• Boris dagliga blogg

Fredagen den 8:e juni 2018.

Sverige på väg mot dam-VM nästa år i Frankrike.
Sveriges grupp kan bli intressant med fyra just nu klena lag.
England vann då en av tre Allsvenska spelare stod för motståndet.
Portugal kan man lita på, men Island...?

Arsenals andratröja.

FOTBOLLSHISTORIA:
1958: VM i Sverige inleds
1990: Kamerun inleder VM i Italien med en praktsensation.
2006: FIFA hade inget för att lägga sig i ländernas ligor.

FÖDDA IDAG:
Javier, Maxi.

DAGENS TRÖJA
PORTUGALs förstatröja i EM i Polen/Ukraina 2012

Fram tills det var tre minuter kvar av Island mot Ghana var jag övertygad om att gå i Islands nya VM-tröja idag, men så blev det kvitterat där och då fick det bli Europamästarna Porthgal istället. De vann i alla fall. 3-0 mot Algeriet.

Sverige på väg mot dam-VM nästa år i Frankrike.


Nästa år så har VM i fotboll invigts och första matchen är spelad. Nej, jag yrar inte. För jag skriver inte om herrarnas VM utan damernas. Det är det åttonde fotbolls-VM för damer och det ska spelas i Frankrike. Varför jag tar upp det nu är för att det spelades ett antal landskamper som verkligen gällde något igår. Bland annat var Sveriges damer igång. De mötte bottenlaget i sin grupp, Kroatien på Gamla Ullevi i Göteborg. Sverige är ju suveräna ledare av gruppen och hade inga problem att vinna med 4-0. Enda lag som kan utmana Sverige i gruppen är Danmark. Tyvärr så strejkade de danska damerna i första mötet mot Sverige så den matchen fick svenskorna segern med 3-0. Den 4:e september avslutar de kvalspelet med att mötas och jag sticker väl inte ut hakan för mycket om jag säger att Sverige kommer att vinna kvalgruppen och ta sig till VM.
 

Sveriges grupp kan bli intressant med fyra just nu klena lag.


Sedan har vi alla dessa träningslandskamper för herrarna. Här är både VM-lag och sådana som missade i kvalet. Österrike verkar vara en populär spelplats för länder som inte spelar sina matcher i sitt hemland. Kommer man från Sydkorea eller Bolivia så passar de bra att mötas i Insbruck. Bolivia hamnade nästsist i Sydamerikagruppen och var långt ifrån att ta sig till VM. Sydkorea vet vi alla är i VM. Sverige ska möta dem i första matchen. Sydkorea vann gårdagens match med 6-0. Men bara lugn! Det var i skott på mål. De lyckades som vanligt inte få in någon boll. Alltså slutade det 0-0. Det resultatet kan inte ge mycket tillbaka om man väljer att satsa på de i matchen Sydkorea mot Sverige. De spelar i Grupp F som jag döpt till ”De dödas grupp”.
 

England vann då en av tre Allsvenska spelare stod för motståndet.


Det spelades tre matcher till med lag av VM-intresse. Den ena matchen hade båda två lagen i VM. England mot Costa Rica på Elland Road i Leeds. Här skulle man kunna tro att England skulle kunna vinna ganska lätt. Det gjorde de också. Harry Kane vilade och då fick Rashford och Welbeck stå för målskyttet och målnickandet. Fast Costa Rica var inte alls akterseglade utan höll matchstatistiken ganska väl uppe. Den som tittade på matchen fick även se en av de tre Allsvenska spelare som finns i VM komma in 72:a minuten. Det var Norrköpings Ian Smith. De andra två ”svenskarna” är Malmö FFs islänning Arnór Ingvi Traustason och Östersunds iranier Saman Ghoddos.
 

Portugal kan man lita på, men Island...?


Portugal hade för första gången under sina träningsmatcher Cristiano Ronaldo med då de spelade mot Algeriet. Det blev dock inga mål av den portugisiske ”guden”, men det finns ju andra som kan peta in bollen. Tre gånger petades den in och det var aldrig något snack om vilket lag som ska spela VM och vilket som inte ska göra det. 3-0 alltså. Island var i farten igen och hade valt ytterligare ett lag som inte var i VM. Ghana skulle antagligen vara en värdemätare som skulle motsvara Nigeria som är med i samma grupp som Island. Precis som i matchen mot Norge så visade sig Island vara bättre, men då de tagit ledningen med 2-0 så var det motståndarna som fick ta över. Igår slutade matchen innan Ghana hade hunnit göra 3-2 och Island lyckades få oavgjort 2-2. Tyvärr verkar den vulkanglöd som fanns under EM för två år sedan ha falnat för islänningarna.


Arsenals andratröja.


Puma är tidigt ute med Arsenals tillbehör till 2018/19. Förstatröjan kom för ett par veckor sedan och nu är även andratröjan släppt. Man har spunnit vidare på förra säsongens prickar i tyget. Här är de röda pricksr i det mörkblå så att det nästan ser ut som en flamma på bröstet. Shortsen är hel-röd-prickiga. Jag har inte riktigt bestämt mig än om detta är en geial tröja eller ful?

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 8:e juni.

1958 VM startar i Sverige

 
Idag 1958 startade världsmästerskapet i fotboll i Sverige. Det var inte några stora TV-rättigheter som gällde så alla 16 lag spelade sina första matcher idag. Det var åtta matcher runt om i Sverige. Finallagen vann båda sin första match med 3-0. Sverige slog Mexiko på Råsunda fotbollsstadion i Solna och Brasilien besegrade Österrike på Rimnersvallen i Uddevalla. På Malmö Stadion vann Västtyskland över Argentina med 3-1.

1990 Kamerun-seger

 
Idag 1990 startade VM i Italien. Öppningsmatchen på denna tid var alltid matchen med de regerande världsmästarna. I detta fall Argentina. De spelade i Grupp B och deras första motståndare var Kamerun. Matchen gick på Stadio Giuseppe Meazza i Milano. Napolis stora idol Diego Maradona ledde sitt lag, men det gick trögt. Argentina lyckades inte göra något mål. Det gjorde François Omam-Biyik. Då han gav Kamerun ledningen i 67:e minuten visade det sig vara matchens enda mål och VM:s största sensation var ett faktum. Än mer sensationellt var det då Kamerun var en man mindre när deras mål föll och de slutade matchen med två man utvisade.

2006 FIFA har ingen framgång i sin rekommendation

 
Idag 2006 höll FIFA sin 56:e kongress, och den var i München. Ett beslut var att de Europeiska ligorna skulle minska antal lag till 18. Detta för att det skulle bli lättare att välja ut kvalifikationsdagar för landslagen. Tyska Bundesliga var redan nere i 18 lag, men övriga storligor hade 20 lag. De som uttalade sig starkast mot detta var England. ”De enda personer som har rätt att tala om för oss hur vi ska driva Premier League är de 20 klubbarnas ordförande”. Så kommenterades förslaget från England. De andra länderna bara struntade i FIFAs förslag.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 8:e juni.

34 år Javier MASCHERANO född 1984 i San Lorenzo, Argentina
Mittfältare
22 U-, 18 OS- och 143 A-landskamper för Argentina.
Klubbar som spelare:
River Plate (1999-2005),
Corinthians (2005-06),
West Ham United (2006-07),
Liverpool (2007 lån)
Liverpool (2008-10),
Barcelona (2010-18),
Hebei China Fortune (2018-).

34 år Maximiliano PEREIRA född 1984 i Montevideo, Uruguay.
Försvarare
124 landskamper för Uruguay.
Klubbar som spelare:
Defensor Sporting (2002-07),
Benfica (2007-15),
Porto (2015-).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln