• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 18:e oktober 2016.

Därför har jag dagens tröja på mig!
Förlåt att jag inte hyllade Linköping igår.
Gefle ett poäng närmare HIF och Djurgården vinner allt utom derbymatcher.
Seeing is believing.

Varför lägger domaren alltid till EN minut i första halvlek.
Liverpool - Mancester United var en match som både seende och blinda hade samma behållning av.


FOTBOLLSHISTORIA: 
1873: Den allra första tävlingsmatchen spelas i Skottland.
1908: Det första Milan-Inter derbyt spelas.

FÖDDA IDAG: Robbie, Ryan.
LIVERPOOLARE: Ingen.

DAGENS TRÖJA
BLACKBURN ROVERs förstatröja 2004/05.

Därför har jag dagens tröja på mig!


Dagens tröja var tänkt att bli antingen Liverpool eller Manchester United, men de spelade uruselt och givetvis 0-0. Då gick min tanke på de två födelsedagsbarn jag har på min blogg. Nya Zeeländaren Ryan Nelson var lag kapten i Blackburn och en av mina idoler Robbie Savage spelade också en perion i Blackburn. Då blir det deras förstatröja från 2004/05 idag.

Förlåt att jag inte hyllade Linköping igår.


Lite pinsamt måste jag erkänna att det är når jag på denna blogg propagerat för att damfotbollen ska få lite högre status i förhållande till herrfotbollen. Sedan skrev jag igår om att Malmö FF är nära ett SM när det samtidigt var ett avgörande i damallsvenskan. I och med att Rosengård förlorade hemma med 1-2 till Eskilstuna och Linköping var i Vittsjö och vann med 2-0 så hamnade Linköping på 56 poäng medan tvåan Rosengård står kvar på sina 48 poäng. Med bara två omgångar kvar så är det redan nu klart att Linköping tar sitt andra svenska mästerskap 2016. Grattis! Jag måste även be om ursäkt för att jag tidigare missat att till nästa säsong kommer det att bli Malmöderby i Damallsvenskan då LB07 (IF Limhamn Bunkeflo) redan står som segrare för Elitettan och flyttas upp till Damallsvenskan. Grattis även där.
 

Gefle ett poäng närmare HIF och Djurgården vinner allt utom derbymatcher.


Herrarnas Allsvenska avslutade 26:e omgången med att Gefles 3-3 i och mot IFK Göteborg gör att Gefle kryper närmare HIF för att slippa ramla ur. Andra matchen var ett Stockholmsderby mellan Hammarby och Djurgården. Det lustiga här är att Djurgården vinner över alla lag i hela Sverige utom i lokalderbyna. Stockholms-HIF segrade med 4-2. Dock har resultatet ingen betydelse för slutplaceringen i Allsvenskan.
 

Seeing is believing.


Gårdagens stora match var derbyt mellan Liverpool och Manchester United. Det bästa man kan säga om första halvlek är ”Seeing is Believing”. Detta är vad Liverpool hade på sina tröjor. Tillsammans med Standard Chartered Bank som är den ordinarie sponsorn så brukar de och Liverpool FC uppmärksamma organisationen som ska förhindra och hjälpa synskadade och blinda. Tröjorna bruka efter matchen säljas på auktion och pengarna går till ”Seeing is Believing”.
 

Varför lägger domaren alltid till EN minut i första halvlek.


Fotbollsspelet var uruselt, och domaren gjorde så som domarna brukar. Han lade till 1 (en) minut i första halvlek. Om det inte förekommer något byte eller andra avbrott så lägger domaren alltid till en minut i första halvlek. Vi vet att den effektiva speltiden ligger runt en halv timme (30 minuter) per halvlek. Varför i hela friden lägger domaren då till en minut? Blås av efter 45 minuter eller lägg till en kvart.
 

Liverpool - Mancester United var en match som både seende och blinda hade samma behållning av.

 
Andra halvlek är lika med två chanser till Liverpool, men i det stora hela precis som det brukar vara. Två lag som haussas upp i skyarna brukar ofta bli ett sömnpiller att titta på. Av de matcher jag tittat på i höst är det den med allra minst målsituationer. Samman lagt 9-7 i målchamser och 3-1 i skott på mål. Nej. Det är tydligt att matchen gick i Seeing is Believings tecken. Tydligen ville de inte bjuda på några anfall med tanke på att även blinda skulle kunna se matchen och ha samma behållning av den som oss seende.

DAGENS TRÖJAS HISTORIA
 
Nästan alla mina tröjor från 2000-talet kommer från Mickes Lilla Fotbollströjeaffär eller Fotbollsaffären som den heter idag. Alltså köpte jag denna tröja där hösten 2004. Hur Micke lyckades få tag i tröjor från Lonsdale vet jag inte?
 
Som jag redan nämnt så var det Lonsdale som tagit över tillverkningen av Blackburns tröjor. HSA gjorde sitt andra och sista år som sponsor. Tröjan är av mjukt material och betydligt ljusare blå färg än brukligt. De röda bårderna sätter extra piff på tröjan.

Det blev inte några större framgångar i denna tröja. Laget klarade sig dock kvar i Premier League och hamnade på en 15:e plats.

FOTBOLLSHISTORIA från 18:e oktober 1873 första tävlingsmatchen i Skottland. 1908 första Milano-derbyt

1873 Renton vann första viktiga matchen i Skottland.

 
Sexton klubbar i Skottland hade samlat in pengar för att kunna köpa en pokal och medaljer till det lag som vann den skotska cupen. Idag 1873 spelades den allra första tävlingsmatchen i Skottland mellan Renton FC och Kilmarnock. Renton vann med 2-0. Renton gick ända till semifinalen där de förlorade mot de första cupvinnarna i Skottland; Queen's Park. De fick då motta den allra äldsta pokalen i fotbollshistorien. Visserligen är Engelska FA-cupen äldre, men deras första pokal stals 1895 och har aldrig återfunnits.

1908 Inter mot Milan

 
Då Milan vägrade ta emot spelare från andra länder bröt sig några spelare loss och bildade Internazionale, en klubb där alla nationaliteter var välkomna. Några av grundarna var schweizare och det är lite lustigt att det första derbyt lagen emellan spelades i just Schweiz. Det skedde idag 1908 i en turnering som hette Coppa Chiasso och spelades i kantonen Ticino i södra Schweiz. Inter var bara drygt ett halvt år gammalt med stretade emot bra. Till slut hade dock AC Milan vunnit med 2-1 och de har fortfarande plusstatistik på Inter.

FÖDDA IDAG

42 år Robbie SAVAGE född i 1974 i Wrexham
Mittfältare
39 landskamper för Wales.

Klubbar som spelare:
Manchester United (1991-94),
Crewe Alexandra (1994-97),
Leicester City (1997-2002),
Birmingham City (2002-05),
Blackburn Rovers (2005-08),
Derby County (2008-11),
Brighton & Hove Albion (lån 2008).

39 år Ryan NELSEN född 1977 i Christchurch
Försvarare
8 OS- och 49 A-landskamper för Nya Zeeland.

Klubbar som spelare:
Christchurch United (1995-98),
D.C. United (2001-05),
Blackburn Rovers (2005-12),
Tottenham Hotspur (2012),
Queens Park Rangers (2012-13).

Lag som tränare:
Toronto FC (2013-14)

LIVERPOOLARE

Ingen

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv