13:e juni

NAMNSDAG

Aina:
Aina är ett kvinnonamn av finskt ursprung som betyder den enda. På modern standardfinska kan ordet också betyda 'alltid'.

Aino:
Aino är ett kvinnonamn med finskt ursprung, med betydligt färre bärare i Sverige än sidoformen och namnsdagsgrannen Aina. Det betyder "den enda"

VIP födda den 13:e juni

Några andra som också är födda den 13:e juni

1892 – 1967 Basil Rathbone,
Brittisk skådespelare. Har spelat Sherlock Holmes på film.

1893 – 1957 Dorothy L. Sayers,
Brittisk deckarförfattare och översättare. Skrev huvudsakligen om detektiven Lord Peter Wimsey.

1901 – 1985 Tage Erlander,
Svensk socialdemokratisk politiker, Sveriges civilförsvarsminister och biträdande socialminister 1944–1945, ecklesiastikminister 1945–1946 samt statsminister och partiledare för Socialdemokraterna 1946–1969.

1943 – Malcolm McDowell,
Brittisk skådespelare. Huvudroller i filmer som A Clockwork Orange ochO Lucky Man!.

1944 – Ban Ki-moon,
Sydkoreansk politiker och diplomat, Förenta Nationernas generalsekreterare 2007–16.

1965 – 2023 Juha Valjakkala,
Finländsk brottsling, som 1988 begick Åmselemorden

Några i musikens värld som är födda den 13:e juni

1949 – Dennis Locorriere,
Amerikansk sångare och gitarrist. Han var en av förgrundsfigurerna i Dr. Hook & The Medicine Show.  ¤  The Ballad Of Lucy Jordan

1969 – Søren Rasted,
D
ansk musiker, låtskrivare och pianist. Han var medlem i den dansk-norska popgruppen Aqua och var mellan 2001 och 2018

Några kända personer som avled den 13:e juni

1986  Benny Goodman dog 77 år gammal av en hjärtattack. Han var en amerikansk klarinettist och orkesterledare under storbandseran och den senare swingperioden, då "King of Swing" blev hans hederstitel.

2015  Magnus Härenstam dog 73 år gammal i sviterna av prostatacancer som spred sig. Han var en svensk skådespelare, komiker och TV-programledare. Han medverkade bland annat i barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter och var programledare för TV4:s Jeopardy! 1991–2005.

Today in history 13:e juni

Några händelser som inträffat den 13:e juni

1944
 

BÄCKEBOTORPEDEN; EN TYSK V-2 RAKET EXPLODERAR I SMÅLAND


  En tysk V-2-raket med testnummer 4089 havererar klockan kvart över tre på eftermiddagen nära Bäckebo utanför Nybro i Småland och får sedermera, efter nedfallsorten, namnet Bäckebotorpeden. Den är avfyrad från den tyska raketbasen i Peenemünde och är förmodligen avsedd att landa på det tyskockuperade danska Bornholm. Den exploderar på hög höjd med en öronbedövande knall, men de nedfallande delarna sliter sönder flera träd och skapar en krater med fem meters diameter. Två ton vrakdelar samlas in och skickas för analys först till Stockholm och senare till Storbritannien.

1952
 

EN DC-3a SKJUTS NER VID GOTSKA SANDÖN OCH FÖRSVINNER


  Ett svenskt signalspaningsplan av typ Douglas DC-3 blir nedskjutet av sovjetiskt flyg över internationellt vatten öster om Gotska Sandön i Östersjön, då det är på hemväg mot Bromma. Planet försvinner spårlöst, sånär som på en tom räddningsflotte, som hittas flytande på vattnet. Detta utlöser en diplomatisk kris mellan Sverige och Sovjetunionen, särskilt som ryssarna förnekar att de skulle ha skjutit ner planet. Krisen förvärras tre dagar senare, då ett Catalinaplan, som är ute och söker efter den försvunna DC-3:an, också blir beskjutet och tvingas nödlanda på vattnet (dock i närheten av ett tyskt fartyg, som kan rädda samtliga ur dess besättning). Först 1956 erkänner Sovjet sig skyldigt till nedskjutningarna och inte förrän 2003 återfinns vraket efter DC-3:an.

1981

 

DROTTNING ELIZABETH BLIR BESKJUTEN MED LÖSA SKOTT


  Under årets firande av den brittiska drottning Elizabeth II:s officiella födelsedag och den årliga födelsedagsparaden i London avfyrar den 17-årige Marcus Sarjeant sex blanka skott mot henne, när hon rider förbi på sin häst. Till en början blir hästen skrämd, men drottningen lyckas få den i styr och eftersom skotten är blanka förblir monarken oskadd. Sarjeant säger senare, vid rättegången mot honom, att han gjorde det hela för att bli berömd och att han har blivit inspirerad avmordet på John Lennon ett halvår tidigare och av mordförsöken mot den amerikanske presidenten Ronald Reagan och påven Johannes Paulus II tidigare under året. Han döms till fem års fängelse för dådet och blir den förste sedan 1966, som döms enligt 1842 års förräderilag. Efter tre år i fängelse blir han i oktober 1984 frisläppt och byter då namn.