• Boris dagliga blogg

Lördagen den 11:e juni 2022

Ägg, gräs och hundvakt. Danmark förlorade hemma.

NAMNSDAG
Bertil och Berthold

TEMADAGAR:
Världsstickningsdagen
Nationalbastudagen
Mördarsnigelns otursdag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 11/6:
2000: Sista matcherna i US Cup (någonsin)
2002: Danmark eliminerar de regerande världsmästarna.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 11/6:
Kai HAVERTZ, Walid ABBAS.

FAKTA OCH TANKAR OM FRDAGEN DEN 10:E JUNI 2022.

Ägg, gräs och hundvakt. Danmark förlorade hemma.

Igår var det ännu en sådan dag då jag inte hade några större sysslor att sköta. Alltså ingen golf. Resten av familjen skulle på studentfest på eftermiddag och kväll. Det passade bra för äldsta dottern som hade sin lediga fredagseftermiddag. Hustrun däremot hade både sin ischias och begynnande migrän. Fast det är svårt att ha smärta på två olika ställen så i viss mån tog de ut varandra och med värktablett och vila så kom hon iväg till Kävlinge kvart över fyra. Jag skulle vara hundvakt i hemmet. Sedan blev det några sysslor för mig också. Ägg skulle hämtas hos AnnaKaga söder om Vellinge. Det blev sedvanlig honung och så slog jag till med ett kilo kaffebönor också. Innan det besöken klarade jag av att klippa gräsmattan. Ganska högt gräs och endast handgräsklippare, men efter ett par varv så såg det riktigt prydligt ut.

Efter att hundarna fått sin middag så blev det korsordslösning på altanen och pyssel med denna sida innan klockan blivit så mycket att det var dags för kvällsrundan och knäckebrödskvällsfikat. Det märktes på Rhiann att hon inte tyckte allt var som det skulle, men till sist somnade hon på TV-soffan bredvid mig.
Från min del av TV-soffan kollade jag på gårdagskvällens avsnitt av UEFA Nations League. Det var matcher i alla fyra ligorna och i en Grupp i varje liga. Det skulle bli åtta matcher, men då det i liga B var match mellan Ryssland och Island så var den givetvis inställd. De andra två lagen Albanien och Israel spelade 1-2. Efter två matcher leder Israel före Island med Albanien trea och Russland kommer att sluta sist.  

Liga D har bara två grupper med fyra i ena och tre i den andra. I fyralagsgruppen har alla spelat tre matcher. Lettland vann igår över Moldavien med 4-2 och tog sin tredje raka seger. I botten ligger Liechtenstein som har tre raka förluster. De förlorade med 1-2 till Andorra. Här gjorde Andorras Chus Rubio gårdagskvällens mål då han från egen planhalva drog på ett skott som Liechtensteins målvakt inte kunde tippa över sin ribba.

Liga C hade full omgång i Grupp 3. Alla lag utom Azerbajdzjan gjorde ett mål. Målet mot Azerbajdzjan kom från Slovakien. Belarus och Kazakstan spelade alltså oavgjort. Kazakstan leder tabellen före Slovakien. Sedan kommer Belarus och Azerbajdzjan ganska långt efter.

Givetvis var Liga A den som intresserade mest. Fast inte heller här blir det mycket mål. Grupp 1 spelade igår och Frankrike tar inte heller turneringen på allvar. De låg under med 1-0 mot Österrike innan de i andra halvlek satte in sina bästa spelare. Trots detta kom de bara fram till oavgjort och 1-1 efter full tid. Det betyder att världsmästarna Frankrike ligger sist men två poäng efter tre matcher. Österrike är tvåa på sina fyra poäng. Samma antal poäng har Kroatien. De tog sin första fullpoängare igår. Ganska överraskande då Danmark verkar köra för fullt och verkligen vill vinna med bästa möjlige lag. De har vunnit sina två första matcher på bortaplan. Men precis som Sverige så klarar de inte av att vinna hemma. Efter 0-0 i paus så började Kroatien tänka om och bruka allvar. De satte in sina bätte spelare och tog över matchen. Ett mål lyckades de få in och det räckte till seger. Trots detta så leder Danmark fortfarande gruppen.

IDAG: LÖRDAGEN DEN 11:E JUNI 2022.

TEMADAGAR:
Världsstickningsdagen
Nationalbastudagen
Mördarsnigelns otursdag

Världsstickningsdagen, (Worldwide Knit in Public Day) är en temadag som främjar stickning med ursprung i USA. Den initierades av Danielle Landes år 2005. Hon ville synliggöra stickandet, visa att det kan vara en social syssla och att det inte bara är gamla tanter som stickar. Världsstickningsdagen uppmuntrar därför särskilt till stickning på offentliga platser, vilket sägs i det engelska namnet.
 

Svenska Bastuakademien nygrundade en svensk bastudag 1998, kallad ”Nationalbastudagen”. Den firas andra lördagen i juni. Ordet nygrundade kommer sig av att det finns ett antal bastudagar i Sverige. En firas tredje eller fjärde lördagen i november. Det startade med Stora Bastudagen i Mellösa på Jungfru Marie bebådelsedag 25 mars 1935. Det var en engångsföreteelse, som fick trakten att året därpå fira en årligen återkommande bastudag den 5-6 december.

Vintern 2021 förde Emelie Birgersson från Varberg står bakom gruppen Mördarsnigelns ovänner på Facebook, på skämt fram idén att organisera ”mördarsnigelns otursdag”. Tiden var inte rätt under året, men till sommaren var det många odlare som var med på att instifta denna dag. Nu är alltså den 11: juni dagen då man ska ut och klippa mördarsniglar i trädgårdarna.

NAMNSDAG:
Bertil och Berthold

Namnsdagar för den 11:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Barnabas (till minne av en av aposteln Paulus medarbetare, som ska ha grundat den första kyrkan på Cypern) och Eskil (nu 12 juni)
1901–1985 – Bertil
1986–1992 – Bertil, Berit och Berthold
1993–2000 – Bertil och Berit (nu 13 oktober)
Från 2001 – Bertil och Berthold

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 11:E JUNI 2022.

2000 US Cup sista dagen.

Idag 2000 spelades sista dagens matcher i US Cup. Då möttes USA – Mexiko 3-0 och Irland – Sydafrika 2-1. Turneringen startade 1992 och hade spelats varje år utom 1994 och 1998. Det är USA och tre inbjudna länder som deltar. 2000 vann USA då de vann sista matchen över Mexiko. Mexiko hade skrivit på ett kontrakt att vara med 1999 till 2001. Problemet var att 2000 pågick fortfarande mexikanska ligan så de ville flytta turneringen till hösten. Det ville inte USA som hotade stämma Mexiko om de inte ställde upp. Alltså sände de klubblaget UNAM Pumas som fick kallas Mexikos landslag. Turneringen höll inte längre den standard som USA hade önskat och dagens matcher blev de sista då turneringen efter detta lades ner.
 
Bild: Klicka för att se USA - Mexiko.

2002 bort med Frankrike.

Idag 2002 spelades sista omgången i gruppspelet i Grupp A. Det handlar om VM i fotboll i Japan/Sydkorea. De regerande världsmästarna förlorade överraskande premiären mot Senegal med 1-0. Mot Uruguay fick de 1-1. Alltså gällde det att i dagens match vinna över Danmark för att inte bli utslagna direkt i gruppspelet. I 22:a minuten gjorde Dennis Rommedahl 1-0. Efter det var Frankrike som förlamade. När Danmark i andra halvlekens 67:e minut gjorde 2-0 genom Jon Dahl Tomasson kunde de regerande världsmästarna konstatera att de inte längre ens tillhörde de 16 bästa landslagen i världen.
 
Bild: Klicka för att se målen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 11:E JUNI 2022.

Kai HAVERTZ blir 23 år.

Kai Lukas HAVERTZ är född 1999 i Aachen, Tyskland
Mittfältare
30 U- och 27 A-landskamper för Tyskland (2014-).

Klubbar som spelare:
Alemannia Mariadorf (2003–09),
Alemannia Aachen (2009–10),
Bayer Leverkusen (2010–20),
Chelsea (2020–).

Walid ABBAS blir 37 år.

Walid ABBAS Al Balushi är född 1985 i Dubai, Förenade Arabemiraten.
Försvarare
106 A-landskamper för Förenade Arabemiraten (2008-).

Klubbar som spelare:
Al Shabab (2002–13)
Al Ahli (2013–17),
Shabab Al-Ahli (2017–).

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 11:E JUNI 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN FIN LÖRDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv