• Boris dagliga blogg

Måndagen den 16:e maj 2022

Ukraina, middag och bandövning med WhatsApp.
Min favorit vann Mästarnas Mästare.
Fotboll och ishockey.


​NAMNSDAG
Ronald och Ronny

TEMADAGAR:
Internationella celiakidagen
Internationella dagen för fredlig samlevnad
Internationella ljusdagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 16/5:
1979: Barcelona blir cupvinnar-cupmästare i sagolik förlängning.
1988: The Crazy Gang moonar.
2015: Premier Leagues snabbaste hattrick.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 16/5:
Anja MITTAG, Ove KINDVALL, Nilton SANTOS.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN DEN 15:E MAJ 2022.

Ukraina, middag och bandövning med WhatsApp.
 

Det blev ganska sent efter ESC, så gårdagens blogg kom inte ut förrän vid middagstid. Många var väl medvetna om att resultatet av omröstningen inte motsvarade prestationen av Ukrainas bidrag. Allt var endast sympatiröster för att landet är i krig med Ryssland som ju är den stora skurken. Fast det fina med musik och konst är i och för sig att man kan kosta på sig att skänka bort segern till Ukraina. Frågan är om det varit en friidrottstävling och det funnits en ukrainare med i exempelvis längdhopp. Skulle alla andra längdhoppstävlande då se till så att de inte hoppar längre än ukrainaren? Det är synd om hans land. Alltså måste han få vinna.

Nåja, vi tog åtminstone en långrunda med hundarna innan jag lagade sista måltiden från City Gross familjekasse. ”Citronstekt karré med mos” hette det. Fast de flesta i min familj, två stycken, skulle kallat det ”Citronstekt Quorn med mos”. Klockan fyra hade vi övning med bandet. Det blev spelat några låtar och i kaffepausen kom vi på att tre av oss har det vi döpt till ”Bandet” på WhatsApp. Nu skulle den fjärde in i den gemenskapen. Det tog lite tid att få honom att ladda ner appen och sedantog det längre tid att få honom inbjuden. Men vi fixade det. Problemet var att det då bara fanns fem minuter kvar av vår tid till träning. Det passade utmärkt att då ta en egenskriven låt av vår leadgitarrist som heter just ”Fem Minuter”.

Min favorit vann Mästarnas Mästare.
 

Hemma var det kvällsprocedurerna med hundarna innan jag och hustrun så det sista avsnittet av årets Mästarnas Mästare. Från början för tio avsnitt sedan så tyckte jag att det var en lite lustig samling idrottare med en del okända namn. Nu visade det sig att finalen stod mellan två personer jag aldrig hört talas om tidigare, men som båda blivit mina favoriter i programmet. Det var dansaren Henric Stillman och styrkelyfterskan Sofia Loft. Sofia som bara är en tvärhand hör, eller i verkligheten exakt en och en halv meter, vann de tre VM som hon ställde upp i. Efter segern i Mästarnas Mästare så har hon fortfarande inte förlorat i några av de stora tävlingar hon ställt upp i. En värdig segrare.

Fotboll och ishockey.
 

Segrare har jag också påstått att Manchester City ska bli i Premier League. Det bev visserligen bara ett poäng igår då West Ham lyckades spela 2-2. Sista Citymatchen går hemma mot Aston Villa och där kan jag inte se att det ska bli något poängtapp. Poängtapp blir det hela tiden för Watford. Hemma mot Leicester tog de visserligen ledningen, men sedan släppte de in fem mål. Sista Premier Leaguematchen hemma på Vicarage Road slutade alltså 1-5. Skandal!

Skandal börjar det lukta om Helsingborgs återkomst till Allsvenskan. Igår var de i Degerfors och mötte laget som kritiserats som ett av de sämsta i Allsvenskan. De hade dock inga problem att slå HIF. Efter 2-1 passerade Degerfors HIF i tabellen.

Det blev ingen fotboll på TV för mig. Däremot kollade jag lite på Tre Kronors andra match i VM. Den gick mot en av favoriterna Tjeckien. Ska man kalla Sverige för en av favoriterna nu. Betydligt bättre spel än i premiären och det blev en fullt rättvis seger med 5-3.

IDAG: MÅNDAGEN DEN 16:E MAJ.

NAMNSDAGAR:

Ronald och Ronny
 

Namnsdagar för den 16:e maj i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Peregrinus (till minne av en gallisk biskop i Auxerre, som blev martyr på 200-talet) och Håkan (nu 14 juni).
1901–1985 – Hilma .
1986–1992 – Hilma, Helvi (utgått) och Hilmer.
1993–2000 – Hilma (utgått) och Hilmer (utgått)
Från 2001 – Ronald och Ronny

TEMADAGAR:

Internationella celiakidagen


 

Idag är det internationella celiakidagen. Celiaki, eller glutenintolerans, är en kronisk sjukdom som innebär att glutenprotein startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna. Förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörs, vilket kan leda till näringsbrist och ohälsa.
 

Internationella dagen för fredlig samlevnad

 
Den 16:e maj förklarade FN:s generalförsamling som den Internationella dagen för fredlig samlevnad och det startade 2018. Dagen syftar till att upprätthålla önskan om att leva och agera tillsammans, förenade i mångfald, att bygga en hållbar värld av fred, solidaritet och harmoni.
 

Internationella ljusdagen

 
Unesco har instiftat en egen dag för ljus – International Day of Light – som firas den 16 maj varje år. Detta är ett bevis på att ljus och belysning är en viktig fråga som påverkar både och människor, vår omgivning och miljön på väldigt många sätt. Första gången dagen firades var 2018.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 16:E MAJ.

1979 Barcelona cupvinnarcupmästare i förlängning.
 

På St. Jakob Stadium i Basel spelades idag 1979 Cupvinnar-Cupfinalen mellan Barcelona och Düsseldorf. En lovande inledning gjorde att det stod  1-1 redan efter åtta minuter. Sedan dröjde det till slutet av halvleken innan Barcelona tog ledningen igen, men Düsseldorf kvitterade omedelbart. Andra halvlek blev mållös. I förlängningen fortsatte målskyttet. Då passade Barcelona på att ta ledningen igen. När de var igång passade de på att även öka på ledningen genom österrikaren Hans Krankl. Düsseldorf reducerade givetvis, men det var för kort tid kvar för tyskarna att kvittera och Barcelona blev mästare med en publikvänlig final och 4-3.

Bild: Klicka för att se ett sammandrag..

1988 Wimbledon FC moonar.
 

Bara två dagar efter att Wimbledon FC vunnit FA-cupen över Liverpool och skapat en jättesensation i fotbolls-England, spelade de idag 1999 en testimonial-match för spelaren Alan Cork. Matchen, motståndare och resultat har fallit i glömska, men en sak minns alla från vad som hände i halvtid. Då ställde sig nio av spelarna i "The Crazy Gang" på mittlinjen och moonade. Spelarna skyllde lite på sponsorn Carlsberg som efter att ha tagit FA-cupsegern blev överösta av öl, och spelarna var inte sena att hälla i sig. För tilltaget fick klubben böta 5 000 pund och varje spelare 750 pund.

2015 Mané slår Fowlers rekord i snabbaste hattrick.
 

Southampton mötte idag 2015 Aston Villa på St Marys i Southampton. Det blev en långt ifrån spännande kamp då Southampton var allt för överlägset. Då matchern var slut hade hemmalaget vunnit med 6-1. Men de som var på plats fick se ett rekord i Premier League. den tidigare innehavaren var Robbie Fowler. Han tog 4 minuter och 33 sekunder på sig för att göra ett hattrick. Idagens match använde senegalesen Sadio Mané endast 2 minuter och 56 sekunder för att göra tre mål. kanske en bidragande orsak till att han nästa säsong hamnade i Liverpool.
 

Bild: Klicka för att se målen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 16:E MAJ.

Anja MITTAG blir 37 år.
 

Anja MITTAG är född 1985 i Chemnitz, Östtyskland
Anfallare
61 U- och 158 A-landskamper för Tyskland (2001-17).

Klubbar som spelare:
VfB Chemnitz (1991-97),
Chemnitzer FC (1997-99),
FC Erzgebirge Aue (2000-02),
1. FFC Turbine Potsdam (2002-06),
QBIK (2006),
1. FFC Turbine Potsdam igen (2007-11),
FC Rosengård (2012-15),
Paris Saint-Germain (2015-17),
FC Rosengård igen (2017-19),
RB Leipzig (2019-).

Lag som tränare:
RB Leipzig (2019-20 spelande),
RB Leipzig (2020- assisterande).

Världamästare 2007 och Europamästare 2005, 2009 och 2013.

Ove KINDVALL blir 79 år.
 

Bengt Ove KINDVALL är född 1943 i Norrköping
Anfallare
43 A-landskamper för Sverige (1966-74).

Klubbar som spelare:
IFK Norrköping (1960-66),
Feyenoord (1966-71),
IFK Norrköping igen (1971-75),
IFK Göteborg (1975-77).

1970 blev han mästare i det som idag är Champions League då han i finalen gjorde det avgörande målet i förlängning för sitt Feyenoord mot Celtic.
Oves lillebror Kaj Kindvall är en känd radioman som bl a startade långköraren "Tracks" på radio 1984. Sonen Niclas Kindvall spelade bl a Champions Leaguefinal 1979 med Malmö FF.

Nílton SANTOS blev 88 år
 

Nílton dos SANTOS var född 1925 i Rio de Janeiro, Brasilien och dog den 27:e november 2013 i Rio de Janeiro, Brasilien.
Försvarare
75 A-landskamper för Brasilien (1949-62).

Klubbar som spelare:
Botafogo (1939-64), hela karriären, 723 matcher.

Världsmästare i Sverige 1958 och i Chile 1962.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN UNDERBAR VECKA 20!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv