• Boris dagliga blogg

Lördagen den 3:e juni 2023

RUBRIKER.

Skapar fotbollen mer elände än glädje???
The Swarm och Åremorden.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 3/6:
1997: Roberto Carlos makalösa frispark.
2002: Rivaldos makalösa filmning i VM mot Turkiet.
2008: Gretna FC går i konkurs och upplöses.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 3/6:
Mario GÖTZE, 
Łukasz PISZCZEK.

NAMNSDAG:
Ingemar
Gudmar

TEMADAG:
Int. brädspelsdagen.
Int. klumpfotsdagen.
Ångans dag.
Int. cykeldagen.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN 2 JUNI 2023.

Skapar fotbollen mer elände än glädje???
 

Då hustrun drbbats av sin migrän så tog jag hundarna på förmiddagspromenaden innan jag själv kunde sitta vid vårt matbord och dricka mitt kaffe, äta mina mackor och utnyttja all övrig ledig plats på bordet att sprida ut Sydsvenskan och läsa igenom den. Förutom allt annat elände i världen som utgör nyheter så fastnar jag alltid på sportdelen. Fotboll ska ju vara till glädje för alla som håller på med det och de som är tittare. Men tre artiklar får mig att undra varför fotbollen bara ställer till med elände istället för glädje.

En artikel handlade om att man vill försöka reda ut detta med huliganer och bengaler under Allsvenska matcher. Klubbarna ska förhoppningsvis ta större ansvar. MEN… De filmer som alltid spelas in av arenaägarna är inget som enligt svensk lag är tillåtet för vare sig arenaägare eller klubbar att ta hand om. Lagen säger att om några oegentligheter ska utredas så är det bara polisen som får se filmerna av huliganerna och ta hand om dessa. Med polisens knappa resurser så kan man förstå varför det är omöjligt att göra något åt det som gör att man inte gärna släpper in barnfamiljer på fotbollsmatcher.

Andra artikeln handlade om Norge och det bråk mellan personer från klubbarna Lyn och Vålerenga som hade varit i Oslo på Bislet för att se en cupmatch. Än en gång har fotbollen ställt till med bråk mellan människor som påstår sig gilla fotboll men som egentligen sysslar med sådant som kräver polisinsatser. Fotbollen förbrödrar säger ju optimiserna, men verkligheten är uppenbart en helt annan.

Tredje artikeln handlar om efterspelet till Europa Leaguefinelen. Den engelske huvuddomaren Anthony Taylor som haft sin familj med sig till Budapest tvingades ha poliseskort från sitt boende då de attackerades av det som i media kallades Roma-supportrar. Visst kan det sägas att han inte hade en av sina bättre matcher i karriären, men han motarbetades under matchen hela tiden av fuskande spelare, och ilskna ledare. Att han sedan beskylls för att var orsak till Romas förlust visar bara att fotbollen som sport har förlorat när det skapar mer hat och våld omkring sig än glädje. För i ärlighetens namn kan väl ingen neutral åskådare som vi som såg matchen på TV påstå att det var speciellt mycket glädje i UEFA Europa League-finalen.

En ytterligare fotbollsnotis handlade om Malmö FFs kapten Anders Christiansen. Han har ju fått en defibrillator inopererad för sina hjärtproblem. Säsongen för honom är slut, eller… Mest känd för sina hjärtproblem torde en annan dansk vara, Christian Eriksen som ju faktiskt dog en liten stund under EM-matchen mot Finland för två år sedan. Han tilläts inte spela vidare i Inter då Italien har regler som förbjuder att man spelar med hjärtproblem. Hans karriär fortsätter i England där inga lagar stoppar spelare med hjärtproblem. Sådana lagar finns inte heller i Sverige så det bör innebära att Anders Christiansens säsong inte är över. Sedan kan man ju undra om det är rätt att fortsätta med fotboll. Med tanke på att alla som håller på med fotboll verkar anse att det är den mest krävande sporten där tre matcher i veckan gör att spelarna blir utslitna. Att spela en hel match i 90 minuter plus tillägg är mer än vad en vältränad yrkesman som proffsfotollsspelarna oftast klarar av, med tanke på att de inte ens orkar gå av planen i slutet av en match utan likt vår trilske lille shi-tzu hund bar sätter sig ner. Nog är det så att Italien är landet med de rätta reglerna för fotbollsspelare (idrottsutövare) med hjärtproblem.

Klicka för TRAILER Klicka för TRAILER

The Swarm och Åremorden.
 

Fast det fanns ett par glädjeämnen från igår också, även om de var rysliga på sitt sätt. Ett var från en recension i tidigare nämnda dagens Sydsvenska. The Swarm heter en ny tv-serie som är en samproduktion mellan Tyskland/Österrike/Sverige/Belgien/Italien/Schweiz/Frankrike och Japan. Det sägs i början av serien att människan kan mer om rymden än och haven. Alltså hämtas skräckscenarion från haven. Knölvalar och späckhuggare attackerar båtar där de senare kalasar på folket ombord. Skaldjur sprider en dödlig variant av vibriobakterier som ingen antibiotika biter på. I nästa våg sänker havsdjuren stora fartyg och utlöser tsunamier. Jag såg de två första avsnitten och det tog väl inte riktigt fart men det finns ju ytterigare sex avsnitt.

Andra underhållande rysligheten var att jag äntligen kunde ta mig tid och avsluta mitt jultidningsinköp från i julas. Då betällde jag Viveca Stens tredje och sista (eller förhoppningsvis) senaste romanen i serien Åremorden. Botgöraren heter den och jag startade läsa den på Ärtgränd och avslutade den igår på Päronvägen. Faktum är att jag gillar Stens Åremorden bättre än hennes Morden i Sandhamn. 2024 ska det även komma en TV-serie på Viaplay från de två första böckerna. Serien ska innehålla sex avsnitt. Det ser jag fram emot.

IDAG! LÖRDAG 3 JUNI 2023.

NAMNSDAG

Ingemar
Gudmar

 

Namnsdagar för den 3:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Erasmus, (till minne av en kristen martyr från 300-talet; utgått).
1901–1985 – Ingemar
1986–1992 – Ingemar, Ingar (utgått) och Ingmarie (utgått)
1993–2000 – Ingemar och Gudmar
Från 2001 – Ingemar och Gudmar

TEMADAG

Int. brädspelsdagen.

Med brädspel avses ibland alla former av spel som spelas på en spelplan (ett bräde). Brädspel i denna betydelse har traditionellt i Sverige kallats för sällskapsspel och i vissa fall även konfliktspel. Att ordet brädspel ges denna betydelse beror sannolikt på försvenskning av det engelska uttrycket board game. Brädspel avgörs genom slumpen, spelarnas strategiska och taktiska val, eller en kombination av dessa.


Int. klumpfotsdagen.

Internationella klumpfotsdagen startade 2013 av Ponseti International Association. Ignacio Ponseti var en spansk-amerikansk ortoped som specialiserade sig på olika metoder att hjälpa människor med klumpfot. Han var född den 3:e juni 1914. Alltså valdes dagens datum till att uppmärksamma personer med detta handikapp.


Ångans dag.

Ångans Dag infaller alltid den första lördagen i juni. Det har varit en dag att fira sedan 1986. Framför allt där vid orter där man har ångfartyg eller ånglok finns det alltid ett stort firande av Ångans Dag.


Int. cykeldagen.

År 2018 beslutade FN:s generalförsamling att skapa Internationella cykeldagen. Den firas varje år den 3 juni. World Bicycle Day är till för att uppmärksamma cykelns positiva effekter på både hälsa och miljö!

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 3 JUNI.

1997 Carlos frispark
 

Idag 1997 spelades första matchen i en vänskapsturnering kallad Tournoi de France. Det var England (som skulle vinna turneringen) Italien, Brasilien och Frankrike som deltog. Dagens match stod mellan Brasilien och Frankrike. Matchen slutade 1-1, men det är en enda spark som blev känd världen över som alla minns från denna turnering. Det var när Brasilien i 21:a minuten får en frispark 35 meter från mål. Backen Roberto Carlos stegar fram och klipper till bollen som går långt utanför både mur och mål, men som sedan skruvar sig närmre och närmre mål för att till sist gå innan för målramen och ge Brasilien 1-0. Målvakten Fabien Barthez kan bara stå och se på då bollen går stolpe in.
 

Bild: Klicka för att se frisparken.

2002 Rivaldo utmärker sig negativt.
 

Idag 2002 spelade Brasilien och Turkiet sin första match i Grupp C i VM 2002. Samtalsämnet efter matchen var brasilianske mittfältaren Rivaldo. I 87 minuten gjorde han Brasiliens segermål på straff, men det är händelsen i 94:e minuten som gjorde att FIFA efteråt bötfällde Rivaldo. Då Brasilien fått en hörna stod Rivaldo beredd att lägga den, men han ville inte hämta bollen. Då surnade Hakan Ünsal till och drog iväg bollen mot Rivaldo så att den träffade honom på knäet. Genast kastade sig Rivaldo omkull och tog sig för ansiktet och låtsades ha fruktansvärda plågor. Domaren Kim Young-joo uppfattade bara Rivaldos ”krämpor”, och visade ut Hakan Ünsal.
 

Bild: Klicka för att se filmningen.

2008 Gretna FC tackar för sig.
 

Idag 2008 upplöstes den skottska klubben Gretna FC. De hade bildats 1946 av hemvändande krigsveteraner efter andra världskriget. Trots att klubben låg i Skottland så spelade de i det Engelska ligasystemet fram till 2002. Då gick de över till skottska ligan. 2004 deltog de i fjärde divisionen. Sedan gick de genom seriesystemet upp till skottska Premier League 2007. 2006 var de i cupfinal men förlorade till Hearts. Hearts var redan i Champions League så Gretna fick plats i UEFA-cupen. Gretnas ägare miljonären Brooks Mileson blev allvarligt sjuk och drog tillbaka allt stöd till klubben. Detta gjorde att våren 2008 hamnade de i så stor ekonomisk kris att de fick säga upp alla spelare, men de hade fortfarande så stora skulder att de tvingades gå i konkurs idag 2008, och klubben upplöstes.

Som på så många andra ställen där klubbar går omkull så har det inte dröjt lång tid innan riktigt trogna supporters försökt starta ett nytt lag. Detta hände i Gretna samma år som den gamla klubben gick i graven. 2008 bildades Gretna FC 2008. Laget håller numera till i Lowland Football League i Skottland. (Motsvarande division 5).

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 3 JUNI.

Mario GÖTZE blir 31 år.
 

Mario GÖTZE är född 1992 i Memmingen, Tyskland.
Mittfältare
25 U- och 66 A-landskamper för Tyskland (2007-).

Klubbar som spelare:
SC Ronsberg (1995-98),
FC Eintracht Hombruch (1998-2001),
Borussia Dortmund (2001-13),
Bayern München (2013-16),
Borussia Dortmund igen (2016-20),
PSV Eindhoven (2020-22),
Eintracht Frankfurt (2022–).

Världsmästare 2014. I november 2022 blev Götze uttagen i Tysklands trupp till VM 2022, vilket var hans första landslagsuttagning på fem år.

Łukasz PISZCZEK blir 38 år.
 

Łukasz Piotr PISZCZEK är född 1985 i Czechowice-Dziedzice, Polen.
Försvarare
10 U- och 66 A-landskamper för Polen (2003-19).

Klubbar som spelare:
LKS Goczałkowice-Zdrój (1992-2001),
Gwarek Zabrze (2001-04),
Hertha Berlin (2004-10),
Zagłębie Lubin (2004-07 lån),
Borussia Dortmund (2010-21)
Goczałkowice-Zdrój (2021-)

Piszczek var uttagen i Polens trupp vid fotbolls-EM 2012.

DAGENS MATCHTRÖJA 3 JUNI 2023.

DAGENS RHIANN 3 JUNI 2023.

DAGENS ORD 3 JUNI 2023.

HA ETT BRA VECKOSLUT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv