• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 6:e juni 2018.

"Tradition" att åka på rock-konserter den 5:e juni. Igår i Göteborg. 

FOTBOLLSHISTORIA:
1955: Wilf Mannion avstängs på livstid.
1998: Blatter väljs till FIFA-president

FÖDDA IDAG:
Sebastian, Tim.

DAGENS TRÖJA
SVERIGEs förstatröja i VM i Ryssland 2018

Sveriges Nationaldag!

"Tradition" att åka på rock-konserter den 5:e juni. Igår i Göteborg. 


För ett år sedan var det en klämdag igår för att det är Sveiges nationaldag igår. Då passade jag på att sttrunta i fotboll och spela golf innan det blev färd över bron för att se Aerosmith. I år behöver jag inte tänka på klämdagar utan kan planera mina dagar lite som jag vill. Tydligen har det blivit en tradition (två år på raken) att strunta i fotboll och bege sig till någon konsert på kvällen. Då gårdagens konsert var i Göteborg så fick det bli en eftermiddag i staden innan det var dags att se och höra Foo Fighters.
 

Det var jag och mina döttrar Frida och Ebba som åkte dit. De hade gjort en rundtur i ”Lilla London” tidigare och jag hade också varit ett antal gånger i Göteborg, men jag hade då bara kommit till Ullevi och Liseberg. Nu fick jag se Götaplatsen med Poseidonstatyn och Feskekörka. Men det jag ville se mest var Skolgatan 15 där Fridas och mina favoriter Albert & Herbert bodde. Just Skolgatan 15 var inget att se, men området Haga var jättemysigt med kafeer och små butiker i gammal stil.
 

Efter att ha ätit pubmiddag på Bishops Arms var det dags att bege sig till Ullevi. Det var två förband och det första var engelska ”Frank Carter & The Rattlesnakes”. De var helt OK och Frank hade mellansnack som gick i den engelska humorns tecken. Andra bandet var katastrof. GOAT. Det visade sig vara ett svenskt band. Enligt bandets ursprungsberättelse kommer det från en norrbottnisk voodoo-sekt i Korpilombolo, men de sju medlemmarna bor i Göteborg. Medlemmarna bär maskering på scen och har inte officiellt publicerat sina namn utan använder sig av olika alias. Max två låtar, sedan tröttnade man på det entoniga rytmerna utan melodi.
 

I väntan på David Grohl så sa jag till mina döttrar att om jag hade varit Grohl skulle jag skojat om då han var här 2015 och ramlade av scenen och bröt benet. Jag sa att jag skulle ha lagt en höjdhoppsmatta nedanför scnen och sedan låtsats falla, men hamnat mjukt på mattan. 20 minuter senare startar konserten och alla musiker är på scen. In kommer Grohl med sin gitarr och på vär fram mot sin mikrofon låtsas han få ett felsteg och ramlar av scenen. Då kameran tittar över kanten ligger han och sktrattar på en höjdhoppsmatta. Som man kan förstå så var jag beredd på det hela.
 

Resten var jag också beredd på då jag sett bandet en gång tidigare i Köpenhamn 2011. Men det hela var lika bra denna gång. Åter en perfekt dag där dessa underhållningsartister ger minst lika mycket som en fotbollsspelare under en match. Och än en gång hävdar jag skilnaden i att artisterna inom musik och teater gör allt rätt utan mågra misstag, medan artisterna inom fotboll gör det mesta fel och väldigt få saker rätt under en match.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 6:e juni.

1955 Wilf Mannion avstängs.

 
Idag 1955 avstängde FA Hull Citys Wilf Mannion på livstid från de Engelska proffsligorna. Wilf med sin blonda kalufs var känd som ”The Golden Boy”. Han hade startat i Middlesbrough 1936. Sedan kom andra världskriget emellan. Här tjänstgjorde Wilf i Europa, Mellersta Östern och var en av de som räddades från Dunkirk. Han överlevde kriget och fortsatte i Middlesbrough tills 1954 då han flyttade till Hull. Hela tiden som proffs var Wilf irriterad på maximilönen på tio pund i veckan för en proffsspelare. Han ställde upp i många tidningar och berättade att många spelare tog emot olaglig betalning på mer än de tio pund som var tillåtna. FA tröttnade och bad om bevis. Då Wilf inte lämnade några bevis beslöt FA idag att stänga av ”The Golden Boy” på livstid och karriären var över även om han fortsatte spela i amatörklubbar till 1959.

1998 Blatter vinner

 
Idag 1998 hölls den 51:a FIFA kongressen i Paris. Förre FIFA presidenten João Havelange hade valt att dra sig tillbaka efter 24 år som fotbollens högste ledare. Vem som skulle bli den åttonde FIFA-presidenten stod mellan favoriten Lennart Johansson som var UEFA-president, och schweizaren Sepp Blatter som jobbat som IT-chef för FIFA 1975 till 1981 och han hade varit generalsekreterare sedan dess. Lite sensationellt fick Blatter 111 röster mot 80 för Johansson.
 

Sepp Blatter blev alltså vald till ny FIFA-president. Många ansåg valresultatet underligt och en brittisk författare David Yallop skrev en artikel där det påstods att det betalats ut mutor för en miljon dollar till vissa ledamöter för att de skulle ändra sina röster och lägga dem på Blatter. Anklagelserna gick till domstol i Zürich, men Blatter blev frikänd.

Fast 2015 var det slut då en annan korruptionsskandal uppdagades. 21 december 2015 blev Sepp Blatter avstängd från all fotboll i 8 år, och därmed var hans period som FIFAs president över.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 6:e juni.

33 år Sebastian LARSSON född 1985 i Eskilstuna.
Mittfältare
45 U- och 99 A-landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
IFK Eskilstuna / Eskilstuna City FK (1995-2001),
Arsenal (2001-07),
Birmingham City (2006-07 lån),
Birmingham City (2007-11),
Sunderland (2011-17),
Hull City (2017-18),
AIK (2018-)

39 år Tim CAHILL född 1979 i Sydney, Australien
Mittfältare
2 U-17 landskamper för Samoa och 3 U- och 105 A-landskamper för Australien.
Klubbar som spelare:
Sydney Olympic (1995-97),
Sydney United (1997),
Millwall (1997-2004),
Everton (2004-12),
New York Red Bulls (2012-15),
Shanghai Shenhua (2015-16),
Hangzhou Greentown (2016),
Melbourne City (2016-17),
Millwall igen (2018-).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv