–1985 – Valdemar
1986–1992 – Valdemar, Valdis (utgått) och Volmar
1993–2000 – Valdemar och Volmar
Från 2001 – Valdemar och Volmar

TEMADAG:

Annandag Påsk.
 

Annandag påsk hör till påskhelgen, och är en helgdag i Sverige. Fram till slutet av 1700-talet firades både tredje- och fjärdedag påsk, men sedan dess är det ”bara” annandagen kvar.

Enligt den kristna berättelsen var detta dagen då Jesus, efter att ha blivit levande igen, visade sig för lärjungarna på olika sätt.

Annandagen var det lite friare för lek, mer som en vanlig söndag, men man fick absolut inte vara ute under gudstjänsttid. Man fick inte vara ute och leka varken långfredag eller påskdag och absolut inte på skärtorsdagskvällen.

TEMADAG:

Amatörradions dag
 

Dagen firas just idag för att IRAU (internationella radiounionen) grundades 18 april, 1925. Amatörradio är radiokommunikation mellan människor, via radio, på många olika trafiksätt, till exempel: telefoni, telegrafi eller via digital kommunikation. Amatörradio är en hobby med många inriktningar.
 

Bilden: Klicka för att se en video som presenterar amatörradio.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 18:E APRIL.

1955 the Inter-Cities Fairs Cup.
 

Idag 1955 hade bl a Schweiz’ Ernst Thommen, Italiens Ottorino Barassi, och Englands Stanley Rous samlats för att grunda en fotbollscup för europeiska klubblag. Den kallades för the Inter-Cities Fairs Cup. Turneringen skulle vara tillgänglig för lag från städer i Europa som stod för internationella mässor. Bara ett lag från varje stad hade rätt att delta. Första turneringen varade i tre år och i finalen 1958 deltog Barcelona som vann sammanlagt över två matcher med 8-2 över ett lag kallat London XI. 1971 tog UEFA över turneringen och kallade den UEFA-cupen. Då blev Leeds United första vinnaren. 2008-09 ändrades namnet igen och nu kallas turneringen UEFA Europa League.

1993 Steve Morrow kraschlandar.
 

Coca Cola Cup som är Ligacuplinalen i England spelades idag 1973. Arsenal mötte Sheffield Wednesday. Arsenal blev mästare med 2-1. Segermålet för Arsenal gjordes av Steve Morrow. Då matchen var över och Arsenal skulle upp och hämta pokalen och sina medaljer ville lagkaptenen hylla Morrow för målet. Han lyfte upp Steve Morrow på sina axlar, men tappade honom så illa att Morrow bröt armen och fick föras till sjukhus då de andra lagkamraterna firade segern. Fast Morrow fick sin medalj på Wembleys tribun senare på året i maj då märkligt nog samma två lag var i FA-cupfinal.

Bild: Klicka för att se en humoristisk rekonstruktion av fallet.

2001 tolfte man på lagfotot.
 

Idag 2001 var Manchester United i München på Olympiastadion för att försöka vända 0-1 förlusten hemma till seger. Det lyckades inte. Bayern vann med 2-1 och gick vidare. Det märkliga i denna match var då lagens elvor fotograferades just innan matchen skulle starta. På Manchester Uniteds lagbild fanns det 12 spelare. Den tolfte visade sig vara Karl Power som roade sig med att försöka smita in i diverse olika stora sportsammanhang. Han påstod sig ha planerat detta att vara med på ett Manchester United lagfoto i två år. Först hade han kommit in på stadion utklädd som en som tillhörde TV jobbarna. Därefter hade han bytt om till Uniteds vita bortadress och helt enkelt bara promenerat fram till laget då de radade upp sig inför pressfotograferna. Därefter hade han vandrat ut igen och sett matchen. Flera liknande trick av Karl Power gjorde att han är förbjuden på livstid att komma in på Old Trafford.
 

Bild: Lagbilden med 12 Manchester Unitedspelare. Karl Power står längst till vänster. Han är den ende som har armbandsur.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 18:E APRIL.

Dzsenifer MAROZSÁN blir 30 år.
 

Dzsenifer MAROZSÁN är född 1992 i Budapest, Ungern
Mittfältare
62 U- och 111 A-landskamper för Tyskland (2004-).

Klubbar som spelare:
DJK Burbach (1996–2003),
1. FC Saarbrücken (2003–09),
1. FFC Frankfurt (2009–16),
Olympique Lyon (2016–),
OL Reign (2021 lån)

Europamästare 2013 och OS guld 2016
Hennes far János Marozsán var en ungersk fotbollsspelare (4 landskamper) som skrev kontrakt med 1. FC Saarbrücken. Dzsenifer var då bara fyra år när familjen flyttade till Tyskland och så småningom blev all tyska medborgare.

Wojciech SZCZĘSNY blir 32 år.
 

Wojciech Tomasz SZCZĘSNY är född 1990 i Warszawa, Polen
Målvakt
11 U- och 63 A-landskamper för Polen (2007-).

Klubbar som spelare:
Agrykola Warszawa (2004–05),
Legia Warszawa (2005–06),
Arsenal (2006–17),
Brentford (2009–10 lån),
Roma (2015–17 lån),
Juventus (2017–).

Łukasz FABIANSKI blir 37 år.
 

Łukasz FABIANSKI är född 1985 i Kostrzyn nad Odrą, Polen
Målvakt
10 U- och 57 A-landskamper för Polen (2001-21).

Klubbar som spelare:
Polonia Słubice (1999-2000),
MSP Szamotuły (2000-01),
Lubuszanin Drezdenko (2001-02),
Sparta Brodnica (2002-03),
Mieszko Gniezno (2003-04),
Lech Poznań (2004-05),
Legia Warszawa (2005-07),
Arsenal (2007-14),
Swansea City (2014-18),
West Ham (2018-).

Esteban CAMBIASSO blir 42 år.
 

Esteban Matías CAMBIASSO Deleau är född 1980 i Buenos Aires, Argentina.
Mittfältare
17 U- och 52 A-landskamper för Argentina (1995-2011).

Klubbar som spelare:
Argentinos Juniors (1995–96),
Real Madrid (1996–98),
Independiente (1998–2001),
River Plate (2001–02),
Real Madrid igen (2002–04),
Inter (2004–14),
Leicester City (2014–15),
Olympiacos (2015–17).

Stefan SCHWARZ blir 53 år.
 

Hans Jürgen Stefan SCHWARZ är född 1969 i Malmö.
Mittfältare
17 U- och 69 A-landskamper för Sverige (1984-2001).

Klubbar som spelare:
Kulladals FF (1986),
Malmö FF (1986-90),
Bayer Leverkusen (1990),
Benfica (1990-94),
Arsenal (1994-95),
Fiorentina (1995-98),
Valencia (1998-99),
Sunderland (1999-2003).  

Lag som tränare:
Helsingborgs IF (2012 assisterande)

En av kuggarna i Sveriges landslag som vann VM-brons 1994.
Han var ingen som låg ner och fejkade skador, tvärtom. Klicka på bilden så kommer Stefans karriärs minnen från Mästarnas Mästare.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA ANNANDAG PÅSK!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv