16:e juli

NAMNSDAG

Reinhold:
Reinhold är ett mansnamn med tyskt ursprung (Forntyska Raginald). Det är bildat av en förled Ragin- med betydelsen "råd" och en slutled -(w)ald med betydelsen"härskare", "regent"

Reine:
Mansnamnet Reine är en förkortning av Reinhard eller Reinhold, vars första del rein
kommer från ett ord som betyder de styrande eller gudarna.

VIP födda den 16:e juli

Några andra som också är födda den 16:e juli

1907 – 1990  Barbara Stanwyck,
Amerikansk skådespelare. Nominerades till en Oscar fyra gånger, men lyckades aldrig vinna. 1982 tilldelades hon en hedersoscar för sin samlade karriär.

1952 – Stewart Copeland,
Amerikansk trumslagare och filmmusikkompositör. Mest känd som medlem i bandet The Police.      ¤  Message In A Bottle

1964 – Miguel Indurain
Spansk tävlingscyklist. Han var den förste att vinna Tour de France fem år i rad.

1989 – Gareth Bale,
Walesisk fotbollsspelare som spelar för Los Angeles FC i USA. Han är en av världens snabbaste fotbollsspelare.

Några kända personer som avled den 16:e juli

1989  Herbert von Karajan dog 81 år gammal i en hjärtattack. Han var en österrikisk dirigent och operaregissör av grekisk–makedonisk börd. Han betraktas som en av sin tids stora uttolkare av kompositörer som Johannes Brahms, Pjotr Tjajkovskij, Richard Strauss och Jean Sibelius.

1999  John F. Kennedy, Jr. dog 38 år gammal i en flygolycka med sitt privatplan. Han var en amerikansk advokat och chefredaktör. Han var son till president John F Kennedy och Jacqueline Kennedy.

2014  Johnny Winter dog 70 år gammal, troligen av emfysem kombinerad med lunginflammation, men dödsorsaken släpptes inte officiellt. Han var en amerikansk bluesgitarrist och sångare. Lätt igenkänd då både han och hans bror Edgar var albinos.

Today in history 16:e juli

Några händelser som inträffat den 16:e juli

1661
 

DE FÖRSTA SEDLARNA KOMMER UT


  Banken Stockholm Banco (som är föregångaren till Sveriges riksbank, som grundas 1668) börjar utge Europas första pengasedlar, som blir mycket lättare att hantera än kopparmynt (särskilt de gigantiska kopparmynt på flera kilo, som har utgetts strax innan). Dessa första sedlar är krediter, som alltså ska kunna inlösas mot koppar i banken, men de blir under utgivningsåren 1661–1664 så populära, att folk till och med betalar överpris för dem. Dessutom faller banken för frestelsen att utge fler sedlar än de har täckning för, vilket leder till att de sjunker i värde. 1664 dras därför sedelutgivningen in och sedlarna dras tillbaka – vilket göra att värdet börjar stiga igen.

1945
 

VÄRLDENS FÖRSTA PROVSPRÄNGNING AV EN ATOMBOMB


  Amerikanska armén genomför det så kallade Trinitytestet, där man genomför världens första provsprängningen av en atombomb. Detta är en del av det så kallade Manhattanprojektet, där amerikanska forskare sedan 1942 har försökt framställa en dylik bomb. Testet genomförs i öknen tio mil nordväst om Alamagordo i den amerikanska delstaten New Mexico och dagen och platsen anses allmänt som startpunkten för atomåldern.

1969

 

APOLLO 11 SKJUTS UPP


  Månlandaren Apollo 11 skjuts upp från John F. Kennedy Space Center vid halv tio på morgonen. Detta blir kulmen på den amerikanska rymdkapplöpningenmot Sovjetunionen, då det blir den första bemannade månfärden och två personer ur dess besättning landstiger på månen, när Apollo 11 landar där fyra dagar senare.