• Boris dagliga blogg

Måndagen den 4:e oktober 2021

Knäet bättre och bättre, ”Tvingades avstå barndop”, Stavmixer bra för tandlös hund. Stor skalp av Brentford. Fiasko även i Allsvenskan? Toppmatch åtminstone i andra halvlek.


IDAG: 4/10 -21:
Nationaldagar: Lesotho.
Namnsdagar: Frans och Frank.
Temadagar: Djurens dag, Internationella dagen för boende- och bebyggelsefrågor, Internationella vodkadagen, Kanelbullens dag, Skolfotografiets dag.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 4/10:
1904: IFK Göteborg bildas.
1933: Matt Busby debuterar i Skottlands landslag.
2009: Kanske världens kortaste fotbollsmatch?
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 4/10:
Saddam
HUSSAIN, Tomas ROSICKY, Ronny ROSENTHAL, Hans VAN BREUKELEN.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN SÖNDAGEN DEN 3/10 2021.

Svamprisotto med fläskfilè. Svamprisotto med fläskfilè.

Knäet bättre och bättre.


Igår var det gräddtårtans dag. Det missade vi. Istället blev det sen frukost med croissant, bacon och scrambled eggs. Fast jag hade ingen som helst inblandning i dess tillkomst. Däremot hjälpte jag till att äta upp. Det onda knäet gick att böja ytterligare ett antal grader och det gick nästan att gå obehindrat i trappan. Allt ser ut att vara på bättringsvägen. Det är ingen golf inplanerad förrän på fredag och då ska jag vara kry, eller så har jag ju något att skylla spelet och resultatet på. Sedan var det nästan tid att planera in mitt bidrag till matlagning. Klockan halv två så skulle ”Svamprisotton” vara klar. Jag hade även lagt till lite extra till oss köttätare genom att tillaga lite fläskfilé till.
 

”Tvingades avstå barndop”
 

Middagen blev till glädje för alla i hushållet. Att vi hade tider att passa berodde på att alla var bjudna till ett barndop i Svedala. Även om alla restriktioner är släppta så var det fantastiskt att det var just jag som ”tvingades” stanna hemma och vakta hundarna. Nu passar de sig själva ganska bra, men de skulle ha mat och den fixade jag i pausen. Ja, just det. Jag hade ju lite bevakning av Premier League att sköta. Det blev West Ham mot nykomlingen Brentford.
 

Stavmixer bra för tandlös hund.


Mot slutet av matchen kom yngsta dottern och belgaren tillbaka. De skulle packa bilen och ta sig tillbaka till Jönköping innan klockan blev för mycket. Då hunden som fick tandvården egentligen är hennes så fick Esme följa med till Jönköping. Det fick även min stavmixer. Jag hade nämligen kommit på att då hon kanske hade problem att äta sin middag så mixade jag den med lite havremjölk och så kunde hon dricka sim middag. Det fungerade perfekt. Alla tre lämnade Malmö innan resten av min familj kom hem från barndopet.
 

Stor skalp av Brentford.
 

Då var matchen över som jag hade börjat se på. Brentford hade tagit ledningen, men efter det var det bara West Ham och till slut fick de in kvitteringen. Det var då jag lämnade och när jag återkom så var min undran om The Hammers gjort ett eller två mål till för att vinna matchen. Döm om min förvåning då jag såg att Brentford hade segrat med 2-1 på ett mål på övertid. Detta var en rejäl skalp och överraskning som kapten Jesper Jansson och hans mannar i Brentford tog igår.
 

Fiasko även i Allsvenskan?
 

På tal om skalp så tog även Mjällby en sådan i Allsvenskan. I en tidig match hade AIK vunnit över Djurgården med 1-0. Det var en stor hjälp för Malmö FF. Med fullsatt hemmaarena för första gången på två år så stod det i tidningen hur mycket detta skulle hjälpa fram MFF till stordåd. Men som sgat så stod det 0-1 på resultatlistan då Malmö FF – Mjällby hade avslutats. Tyvärr så tror jag att ”fiaskot” i Champions League kommer att påverka MFF så att de floppar rejält även i Allsvenskan. För något sjukt är det att ett av Europas 32 bästa lag får stryk på hemmaplan av Mjällby AIF.
 
 

Toppmatch åtminstone i andra halvlek.
 

Det fanns en match kvar i Premier League. Och det var inte vilken match som helst. Här handlade det också om lag som var bland de 32 bästa i Europa. Kanske det till och med var världens två bästa klubblag som möttes. Liverpool mot Manchester City. Tyvärr så var första halvlek en konst på hur man ser till att inte släppa in mål och strunta i att försöka göra mål. I andra halvlek var det tvärtom. Full rulle framåt och två gånger tog Liverpool ledningen och två gånger lyckades City kvittera. Faktum är att 2-2 var ett rättvist resultat. Som brukligt så slutade även denna toppmatch oavgjort, men det var betydligt trevligare med 2-2 än 0-0. Fast gladast för resultatet bör Europas bästa lag vara. Chelsea är regerande Champions Leaguemästare och nu även ledare av Premier League, ett poäng före Liverpool och två före Manchester City. Fast Liverpool är fortfarande det enda obesegrade laget i ligan.

IDAG: MÅNDAGEN DEN 4/10 2021.

NATIONALDAG:

Lesotho

Lesotho erhöll sin självständighet från Storbritannien den 4 oktober 1966.  Lesotho, tidigare den brittiska besittningen Basutoland, bildade ett kungarike omkring 1820. I samband med att boerna annekterade delar av lågländerna kände sig befolkningen hotad av boerna i Orangefristaten, landet valde då år 1868 att bli ett brittiskt protektorat.  Lesotho ingick fram till och med 1884 i Kapprovinsen och blev därefter återigen ett eget protektorat tills landet blev självständigt 1966.

NAMNSDAGAR:
 

Frans och Frank

Namnsdagar för den 4:e oktober i kronologisk ordning:
 
Före 1753 – Franciscus (till minne av helgonet Franciscus av Assisi)
1753–1900 – Frans
1901–1985 – Frans
1986–1992 – Frans, Franciska (nu 9 februari) och Frank
1993–2000 – Frans och Frank
Från 2001 – Frans och Frank

TEMADAGAR:

Djurens dag

Djurens dag, World Animal Day, är en internationell temadag för att uppmärksamma djurrätt och djurskydd. Den firas den 4 oktober varje år och startades 1931 av ekologer i Florens i Italien för att uppmärksamma att djurarter hotades av utrotning.

 
Internationella dagen för boende- och bebyggelsefrågor

Internationella dagen för boende- och bebyggelsefrågor infaller första måndagen i oktober, och är instiftad av Förenta nationerna. År 1950 bodde 68 % av världens befolkning i utvecklingsländer, och 8 % av dessa bodde i de minst utvecklade länderna. År 2030 förväntas 85 % av världens befolkning leva i utvecklingsländer, och 15 % av dessa i de allra fattigaste.
 

Internationella vodkadagen

National Vodka Day är ett marknadsföringsskapande av Nir Knaan som firades i USA den 4 oktober sedan åtminstone 2009. Det är alltså en dag som faller inom American Food and Drink Days, där varje dag på året har fått en dryck och en maträtt. Maträtten i USA är National Taco Day.

 
Kanelbullens dag

Kanelbullens dag infaller den 4 oktober och är en årlig temadag i Sverige och i Finland instiftad 1999 av Kaeth Gardestedt. Hon var vid tidpunkten projektansvarig för Hembakningsrådet, historiskt en sammanslutning av jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och margarintillverkare som numera drivs av Dansukker.

 
Skolfotografiets dag

Skolfotografiets dag första måndagen i oktober, på initiativ av Bevara skolfoto. Dela med dig av dina skolfoton till Bevara skolfoto. Problemet med denna dag är att skolfoto är på utdöende. I Malmö har denna tradition avslutats 2019 då grundskoleförvaltningen stoppade alla kommunala grundskolor i Malmö från skolfoto???

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 4:E OKTOBER.

1904 IFK Göteborg kommer till.


Ett tjugotal ungdomar hade samlats idag 1904 på Café Olivedal, i hörnet av Olivedalsgatan och Sveaplan. Där de bildade krets 39 av Idrottsföreningen Kamraterna. IFK:s föregångare var IF Kamraterna i Annedal som bildades 1895, men upphörde 1899. Ytterligare två föreningar hade uppstått i Annedal; Idrottssällskapet Kamraterna och Annedals Sportklubb. Medlemmarna i de två föreningarna hade det svårt i början, eftersom det var svårt för arbetare att få tiden att räcka till idrott också. 

Det gick bra för klubben som numera räknas som den största i Göteborg. Det har blivit Svenska mästare 18 gånger och vunnit Svenska cupen sju gånger. Internationellt kända är klubben då de som enda svenska fotbollsklubb vunnit en Europeiskt mästerskap. Inte bara en gång utan två gånger vann Blåvitt, Änglarna eller  Kamraterna som de också kallas, UEFA-cupen. Första gången var 1982 då de först spelat 1-0 hemma mot Hamburger SV, för att sedan på bortaplan köra över tyskarna med hela 3-0. Vid segern 1987 var det lite målsnålare. Då var det Dundee United de mötte. Även här blev det 1-0 hemma och bortamatchen slutade 1-1. IFK Göteborg var UEFA-cupmästare för andra gången.

UEFA-cupvinnare 1982

1933 Busbys debut i Skottlands landslag.


På Ninian Park i Cardiff spelades idag matchen mellan Wales och Skottland i de Brittiska mästerskapen. Det blev hemmaseger med 3-2 och debutanten Matt Busby i Skottland fick vara med om en förlust. Så i sitt eget landslagsspel hade han minusstatistik. Detta var hans enda landskamp. Hans spelarkarriär tog slut i och med Andra Världskrigets utbrott. Då hade han tillbringat hälften av sina matcher i Manchester City och hälften i Liverpool. Fast mest känd är han som ledare för Manchester United som han förde till fem ligamästerskap, två FA-cupvinster och en Europacupseger. Han överlevde flygolyckan i München 1958, men det blev bara en landskamp som spelades idag.

Matt hälsar på blivande Kung George VI vid 1933 års FA Cup Final

2009 Kanske världens kortaste fotbollsmatch?
 

Tredje divisionen i Bulgariska ligan spelade full omgång idag 2009, nästan. Matchen mellan Gigant Belene och Chavdar Byala Slatina skulle inte direkt visa att Belene var värda sin tredje plats i tabellen. Det blev förlust med 0-3. Förlusten grundade sig på att Gigant Belene haft en bedrövlig start när det gällde spelartruppen. Avstängningar och skador gjorde att de bara kunde ställa upp med åtta spelare. Fyra minuter in i matchen hade ytterligare två spelare skadats så allvarligt att de tvingades utgå. Sex spelare är enligt reglerna för lite och domaren tvingades avbryta match. Den varade alltså bara i fyra minuter.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 4:E OKTOBER.

Saddam HUSSAIN blir 28 år

Saddam HUSSAIN är född 1993 i Karachi, Pakistan.
Mittfältare
18 U- och 22 A-landskamper för Pakistan (2011-).

Klubbar som spelare:
Pakistan International Airlines (2009-11),
Khan Research Laboratories (2011-14),
Dordoi Bishkek (2014-15),
Khan Research Laboratories igen (2015-16),
Larnaka Gençler Birliği S.K (2017-18),
Sui Southern Gas (2018-).

Han kanske inte är speciellt känd som fotbollsspelare men med det namn han bär så tycker jag han platsar bland födelsedagsbarnen. Jag vet att den person som hade samma namn och var känd för allt annat är fotboll stavade sitt namn Saddam Hussein.

Tomas ROSICKY blir 41 år

Tomas ROSICKY är född 1980 i Prag, Tjeckoslovakien
Mittfältare
49 U- och 105 A-landskamper för Tjeckien (1995-2016).

Klubbar som spelare:
ČKD Kompresory Praha (1986-88),
Sparta Prag (1988-2001),
Borussia Dortmund (2001-06),
Arsenal (2006-16),
Sparta Prag igen (2016-17).

Han har blivit Tjeckisk och Tysk mästare i fotboll. Tre gånger har han fått priset som Tjeckiens bäste fotbollsspelare.

Ronny ROSENTHAL blir 58 år

Ronny ROSENTHAL är född 1963 i Haifa, Israel.
Anfallare
60 A-landskamper för Israel (1983-97).

Klubbar som spelare:
Maccabi Haifa (1974-86),
Club Brügge (1986-88),
Standard Liège (1988-90),
Liverpool (1990-91 lån),
Liverpool (1991-94), 
Tottenham Hotspur (1994-97), 
Watford (1997-99).

Bland hans meriter är den främsta som Belgisk mästare med Club Brügge 1988.

Hans VAN BREUKELEN blir 65 år

Johannes Franciscus "Hans" VAN BREUKELEN är född 1956 i Utrecht, Nederländerna
Målvakt
73 A-landskamper för Nederländerna (1980-92).

Klubbar som spelare:
BVC (1964-75).
Utrecht (1975-82),
Nottingham Forest (1982-84),
PSV Eindhoven (1984-94).

Han blev Nederländsk mästare sex gånger, men den främsta meriten är då han blev Europamästare 1988.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN GIVANDE VECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv