• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 23:e februari 2021

Brunei, Guyana, Torsten, Torun, Rockklassiker streamad, Dåliga blinkers på Audi och BMW, Sveriges rikaste fotbollsklubb inte bäst (i svenska cupen), Fotbollen måste bli snällare! Svenske Roy vann orättvist över svenske Graham.

FOTBOLLSHISTORIA:
1901: Skottlands strörsta segermarginal.
1930: Fransk lagkapten som senare blir avrättad.
2000: Sir Stanley dör.
2017: Succétränaren sparkas.

FÖDDA:
Mido, Gareth.

DAGENS TRÖJA.

IDAG: TISDAGEN DEN 23/2 2021.

NATIONALDAG:
Brunei

Brunei är en liten stat på en halv miljon invånare i Sydostasien, som består av två åtskilda områden på ön Borneos nordvästkust helt omslutna av den malaysiska delstaten Sarawak. Landet firar nationaldag efter att de blev självständiga från Storbritannien 1984. Egentligen blev de självständiga redan i januari detta år, men Brunei menar att de inte blev fullständigt självständigt förrän dagens datum.
 

NATIONALDAG:
Guyana

Guyana är ett litet land i norra Sydamerika. Det är enda sydamerikanska landet som har engelska som formellt språk. Landet hade alltså tillhört Storbritannien innan de blev självständiga den 26 maj 1966. Lustigt nog så är det inte denna händelse som blev nationaldag utan den dagen kommer av att Guyana blev republik den 23:e februari 1970.
 

NAMNSDAGAR:
Torsten och Torun

Torsten förekom på dagens datum på 1790-talet, men utgick sedan. 1901 återinfördes det på dagens datum och har funnits där sedan dess.
Torun infördes på dagens datum 1986 och har funnits där sedan dess.
Tertullianus fanns, till minne av en kyrkofader i Karthago på 200-talet, på dagens datum före 1901, då det utgick. Tertullianus var den förste kristne författaren som skrev på latin, ett pionjärarbete som gjorde honom till det kristna latinets skapare.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN 22/2 2021.

Rockklassiker streamad.


Det var inte riktigt som för drygt ett år sedan då jag var tvungen att köra min äldsta dotter till tåget så att hon skulle vara på sitt jobb klockan åtta på Tandplejen i Svendborg på södra Fyn. Det betydde uppstigning halvfyra. Å andra sidan kunde jag vila då jag släppt av henne på Hyllie tågstation. Numera jobbar hon just på Hylle Folktandvård och tar sig själv dit, men med en hundvalp i huset så var det passning av den från kvart över sex. Fast å andra sidan så kunde jag lyssna på Rockklassiker i dator. Streamad.
 

Dåliga blinkers på Audi och BMW.


Där fanns lite snack i Morgonrock med Jonas, Hans och Linda. Där fanns lite tankar på vad som kunde irritera människor. De tyckte väl det passade bra då måndagar var den dag som de flesta var extra irriterade. Givetvis spelades ”I don’t like Mondays” med Boomtown Rats. Sedan tog man upp irritationen över bilar som inte blinkade då de skulle svänga. Man kom på att sämst fungerade blinkers på BMW och AUDI. Man var även irriterad på Alla bilar som inte gasar på då de ska ut på motorvägar utan fiser på i 50 till 70 km/h på påfarterna. Även bilar som låg alldeles för nära irriterade. Speciellt de som låg alldeles för nära framför.
 

Sveriges rikaste fotbollsklubb inte bäst (i svenska cupen).


Det togs även upp fotboll och då tänkte man sig att alla som höll på Malmö FF borde vara extra irriterade på sitt lag som blev utslagna ur Svenska Cupen av Västerås SK. Nu var inte detta riktigt sant, för Svenska Cupen spelar gruppspel och med i gruppen finns även GAIS och Halmstads BK. Fast förluste med 2-1 till Västerås kräver att de andra två lagen tar poäng av Västerås och att MFF vinner de två återstående matcherna. Men som Jonas sa så är det ändå märkligt att ett lag som MFF som har en ekonomi på 600 miljoner mer än vad alla andra svenska fotbollsklubbar har gemensamt inte ska kunna besegra VSK. Det där med pengarna var givetvis överdrivet, men ändå.
 

Fotbollen måste bli snällare!


Sedan kommer jag med mitt påstående igen, och det är att det är åt helsike att fotbollssäsongen är året om och ändå kan man inte anpassa serien och cupspel i Sverige efter alla andra ligor i Europa med höst-vår-omgång. Samtidigt snackas om att fotbollen är alldeles för tuff och att det behövs mer vila. Om tränare och spelare är överens om detta, varför kan de inte på de serieansvariga att förstå det? Sedan är det alltid en massa spelare skadade. Givetvis för att spelet är fel på något sätt. Ingen annan lagidrott har så många skador som fotboll. I varje match ligger spelare ner tio till tjugo gånger. Detta förekommer inte ens i rugby, amerikansk fotboll, eller ishockey. Det måste ändras på reglerna. Först måste speltiden kortas. 2x45 minuter är alldeles för långt. Sedan måste det kunna tillverkas diverse skydd som kan användas i fotboll. Amerikansk fotboll och ishockey har kunnat konstruera sådana utan att det påverkat rörligheten bland de idrottande. Och om en spelare skadat armen eller fått grus i ögat så måste det kunna skrivas i reglerna att han ska av planen och inte sitta eller ligga ner för att efter några minuter resa sig upp och oftast gå ganska obesvärat.
 

Svenske Roy vann orättvist över svenske Graham.


En sådan match med många liggande spelare som vred sig i plågor spelades då omgång 25 av Premier League avslutades. Fast det var nog ingen mer än jag som lade märke till detta då alla femton småskadade spelade vidare bara de fått en liten klapp på ankeln, ögat eller låret, var nu de hade blivit träffade så pass att de kände att de måste ligga ner. Inget av de fem bytena var däremot föranledda av någon skada. Det var inte vilken match som helst utan A23 derby. Det är den närmsta väg mellan Brighton och Crystal Palace. Fiskmåsarna (Seagulls) mot örnarna (The Eagles) Det var fiskmåsarna som ägde matchen och var helt överlägsna. Men de fick bara in ett av alla sina skott. Örnarna fick in båda sina skott på mål. Fullständigt orättvist, men så kan det vara i idrotters värld. Sedan hade de båda lagen det gemensamt att de båda tränarna Graham Potter och Roy Hodgson haft stora framgångar som tränare i Sverige och de borde kunna tala svenska med varandra, men det är bara Roy som behärskar vårt språk. Så på så sätt kan man som svensk säga att segern var rättvis, eller…

FOTBOLLSHISTORIA från den 23:e februari.

1901 Skottland – Irland.

Sandy McMahon blev fyramålsskytt i Skottlands största seger. Sandy McMahon blev fyramålsskytt i Skottlands största seger.

Idag 1901 spelades första matchen i 1901 års Brittiska mästerskap. De regerande mästarna Skottland tog emot Irland på Celtic Park i Glasgow. Det blev aldrig riktigt spännande och då matchen var över hade Skottland tagit sin största seger i historien. 11-0. Irland hade förlorat 19 år tidigare till England med 13-0 så det var inte deras största förlust.

FOTBOLLSHISTORIA från den 23:e februari.

1930 Alexandre Villaplane är kapten för franska landslaget.

Alexandre Villaplane som kapten står längst bak till höger. Alexandre Villaplane som kapten står längst bak till höger.

Idag 1930 var mittfältaren Alexandre Villaplane kapten för det franska landslaget för första gången. Det blev förlust med 2-0 till Portugal. Alexandre fick fortsätta att leda sitt land i de kommande världsmästerskapen 1930 i Uruguay. Därefter började han ägna sig åt annat än fotboll. Under andra världskriget var han en trogen nazist och för detta avrättades han den 26:e december 1944.

FOTBOLLSHISTORIA från den 23:e februari.

2000 Stanley Matthews ställer skorna.

Staley Mattews mottar den första Guldbollen, Ballon d'Or Staley Mattews mottar den första Guldbollen, Ballon d'Or

Idag 2000 avled den engelske fotbollslegendaren Sir Stanley Matthews. Han blev 85 år gammal. Förutom all historia som omgav Stanley så var det faktiskt så att han var världens förste vinnare av ”Guldbollen”. Utmärkelsen Ballon d'Or instiftades 1956, och den allra första gick alltså till en engelsman som avled idag 2000.

FOTBOLLSHISTORIA från den 23:e februari.

2017 Ranieri inte längre önskvärd.

Claudio Ranieri får sparken som Leicesters manager. Claudio Ranieri får sparken som Leicesters manager.

Claudio Ranieri hyllades som en gud efter den sensationella Premier Leaguetiteln med Leicester City säsongen 2015-16. De flesta hade trott att italienaren skulle ha möjligheten att vara Leicesters manager livet ut. Men inte i Leicester. Inte ens ett år efter framgången var han önskvärd längre. Idag 2017 fick Ranieri sparken, då laget låg strax över nedflyttningsstrecket och varken hade vunnit eller gjort ett enda mål sedan december. 

Craig Shakespeare fick ta över och det resulterade i att Leicester City vann sina sex kommande matcher. Inte ens under mästarsäsongen hade laget haft en sådan segerserie. Leicester slutade i mitten och Ranieri fick en oväntad semester tills han ett och ett halvt år senare fick försöka få Fulham att stanna kvar i Premier League. 

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 23:e februari.

MIDO blir 38 år

MIDO Ahmed Hossam Hussein Abdelhamid är född 1983 i Kairo, Egypten.
Anfallare
13 U- och 51 A-landskamper för Egypten (1999-2009).

Klubbar som spelare:
Zamalek (1990-2000),
Gent (2000-01),
Ajax (2001-03),
Celta Vigo (2003 lån),
Marseille (2003-04),
Roma (2004-06),
Tottenham Hotspur (2005-06 lån),
Tottenham Hotspur (2006-07),
Middlesbrough (2007-10),
Wigan Athletic (2009 lån),
Zamalek (2009-10 lån),
West Ham United (2010  lån),
Ajax (2010 lån),
Zamalek (2011-12),
Barnsley (2012-13).  
 
Lag som tränare:
Zamalek (2014-15),
Ismaily (2015),
Zamalek igen (2016),
Lierse (2016),
Wadi Degla (2016-17),
Al Wehda (2018–19),
El Makkasa (2019–20).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 23:e februari.

Gareth BARRY blir 40 år

Gareth BARRY är född 1981 i Hastings, England
Mittfältare
38 U-, 1 B- och 53 A-landskamper för England (1997-2012).

Klubbar som spelare:
Brighton & Hove Albion (1995-97),
Aston Villa (1997-2009),
Manchester City (2009-14),
Everton (2013-14 lån)
Everton (2014-17),
West Bromwich (2017-20).

Barry tog säsongen 2017/2018 rekordet från Ryan Giggs som den som gjort flest Premier League-matcher totalt. Giggs rekord låg på 632 matcher. Barry stannade på 653 matcher.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv