• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 2:a december 2020

Julkalendrar av alla slag, Covid-kris i Ryssland, men över 6000 på läktaren i Moskva, Grupp A-D.

FOTBOLLSHISTORIA:
1907: Fotbollsspelarnas första "fackförening" bildas.
2010: Mystiskt då kommande VM-värdar avslöjas.

FÖDDA:
Danijel, David.

DAGENS LUCKA.

Sedan 2017 har jag haft min egen kalender på bloggsidan. I år tänkte jag ha Premier Leaguelagens olika fotbollsarenor. Det blir 20 stadion och sedan får jag lägga till fyra extra. Klicka på luckan och gissa vilken arena. Scrolla sedan ner för att få svaret och lite mer fakta om stadion. 

DAGENS TRÖJA.

Mitt Walesiska fotbollslag Cardiff City har gjort 7-0 på sina två senaste matcher. Igår var det Huddersfield som besegrades med 3-0. Därför blir det denna tröja idag.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN 1/12 2020.

Julkalendrar av alla slag, Covid-kris i Ryssland, men över 6000 på läktaren i Moskva, Grupp A-D.


Den första december är något vi gamlingar i familjen ser fram emot. Då är det dags att öppna våra kaffekalendrar. Jodå, våra. Vi har två stycken. En från Kahls och en från nabo.se. Det blev start med Göteborgarnas favoritkaffe Kram. Så stod det på påsen som användes för att brygga en halv liter kaffe. Eftermiddagskaffet var nabos Malabar. Igår så slog nabo Kahls. Själv har jag även två chokladpralinkalendrar. Sedan har vi julkalendern på TV. Årets kalender i SVT heter ”Mirakel”. Lite vitsigt då det handlar om en tidsresa mellan 1920 och 2020 och så heter flickorna i varje sekel Mira och Rakel. Första avsnittet hann inte visa så mycket och det får bli bättre. Fast vi i familjen har tittat på samma julkalender i 38 år. Albert och Herberts julkalender var nog mer för vuxna än barn. Kanske är det det som gör att den är lika rolig år efter år fast man kan i stort sett alla repliker utantill.
 

Annars är ordet Covid det som gör att man kan få rysningar. Dels för sjukdomen och smittan och dels för att det inte pratas om något annat. Ytterligare några bekantar till oss som skulle kommit på besök i kväll fick ställa in. De misstänker inte att de är smittade utan de har testats positiva. Tidningen skrev om den stora ökningen av smittan som nu är på toppnivå och fortsätter öka. I Ryssland och Moskva är det riktig kris. Det beror på att myndigheterna inte vill stänga ner. Därför var jag spänd på att se hur det skulle se ut på RZD Arena där Lokomotiv Moskva förlorade med 1-3 till Salzburg. Inte tusan spelades den matchen utan publik. 6 759 fanns på plats på läktaren. Det skulle vara intressant att veta hur många av dessa som insjuknar eller kanske t o m dör.
 

Ett redan klart damlandslag tvingades ner till Slovakien för att spela den meningslösa sista matchen i kvalgruppen till EM. 6-0 kan ju inte ens det sägas vara någon värdemätare. För det var det slovenska damlandslaget alldeles för dåligt. Få att återgå till Champions League så spelades den nästsista gruppspelsmatchen i hälften av grupperna. Om det stämmer som jag påstått, att det är alldeles för många lag med i turneringen så borde de tvåtopplagen som går vidare till cupspelet i vår vara klara. Fast det är inte riktigt sant, och tur är det. Då kan sista omgången bli lite spännande.
 

Grupp A borde varit klar då både Bayern München och Atletico Madrid finns i gruppen. Bayern infriade förväntningarna och är redan segrare. Fast Salzburg har fortfarande chansen att snuva Atletico på andra platsen. Men då krävs att österrikarna vinner hemma i sista matchen mot just Atletico Madrid. Madrid klarar sig med oavgjort.
Grupp B är den mest underliga gruppen. Real Madrid och Inter skulle vara klara tidigt, men inför sista omgången ligger de trea och fyra. Fast vinner de sin sista match går båda lag förbi Borussia Mönchengladbach och Shakhtar Donetsk. Annars kan det bli en smärre sensation i just denna grupp. Här finns det stor spänning nästa vecka.
Grupp C var redan klar och Porto och Manchester City spelade 0-0 och är klara etta och tvåa. Olympiakos och Marseille hamnar trea och fyra. De möttes igår och Olympique Marseille gjorde inte bara sina två första mål, båda straffar, utan tog även sina första poäng, tre stycken, i vinsten över grekerna.
Grupp D har Midtjylland som innan gårdagens omgång likt Marseille var poänglösa. Det är inget lag nu längre. Efter att Atalanta sensationellt besegrat Liverpool förra veckan så spelade de lika sensationellt 1-1 hemma mot danskarna. Matchen jag såg på var Liverpool mot Ajax. Det blev bara 1-0 och det var oförklarligt. Det var en väldigt kul match att titta på med böljande spel fram och tillbaka. 1-0 gör att Liverpool är helt klara för vårens spel. Vem som får fortsätta i Champions League och vilket lag som spelar Europa League avgörs då Ajax och Atalanta möts nästa vecka. Ajax måste vinna för att gå om Atalanta.

FOTBOLLSHISTORIA från den 2:a december.

1907 spelarnas förening bildas i Manchester

Charlie Roberts och Billy Meredith var två Manchester Unitedspelare som idag 1907 hade samlat ett antal spelare och tränare på Imperial Hotel i Manchester. Syftet var att bilda en förening för professionella fotbollsspelare. Det lyckades och världens första spelarförening hade grundats, Professional Footballers' Association. Förutom ett antal regler för spelarnas rättigheter beslöts också att maxlönen en spelare skulle hunna få var 4 pund i veckan. Lönen steg efter hand, men ända fram till 1960 hade man ett tak på vad en fotbollsspelare i England fick ha som maxinkomst.

FOTBOLLSHISTORIA från den 2:a december.

2010 FIFA beslutar var kommande VM ska hållas.

FIFA hade idag 2010 ett möte om vilka länder som skulle stå värdar för kommande världsmästerskap för herrar i fotboll. 2018 var det många om budet; Belgien/Nederländerna, Spanien/Portugal, England och Ryssland. Något överraskande vann Ryssland. Den stora skrällen kom då även 2022 års värdar presenterades; Qatar. Alla var nog så chockade att ingen hann protestera direkt, men efteråt har man kommit på att spelarna kommer att spela i en medeltemperatur av 43 graders hetta, Landet har mycket märkliga mänskliga regler mot homosexuella och invandrare. Detta var början till alla utredningar som gjorts av de representanter i FIFA och frågan är om Qatar får behålla sitt VM och i så fall när på året det ska spelas.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 2:a december.

Danijel PRANJIC blir 39 år

Danijel PRANJIC är född 1981 i Našice, Jugoslavien (Kroatien)
Försvarare/Mittfältare
15 U- och 58 A-landskamper för Kroatien (2002-15).

Klubbar som spelare:
NAŠK (1998-2000),
Papuk, (2000-01),
Belišće (2001-02),
Osijek (2002-04),
Dinamo Zagreb (2004-05),
Heerenveen (2005-09),
Bayern München (2009-12)
Sporting CP (2012-13),
Celta de Vigo (lån 2013)
Panathinaikos (2013-16),
Koper (2016-17),
Anorthosis (2017-19),
Ayia Napa (2019-20),
Omonia Psevda (2020-).

MERITER:
Heerenveen
KNVB Cup: 2008–09
Bayern München
Bundesliga: 2009–10
DFB-Pokal: 2009–10
DFL-Supercup: 2010
UEFA Champions League Tvåa: 2009–10, 2011–12
Panathinaikos
Greek Cup: 2014

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 2:a december.

David BATTY blir 52 år

David BATTY är född 1968 i Leeds, England
Mittfältare
7 U-, 5 B- och 42 A-landskamper för England (1988-99).

Klubbar som spelare:
Leeds United (1980-93),
Blackburn Rovers (1993-96),
Newcastle United (1996-98),
Leeds United igen (1998-2004).

Bland meriterna är han Engelska mästare i fotboll med Leeds säsongen 1991/1992 samt med Blackburn säsongen 1994/1995.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv