• Boris dagliga blogg

Fredagen den 25:e december 2020

Skillnaden på fotbollstränare i Sverige och övriga Europa. En traditionell julafton enligt vår familj, men ingen bra julvärd.

FOTBOLLSHISTORIA:
1875: Världens första och äldsta derby spelas.
1914: Vapenvila i Första Världskriget pga en fotbollsmatch.

FÖDDA:
Gary, Jarzinho.

DAGENS TRÖJA.

Förklaringen till denna tröja hade jag igår. Den tål att användas även idag.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN 24/12 2020.

Skillnaden på fotbollstränare i Sverige och övriga Europa. En traditionell julafton enligt vår familj, men ingen bra julvärd.


Jag upptäckte att jag tidigare jular tagit ledigt från bloggskrivandet, men jag slänger med några rader julen 2020. Julafton handlar mycket om mat presenter och TV. Fotboll blir det inte så mycket av en dag som igår. Men jag hittade en notis i julafton tidning som fick mig att fundera. Det var att Jörgen Lennartsson är tillbaka som tränare och det är han som ska försöka ta Helsingborgs IF upp i Allsvenskan igen. I och för sig trevligt, men det är ett annat fenomen i tränarväg som kom mig att reagera. I England t ex så finns det inga tränare som ger upp. De stannar kvar tills de får sparken, men tränare i Sverige verkar mycket ynkligare. Olof Mellberg är den senaste av svenska tränare i Sverige som ger sig. Då HIF åkte ur Allsvenskan så sa han upp sig. Varför skiljer det sig så mellan Sverige och andra länder i fråga om tränaransvar?
 

Fast åter till julafton. En underlig sak med våra jultraditioner är att det nästa bara är jag i familjen som inte fallit ifrån den svenska julmatstraditionen helt. Två av oss fyra äter inte kött och då finns det bara brunkål kvar till dem. En är ganska kräsen köttätare och nyttjar inte skinka. Så för min del började dagen med lite stödköp. Bland annat den där brunkålen. Dessutom införde jag in ny tradition då jag hade med mig en korv med stuvad spenat som vi alla kunde äta. Dopp i gryta med julkorv var min egen inledning av ätandet igår. De övriga passade på att ta sillen då. Då slapp jag den rätten som inte är en höjdare för mig.
 

Efter Kalle Anka lyssnade vi lite på årets julvärd som berättade om sina gamla jular och bl a en historia om en familj han hälsade på förr i tiden som hade en katt som fått ungar. De fick kattmamman att hämta sina ungar och sedan så slog mannen i huset ihjäl ungarna. Genast kom familjen på att julvärden Lars Lerin var hemsk att lyssna på. Man berättade inte sådana hemska historier på julafton och speciellt inte ett år som i år som redan vart så fylld med elände.
 

Istället blev det julmiddagen. Här har jag kommit på att man äter för många rätter, så jag och köttätande dottern höll oss till brunkål, potatisgratäng (ny tradition), prinskorv, köttbullar och mina honungsmarinerade revbensspjäll. Skinkan och de bruna bönorna som jag normalt äter på julafton får vänta till en annan dag. Det fick inte julklappsutdelningen. En ny kudde, en dansk deckarbok, golfbollar och två fotbollströjor var perfekta julklappar och jag är mer än nöjd.
 

Därefter följde den ris à la Malta jag förberett. Apelsinerna i grötblandningen hade jag bytt ut mot krossad ananas. Till detta kom familjens julfilmstradition. Det var filmen från 1989 som heter ”Ett päron till farsa firar jul” eller ”National Lampoon's Christmas Vacation”. I vanlig ordning är Chevy Chase och Beverly D'Angelo föräldrarna i familjen Griswold. Deras två barn varierar dock i alla filmer som gjorts om familjen, men i denna finns nog de mest kända skådespelarna som Audrey och Rusty. Det är Juliette Lewis och Johnny Galecki. Juliette känd från bl a Gilbert Grape och Natural Born Killers och Johnny var Leonard i The Big Bang Theory.
 

Så vi höll oss till fyra vuxna och alla inom den närmsta familjen. Förutom mitt besök på ICA Maxi på förmiddagen så var det en corona säker julafton på samma sätt som jag hoppas att alla ni andra också firade er jul. GOD JUL!

FOTBOLLSHISTORIA från den 25:e december.

1875 ett av fotbollens äldsta derbyn.

Edinburgh hade 1875 två fotbollslag. Det var Heart of Midlothian FC som bildades 1874 och Hibernian FC som kom till under 1875. Idag 1875 tyckte man det var en utmärkt idé att låta dessa två lag mötas i vad som skulle bli ett av världens äldsta derbyn. Hearts hade lite svårt att få ihop hela sitt lag på juldagen så de startade vänskapsmatchen med bara åtta man. Så småningom dök fler spelare upp och då matchen var över hade båda lagen elva man och Hearts hade vunnit det första derbyt med 1-0. Genom historien har Hearts flest segrar över Hibernians. Det skiljer drygt 70 segrar.

FOTBOLLSHISTORIA från den 25:e december.

1914 glädjen över fotboll stoppade tillfälligt dödandet
 

1914 spelades den enda riktiga vänskapsmatchen i historien. Tyvärr så dödade de flesta varandra efter matchen, men det hade inget med fotbollsmatchen att göra. Detta inträffade idag under Första världskriget mellan två skyttegravar i Belgien. Här fanns tyska trupper på ena sidan och De Kungliga Skotska Musketör-trupperna på andra sidan. Juldagen 1914 avblåstes allt krigande under 24 timmar. Trupperna lämnade skyttegravarna och träffades i "ingenmansland". Här sjöng de julsånger tillsammans och umgicks.

Någonstans ifrån hade man fått tag på en fotboll och genast startade en match. Av de få som sedan överlevde de kommande dagarnas krigsslag, har det berättats att matchen varade ungefär en halv timme. Alla som ville vara med fick så det var runt 50 spelade i varje lag. I glädjen över att spela fotboll var det aldrig någon som räknade några mål, så det finns inget resultat att redogöra för. Själva händelsen går under namnet "The Christmas Truce" och finns omskrivet i böcker, filmer och sånger. Bl a i den fransk-tysk-brittiska filmen "Joyeux Noël" från 2005. På svenska heter filmen "Fiendeland"

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 25:e december.

Gary McALLISTER blir 56 år

Gary McALLISTER är född 1964 i Newarthill i Skottland.
Mittfältare
1 U-, 2 B- och 57 A-landskamper för Skottland (1987-99).

Klubbar som spelare:
Motherwell (1981-85),
Leicester City (1985-90),
Leeds United (1990-96),
Coventry City (1996-2000),
Liverpool (2000-02),
Coventry City igen (2002-03).

Lag som tränare:
Coventry City spelande (2002-03)
Leeds United (2008),
Aston Villa (2011),
Rangers (2018- assisterande).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 25:e december.

JAIRZINHO blir 76 år

JAIRZINHO Jair Ventura Filho är född är 1944 i Rio de Janeiro, Brasilien
Anfallare
81 A-landskamper för Brasilien (1964-82).

Klubbar som spelare:
Botafogo (1959-74),
Olympique de Marseille (1974-75),
Kaizer Chiefs (1975),
Cruzeiro (1976),
Portuguesa (1977),
Noroeste (1978-79),
Fast Club (1979),
Jorge Wilstermann (1980-81),
Botafogo igen (1981-82)
9 de Octubre (1982).  

Lag som tränare:
Kalamata (1997-98)
Gabons landslag 2003-05). 

Han blev världsmästare med Brasilien 1970.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN RIKTIGT GOD JUL!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv