• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 17:e november 2021

NAMNSDAGAR: Naemi och Naima

TEMADAGAR: Internationella KOL-dagen,  Internationella prematurdagen,  Internationella elevdagen, Napoleonbakelsens dag.

DAGENS RUBRIKER.

Förutsättning för Sveriges öde i VM-kval.,   Min jacka intressantare än hundar.   Ingen voltaren.   Sverige seedat.   Army of Thieves.
  
FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 17/11:
1904: Kanada vinner OS-guld i fotboll (nästan).
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 17/11:
NANI, Bernd
SCHNEIDER.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN TISDAGEN DEN 16/11 2021.

Förutsättning för Sveriges öde i VM-kval.


”I kväll avgörs Sveriges öde. För att Sverige ska bli oseedat krävs att Wales besegrar Belgien samtidigt som ett av dessa scenarion inträffar: Turkiet vinner med fem mål eller mer mot Montenegro, samtidigt som Nederländerna tar minst en poäng mot Norge. Norge vinner med fyra mål mot Nederländerna, och turkarna med minst tre mot Montenegro.”
Detta läste jag i morgontidningen, och det är nog ganska viktigt om Sverige ska ha en chans i fortsatt kval att de blir seedade. Då spelar de hemma i semifinalen. Hemma är Sverige obesegrade, men borta kan de inte ens vinna över Georgien. Sedan har Sverige ett annat plus i semifinalen och det är att Zlatan är avstängd i den matchen. Scenariot återkommer jag till.
 

Min jacka intressantare än hundar.


Koko-golfen är från min del nerlagd resten av säsongen, men en tredjedel av gänget höll till på Ärtgränd idag. Så vi hade kunnat haft ett möte om inte de andra två hade haft fullt upp att göra. Jag hade ju hundpromenaden att ägna mig åt. Vi tog promenaden runt Gullviksskolan. Här är det oftast barn ute och oftast så ska de titta på våra hundar och säga hur söta de är. Det gäng småpojkar vi passerade igår riktade hela sin uppmärksamhet mot mig och tjöt glädjestrålande: ”LIVERPOOL”! Jag hade nämligen min sköna coachjacka från Liverpool FC på mig.
 

Ingen voltaren.


Mitt revbensproblem gjorde sig gällande igår natt och det enda smärtstillande som har riktig effekt på mig är en Voltaren och en Alvedon. För att få lite bättre sömn i natt traskade jag till apoteket för att köpa en karta Voltaren. Men detta har tydligen missbrukats så pass att tabletterna inte kan fås utan att man har recept. Ytterligare ett exempel på att skolorna gör helt fel som inte lär eleverna att det ät kollektiv bestraffning som gäller i samhället.
 

Sverige seedat.


Tillbaka till VM-kvalet och det gick bra för Sverige. Det gällde ju att sluta bland de sex bästa tvåorna, och Sverige slutade femma. Till att börja med så spelade Wales och Belgien 1-1. Alltså slutade Belgien etta och Wales tvåa, men med sämre resultat än Sverige. Nederländerna hjälpte Sverige på Norges bekostnad och vann med 2-0. Tvåa i den gruppen kom Turkiet som vann med endast ett mål, 2-1 över Montenegro. I Grupp D var Frankrike redan klara för VM och när de slog Finland med 2-0 halkade Finland ner på tredje platsen. Till vidare kval i den gruppen gick Ukraina som med 2-0 över Bosnien knep andra platsen. Till vårens kval går alltså Portugal, Skottland, Italien, Ryssland, Sverige och Wales som är de förstaseedade lagen och som kommer att få hemmaplan vid semifinalerna. De kommer att lottas mot de oseedade lagen Turkiet, Polen, Nordmakedonien, Ukraina, Österrike och Tjeckien.
 

Army of Thieves.


Kvällen avslutade jag med filmen ”Army of Thieves” från 2021. En kassaskåpsnörd, likt Sickan i Jönssonligan, rekryteras till ett handplockat superteam som rånar banker. En sisådär film med ett antal obegripliga sekvenser där det i USA utbrutit en pandemi som skapar zombier. Fast på slutet får det en viss förklaring då denna film blev en inledning till filmen ”Army of the dead”. Den såg jag då Dave Bautista har huvudrollen och han dök även upp i slutsekvensen på gårdagens film. Endast kassaskåpsnörden som spelas av Matthias Schweighöfer finns med i båda filmerna. Han har dessutom regisserat och producerat Army of Thieves.

IDAG: ONSDAGEN DEN 17/11 2021.

NAMNSDAGAR:

Naemi och Naima
 

Namnsdagar för den 17:e november i kronologisk ordning:
 
Före 1868 – Anianus (till minne av en biskop och helgon i Orléans på 400-talet; utgått)
1868–1900 – Napoleon
1901–1985 – Napoleon
1986–1992 – Napoleon (utgått), Naemi och Naima
1993–2000 – Naemi och Nancy (utgått)
Från 2001 – Naemi och Naima

 
 
TEMADAGAR:

Internationella KOL-dagen
 

Riksförbundet HjärtLung uppmärksamma KOL lite extra varje år. Förbundet följer Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) datum för världs-kol-dagen, vanligtvis den tredje onsdagen i november. Under 2021 inträffar världs-kol-dagen 17 november. KOL angriper luftvägar och lungor långsamt och man blir gradvis sämre. En trappa blir ett berg att bestiga, en promenad blir ett maratonlopp. Sjukdomen påverkar även hjärta, muskler och skelett.
Rökning är den främsta orsaken till KOL, men personer som har varit utsatta för passiv rökning, luftföroreningar eller har haft svåra upprepade luftvägsinfektioner som barn har också lättare att utveckla sjukdomen.
I Sverige har dödsfallen i KOL nästan fördubblats på tio år. Sjukdomen är nu den tredje vanligaste dödsorsaken och fler dör i KOL än i både bröstcancer och prostatacancer. Under 2016 dog över 2800 människor i KOL i Sverige, tio gånger fler än i trafiken.

 
Internationella prematurdagen
 

Den 17:e november är det Internationella prematurdagen, då för tidigt födda barn uppmärksammas. Varje år är det cirka 6500 barn som föds för tidigt i Sverige - och som får en annorlunda start i livet, enligt siffror från Svenska Prematurförbundet.

 
Internationella elevdagen
 

Sent på hösten år 1939 stoppade Nazistiska trupper som ockuperat tidigare Tjeckoslovakien en demonstration. Det var studerande från medicinska fakulteten vid Charles University som demonstrerade för att hedra den en gång självständiga republiken Tjeckoslovakien.
Demonstrationen slutade när studerande Jan Opletal dog. Hans jordfästning som ägde rum den 15 november blev en fortsättning på demonstrationen mot Nazisterna när tusentals adra studerande dök upp. Det här resulterade i att Nazisterna skred till åtgärder och stängde alla institutioner för högre utbildning. Mer än 1200 studerande skickades till koncentrationsläger och den 17 november dödades nio studerande utan rättegång.
För att hedra minnet av de här tragiska händelserna har den 17 november blivit vald till Internationella Elevdagen.

 
Napoleonbakelsens dag.
 

Napoleonbakelse är ett bakverk bestående av ett lager smördeg med vispad grädde, vaniljkräm, och sylt och högst upp ett lager smördeg till. Den översta plattan smördeg brukar förses med en sockerglasyr blandad med vinbärsgelé. Det är en bakelse som finns som variant i många länder. Ursprunget är ett franskt bakverk kallat mille-feuille-bakelse. Det finns belägg för denna bakelse sedan nära 400 år sedan. Det finns liknande bakverk i andra länder som i Hong Kong. Där är Napoleonbakelsen en luftig sockerkaka med smörkrämslager och eventuellt valnötter. Polen har bakelsen kremówka även napoleonka. Det är också en smördegsbakelse där flera plattor varvats med tjock grädde och täckts med pudersocker. Napoleonskt bröd, eller Nûne Nâpeloni är smördeg med creme fraîche fyllning som eventuellt är toppad med pudersocker. Denna är från Iran. Nederländerna och Belgien har en variant kallad tompoes.
 

Men napoleonbakelsen i Sverige grundades av Johan Brokvist som gjorde ett gesällprov i Österrike i mitten av 1800-talet. Det påstås att detta skulle var en efterrätt skapad till Napoleons ära, men det sista är en efterkonstruktion som är falsk. Vad som är sant är att Johan Brokvist tog med sig efterrätten, som blev en bakelse till Sverige och Växjö. Där startade han 1876 konditoriet Brokvist konditori i Växjö. Det finns fortfarande och drivs nu av ättlingar i femte generationen till honom. Det är alltså Sveriges äldsta konditori i samma generation.
 

Vad gäller namnet så hade det alltså inte med någon fransk kejsare att göra utan istället så passar den Iranska varianten bättre in på namnets ursprung; Napoleonskt bröd. Alltså är det Italien och Neapel som gett namn åt bakelsen. Fast i Sverige kallades det Napoleonbakelse och att detta ska firas den 17:e november beror på den svenske prinsen ”Prins Eugen av Sverige”. Han var känd lite varstans i världen som Den målande prinsen. Eugen var alltså en ganska god konstnär. Hans fullständiga namn var Eugen Napoleon Nikolaus och han levde mellan 1865 och 1947. Då man i Sverige namnade om almanackan så fick kungar och prinsar givetvis sina namn in som namnsdagar.
 

Då man 1868 såg över namnen i almanackan tyckte man att Anianus var utgången och då byttes detta mot Napoleon till prins Eugens ära. Fast tiden sprang förbi Napoleon och 1986 försvann han och ersattes av Naemi och Naima. Mellan 1993 och 2001 var den 17:e november Nancy. Men som ni nu vet så är Napoleonbakelsen något äldre än Prins Eugen och då man skulle hitta en dag till att fira bakelsen så fick de bli dagen då Napoleon hade namnsdag. Alltså idag den 17:e november.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 17:E NOVEMBER.

1904 Kanada vinner OS.
 

Fotbollsturneringen i OS i St Louis i USA 1904 spelades i en serie. Tre lag deltog. Två var USA och ett Kanada. Idag 1904 spelade Kanada sin andra match. De hade redan spelat mot USA lag 1, Christian Brothers College och vunnit med 7-0. När de vann även över det andra USA-laget St. Rose Parish var guldet klart. Fast det är klart; Kanada och Kanada. Laget var ett amatörlag som hette Galt Football Club. Det var dessa som vann guld. Fast det är klart; Guld och guld, det delades aldrig ut någon medalj då denna turnering inte var helt officiell, men spelarna i Galt fick varsin guldmedalj då de kom hem av borgmästare Mundy i staden Galt.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 17:E NOVEMBER.

NANI blir 35 år.
 

NANI Luís Carlos Almeida da Cunha är född 1986 i Praia på Kap Verde
Mittfältare
11 U-, 1 B- och 112 A-landskamper för Portugal (2006-17).

Klubbar som spelare:
Real de Massamá (2000-03),
Sporting Lissabon (2003-07),
Manchester United (2007-15),
Sporting Lissabon (lån 2014-15)
Fenerbahçe (2015-16),
Valencia (2016-18)
Lazio (2027-18 lån),
Sporting CP Lissabon (2018-19),
Orlando City (2019-).

MERITER:
Sporting CP
Taça de Portugal: 2006–07, 2014–15
Manchester United
Premier League: 2007–08, 2008–09, 2010–11, 2012–13
Football League Cup: 2008–09, 2009–10
FA Community Shield: 2007, 2008, 2010, 2011
UEFA Champions League: 2007–08
FIFA Club World Cup: 2008
Portugal
UEFA European Championship: 2016

Bernd SCHNEIDER blir 48 år.
 

Bernd SCHNEIDER är född 1973 i Jena i Östtyskland
Mittfältare
2 U-, 4 B- och 81 A-landskamper för Tyskland (1999-2008).

Klubbar som spelare:
BSG Aufbau Jena (1980–83),
Carl Zeiss Jena (1983-98),
Eintracht Frankfurt (1998-99),
Bayer Leverkusen (1999-2009).

MERITER:
Bayer Leverkusen
Bundesliga: tvåa 1999–2000, 2001–02
DFB-Pokal: Tvåa 2001–02, 2008–09
UEFA Champions League: Tvåa 2001–02
Tysklands landslag
FIFA World Cup: Silver 2002, Brons 2006
FIFA Confederations Cup: Brons 2005

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv