• Boris dagliga blogg

Fredagen den 25:e februari 2022

DAGENS RUBRIKER.

Vårvindar friska.  Krig.  EBU godkänner Ryssland men inte UEFA.


NATIONALDAG: Kuwait
NAMNSDAG: Sigvard och Sivert
TEMADAG: Grapefruktens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 25/2:
1967: Åska dödar spelare
2001: Första final i en Engelsk cup som avgörs på straffar.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 25/2:

EDUARDO, PARK Ji-Sung, Yuji NAKAZAWA, Jenny BINDON.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 23/2 2022.

Vårvindar friska.
 

Vårvindar friska leka och viska, är en av Lunds Studentsångförening stora hits. Den är sjungen under valborgsfirandet och jag tänkte skoja till det med att det var den sång jag tänkte på vid min längre hundpromenad med Rhiann. För det var soligt och fint, men med ganska friska vindar. Under promenaden kom jag även att tänka på all media som förespråkar välbefinnande och miljövänliga krav på att äta vegetariska rätter. Samtidigt blev vi omkörda av diverse elektriska tystgående fordon. Det verkar inte som det finns en normal cykel som fungerar som ett motions- och välbefinnande fordon. Visserligen går de på el, men elkraft är inte helt miljövänligt. Batterierna ska ju laddas. Fast alla sådana tankar och skojigheter som fotboll och dylikt hamnar fullständigt i skymundan.

Krig.
 

Gårdagens historiska händelser är större och värre än 11 september-attackerna 2001 al-Qaida anföll World Trade Center och Pentagon. Det är större än Sexdagarskriget som utkämpades 5 juni till 10 juni 1967 mellan Israel på ena sidan och de arabiska grannstaterna Jordanien, Syrien och Egypten på andra. Jag var då tolv år och minna att vår lärare hade misstankar om tredje världskriget. Som väl var blev det inget. Jag måste gå så långt tillbaka som till den 1 september 1939. Då hette diktatorn Adolf Hitler och nazisterna inledde ett anfall mot Polen. Nu heter diktatorn Vladimir Putin och han har världens till ytan största land i sin hand. Han har redan lyckats ta över Belarus utan att någon brytt sig. Då han nu startat ett regelrätt krig mot Ukraina, så är frågan hur resten av världen ska ställa sig? Skillnaden mellan 1939 och idag är att medierna tagit över och i Ryssland har censuren lett till att många ryssar får reda på att det är Europa och övriga världen som är skurkarna. Tyvärr lär fortsättning följa. FN kan inte göra så mycket då Ryssland sitter i säkerhetsrådet. Man kan säga att FN har tjänat ut och totalt misslyckats.

EBU godkänner Ryssland men inte UEFA.
 

EBU som bland annat arrangerar Eurovision Song Contest meddelade igår att tävlingen ska hållas som vanligt och att man är opolitiskt och då inte kan införa några restriktioner. Detta gör att Ryssland är en av deltagarna i finalen. Sporten däremot tagit en del beslut om att Sverige inte skickar deltagare till diverse sportevenemang som ska hållas i Ryssland i vår. Krestovsky Stadium i Sankt Petersburg ska finalen i Champions League spelas. UEFA meddelade att de ska leta upp en annan finalarena. Sverige kan komma att möta Ryssland i VM-kval och här har Svenska Fotbollsförbundet sagt att om de kommer att möta Ryssland så blir det inte någon match. Ryssland har ju redan upphört som nation i alla idrottssammanhang då man inte får ställa upp under flaggan och nationalsången då det handlar om dopingskandaler. Alltså är det olika förbunden som de ryska idrottsmännen och kvinnorna tävlar under. Det verkar dock som att Putin har ett visst idrottsintresse. Jag grundar detta på att han väntade med att starta sitt krig tills det att de Olympiska vinterspelen var avslutade.

IDAG: FREDAGEN DEN 25/2 2022.

NATIONALDAG:

Kuwait
 

Kuwaits nationaldag har firats på det datum då Sheikh Abdullah Al-Salem Al-Sabah tillträdde sitt ämbete, 25 februari 1950. Han var landets ledare då Kuwait blev självständigt den 19 juni 1961. Detta anses vara viktigare än dagen de blev självständiga från Storbritannien, men Kuwait firar även årsdagen av sin självständighet den 19 juni.
 

Bilden: Klicka på bilden för att komma till flaggan och nationalsången.

NAMNSDAG:

Sigvard och Sivert
 

Namnsdagar den 25:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Victorianus (även i formen Victorinus, till minne av en egyptisk martyr från 200-talet: utgått)
1901–1985 – Sigvard
1986–1992 – Sigvard, Sigvald (utgått) och Sigvor (utgått)
1993–2000 – Sigvard och Sivert
Från 2001 – Sigvard och Sivert

TEMADAG:

Grapefruktens dag
 

Grapefruktens dag den 25 februari instiftades av Florida Department of Citrus 2011. Studier har visat att grapefrukt kan hjälpa dig att gå ned i vikt och att hålla vikten. Detta eftersom grapefrukten ökar fristättningen av fett från fettcellerna. Grapefrukt har ett högt innehåll av C-vitamin som stärker immunförsvaret, skelett, tänder och hud. Det är faktiskt så att hela den dagliga rekommendationen av c-vitamin finns i en halv frukt. Sedan finns det ett antal andra positiva funktioner. Fast om man äter olika mediciner så ska man kolla upp om de går ihop med grapefrukt, för i vissa kombinationer kan frukten vara direkt farlig.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 25:E FEBRUARI.

1967 dödsfall i fotbollsmatch.
 

Idag 1967 spelade Highgate United kvartsfinal i FA Amateur Cup mot Enfield. Efter knappt en halvtimmes spel inträffade det märkliga att ett åksväder hastigt drog in över fotbollsplanen. Blixten slog ner i mittcirkeln och tre spelare slogs till marken. Matchen bröts givetvis och spelarna kördes i ilfart till sjukhus. Två av dem klarade sig bra efter lite vård, men Tony Allden avled av sina skador dagen efter. Denna sorgliga händelse förde med sig att omspelet hade samlat över 30 000 åskådare som ville hylla minnet av Allden.

2001 vann Liverpool som ingen annan gjort förr.
 

Idag 2001 spelades Ligacupfinalen i England. Matchen spelades i Cardiff på Millennium Stadium och det var Liverpool som mötte Birmingham City.  73 500 fanns på läktaren och fick se Liverpool ta ledningen med 1-0. Det verkade bli slutresultatet, men strax före 90 minuter kvitterade Birmingham på en straff. Det blev förlängning och efter det straffar. Då Jamie Carragher satte sin straff betydde detta 5-4 och Birminghams Andy Johnson var tvungen att göra mål, men hans straff var inte bättre än att Sander Westerveld kunde rädda och segern gick till Liverpool. Detta låter som en av många finaler, men den var den första i den Engelska finalen i FA eller Ligacuphistorien som avgjordes på straffar.
 

Bilden: Klicka för att komma till videon och se målen!

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 25:E FEBRUARI.

EDUARDO blir 39 år.
 

EDUARDO Alves da Silva är född 1983 i Rio de Janeiro, Brasilien
Anfallare
12 U- och 64 A-landskamper för Kroatien (2004-14).

Klubbar som spelare:
CBF Nova Kennedy (junior),
Bangu (1996-98),
Dinamo Zagreb (1999-2007),
Inter Zaprešić (2002-03 lån),
Arsenal (2007-10),
Sjachtar Donetsk (2010-14),
Flamengo (2014-15),
Sjachtar Donetsk igen (2015-16),
Atlético Paranaense (2017),
Legia Warsaw (2018).

Han flyttade till Kroatien som 15-åring då han blev värvad av Novalja. Eduardo fick kroatiskt medborgarskap 2002, två år senare debuterade han i både U21-landslaget och A-landslaget.

PARK Ji-Sung blir 41 år.
 

PARK Ji-Sung (박지성) är född 1981 i Goheung, Sydkorea
Mittfältare
25 U- och 100 A-landskamper för Sydkorea (1999-2011).

Klubbar som spelare:
Myongji University (1995-2000),
Kyoto Purple Sanga (2000-03),
PSV Eindhoven (2003-05),
Manchester United (2005-12),
Queens Park Rangers (2012-14),
PSV Eindhoven igen (2013-14 lån).

2005 ansågs Park vara storfavorit till att vinna "årets asiatiske fotbollsspelare". Chansen såg dock ut att gå förlorad då AFC meddelade att nominerade spelare som inte kom till galan i Kuala Lumpur i Malaysia skulle diskvalificeras. Detta skapade tumult i Asien, speciellt då andra favoriter som Japans Shunsuke Nakamura och Irans Ali Karimi inte heller kunde dyka upp.
Den officiella ceremonin hölls 30 november 2005 – exakt samma dag som Manchester United spelade en ligacupsmatch mot West Bromwich Albion. Park stod inför ett svårt beslut och valde att strunta i utmärkelsen och spelade matchen istället. Medan ceremonin pågick spelade Park matchen som tog Manchester till kvartsfinal genom en 3–1-vinst. Engelsk och koreansk media kritiserade starkt AFC för att ha uteslutit Park på grund av detta.

Yuji NAKAZAWA blir 44 år.
 

Yuji NAKAZAWA (中澤 佑二) är född 1978 i Yoshikawa, Saitama, Japan
Försvarare
12 U- och 112 A-landskamper för Japan (1999-2010).

Klubbar som spelare:
América (1996–97),
Tokyo Verdy (1999–2001),
Yokohama F. Marinos (2002–18).

Han startade spela för Yoshikawa Higashi Junior High School och Misato Technology High School, men väckte inget större intresse bland talangscouter. Dock hade han bestämt sig för att bli fotbollsproffs och flyttade till Brasilien. Där förbättrade han sin fotbollskunskaper och tränade och spelade med América Mineiro.

Jenny BINDON blir 49 år.
 

Jenny Lynn BINDON född 1973 i Belleville, Illinois, USA
Målvakt
77 A-landskamper för Nya Zeeland (2004-14).

Klubbar som spelare:
Belle-Clair Soccer (1979–86),
Three Kings United
Glenfield Rovers
Bay Olympic
Hibiscus Coast

Lag som tränare:
Takapuna AFC (2016),
UCLA Bruins (2017–19 assisterande och målvaktstränare),
Loyola Marymount Lions (2020-21).

Mellan 1991 och 1998 spelade hon även basketboll och tennis på elitnivå. 
Då hon är gift med nyazeeländaren Grant Bindon, och flyttade dit så blev hon landslagskvinna för Nya Zeeland istället för USA.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv