• Boris dagliga blogg

Måndagen den 12:e juni 2017.

ENGLAND VÄRLDSMÄSTARE (U-20)
VM-kval med väntade resultat.

Ska Island även ta sig till VM?

NY TRÖJA
Sunderlands förstatröja 2017/18

GÅRDAGENS SKVALLER
Giroud och Oxlade-Chamberlain, Fabio Capello, Serge Gnabry.

FOTBOLLSHISTORIA: 
1927: 13-1 till Ungern.
1971: Blackpools enda internationella seger.
2002: Sverige slår ut Argentina.
2010: Robert Green fumlar bort sig som landslagsmålvakt för England.

FÖDD IDAG:
Pat, Thomas, Philippe.

DAGENS TRÖJA

ENGLAND VÄRLDSMÄSTARE (U-20)


Inför 30 346 åskådare på Suwon World Cup Stadium i Suwon i Sydkorea avgjordes VM-finalen i fotboll för U-20 spelare. Evertons Dominic Calvert-Lewin blev matchens enda målskytt. Fast hjälten i det engelska laget blev Newcastles målvakt Frederick Woodman som inte bara gjorde ett par målavgörande räddningar utan dessutom tog den straff som Venezuela fick i 74:e minuten. Guld till England, silver till Venezuela och brons tog Italien som efter 0-0 mot Uruguay vann på straffar. Två Europeiska lag slog alltså två Sydamerikanska lag med minsta möjliga mariginal.
 

VM-kval med väntade resultat.


Resten av kvällen handlade om Europas landslag som avslutade sina VM-kval matcher för denna gång. Det blev en match per lag. Alla matcher ser jag som väntade resultat. Oavgjort mellan Irland och Österrike, Moldavien och Georgien och Serbien och Wales. Den sista kampen hade kanske överraskat för ett år sedan, men idag vet alla att Wales är ett pålitligt landslag. Segrar för Ukraina, Spanien, Italien, Albanien och Turkiet var också helt väntat med tanke på dessa länders motstånd.
 

Ska Island även ta sig till VM?


Det enda som var lite av en sensation var att Island skulle vinna över Kroatien på hemmaplan med 1-0. Det var länge en mållös match och såg även ut att sluta så. Inget av lagen hade egentligen några riktigt vassa chanser. Men i slutminuten gjorde Island som Sverige. Nämligen mål! På en hörna ”axlade” Hordur Bjorvin Magnusson in segermålet. Det betyder att Island gick upp på samma poäng i toppen som Kroatien. De har 13 poäng var.

NY TRÖJA

Sunderlands förstatröja 2017/18


Adidas har tillverkat en smalrandig hemmatröja med svart på krage och ärm. Den liknar lite MFFs andratröja från 2012-13. Fast det är ju Malmö FF som tagit sina rödvitrandiga bortatröjor för att Sunderland har dessa. Eric Persson som i många år var Mr Malmö FF hade Sunderland som sitt engelska favoritlag och det är därför som MFF många gånger använt röd-vit-randigt i bortatröjan. Kommande Sunderlandtröja är dock bara randig på framsidan. Baktill är den helröd.

GÅRDAGENS SKVALLER

Giroud till West Ham och Oxlade-Chamberlain till Liverpool?


West Ham uppges jaga Olivier Giroud, medan Liverpool inte ger upp Alex Oxlade-Chamberlain.
I dagarna kom rapporter om att Alex Oxlade-Chamberlain nobbar en flytt till Liverpool för att förlänga med Arsenal.
Den engelske landslagsyttern har bara ett år kvar på sitt nuvarande kontrakt.
Men nu rapporterar ESPN att Liverpool inte gett upp Oxlade-Chamberlain och förbereder ett bud på 40 miljoner pund.
Daily Mirror skriver samtidigt att West Ham vill värva den franske landslagsanfallaren Olivier Giroud.
West Ham tror att de kan värva honom från Arsenal för omkring 20 miljoner pund, enligt tidningen.

Fabio Capello till Jiangsu Suning


Fabio Capello har nytt tränarjobb. Italienaren har skrivit på för kinesiska Jiangsu Suning.
Jiangsu Suning bekräftar i ett pressmeddelande att Fabio Capello ansluter till klubben.
"I dag har vi signerat ett arbetskontrakt med Mr. Fabio Capello. Han kommer bli huvudtränare för vårt lag med start i dag. Välkommen Fabio!", skriver kineserna.
Enligt italiensk media väntas Capello ta med sig Gianluca Zambrotta och Cristian Brocchi till sin ledarstab.

Bayern München värvar Serge Gnabry


Arsenals tidigare talang Serge Gnabry lämnar Werder Bremen för tyska giganten Bayern München.
Bayern München meddelar på sin officiella hemsida att Serge Gnabry, 21, är klar för klubben.
Den tyske landslagsyttern köps loss från seriekonkurrenten Werder Bremen. Kontraktet sträcker sig över tre år.
– Det är en stor ära att bli en del av FC Bayern. Det kommer bli en spännande tid och en som jag verkligen ser fram emot, säger Gnabry till hemsidan.
Gnabry gjorde elva mål för Bremen den gångna säsongen.

DAGENS TRÖJAS HISTORIA


Jag hade ingen tröja från Island och hade inte tänkt skaffa någon, då Island troligen skulle åka ur EM ganska snabbt och så var det Errea som tillverkade. Svårt att veta storlek. Men nu gick det som det gick för Island och som tröjsamlare måste jag bara ha en. Det var slut överallt och jag tittade på Engelska sidan Classic Football Shirts för att skaffa en gammal Islandströja. Döm om min förvåning då jag såg att de hade EM-tröjan. Den kom dagen efter Island blev utslaget av Frankrike. Tröja nr 606 fick jag alltså den 4:e juli 2016.

Som sagt så är det Errea som tillverkar. De har Island haft i många år som leverantör av sin ladslagströja. Då Errea är italienskt och ofta gör ministorlekar chansade jag på att gå upp en storlek och XXL passade som en XL. Tröjan är enkelt blå, men har en häftig rand i rött och vitt uppifrån och ner under klubbmärket.

Island hade överraskat bara genom att ta sig till EM. De mötte Portugal, Ungern och Österrike i gruppspelet. Två 1-1 matcher och en avslutande seger med 2-1 över Österrike tog Island lätt vidare. I åttondelsfinalen besegrades England med 2-1, men i kvartsfinalen blev det stopp. 2-5 förlust till Frankrike. Men Island gjorde åtta mål framåt och ett självmål. Alltså mål i varje match i denna tröja.

FOTBOLLSHISTORIA från idag
1927 Ungern sätter rekord.
1971 Blackpools enda internationella trofé.
2002 Argentina ute.
2010 Robert Green fumlar

1927 Ungern 13 - 1

 
Idag 1927 möttes Ungern och Frankrike i en vänskapsmatch. Det var på den tiden då även vänskapsmatcher stod högt i rang. Fast man kan undra hur högt matchen rangordnas i Frankrike. De gjorde visserligen ett mål, men då stod det redan 10-0 till Ungern. Till slut blev det 13-1 och nytt målrekord för det Ungerska landslaget i fotboll.

József Takács som inledde det ungerska målskyttet

1971 Blackpool vinner sin hittills enda internationella seger.

 
Idag 1971 spelades finalen i en turnering som kallades Anglo-Italian Cup. Det var en turnering som spelades till och från mellan 1970 och 1996. Tävlingen grundades av en italiensk fotbollsagent vid namn Gigi Peronace. Lag som fick delta var från England och Italien. De deltagande lagen spelade fyra matcher var och en italiensk och en engelsk tabell gjordes upp. Segrarna möttes i final och det var Blackpool mot Bologna. Matchen spelades på Renato Dall'Ara-Stadion i Bologna. Blackpool lyckades lite sensationellt vinna med 2-1 och tog sin hittills enda internationella trofé i klubbens historia.

2002 Argentina utslaget av Sverige

 
Idag 2002 spelades sista omgången i Grupp F i VM i Japan/Sydkorea. Gruppen kallades på förhand Döden Grupp och innehöll England och Nigeria som också spelade idag. Det blev 0-0 och räckte för att England skulle vara vidare och Nigeria kunde åka hem. Segraren i matchen Sverige – Argentina gick också vidare, men för Sverige fungerade även oavgjort. Efter en mållös första halvlek fick Sverige en frispark i 59:e minuten. Denna skruvade Anders Svensson vackert in till 1-0. När Hernan Crespo kvitterade var det bara två minuter kvar och Argentina kunde åka hem. De hade inte hänt sedan 1962 att Argentina åkt ut redan efter gruppspelet.

2010 England – USA

 
Idag 2010 spelade England och USA sin första match i VM i Sydafrika. De möttes i grupp C som även innehöll Slovenien och Algeriet. Englands Steven Gerrard gjorde matchens första mål redan efter fyra minuter. Storfavoriterna hade levererat. Sedan blev det stopp. USA kvitterade efter 40 minuter av en engelskbaserad spelare Clint Dempsey och matchen slutade 1-1. Det är Dempseys mål som man kommer ihåg. Inte för att det var speciellt vackert utan för att Englands förstemålvakt Robert Green fumlade in ett relativt löst långskott. Efter detta var inte Green förstemålvakt längre. Han fick visserligen stå ytterligare en landskamp, men den var inte förrän 2012.

FÖDDA IDAG

72 år Pat JENNINGS född 1945 i Newry, Nordirland.
Målvakt
119 landskamper för Nordirland.

Klubbar som spelare:
1960 Shamrock Rovers,
1961-63 Newry Town,
1963-64 Watford,
1964-77 Tottenham Hotspur,
1977-85 Arsenal,
1985-86 Tottenham Hotspur igen.

41 år Thomas SØRENSEN född 1976 i Fredericia, Danmark.
Målvakt
28 U- och 101 A-landskamper för Danmark.

Klubbar som spelare:
1982-96 Odense,
1996 Vejle (lån),
1997-98 Svendborg,
1998-2003 Sunderland,
2003-08 Aston Villa,
2008-15 Stoke City,
2015-17 Melbourne City

25 år Philippe COUTINHO född 1992 i Rio de Janeiro, Brasilien.
Mittfältare
12 U- och 25 A-landskamper för Brasilien.

Klubbar som spelare:
2009-10 Vasco da Gama,
2010-13 Inter Milan,
2013- Liverpool,
2012 Espanyol (lån)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln