• Boris dagliga blogg

Fredagen den 3:e maj 2024

NAMNSDAG:
John
Jane.

NATIONALDAG:
Polen.

TEMADAG:
Internationella dagen för pressfrihet,
Internationella tubadagen,
Byxfria dagen,
Asociala dagen,
Grillens dag.

RUBRIKER.
Ingen vidare start i seriegolfen.
Bäckström säsong 2 något sämre än etta och GW tillbaka till SVT.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 3/5:
1905: Boca Junior grundas.
1999: Liverpool vinner derby, men snortande Fowler förlorar.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 3/5:
GABRIEL JESUS, 
Karim ANSARIFARD, 
Stephanie COX.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM TORSDAGEN 2 MAJ 2024.

Ingen vidare start i seriegolfen.

Torsdagen den andra maj inleddes seriegolfen. I år tillhör jag H70 lag 1. 10:50 gick jag ut i näst sista bollen. Bosjökloster var klubben som stod för första seriematchen. Det var ett strålande väder. Kanske lite blåsigt, men det var ju inte motvind på alla hål, så det man tappade där kunde man ta igen på medvindshålen. Banan var väldigt trevlig och välskött. Det fanns inget att skylla på. Trots detta så klarade jag inte av att komma bland de fyra bästa i laget. Det betyder att den enda seriematchen som jag verkligen ville delta i på Skepparslöv kommer jag inte att bli uttagen till. Ett enda slag bättre hade räckt. Vi var en som hade 97 slag och tre som hade 98 slag. Det var jag som hamnade nästsist av de med 98 slag. Detta beroende på att om man har lika så räknas vem som var bäst på de sista nio hålen. Seriespelet spelas ju utan handikapp så där hjälper det inte om man har bättre handikapp. Det är klart att det finns en liten möjlighet och det är om det är två av oss åtta i laget som inte kan spela den 16/5 så kan jag få en ”friplats”.
 
Bäckström säsong 2 något sämre än etta och GW tillbaka till SVT.

Men strunt i detta just nu. Min golfkompis Jocke smsade och meddelade att jag har möjlighet att träna med honom idag. Han hade bokat tid 9:20. Så på det igen. Maten hade de inneboende fixat och det var inte bara jag som varit i farten så resten av kvällen kunde jag se slut på andra säsongen av Bäckström. Som jag tidigare skrev så var denna sämre än säsong ett. Då tredje säsongen startat så väntar jag att kolla den tills alla sex avsnitt ligger på TV4 Play. Bäckström bygger ju på Leif GW Perssons romaner och GW meddelat att han hoppar av TV4 trodde jag att han hade planer på att dra sig tillbaka då han är 79 år. Nyheten igår var att han återvänder till SVT, där han återförenas med Camilla Kvartoft i det nya programmet ”Veckan” som är ett samhällsprogram med fokus på brott och kriminalpolitik.

IDAG! FREDAG 3 MAJ 2024.

NAMNSDAG:
John          Jane

Namnsdagar den 3:e maj i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Korsmässa eller Korsmässa om våren. Den stod där till minne av att 3 maj skulle ha varit den dag, då man återfann Jesu kors.
1901–1985 – Göta
1986–1992 – Göta (nu 27 januari), Görel (nu 19 juni) och Götmar (namnet finns endast som efternamn numera, utgått)
1993–2000 – John och Jack (utgått)
Från 2001 – John och Jane

NATIONALDAG:
Polen

Den 3 maj för 230 år sedan fick Europa sin första moderna konstitution med demokratisk filosofi, humanism och tolerans. Året var 1791 och landet Polen. Till minne av den händelsen (konstitutionen) har den 3 maj utsetts till Polens nationaldag.
 

TEMADAG:
Internationella dagen för pressfrihet

Världsdagen för pressfrihet instiftades av FN:s generalförsamling 1993, för att hedra offren för kampen för pressfrihet och uppmärksamma världens regeringar på att det inte råder full pressfrihet överallt.

TEMADAG:
Internationella tubadagen

Internationella tubadagen firas första fredagen i maj och arrangerades första gången 1979 av Joel Day en amerikansk high school elev, han studerade sedan på Millersville university och tog med sig traditionen dit och därifrån har det spridit sig över världen.

TEMADAG:
Byxfria dagen

Byxfria dagen sägs ha sitt ursprung från ett spex i en tunnelbanevagn i New York 2002 som blev vida känt när videon för evenemanget kom ut på Youtube. Spexet i tunnelbanan gjordes av en grupp kallad ”Impro Everywhere”, ett New York-baserat spexkollektiv vars syfte är att skapa ”kaos och glädje” i offentliga miljöer. Sedan rörelsen skapades 2001 har deras event spridits, främst genom sociala medier, och blivit mycket omtalade. Det kräver att man bara bär underkläder på nedre delen av kroppen, och ”firas” första fredagen i maj.

TEMADAG:
Asociala dagen

Om man letar efter ”Asociala dagen” på nätet så verkar det som om de flesta tror att det är Osociala dagen. Osocial då man inte är social. Det är man då man inte vill umgås med andra utan mest håller sig för sig själv. Asocial betyder de som har avvikande beteende av en grad som samhället över lag inte accepterar; som bryter mot samhällets normer. Man skulle kunna säga att många miljardärer som startat stora bolag är asociala personer. T ex Steve Jobs och Mark Zuckerberg, så jag vet inte riktigt hur man tänker sig att fira Asociala dagen? Det får väl bli en och en!

TEMADAG:
Grillens dag

Grillens dag firas den första fredagen efter 1:a maj varje år maj för att inviga grillsäsongen. Grillen förknippas starkt med den svenska sommaren och dess högtider. Det finns många som inte hade klarat sig utan grillen under sommaren. Och de som grillar året runt för att det gillar den grillade och rökiga smaken.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 3 MAJ.

1905 Boca grundas.

Idag 1905 möttes fem unga italienska emigranter (Esteban Baglietto, Alfredo Scarpatti, Santiago Sana och bröderna Juan Farenga och Teodoro Farenga) i La Boca för att grunda en fotbollsklubb. Klubben fick namnet Boca från stadsdelen och ordet "Juniors" lades till för att ge en engelsk klang och prestige åt laget från det fattiga södra Buenos Aires. CA är en spansk förkortning för Club Atlético (ungefär idrottsklubb).
 

Fast det är kanske historien om deras klubbfärger som har en speciell historia som är extra intressant. Dessa bestämdes inte förrän 1907. Från början spelade laget i en massa olika färger. Då spelarna äntligen kom överrens valdes en svart-vit randig tröja. Då även en annan lokal klubb hade dessa färger valde man att spela om vem som skulle få behålla sina. Boca förlorade.
 

För att välja ny färg valde man att lotta fram dessa. Två medlemmar sändes ner till hamnen för att spana efter flaggan på det första fartyg de såg anlända. Då de tagit plats kom den svenska lastbåten Drottning Sophia (efter Sofia av Nassau, hustru till Oscar II) som gjorde resan mellan Köpenhamn och Buenos Aires. Klart! blått och gult fick det bli.

1999 Liverpool vinner men Fowler förlorar.

Idag 1999 spelades ett av alla Merseyside derbyn. Då slutsignalen gick hade Liverpool vunnit med 3-2 vilket gladde alla rödklädda supporters. Men det var en händelse efter ett av målen som drog till sig världens intresse, med betoning på drog. Everton hade tagit ledningen men redan i 15:e minuten fick Liverpool straff. Robbie Fowler var den givne straffskytten och snyggt rullade han in det vid målvaktens vänstra stolprot.
 
Fowler var som alla andra spelare inne på hur bästa målgesten kunde se ut. Då Evertons supportrar anklagat honom för att använda droger sprang han ner till kortlinjen och lade sig ner och låtsades att den vita linjen var kokain. Den enda som försökte försvara honom var manager Gerard Houllier som påstod att Fowler skulle låtsas äta gräs, vilket skulle vara en festtradition från Kamerun som Rigobert Song lärt Fowler.
 
Detta gick inte FA på som stängde av Fowler i sex matcher och lät honom få en bot på 32 000 pund. Inte heller Liverpools egen ledning trodde på Houllier utan lät Fowler böta 60 000 pund. Så att göra mål är bra, men det gäller att fundera ut rätt målgest.
 

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 3 MAJ.

GABRIEL JESUS blir 27 år.

GABRIEL Fernando de JESUS är född 1997 i São Paulo, Brasilien.
Anfallare
17 U- och 64 A-landskamper för Brasilien (2015-).

Klubbar som spelare:
Anhanguera (2010–12),
Palmeiras (2013–17),
Manchester City (2017–22),
Arsenal (2022–).

I OS-turneringen på hemmaplan 2016 var han med i det brasilianska lag som tog guld.

Karim ANSARIFARD blir 34 år.

Karim ANSARIFARD är född 1990 i Ardabil, Iran.
Anfallare
23 U- och 104 A-landskamper för Iran (2005-).

Klubbar som spelare:
Inter Campus (2000–05),
Zob Ahan Ardabil (2005–06),
Saipa (2006–12),
Persepolis (2012–13),
Tractor Sazi (2013–14),
Osasuna (2014–15),
Panionios (2015–17),
Olympiacos (2017–18),
Nottingham Forest (2018-19),
Al-Sailiya (2019-20),
AEK Aten (2020-22),
Omonia (2022–24),
Aris (2024-).

Han har tidigare valts ut som en av de bästa unga talangerna i världen av World Soccer tillsammans med Javier Hernández och Jack Wilshere.

Stephanie COX blir 38 år.

Stephanie Renee COX är född 1986 i Los Gatos, Kalifornien, USA.
Försvarare
23 U- och 89 A-landskamper för USA (2000-13).

Klubbar som spelare:
Elk Grove Pride (2002–05),
Portland Pilots (2005–08),
Los Angeles Sol (2009),
Boston Breakers (2010–11),
Seattle Sounders Women (2012),
Seattle Reign FC (2013–15).

Lag som tränare:
Gig Harbor High School (2016-),
Seattle Reign FC (2017 assisterande),
Reign FC (2019 assisterande),
Puget Sound Loggers (2022– interim)


Vid fotbollsturneringen under OS 2008 i Peking deltog han i det amerikanska lag som tog guld.

DAGENS MATCHTRÖJA 3 MAJ 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv