• Boris dagliga blogg

Måndagen den 6:e mars 2023

NATIONALDAG:
GhanaNAMNSDAG:
Ebbe
Ebba

TEMADAG:
Europeiska logopeddagen

RUBRIKER.

Behövs verkligen alla dessa programledare och experter?
Ett svenskt herrbrons till sist och svensk seger i Vasaloppet till sist.
Manchester Uniteds största Premier Leagueförlust.
Mästarnas mästare och Jack Whitcher.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 6/3:
1902: Blivande Real Madrid bildas.
1914: Halmstads BK föds.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 6/3:
Timo WERNER, 
Tim HOWARD, 
Giorgos KARAGOUNIS, 
Elisabeth LEIDINGE.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN DEN FEMTE MARS 2023.

Behövs verkligen alla dessa programledare och experter?
 

Mellan 1983 och 1986 sände svensk TV sammanlagt 27 avsnitt av helkvällsunderhållningen Razzel. Det var ett program som hade Lottodragning och insprängda TV-deckare och komedier blandad med underhållning. Det speciella med programmet var att det fanns fyra programledare: Lennart Swahn, Tommy Engstrand, Pelle Berglund, och från andra omgången även Gun Hägglund. Detta ansåg Claes Eriksson som skrev allt till Galenskaparna och After Shave, var så kul att de skämtade om att göra ett TV-program där programledarna hela tiden ökade i antal.

Idag är detta inget skämt längre, och då tänker jag på idrotten. Hur mång var det inte som raporterade, kommeterade och var experter under skid-VM? Senare såg jag matchen mellan Liverpool och Manchester United. Behöver man verkligen fyra personer i studion och två på plats att kommentera? Svaret är givervis enkelt. Ett stort rungande NEJ!!!

Ett svenskt herrbrons till sist och svensk seger i Vasaloppet till sist.
 

För att återgå till idrotten så får jag väl ta tillbaka lite av vad jag skrev igår om det svenska herrlandslaget i skidor. Det blev Sveriges damer elva medaljer och Sveriges herrar en medalj. 50 kilometer heter på svenska fem-milen. Det är ju bara i Sverige vi använde en mil som tio kilometer. Norge struntar i vilket och vinner loppet, men det var bara två norrmän först. Sedan stack William Poromaa upp och knep bronset. Även Calle Halfvarsson kom före de andra två norrmännen.

Det gick ju även en annan stor skidtävling igår. Första söndagen i mars körs Vasaloppet på 90 kilometer. De tio senaste året har segraren kommit från Norge och det var givetvis ett helt koppel norrmän som hade chansen att ta segern igår. Men det fanns även en svensk med i tätgänget och under över alla under så blev det äntligen svensk seger igen då Emil Persson tog sig först över mållinjen på 3:37:43. Den femte snabbaste segertiden genom tiderna.

Manchester Uniteds största Premier Leagueförlust.
 

Sedan var det dags för en programledare och tre experter att uttala sig om det kommande Northwest Derby. Det är då Liverpool möter Manchester United. I försnacket lovordades Manchester Uniteds coach, nederländaren Erik ten Hag. Äntligen hade United fått tag i någon som kunde axla Sir Alex Fergusons mantel. United hade slagit ut Barcelona ur Europa League och frågan var om det skulle bli utmaning om ligasegern i år. Tipsexperten i Johan Mjällby stack ut hakan och tänkte satsa på en Liverpoolseger. I paus hade han ändrat sig och trodde United skulle kunna vända 0-1 underlget. Hur mycket kan dessa tips- och studioexperter som ska begripa sig på fotboll värderas till. Jag har ju prenumeration på Viasat och bidragit till deras löner. Alla känner väl till att Manchester United led sin allra största förlust i Premier League någonsin. Två av Liverpools mål gjordes av Mohamed Salah och med detta blev ham bäste målgörare i Liverpools historia. Fast det gäller bara Liverpools Premier Leaguehistoria. 129 mål är ett mer än Robbie Fowler. Fast Salah är bara sjua total som målgörare i Liverpool. Han har i alla matcher gjort 178 mål. Etta är Ian Rush med totalt 346 mål.

Mästarnas mästare och Jack Whitcher.
 

Det blev ytterligare två TV-program igår. Mera sport blev det i Mästarnas Mästare. Femtonde säsongen inleddes från Montenegro igår. Bland de första fem deltagarna så fick vi se boxaren Klara Svenssons karriär. I de tre deltävlingarna kom hon sist i alla. Nils van det Poels karriär presenterades också. Han avslutade den bara några månader innan programmet spelades in och han var solklar etta i alla tre deltävlingar. Frågan är vad eller vem som ska kunna slå honom?

Jag valde även andra avsnittet av Jack Whicher i ”The Suspicions of Mr Whicher: The Murder in Angel Lane”. Detta avsnit fick 7,3 på IMDb och det var det värt. Det var många svängningar och kniviga situationer för Whitcher innan det hela löste sig så bra som det gick. Det är ju ett program från en fattig och eländig tid på 1880-talet så det är ganska mörka historier, men gårdagens avsnitt gör att jag kommer att se de två kvarvarande också så småningom.

IDAG! MÅNDAGEN DEN SJÄTTE MARS 2023.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång

Ghana
 

Ghana var det första landet i Afrika som blev självständigt.  Den tidigare brittiska kolonin Guldkusten och Brittiska Togoland slogs den 6 mars 1957 samman till ett land som fick namnet Ghana. Alltså blev detta Ghanas nationaldag som firar självständigheten från Storbritannien 1957.

NAMNSDAG:

Ebba
Ebbe
 

Namnsdagar den 6:e mars i kronologisk ordning.
 
Före 1692 – Fulgentius (till minne av en nordafrikansk biskop från 500-talet) Viktor (nu 22 januari)
1692–1897 – Fulgentius (utgått)
1898–1900 – Ebba
1901–1985 – Ebba
1986–1992 – Ebba, Ebon (utgått) och Evonne (utgått)
1993–2000 – Ebba och Ebbe
Från 2001 – Ebba och Ebbe

TEMADAG:

Europeiska logopedidagen
 

Syftet med Europeiska Logopedidagen är bland annat att synliggöra och sprida kunskap om temat: Läs- och skrivsvårigheter samt hur logopeder arbetar inom området. Sedan 2004 har 6 mars varit vikt åt logopedi i alla samarbetsorganisationer inom CPLOL - den europeiska federationen för logopeder.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN SJÄTTE MARS.

1902 Blivande Real Madrid kommer till.
 

Real Madrid startade när fotbollen introducerades i Madrid av professorer och studenter tillhörande Institución Libre de Enseñanza, som bestod av flera akademiker från Oxfords universitet och Universitetet i Cambridge. Dessa bildade Football Club Sky år 1897 och ur Sky bildades två nya klubbar år 1900, New Foot-Ball de Madrid och Club Español de Madrid.
 
Idag 1902 grundades Sociedad Madrid FC från Club Español de Madrid. Det var dock inte förrän 1920 som det blev Real Madrid. Real fick de lägga till då de fick tillstånd av den spanske kungen att använda namnet. Klubben var med att bilda den spanska proffsligan, Primera División, och Real har aldrig degraderats från ligan.

1914 Halmstads BK föds.
 

Efter att ett antal ungdomar i Halmstad spelat i klubbar som BK Wasa och Viking som båda gick i graven så fanns IS Halmia som fotbollsklubb och IFK Halmstad som bland annat hade lite fotboll i klubben. Killarna som ville lira fotboll tyckte inte att Halmia var ett alternativ och IFK satsade inte fullt ut på fotboll. Alltså samlades de den 7:e februari 1914 på Hotell Lugnet. Där bildade de fotbollsklubben Halmstads BK. Vid tillfället valdes en styrelse med Axel Winberg, ordförande, Ivar Ausell, sekreterare, Hugo Andersson, kassör, Axel Olsson och Karl Winberg och vidare beslöt man söka inträde i Riksidrottsförbundet.
 
Den 6:e mars 1914 kom svaret att de beviljats inträde i Riksidrottsförbundet och efter detta datum räknas födelsedagen för HBK. Den första turnering laget spelade var en lokal sådan där de slutade sist i tabellen med två poäng, slagna av både IS Halmia och IFK Halmstad. Men sedan dess har det gått bättre. Fyra gånger har laget blivit svenska mästare. Första gången var 1976. Halmstads BK skapade sensation då de helt otippade vann Allsvenskan. Mycket av äran tillskrevs bl a ordföranden Stig Nilsson som värvat en då helt okänd ung tränare vid namn Roy Hodgson. Mest sensationell var segern då dessa två ledare året innan var nära att åka ur Allsvenskan med HBK. Bland spelarna var skytteligavinnaren Rutger Backe den stora förgrundsfiguren.
 
Efter att på senare år varit lite av ett jojo-lag mellan Allsvenskan och Superettan gick Halmstads BK upp i Allsvenskan igen till säsong 2021. Detta efter att de vunnit Superettan 2020. Men 2022 var de tillbaka i Superettan efter att ha förlorat återkvalet till Helsingborgs IF. Redan 2023 var det dags för HIF och HBK att byta plats i ligasystemet igen. 

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN SJÄTTE MARS.

Timo WERNER blir 27 år.
 

Timo WERNER är född 1996 i Stuttgart, Tyskland.
Anfallare
48 U- och 55 A-landskamper för Tyskland (2010-).

Klubbar som spelare:
TSV Steinhaldenfeld (1999–2002),
VfB Stuttgart (2002–2016),
RB Leipzig (2016–20),
Chelsea (2020–22),
RB Leipzig (2022-)

Efter att ha varit skyttekung i sina tyska klubblag så har det gått betydligt trögare i England och Chelsea.

Tim HOWARD blir 44 år.
 

Timothy Matthew "Tim" HOWARD är född 1979 i North Brunswick Township, New Jersey, USA
Målvakt
7 U- och 121 A-landskamper för USA (1999-2017).

Klubbar som spelare:
North Jersey Imperials (1997),
MetroStars (1998-2003),
Manchester United (2003-07),
Everton (2006-07 lån)
Everton (2007-16),
Colorado Rapids (2016-19),
Memphis 901 (2020-21).

Han har Tourettes syndrom som är ett neuropsykiatriskt funktionshinder som involverar upprepande ofrivilliga rörelser samt minst ett läte; dessa kallas tics.

Giorgos KARAGOUNIS blir 46 år.
 

Giorgos KARAGOUNIS är född 1977 i Pyrgos, Grekland
Mittfältare
39 U- och 139 A-landskamper för Grekland (1996-2014).

Klubbar som spelare:
Panathinaikos (1993–2003),
Apollon Smyrni (1996–1998 lån),
Internazionale (2003–05),
Benfica (2005–07),
Panathinaikos (2007–12),
Fulham (2012–14).

Han blev Europamästare med Grekland 2004.

Elisabeth LEIDINGE blir 66 år.
 

Susanne Maria Elisabeth LEIDINGE är född 1957 i Sundsvall.
Målvakt
112 A-landskamper för Sverige (1974-95).

Klubbar som spelare:
Kema Nord (moderklubb)
GIF Sundsvall (1973-78),
Jitex BK (1979-91),
Malmö FF (1991-95). 

Lag som trönare:
Sundsvalls DFF (2006- målvaktstränare)

1991 tilldelades hon Diamantbollen.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA VECKA!.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv