• Boris dagliga blogg

Lördagen den 22:a juni 2019

Midsommarafton var alkoholfri.
Rumänien och Frankrike kommer att tampas om förstaplatsen i gruppen.
Både Sydamerika och Afrika spelar mästerskap.


FOTBOLLSHISTORIA:
1974: DDR vinner över blivande världsmästarna.
1986: Maradona fuskar sig till avancemang i VM.
1994: Escobars självmål blir hans död.
2004: Danmark och Sverige spelar 2-2 och slår ut Italien.

FÖDDA:
Miroslav.

DAGENS TRÖJA

För andra gången denna månad tar jag på mig denna franska europamästartröja från 2000. Det för att det unga Frankrike spelar ett nytt EM. Igår var U-21 laget igång med en repris av VM-finalen från förra sommaren.  Även de unga vann. Det blev 1-0 till Frankrike.

DAGENS BLOGG OM FREDAGEN DEN 21:a JUNI 2019

Midsommarafton var alkoholfri.


En tradition på Midsommarafton är att träffas på golfklubben och äta sillatallrik innan det är tid för midsommarens golfrunda. Maten, sällskapet och faktiskt även golfspelet var gott. Det blev en runda som gav så få slag att jag försvarade mitt handikapp utan att behöva höja mig. Väl hemma igen så var det mina döttrar som hade bjudit till fest för några av sina vänner och som då också stod för potatis, sill och grillat. Under tiden hann jag läsa ut Emelie Schepps ”Märkta för livet”. Helt OK med en lite tvetydig hållning till hjältinnan i boken. Men jag kommer att ta mig an tvåan också.
 

Rumänien och Frankrike kommer att tampas om förstaplatsen i gruppen.


Tvåan var vad England klarade av i U-21 EM mot Rumänien. De gjorde alltså två mål. Det gjorde även rumänerna. Problemet var att England var tvungna att vinna för att ha chans att ta sig till semifinal. Det gör de inte då det var Rumänien som gjorde både segermålet och spädde på till 4-2 på övertid. Det innebär att Rumänien har full poäng då de även vann match ett över Kroatien med 4-1. Sista omgången kommer att bli en final i gruppen mellan Rumänien och Frankrike. Reprisen av VM-finalen förra sommaren var Frankrike mot Kroatien. Resultatet 1-0 gör att Frankrike har chans att ta sig till semifinal, medan Kroatien bara kommer att ha en match kvar i turneringen.
 

Både Sydamerika och Afrika spelar mästerskap.


Dam-VM hade ledigt inför åttondelsfinalerna. Copa America avverkade en match. Det var gästinbjudna Japan som överraskade lite genom att spela oavgjort 2-2 mot favorittippade Uruguay. Sedan startade även ett annat mästerskap igår. Nämligen de afrikanska. Dessa hålls vartannat år och går i februari. Då brukar många storlag i Europa bli av med sina afrikanska stjärnor. Men i år har Caf (franska: Confédération Africaine de Football; engelska: Confederation of African Football) valt att hålla mästerskapen under sommaren då alla normala ligor har uppehåll. Mästerskapen hålls i Kamerun och första matchen ut var Egypten mot Zimbabwe. Det blev ingen sprudlande fotboll och endast ett mål tillverkades. Det var Mahmoud Hassan i Egypten som gjorde målet. Det är han som går under artistnamnet Trezeguet, då det påstås att han ska vara lik den gamle franske storstjärnan David Trezeguet.

FOTBOLLSHISTORIA från den 22:a juni.

1974 Öst mot väst

 

Grupp A i fotbolls-VM i Västtyskland spelade sista matchen på Volksparkstadion i Hamburg. Det var och skulle bli en historisk match. För första gången i stora fotbollssammahang ställdes Östtyskland mot Västtyskland. Matchen bjöd på mer kamp än målchanser, men i 77:e minuten lyckades Jürgen Sparwasser göra 1-0 till Östtyskland, vilket även blev slutresultatet. DDR vann gruppen och i finalspelet som också var ett gruppspel slutade DDR trea efter Nederländerna och Brasilien. Västtyskland gick till final och blev världsmästare.

FOTBOLLSHISTORIA från den 22:a juni.

1986 Maradona är Gud (tror han)
 

Under VM i Mexiko utspelades idag 1986 en av de underligaste händelserna som blivit godkända i en så pass viktig match. Argentina spelade kvartsfinal mot England i VM på Aztekastadion i Mexico City inför 114 580 åskådare. I tidningar och media blåstes matchen upp som att det var dags för revansch för Argentina då de fyra år tidigare förlorat kriget om Falklandsöarna till Storbritannien. Och i krig och kärlek är allt tillåtet.
 

Då det var mållöst i paus passade Maradona på att göra sig längre genom att kasta upp sin hand och slå in bollen i mål, vid ett inlägg. Det märkliga var att alla såg detta utom någon av domarna. Argentina ledde med 1-0 på en regelvidrighet som Maradona inte ens erkände efteråt. Han påstod då att det var ”Lite träff av Maradonas huvud och lite träff av Guds hand” som slagit in bollen och då var det helt OK. Endast fyra minuter senare lyckades han dribbla igenom hela Engelska försvaret och göra 2-0.
 

Ett mål som klassas som historiskt. Visst var det speciellt, men då Saeed Al-Owairan från Saudiarabien gör ett exakt likadant mål på Belgien i VM 1994 i USA är det ingen som påstår att han är ett geni och en av världens bäste spelare. Nåja, tillbaka till idag 1986. England lyckas reducera, men kommer inte längre än till 2-1 och är ute ur VM på grund av Guds hand.

FOTBOLLSHISTORIA från den 22:a juni.

1994 Fotboll kan gälla livet
 

USA skulle i sitt hemma-VM ta sig till åttondelsfinal, och att de kom dit berodde i stort på dagens match mot Colombia. De vann matchen med 2-1 trots att de bara gjorde ett mål själva. Det första målet efter 34 minuter kom efter ett inlägg som Colombia-backen Andrés Escobar, i ett försök att bryta, olyckligt styrde in i eget mål. Det hjälpte inte att Colombia vann sista gruppspelsmatchen mot Schweiz med 2-0. Colombia kom sist i Grupp A och hade spelat färdigt.
 

Den 28:e juni åkte det colombianska laget hem. Escobar utsågs till syndabock för sitt självmål och den 2:a juli sköts han ihjäl med sex revolverskott utanför en bar i en förort till staden Medellín. Mördaren Humberto Muñoz ska ha ropat ”Gol!” inför varje kula han sköt. Han greps och dömdes till 43 års fängelse, men han släpptes fri redan 2005.

FOTBOLLSHISTORIA från den 22:a juni.

2004 Sverige och Danmark gör upp???

Portugal stod som värd för fotbolls-EM 2004 och idag 2004 spelades de sista gruppspelsmatcherna i Grupp C. Bulgarien var borta ur diskussionen om vilka två lag som skulle gå vidare. Det stod mellan Italien, Danmark och Sverige. Italien var tvunget att vinna över Bulgarien och de gjorde de med 2-1 och slutade på fem poäng. För Italiens del var de vidare om antingen Sverige eller Danmark vann deras match. Vid oavgjort skulle all tre lag hamna på fem poäng, men Italien skulle ha sämst målskillnad då de bara gjorde ett plusmål i sin sista match. Danmark tog ledningen två gånger men Sverige kom tillbaka och kvitterade två gånger. 2-2 målet kom i 89:e minuten. Sverige och Danmark var vidare.
 

I Italien och södra Europa basunerades det ut att det var en uppgjord match, men vi nordbor fuskar ju aldrig. Jag undrar vad vi hade sagt om läget varit omvänt och Sverige varit i Italiens kläder?

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 22:a juni.

Miroslav KADLEC blir 55 år

Miroslav KADLEC är född 1964 i Uherské Hradiště, Tjeckoslovakien.
Försvarare
38 landskamper för Tjeckoslovakien och 26 för Tjeckien.

Klubbar som spelare:
Slovácká Slavia Uherské Hradiště (1971-83),
TJ Vítkovice (1983-84),
RH Cheb (1984-86),
TJ Vítkovice igen (1986-90),
1. FC Kaiserslautern (1990-98),
FC Petra Drnovice (1998-2001),
1. FC Brno (2001-02).

Han har två Bundesligatitlar och en andra plats i EM 1996 på meritlistan.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv