• Boris dagliga blogg

Lördagen den 12:e mars 2022

DAGENS RUBRIKER.

38,2.   Knökfullt schema.   Turning Red: Njae! Sen publicering.


NATIONALDAG:
Gabon
Mauritius

NAMNSDAG
Viktoria och Regina

TEMADAG
Världsdagen mot cybercensur
Världsglaukomdagen
Republiken Jamtland
Alla korvars dag
Nationella syntolkningsdagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 12/3:
1881: Andrew Watson förste färgade spelaren i ett fotbollslandslag.
1891: Djurgårdens IF bildas.
1900: Arsenal slår sitt målrekord.
2020: Fjärde största tragedin i Europeisk fotboll.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 12/3:
Amy LePEILBET, Walid BADIR, Patrick BATTISTON.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN 11/3 2022.

38,2.
 

Sent i förrgår var jag med äldsta dottern och lämnade hennes bil till vår verkstad. Den lär lite då hon körde med den. Planen var igår att jag skulle köra henne till jobbet på morgonen och då hon slutade klockan fem skulle hon hämtas på Hyllie och sedan skulle min fullpackade bil susa upp till Jönköping. Jag brukar ställa in mitt eget klockverk i huvudet så att jag vaknar utan väckarklockor.

Fast jag vaknade redan halvsex och det kändes inte helt naturligt. Febertermometern visade 38,2 grader. Vissa tycker att det kanske inte är så högt, men jag tycker inte man kan stirra på vad termometern visar utan istället jämföra vad som är den normala kroppstemperaturen då man är frisk. Jag har några gånger känt mig lite ruggig och velat kolla upp om jag har feber. Det har visat sig att jag varit frisk. Normalt stannar termometern på 36,3. Så igår morse hade jag en förhöjning av nästan två grader. Jag erbjöd mig att köra dottern till hennes jobb, men både hon och hustrun sa nej.

Sedan kom det löjligaste. Hon är van att beställa en taxi då väder eller andra hinder ligger i vägen. Taxin kom och hon åkte till sin Folktandvård. Då kom hustrun och jag på att min bil stod ju hemma. Varför i hela världen kunde hon inte tagit den???

Knökfullt schema.
 

Jag erbjöd mig inte att köra till Jönköping. Dels passar det inte att ge sig ut på vägarna, och sedan ville jag inte riskera smitta ner yngsta dottern och hennes belgare i Jönköping. Däremot försäkrade jag alla om att jag skulle klara mig alldeles utmärkt själv i Malmö under veckoslutet.

Hustrun funderade ut bästa planen. Att köra på kvällen var inte så bra då både dottern och hustrun lägger sig tidigt. Förslaget var att de skulle åka tidigt idag i stället. Då skulle de vara i Jönköping vid tiotiden på morgonen. Det passar lagom tills att Jönköpingsborna vaknar.

Nu kan man i och för sig undra varför vi var tvungna att åka till Jönköping detta veckoslut? Varför inte vänta någon vecka så att jag blir frisk och kan följa med? Jo det är så enkelt att om äldsta dottern ska följa med så måste det vara detta veckoslut. Nästa lördag och söndag som hon inte är inbokad på något blir inte förrän efter Midsommar.

Turning Red: Njae! Sen publicering.
 

Med tvål, handsprit och andra säkerhetsåtgärden så tillverkade jag den pizza som vi planerat för gårdagen. Nu slapp äldsta dottern äta sin del i bilen som först var planerat. Vi kunde äta hemma i lugn och ro.

Då dottern sedan tog chansen att tillbringa kvällen framför TV:n med mig md ett önskemål om att se en film så tyckte jag att det passade bra med Pixar Animation Studios och Disney-filmen ”Turning Red” eller ”Blir Röd” som den heter på svenska. Denna animerade film från 2022 hade premiär på Disney+ igår. Den handlar om en 13-årig flicka i Toronto. Hennes släkt härstammar från Kina där de tagit med sig mycket av sin kinesiska kultur. En av sakerna som sker med kvinnorna i släkten är att de i tonårsåldern förvandlas till en röd panda då de blir upprörda. IMDb har gett filmen 7,2 vilket enligt mig är ett alldeles för högt betyg. Så bra var den inte.

Jag var inte heller så bra så därför blev det ingen publicering av allt jag brukar lägga ut på bloggen och Facebook igår. Men jag gjorde klar allt till idag istället.
 

Bild: Klicka för att se trailern:

IDAG: LÖRDAGEN DEN 12:E MARS.

NATIONALDAG:

Gabon
 

Gabon firar sin nationaldag den 12 mars för att uppmärksamma att det är årsdagen när Gabons demokratiska parti inrättades det datumet 1968. Den 16 augusti 1960 blev Gabon självständigt från Frankrike. Tidigare kallades landet Franska Ekvatorialafrika.
 

Bild: Klicka för att komma till flagga och nationalsång.

NATIONALDAG:

Mauritius

Mauritius firar sin Nationaldag till minne av självständigheten från Storbritannien som erkändes den 12 mars 1968. Portugiserna var först med att bosätta sig på ön under 1500-talet. Mauritius var därefter en koloni under Nederländerna från 1638 till 1710. Ön har därefter lytt under Frankrike under namnet Île de France 1715-1810 och sedan Storbritannien tills landet blev självständigt 1968. I samband med självständigheten blev Mauritius medlem av Samväldet.
 

Bild: Klicka för att komma till flagga och nationalsång.

NAMNSDAG:

Viktoria och Regina
 

Namnsdagar den 12:e mars i kronologisk ordning.
 
Före 1882 – Gregorius (till minne av påven Gregorius den store; utgått)
1882–1985 – Viktoria
1986–1992 – Viktoria, Vibeke (nu 16 november) och Viking (utgått)
1993–2000 – Viktoria och Viktor (nu 22 januari)
2001-2021 – Viktoria
2022 – Viktoria och Regina

TEMADAG:

Världsdagen mot cybercensur
 

Världsdagen mot cybercensur uppmärksammas varje år den 12 mars efter att 2008 ha instiftats på initiativ av RSF (Reportrar utan gränser) och Amnesty International.

TEMADAG:

Världsglaukomdagen
 

Den 12 mars uppmärksammas världsglaukomdagen runt om i världen. I Sverige beräknas 200 000 svenskar ha ögonsjukdomen glaukom, även kallad grön starr. Glaukom kommer ofta smygande och bristen på symtom försvårar upptäckten, men med hjälp av modern teknik och hög klinisk kompetens är möjligheterna stora att idag upptäcka ögonsjukdomen i ett tidigt stadium.

TEMADAG:

Republiken Jämtland
 

Republiken Jamtland, eller mer fullständigt: De förenade republikerna Jamtland, Herjeådalen och Ravund. är ett humoristiskt kultur- och marknadsföringsprojekt bildat 1963 på initiativ av främst Yngve Gamlin som utropade sig till den förste presidenten. Republiken har såväl historiska som regionalpolitiska inslag.

Att man firar nationaldag den 12:e mars beor på att man på 900-talet höll Jamtamot på Frösön. Detta var tinget i Jämtland och i samband med detta hölls även en stor marknad. Detta pågick under en vecka. Fast den inkluderade alltis den 12:e mars, varvid man valde dagen som nationaldag.

TEMADAG:

Alla korvars dag
 

Den 12 mars 2016 firades Alla Korvars Dag för första gången. Det var Korvakademien, som då fyllde 25 år, som firade detta med att instifta en ny dag i almanackan. Korvakademien har tolv ledamöter som enligt stadgarna ska ha ett dokumenterat intresse för och kunskap om korv och jobbar bland annat genom att sprida korvkunskap och lyfta fram bra exempel.

TEMADAG:

Nationella syntolkningsdagen
 

Från de första försöken med syntolkning tog det närmare trettio år innan ordet syntolk kom med i Wikipedia och i Nationalencyklopedin. Men fortfarande händer det att personer blandar ihop teckenspråks- och syntolk. Därför beslutades det 2015 att bilda en nationell syntolkningsdag. För att lyfta fram behovet av syntolkning instiftade Syntolkning Nu ett pris till Sveriges tillgängligaste arena. Först ut 2016 var Malmö Opera.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 12:E MARS.

1881 Andrew Watsons första landskamp.
 

Idag 1882 spelade den förste färgade spelaren i landslaget. Det var i Skottlands landslag och han hette Andrew Watson. Han härstammade från Brittiska Guyana där hans far hade varit en skotskt sockerplantageägare. Han spelade i klubblaget Queens Park Rangers och var så bra back att han fick vara kapten för skottarna som vann med 6-1 över England. Det blev bara två matcher till i landslaget för Andrew, båda segrar, innan han flyttade till Australien där han dog 1902.

1891 Djurgårdens IF blir till.
 

Djurgårdens Idrottsförening, Djurgårdens IF, DIF eller i folkmun Djurgår'n är en svensk idrottsförening som grundades på Djurgården i Stockholm den idag 1891 av cirka 20 ungdomar. Initiativtagare var den 22-årige John G. Jansson tillsammans med ett dussin som bildade Djurgårdens IF på ett (numera försvunnet) kafé med adressen Alberget 4A (nuvarande Djurgårdsvägen 124) på Djurgården. Grundandet av Djurgården kallas i jubileumsboken Djurgårdens IF 100 År för Kåkstadens söner sluter förbund. Från början var föreningen bara till för personer från Djurgården eller som hade bott där. Under hösten 1892 gick östermalmsklubben Stockholms Östra IK upp i Djurgårdens IF med villkoret att man ändrade stadgarna så att även andra än personer boende på Djurgården tilläts bli medlemmar.
 

Djurgårdens IF har numera 24 olika sektioner. Trots att de tagit flest SM-guld i boxningssektionen så är klubben mest känd för Ishockey och fotboll. De har 16 mästerskap i ishockey och i fotboll ligger de delad fyra med AIK och Örgryte IS som alla har 12 mästerskap var. Det betyder att Djurgårdens IFs fotbollslag kan ståta med en stjärna över klubbmärket på matchtröjan. Sverige har ju regeln med en stjärna för vart tionde mästerskap. Senaste segern kom 2019.

1900 Arsenals ligarekord.
 

Arsenal (som vid denna tid kallade sig Woolwich Arsenal) spelade idag 1900 hemmamatch på Manor Ground i Plumstead. Det var en ligamatch i Second Division. Laget de mötte var Loughborough Town. När matchen var över hade Arsenal slagit sitt rekord och vunnit med 12-0. Detta rekord är fortfarande Arsenals största ligaseger. Arsenals största ligaförlust är 0-8 och den kom i december 1896. Vilket lag tror ni vann så stort. Jo, det var ingen mindre än Loughborough Town. Arsenal har alltså både största ligaförlust och största ligaseger genom tiderna mot samma lag. Arsenal lever i högsta grad vidare, medan Loughborough Town FC lade ner sin verksamhet då säsongen 1900 tog slut.

2020 Fjärde största katastrofen i europeisk fotboll.
 

Coronapandemin hade brutit ut, men Champions League spelades som vanligt idag 2020. Dock hade de flesta matcher ingen publik på läktarna. Detta gällde inte för kvällen på Anfield. Liverpool som regerande mästare skulle vända ett underläge på 0-1 från Madrid. I matchen mot Atletico Madrid såg det bra ut då Wijnaldum gjorde 1-0 i slutet av första halvlek. Sedan blev det inte fler mål. I förlängningen gjorde Firmino 2-0 och Liverpool var vidare. Tyvärr för hemmalaget så tänkte Atletico Madrid inte lägga sig. De kvitterade och då skulle Liverpool behöva göra två mål för att inte vara utslagna. Men det var bortalaget som gjorde två mål i stället. Atletico var vidare med 4-2 sammanlagt. Mästarna var utslagna.
 

Fast det var alla i publiken som blev utslagna som gör att händelsen går till historien som den fjärde största publiktragedin i Europas fotbollshistoria var det gäller dödsoffer. Smittskyddet under matchen var obefintligt. 52 267 personer fanns på läktarna och bland dessa ett par tusen tillresta spanjorer. När man efteråt har gått igenom Corona-19 relaterade dödsoffer så visar det sig att minst 41 personer som bevittnade matchen på Anfield avlidit. Detta gör matchen till den fjärde största katastrofen av döda. Heysselkatastrofen är femma med ”endast” 39 döda. Värst i Europa är Hillsboroughkatastrofen 1989 då 96 Liverpoolsupporters fick sätta livet till. Det innebär att Liverpool varit ena parten i tre av de fem värsta katastroferna i Europa. Dock är 2020 års katastrof inte med på några listor eller ens talas om.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 12:E MARS.

Amy LePEILBET blir 40 år.
 

Amy Elizabeth LePEILBET är född 1982 i Spokane, Washington, USA
Försvarare
10 U- och 84 A-landskamper för USA (2002-15).

Klubbar som spelare:
Chicago Cobras (1998–2002),
Arizona State Sun Devils (2000–03),
Arizona Heatwave (2003–05),
Pali Blues (2008),
Boston Breakers (2009–11),
Chicago Red Stars (2013),
FC Kansas City (2014–15).

Lag som tränare:
Utah Royals FC (2018-20 assisterande och 2019 reserverna).

Olympisk mästare i London 2012.

Walid BADIR blir 48 år.
 

Walid BADIR är född 1974 i Kafr Qasim, Israel.
Mittfältare
74 A-landskamper för Israel (1997-2007).

Klubbar som spelare:
Hapoel Kafr Qasim (1987–89),
Hapoel Petah Tikva (1990–99),
Wimbledon (1999–2000),
Maccabi Haifa (2000–05),
Hapoel Tel Aviv (2005–13).

Lag som tränare:
Hapoel Tel Aviv (2015– assisterande).

2000 återvände Badir till Israel för spel i Maccabi Haifa. Med bland annat Yossi Benayoun i laget lyckades Maccabi Haifa vinna ligatiteln fyra gånger på fem år. Till säsongen 2005 värvades Badir till Hapoel Tel Aviv som under hans första säsong i klubben slutade tvåa i ligan, efter just Maccabi Haifa. Man vann även Israel State Cup. Till efterföljande säsong blev Badir lagkapten, en post han hade tills han slutade med fotbollen 2013.

Patrick BATTISTON blir 65 år.
 

Patrick Raymond Jean BATTISTON är född 1957 i Amnéville, Frankrike.
Försvarare
56 A-landskamper för Frankrike (1977-89).

Klubbar som spelare:
Talange (1966-73),
Metz (1973-80),
Saint-Étienne (1980-83),
Bordeaux (1983-87),
Monaco (1987-89),
Bordeaux igen (1989-91).

Mest känd är han nog för en händelse i VM 1982. Han kom fri med den tyske målvakten Harald Schumacher. Istället för att satsa på bollen hoppade Schumacher in i Battiston som fick bäras ut medvetslös på bår. Battiston kom inte tillbaka till fotbollen förrän efter ett halvår. Schumacher fick inte ens en varning. Klicka här för att se händelsen!

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA ETT FINT VECKOSLUT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv