• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 23:e maj 2017.

Allsvenska segrar efter protokollet.
HIFs förlustnolla är intakt.
U 20 VM i Sydkorea.

GÅRDAGENS SKVALLER:
Yaya, Momodou, Antoine.

FOTBOLLSHISTORIA: 
1954: Hannovers ligatitel tillskrivs Pumas nya skor.
2002: Första UEFA cupens final för damklubblag.

FÖDDA IDAG:
Hernan, Hugo.

DAGENS TRÖJA

Allsvenska segrar efter protokollet.


Allsvenskan spelade tre matcher med förutsägbara resultat. Visst ska Ifk Göteborg slå Sundsvall och Elfsborg besegra Jönköping! Fast om man kollade in tabellen före matchstart så låg både Sundsvall och Jönköping före de båda västkustlagen. Men det gjorde de inte efter överkörningarna med 3-0 och 4-0. Stockholmsderbyt mellan (Solnalaget) AIK och Djurgården var lite mer oviss, men även här tog sig segraren förbi förloraren i tabellen. AIK ligger med sina 17 poäng fyra efter Malmö FF, men då har AIK den uppskjutna matchen mot Göteborg att spela för att komma upp i samma antal matcher som serieledaren.
 

HIFs förlustnolla är intakt.


Serieledare är inte Helsingborgs IF. Det är Brommapojkarna i Superettan. Fast HIF spelar som en serieledare. Inte för att de är överlägsna sina motståndare, utan för att de vänder ett underläge till seger med mål p övertid. Det var precis vad de gjorde igår i Växjö mot Östers IF. Underläge med 0-1 blev kvittering och segermålet kom på två 9nuters övertid. HIFs förlustnolla är intakt och en andra plats i tabellen.
 

U 20 VM i Sydkorea.


Italienska Serie hade en match kvar i nästsista omgången. Den spelades mellan Pescara och Palermo, men den matchen var totalt onödig. Båda lagen ligger på de två sista platserna i Ligan och kommer att ramla ut. Då är U 20 VM i Sydkorea mer intressant. Intressant är också att man frångått kvoteringen för världsdelarna som man har i ”riktiga” VM. Mästerskapet består av sex fyralagsgrupper. Det blir 24 lag. Fem är från Europa, fyra från Sydamerika, fyra från Mellan- och Nordamerika, fyra från Afrika, fem från Asien och två från Oceanien. Första gruppspelsmatchen är avklarad. Finalen spelas den 11:e juni.

GÅRDAGENS SVKALLER

YAYA TOURÉ


Kontraktet löper ut i juni. Men Yaya Touré, 34, hoppas bli kvar i Manchester City.
Agenten har tidigare betonat att Yaya Touré har flera anbud från Champions League-klubbar.
Den ivorianske mittfältarens prioritet är dock att förlänga sitt utgående kontrakt med Manchester City.
– Jag vill fortsätta till slutet och det bästa sättet kommer vara att sluta med fotbollen i City. Det vore det bästa för mig. För att vara ärlig, att se mig själv i en annan tröja skulle vara rätt svårt. Men vi får se. Vi vet inte vad som kommer hända i framtiden, vi får se, säger Touré enligt Goal.com.

MOMODOU SONKO 12 år


Liverpool har bjudit in Västra Frölundas talang Momodou Sonko, 12, till provspel.
Göteborgs-Posten skriver att Momodou Sonko i dag reser till England för en veckas provspel med Liverpool.
– Jag blev helt chockad när jag fick höra om deras intresse, säger 12-åringen till GP.
Sonko tillhör Västra Frölundas P12-lag.
– Vi har många duktiga killar, inte bara i det här laget, utan även i flera av våra andra årskullar, men "Momo" har det där lilla extra, säger lagets huvudtränare Ibrahim Hassan till GP.

ANTOINE GRIEZMANN


Atletico Madrids skyttekung Antoine Griezmann är glödhet på marknaden. Nu är även Liverpool ett alternativ, enligt Dean Saunders.
Den franske landslagsanfallaren Antoine Griezmann, 26, kan lämna Atletico Madrid i sommar.
Manchester United, Manchester City och Real Madrid är några av klubbarna som jagar honom.
Dean Saunders hävdar dock att även Liverpool kommer vara ett alternativ om Griezmann flyttar.
– Jag nämnde Griezmann och Liverpool kommer nu vara på hans lista (efter att ha kvalificerat sig till Champions League), säger tidigare Liverpool-stjärnan till LFC TV.
– Han kommer att prata med dem om han kommer till England, fortsätter Saunders.

DAGENS TRÖJAS HISTORIA


Inför VM i Tyskland 2006 hade fotbollsaffären faktiskt all de deltagande ländernas tröjor. Frankrike var ett underligt landslag. Antingen succé eller fiasko. Jag hjälpte till lite i butiken och plockade några tröjor som lön. Detta var en av dem.

Adidas fortsatte tillverka många Europeiska länders tröjor. Detta året var modellen ett ok på framsidan och böljande ränder på sidorna. En luftig och skön tröja. Jag gillare modellen då det gärna får vara något typ av mönster.

För Frankrikes de så bringade denna tröja nästan fullständig succé. Laget fanns i Grupp G och förlorade inte någon match. Oavgjort mot Schweiz 0-0 och Sydkorea 1-1. Sista matchen besegrade Frankrike Togo med 2-0. De blev tvåa i gruppen och fick möta Spanien i åttondelsfinalen. Här blev det säker seger med 3-1. I kvarten slog Fankrike ut Brasilien och i semin Portugal. Båda matcher slutade 1-0. I finalen mot Italien tvingades Frankrike bära den vita andratröjan. Kanske var det det som gjorde att finalen förlorades på straffar efter 1-1 vid full tid och förlängning. Fast finalen minns man lika mycket för att Zidanes tålamod brast och han utdelade en dansk skalle mot Materazzi som tråkat honom hela matchen. Det var för övrigt dessa två som gjorde spelmålen i matchen.

FOTBOLLSHISTORIA från idag
1954 Hannover mästare.
2002 UEFA womens cup

1954 Hannover med nya skor mästare

 
Idag 1954 spelades sista omgången i tyska Bundesliga. Med Hannovers seger över Kaiserslautern med 5-1, tog Hannover mästerskapet för andra året i rad. Laget var bra, men en del av äran tillskrivs sportföretaget Puma. Åtta av Hannovers elva spelare hade nämligen strax före matchstart fått den nya utvecklade fotbollsskon ”Brazil”. På dessa skor hade Puma satt på sex stycken skruvdubbar. Visserligen hade skruv dobbar testats så smått året innan, men detta var första gången det användes i en ”riktig” match.

Puma Brasil
Puma Brasil

2002 första UEFA womens cup finalen

 
Idag 2002 spelades den allra första Champions Leaguefinalen på Waldstadion i Frankfurt. Ena laget i finalen hade hemmaplan. Frankfurt mötte Umeå. Detta var alltså damernas första UEFA womens cup turnering. De båda finallagen hade varit överlägsna i sina grupper och i matcherna fram till finalen. Här spelade säkert hemmaplan en viss roll. Frankfurt vann med ett mål alldeles i början av matchen och ett alldeles i slutet. De två kommande åren blev Umeå mästare och det är de enda svenska titlarna. man hade då även ändrat så att finalen gick i två matcher, hemma och borta. 2009-10 ändrades det tillbaka till en enda final och turnering fick det nya namnet Uefa Women's Champions League.

Birgit Prinz med första pokalen
Birgit Prinz med första pokalen

FÖDDA IDAG

49 år Hernán MEDFORD född 1968 i San José, Costa Rica
Anfallare
11 U- och 89 A-landskamper för Costa Rica.

Klubbar som spelare:
1986 Sagrada Familia,
1987-90 Saprissa,
1990 Dinamo Zagreb,
1991 Rapid Wien,
1991-92 Rayo Vallecano,
1992-93 Foggia,
1993-94 Saprissa igen,
1994-97 Pachuca,
1997-2000 León,
2000-02 Necaxa,
2002-03 tillbaka till Saprissa.  

Lag som tränare:
2003-06 Saprissa,
2006-08 Costa Ricas landslag,
2009 León,
2010 Liberia Mía,
2010-11 Limón,
2011-13 Xelajú,
2013-14 Real España,
2014 Honduras landslag,
2015 Real España igen,
2015-16 Xelajú igen,
2916- Club Sport Herediano 
I den sista gruppspelsmatchen i VM 1990 sköt Medford ut Sverige ur VM genom att kontra in 2-1 målet bakom Sveriges målvakt Thomas Ravelli.

33 år Hugo ALMEIDA född 1984 i Figueira da Foz, Portugal
Anfallare
60 U- och 57 A-landskamper för Portugal.

Klubbar som spelare:
1993-96 Buarcos,
1996-2000 Naval,
2001-07 Porto,
2003-04 União Leiria (lån),
2005 Boavista (lån),
2006-07 Werder Bremen (lån),
2007-10 Werder Bremen,
2011-14 Beşiktaş,
2014-15 Cesena,
2015 Kuban,
2015-16 Anzhi,
2016 Hannover 96,
2016- AEK Aten.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln