• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 1:a december 2021

NATIONALDAGAR: Centralafrikanska republiken, Rumänien
NAMNSDAGAR: Oskar och Ossian
TEMADAGAR: Brandvarnardagen, Internationella AIDS-dagen, Glöggens dag.

DAGENS RUBRIKER.

Lucka 1.   Regncykla och vaccin.   Lidl fel dag.   Jul med Ernst!   20-0.
  
FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 1/12:
1959: Bill Shankley tillträder som Liverpools manager.
2009: Mest överlägsta Ballon D´or-vinnaren någonsin.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 1/12:
Joseph-Désiré
JOB, Salvatore SCHILLACI.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN TISDAGEN DEN 30/11 2021.

Lucka 1.


Sedan 2017 har jag haft min egen kalender på bloggsidan. Första året var det ett videoklipp varje dag. 2018 presenterade jag klubbmärken. 2019 var det mina fotbollströjor och förra året hade jag Premier Leaguelagens olika fotbollsarenor. I år tänkte jag presentera ett VM eller EM med några fakta och en fråga. Vilket år, vilket land, vilka lag i finalen och hur slutade den. Klicka på lucka 1 så kommer de första frågorna. Svaren och nästa EM eller VM kommer i nästa dags lucka. Lucka till som man skulle kunna skoja till det!

Regncykla och vaccin.


Gårdagen blev lite annorlunda då det var ett antal omständigheter som satte mig i extra arbete. Först så gällde det äldsta dotterns måndag och tisdagsjobb. Det är på barnavdelningen på Södervärn och dit cyklar hon då det inte finns parkering inom det området. Vädret igår var inget vidare cykelväder med kyla, snålblåst och häftigt regn. Alltså ställde jag upp och körde henne till jobbet. Sedan fick jag hämta henne till kvällen. Hustrun kunde inte ställa upp. Det spelar ingen roll vilket vaccin hon får.Hon drabbas alltid av feber. Då hon fick de två första sprutorna var hon sjuk i en vecka efter dessa. Nu finns inte detta vaccin kvar, men trots att jag fått två doser utan några men så drabbas hustrun av feber efter att tagit samma vaccin. Märkligt, men alla reagerar vi olika.

Lidl fel dag.


Sedan hade jag några sysslor till. En var att sätta upp sista ljusslingan i syrenen vi har på framsidan. En annan var att åka till Lidl och skaffa några varor som var i deras senaste annonsblad. Jag hittade mina kalsonger i butiken. Ja, det var inte mina förrän jag hade betalt den så klart. En leksak som äldsta dottern skickat bud med för att ha som julklapp till ett av sina nio gudbarn fanns inte. Detta beroende på att vi inte upptäckte att denna vara inte fanns på Lidl förrän på torsdag. Tredje sysslan var att göra ”Fiskfilé med morotstzatziki & rostade potatishalvor”. Det lyckades bra, men jag tycker att fisk och sås var snålt tilltagna i för att räcka till fyra personer som vår matkasse är ämnad åt.

Jul med Ernst!


Kvällssysselsättningen var att först studera vad Ernst hade för julpyssel i år. Då vi streamar programmet från CMore så slipper vi all onödig reklam och dessutom så spar vi tid då det bara är Ernst Jul vi ser. Mycket han gör det genomgode Ernst är vad jag skulle kalla för sådant pyssel man gjorde med barnen i skolan, men ett och annat snappar man upp. Hans sillsallad som han gjorde med matjessill som grund kommer jag att göra då det närmar sig jul.

20-0.


Sedan var det en veckoomgång i Premier League. Det var första gången denna säsong. Omgång 14 inleddes med två matcher. Två bottenmöten och det jag sån var ett riktigt bottenmöte mellan sistalaget Newcastle och nästsista laget Norwich. De spelade som två bottenlag och det blev det sämsta tänkbara slutresultat. 1-1. Det betyder att inget av lagen vann något utan istället förlorade två poäng. Leeds mot Crystal Palace så ut att också sluta oavgjort, 0-0 då Leeds på övertid fick en VAR-straff efter en hands. 1–0 slutade det och det betydde att Leeds förpassade Watford till platsen just ovanför nedflyttningsstrecket. Men det var VM-kval för damer och här var det lite trevligare resultat. Sverige ligger bra till. 3-0 över Slovakien och Sverige leder klart sin kvalgrupp med fem raka segrar. England har sex raka segrar och igår satte de rekord då de vann över Lettland med 20-0.

IDAG: ONSDAGEN DEN 1/12 2021.

NATIONALDAGAR:

Centralafrikanska republiken.
 

Centralafrikanska republiken firar Republikens dag till minne av när den dåvarande franska kolonin Ubangi-Chari blev ett delvis självständigt område år 1958.  En från Frankrike helt oberoende nation blev landet den 13 augusti 1960.

 
Rumänien
 

Rumäniens nationaldag, även kallat Rumäniens stora unionsdag eller Rumäniens enhetsdag, firas den 1 december, och är nationell helgdag i Rumänien. Den firas till minne av då församlingen bestående av etniska rumäner möttes i Alba Iulia, och förklarade Transsylvaniens union med Rumänien. Datumet sattes efter Rumänska revolutionen 1989, och firas till minne av Transsylvaniens förening med Rumänien 1918, men också då Bessarabien och Bukovina samma år uppgick i det rumänska kungariket.

NAMNSDAG:

Oskar och Ossian
 

Namnsdagar för den 1:a december i kronologisk ordning:
 
Före 1812 – Eligius (till minne av ett franskt helgon från 600-talet; utgått)
1812–1900 – Oskar
1901–1985 – Oskar
1986–1992 – Oskar, Ossian och Ole (utgått)
1993–2000 – Oskar och Ossian
Från 2001 – Oskar och Ossian

 
TEMADAGAR:

Brandvarnardagen
 

En tredjedel av bostadsbränder startar i köket och december och januari är de månader då flest spis- och eldstadsrelaterade bränder uppstår. Den 1 december uppmärksammas Brandvarnardagen – en dag då allmänheten uppmanas att testa sina brandvarnare för att kontrollera att de fungerar. Brandvarnardagen är en temadag som infaller den 1 december varje år efter beslut i nordiska ministerrådet. Hela Norden uppmärksammar dagen.

 
Internationella AIDS-dagen
 

Världsaidsdagen, den 1 december, är en dag ägnad åt kampen mot sjukdomen aids främst genom utbildning om förbyggande mot aids och även missuppfattningar om sjukdomen. Den uppmärksammas internationellt. Dagen instiftades 1988 av folkhälsoministrar från olika länder, vid en internationell konferens om aidsprevention. Den har sedan dess årligen uppmärksammats av olika regeringar och organisationer.

 
Glöggens dag
 

Sedan 1800-talet har vi som tradition i Sverige att dricka glögg, framför allt är glöggen förknippad med julen. Totalt dricks det ca 5 miljoner liter varje år i Sverige och kan kombineras med flertalet olika tillbehör, både i och vid sidan av den ädla drycken. För att hedra denna dryck firas sedan 2016 på initiativ av Saturnus, Glöggens dag den 1 december varje år.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 1:A DECEMBER.

1959 Bill Shankly ny manager i Liverpool.
 

Bill Shankly var skotten som efter spelarkarriär i Carlisle och Preston 1949 startade sin tränargärning i Carlisle. 1951 sökte Liverpool ny tränare och Bill intervjuades som sökande, men fick stå tillbaka för Don Welsh. Shankly tog sig istället an Grimsby Town. Efter det kom han till Workington och Huddersfield Town innan Liverpool åter behövde en ny manager. Denna gång fick Bill Shankley fick chansen att ta över Liverpool. Idag 1959 tillträdde han och posten som manager behöll han tills 1974 då han trädde tillbaka från fotbollen. Bill blev en legend i Liverpool och står numera staty utanför hemmaarenan Anfield.
 

Bill hade många kända uttalanden om fotboll och det mest kända är nog ” Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it's much more serious than that.” (”En del människor tror att fotboll är en fråga om liv och död. Jag kan försäkra er om att det är mycket allvarligare än så.”)

2009 Ballon d'Or till Messi.
 

FIFA Ballon d'Or var från början ett pris som delades ut till Europas bästa fotbollsspelare. 1956 var första gången och Englands Stanley Matthews fick priset. Idag 2009 kom den mest överlägsna vinnaren någonsin att få priset. Av de 480 som var med om att rösta fram vinnaren fick Argentinas Leonel Messi 473 förstaplats-röster. Messi fick även utmärkelsen de kommande fyra åren. Men då reglerna ändrades 1995 så var liberianen George Weah den första icke-europén att få priset. Därefter har brasilianarna Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho och Kaka också vunnit. Sedan 2009 har Messi vunnit utmärkelsen tio gånger. Ett ganska klart bevis på att det står still i världstoppen i herrfotbollen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 1:A DECEMBER.

Joseph-Désiré JOB blir 44 år.
 

Joseph-Désiré JOB är född 1977 i Vénissieux, Frankrike
Mittfältare
52 A-landskamper för Kamerun (1998-2011).

Klubbar som spelare:
Vénissieux (1992-93),
Lyon (1993-99),
Lens (1999-2000),
Middlesbrough (2000-06),
Metz (lån 2002),
Al-Ittihad (lån 2005-06),
Sedan (2006-07),
Nice (2007-08),
Al-Kharitiyath (2008-09),
Diyarbakırspor (2009)
Lierse (2010-11).

MERITER:
Middlesbrough
Football League Cup seger: 2004
Al-Ittihad
AFC Champions League seger: 2005
Kameruns landslag
2000 African Cup of Nations

Salvatore SCHILLACI blir 57 år.
 

Salvatore SCHILLACI är född 1964 i Palermo, Italien
Anfallare
1 U-, 1 B- och 16 A-landskamper för Italien (1989-91).

Klubbar som spelare:
AMAT Palermo (1981),
Palermo (1982-89),
Juventus (1989-92),
Inter (1992-94)
Júbilo Iwata (1994-97).

Trots de få landskamperna så ”dansade han en sommar” och blev skytteligavinnare i VM i Italien 1990 med sina sex mål.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN FIN DECEMBERMÅNAD!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv