15:e juni

NAMNSDAG

Margit:
Kvinnonamnet Margit är en kortform av Margareta som först användes på 1400-talet (då uttalat Marjit). Namnet är bildat från ett persiskt ord som betyder "pärla". 

Margot:
Kvinnonamnet Margot kommer från det franska namnet Marguerite som härstammar från Margareta. Namnet är bildat från ett persiskt ord som betyder "pärla".

VIP födda den 15:e juni

Några andra som också är födda den 15:e juni

1963 – Helen Hunt,
Amerikansk skådespelare och regissör. För rollen som den ensamstående modern och servitrisen Carol Connelly i Livet från den ljusa sidan fick hon med en Oscar 1997.

1964 – Michael Laudrup,
Dansk fotbollsspelare och tränare. En kontrovers med landslagsledningen gjorde att Laudrup under en tid bojkottade landslagsspel och han var därför inte med i det danska lag som vann EM 1992.

1969 – Oliver Kahn,
Tysk fotbollsmålvakt. Vid VM 2002 utsågs han till turneringens bästa spelare.

1973 – Neil Patrick Harris,
Amerikansk skådespelare och komiker. Han är känd som Barney Stinson i How I Met Your Mother.

Några i musikens värld som är födda den 15:e juni

1941 – 1994 Harry Nilsson,
Amerikansk sångare och kompositör. Sin första egna hit fick han med låten "Everybody's Talkin' " (1969), som utgjorde ledmotivet i filmen Midnight Cowboy.  ¤ Everybody's Talkin'

1944 – 1995 Eddie Hinton,
Amerikansk sångare och kompositör, med soul och R&B som speciallitet. Var gitarrist i 
Muscle Shoals Rhythm Section från 1967 till 1971.

1946 – 2015 Demis Roussos,
Grekisk sångare. Solosångare, men i början av sin karriär bildade han gruppen  Aphrodite's Child (1968) med Vangelis.  ¤ Forever and Ever

1946 – Noddy Holder,
Engelsk sångare i bandet Slade. Han skrev också de flesta av Slades låtar tilsammand med Jom Lea.   ¤ Cum On Feel the Noize

1949 – Russell Hitchcock,
Australiensk musiker och sångare i soft-rockgruppen Air Supply som hade en jättehit med "All out of love" 1980.

1976 – Gary Lightbody,
N
ordirländsk artist och sångtextförfattaresom främst är känd för att vara sångare i bandet Snow Patrol.

Några kända personer som avled den 15:e juni

1993  James Hunt dog 45 år gammal av en hjärtattack. Han var en brittisk racerförare. Han blev världsmästare i formel 1 1976, och det var han som drog Ronnie Peterson ur hans brinnande bil efter kraschen vid starten av Italiens Grand Prix 1978.

1996  Ella Fitzgerald dog 79 år gammal i sviterna av lung-, hjärtproblem och diabetes. Hon var en amerikansk jazzsångerska. Hon gick under hedersbenämningen The First Lady of Jazz.

1998  Jokkmokks-Jokke dog 83 år gammal i sviterna av hjärtproblem. Hon var en svensk sångare, kompositör och sångtextförfattare. Hans hälsningsfras ”tjosan tjosan” blev legendarisk.

Today in history 15:e juni

Några händelser som inträffat den 15:e juni

1752
 

BENJAMIN FRANKLIN UTFÖR SITT EXPERIMENT MED DRAKEN FÖR ATT "FÅNGA" BLIXTEN.


  Den amerikanske vetenskapsmannen och uppfinnaren Benjamin Franklin genomför ett berömt experiment, där han under en storm använder en pappersdrake, med en nyckel fäst vid änden på drakens snöre, för att bevisa att blixten är ett elektriskt fenomen. Liknande experiment har genomförts tidigare, men då man har använt långa järnstänger har tidigare utförare av experimentet drabbats av skadar av elchocker. Med drakens hjälp kan Franklin få den yta, som ska fånga blixten, högre upp, vilket ökar chansen att fånga blixten, men ändå stanna på marken, vilket minskar hans egen risk att skadas. Sedermera leder experimentet bland annat till uppfinnandet av åskledaren.

1954
 

UEFA BILDAS.


  Efter förhandlingar mellan de belgiska, franska och italienska fotbollsförbunden grundar representanter för dessa i Basel i Schweiz en federation för de europeiska fotbollsförbunden, som får namnet Union of European Football Associations (förkortat Uefa). Inte mindre än 28 länder blir medlemmar redan samma år (däribland Sverige) och de brittiska landsdelarna England, Skottland, Wales och Nordirland har alla varsitt medlemskap, eftersom dessa i internationella fotbollssammanhang har varsitt landslag och det inte finns något brittiskt lag.

1977

 

FÖRSTA FRIA VALET I SPANIEN SEDAN LANDET BLEV DIKTATUR.


  Drygt ett och ett halvt år efter den långvarige spanske diktatorn Francisco Francos död hålls parlamentsval i Spanien. Franco var diktator i landet från sin seger i spanska inbördeskriget 1939 till sin död 1975 och valet blir det första i landet på 41 år (sedan valet 1936). Franco själv har önskat att landet ska fortsätta som diktatur efter honom, men mycket snart efter hans död har arbetet med att demokratisera landet inletts. Demokratiska centerns union (UCD) blir största parti med 34,4 % av rösterna. Partiet vinner 166 av deputeradekammarens 350 mandat (endast tio mandat från att ha egen majoritet) och partiledaren Adolfo Suárez kan därför tillträda som Spaniens premiärminister den 3 juli.