• Boris dagliga blogg

Måndagen den 9:e april 2018.

GOLF
Lite om Majortävlingar

Två golfare som vann sina första segrar de två första Majortävlingarna
Ynkligt av Sirius att inte kunna fixa en spelduglig plan.
Svensk fotboll.
Lite kul engelska matcher som inte verkade så viktiga.
Madrid-lagen hjälpte Barcelona.


FOTBOLLSHISTORIA:
1938: Första direktsända TV-matchen.
1988: Alan Shearer blir yngst i England att göra hattrick.

FÖDDA IDAG:
Blaise, Robbie, Thomas.

DAGENS TRÖJA
BORUSSIA DORTMUNDs förstatröja 2011/12

Det fanns några matcher, segrare och deras tröjor att välja på till idag. Jag fastnade för Borussia Dortmund som slog Stuttgart med 3-0 och med de tre poängen så behåller de sin tredjeplats som ger tillgång till Champions League till våren.

GOLF
Lite om Majortävlingar


”Då man pensionerar sig så börjar många med golf, men vad sjutton ska en golfare som pensionerar sig göra?” Detta skulle föreställa en golfvits. Men jag har spelat golf innan jag blev pensionerad och spelar man golf så brukar man kunna lärra sig ett och annat av att  titta på golf. Det finns fyra stora tävlingar om året för herrar. Det är The Masters Tournament – april, US Open – juni, The Open Championship – juli och PGA Championship – augusti. Damerna har också fyra majors: Kraft Nabisco Championship; U.S. Women's Open; LPGA Championship och Ricoh Women's British Open. Damerna avgjorde din första tävling, Kraft Nabisco Championship som numera kallas ANA Inspiration och också gått under namnet the Dinah Shore. Det majorn vanns senationellt av svenskan Pernilla Lindberg och det är betydligt vanligare med svenskor som vunnit än svenska herrar. Pernilla tog den femtonde svenka segern. Den största svenska golfspelaren alla kön inräknat var Annica Sörenstam som vann tio major totalt. Det är faktiskt bara en svensk herre som segrat och det var 2016 i  The Open Championship då Henrik Stenson segrade.
 

Två golfare som vann sina första segrar de två första Majortävlingarna


Allt detta om golf handlar givetvis om att det är det jag följt i fyra dagar. Tyvärr visade svensken lite Jantelags-takter istället för de amerikanska starkast, bäst och vackrast. Redan under intevjun i förrgår fick man klart för sig att det inte skulle bli svensk seger då Henrik klagade på att det inte kändes bra. Nu slutade han på en delad femteplats vilket är bra och det gav några extra miljoner i plånboken. Kommentatorer och själv så försökte vi intala oss att det var en spännade tävling, men innerst inne så blev det en ganska enkel seger till amerikanen Reed Patrick. I och för sig kul för de två första Majortävlingarna för de båda könen gav två segrare som aldrig vunnir en sådan stor tävling tidigare. Både Pernilla och Patrick tog sin första majorseger. Det blev trippel USA i topp och segraren fick sin gröna kavaj. Den delades ut av förra årets segrare Sergio Garcia, som inte gick så bra i år. Han lyckades med konststycket att få 13 slag på ett hål och för en glad amatörr som jag är det både tråkigt att se för Garcias skull, men intressant att se att även ett proffs och en mästare i tävlingen kan göra samma resultat på ett hål som jag.
 

Ynkligt av Sirius att inte kunna fixa en spelduglig plan.


Men för att titta lite på fotboll så kan jag väl säga att det har inte IK Sirius FK gjort. De är nya i Allsvenskan och hur än vädret har varit i Uppsala så ska banne mig en Allsvensk klubb kunna hålla en fotbollsplan öppen, men det har de inte fixat. Då fotbollsförbundet gått ut med att de kan tänka sig att man ska kunna få ställa in matcher i de två första omgångarna om man inte har en spelbar plan så verkar Sirius ha tagit det som om att de kan vänta fixa grönområde att lira på till fjärde omgången. Matchen mot Sundsvall var alltså inställd och det var inget beslut som kom igår utan som legat klart sedan länge.
 

Svensk fotboll.


Trelleborg var i Stockholm och lyckades spela 1-1 mot Djurgården. Det får anses lite sensationellt. Än mer sensation är att Östersund som klarar av att möta  europeiskt motstånd tydligen inte fixar svenska lag. Att åka på pumpen mot en annan nykomling, Dalkurd med hela 3-0 var inte vad man väntat. Östersund sist i tabellen och kanske är deras korta lyckosäsong slut. Elfsborg har också överraskat negativt med andra förlusten i rad. Kalmar vann med 1-0. Helsingborgs IF spelade sin första match iför säsongen i Superetta. De fick en lycklig starta hemma mot Öster och vann med 3-1. Så länge det går bra för HIF så följer jag gärna det laget lite extra.
 

Lite kul engelska matcher som inte verkade så viktiga.


Ett lag som inte heller gått vidare bra är de regerande mästarna i England. Chelsea. De spelade säsongens mästsista Londonderby hemma mot West Ham. Visst hade Chelsea det mesta av spel och chanser, men på resultatavlan stod det 1-1 då matchen var slut. En välbehövlig poäng för Hammern, meen två förlorade för Chelsea som ser ut att få nöja sig med en plats i Europa League till hösten. De ligger tio poäng efter Tottenham som äger fjärdeplatsen. Fast visst kan Arsenal passera. De vann en kul match att titta på med 3-2 över Southampton och är nu bara en seger (tre poäng) bakom Chelsea. Southampton som för några matcher sedan anställde nye coachen Mark Hughes ligger fortfarande på nedflyttningsplat. Hughes kom ju från Stoke där han fick sparken. Vill det sig illa kan Mark Hughes bli historisk som den tränare som under samma säsong tränat två lag som ramlade up Premier League.
 

Madrid-lagen hjälpte Barcelona.


Fotboll i övrigt gick som den skulle i de Europeiska ligorna. En match tilldrog sig lite större intresse och det var derbyt i Madrid mellan Real och Atletico. Det blev två mål och det kan inte ha gett stora odds om man satsat på att Cristiano Ronaldo och Antoine Griezmann skulle göra dessa två mål. Matchen slutade alltså 1-1 och det innebär att Madrid såg till att Barcelona tjänade två poäng. Istället för att Atletico skulle krypa upp till nio poäng efter Barca så ligger de nu elva poäng efter på andra plats.

I dag så bär det för min del av upp till Ängelholm och min mor som fyller 91 år så det blir inte mycket till fotbollsbloggande i morgon.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 9:e april.

1938 Landskamp på Wembley första livematchen

 
Idag 1938 spelades sista matchen i de Brittiska mästerskapen. England mötte Skottland på Wembley. Som landskamp var matchen inte speciellt viktig då England redan hade vunnit över Wales och Irland. Med sina fyra poäng var England redan Brittiska mästare. De vann titeln trots att Skottland vann dagens match med 1-0. Nu kommer vi till det speciella med denna match. Det var den allra första direktsända fotbollsmatchen i TV, något vi kan se hur många som helst varje dag idag. Det var BBC som redan från 1936 hade sänt fotboll, men då bara ett fåtal av Arsenals matcher efterhand och sammandrag. Så idag kan vi fira födelsedag för direktsänd fotboll i TV.

Alan Shearer 17 år och 240 dagar Alan Shearer 17 år och 240 dagar

1988 Shearer hat-trick

 
Idag 1988 spelade Southampton hemma mot Arsenal på The Dell. Efter fem minuter nickade Southamptons Alan Shearer in 1-0. Arsenal kvitterade, men då matchen var över hade Southampton gjort fyra mål och Arsenal bara två. Alan Shearer hade gjort tre mål och skulle göra många mål till och även många hat-trick innan hans karriär var över. Men dagens hat-trick var ett engelskt ligarekord. Det var den yngsta spelare i ligan som gjort tre mål i en match. Alan var bara 17 år och 240 dagar. Det var en rejäl putsning då rekordet innan idag hade varit Jimmy Greaves som var 20 år och 290 dagar då han 1960 gjorde sitt hat-trick.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 9:e april.

31 år Blaise MATUIDI född 1987 i Toulouse, Frankrike.
Mittfältare
34 U- och 64 A-landskamper för Frankrike.
Klubbar som spelare:
US Fontenay-sous-Bois (1993-98),
CO Vincennois (1998-2001),
Créteil (2001-04),
Troyes (2004-07),
Saint-Étienne (2007-11).
Paris Saint-Germain (2011-17),
Juventus (2017-).

43 år Robbie FOWLER född 1975 i  Toxteth, Liverpool, England.
Anfallare
8 U-, 1 B- och 26 A-landskamper för England.
Klubbar som spelare
Liverpool (1984 - 2001),
Leeds United (2001-03),
Manchester City (2003-06),
Liverpool igen (2006-07),
Cardiff City (2003-06),
Blackburn Rovers (2008),
North Queensland Fury (2009-10),
Perth Glory (2009-10),
Muangthong United (2011-12).
Lag som tränare:
 Muangthong United (2011-12 spelande)

56 år Thomas BODSTRÖM född 1962 i Uppsala, Uppland
Försvarare
Inga landskamper för Sverige
Klubbar som spelare:
Edsbergs IF (1970-71),
Turebergs IF (1972-73),
Djurgårdens IF (1974-78),
Edsbergs IF igen (1979-81),
Spånga IS (1982-84),
Taunton United (1984),
Spånga IS igen (1985),
Enköpings SK (1986),
AIK (1987-89),
Enebybergs IF (1990-93),
Kryddgängets BK (1994-95),
Mälarhöjdens IK (1996-99),
IF Lagkamraterna (2000-01),
IV Drottninghamn (2002),
Väsby United (2003-06)
Fast mer känd är han kanske som jurist, deckarförfattare och Sveriges justitieminister 2000-06.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln