• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 19:e oktober 2017.

Nu är det nära 52 veckort semester.
Farsans förtjänst att det blivit fotboll.

Vilken match skulle jag välja igår?
Jag valde rätt match: Chelsea mot Roma. Fart, fläkt fram till sista kvarten då det började bytas spelare.
Alla fem engelska lag leder sina grupper i halvtid.


FOTBOLLSHISTORIA:
1908: Danmark spelar sin första officiella landskamp.

FÖDDA IDAG:
Agne, Gunnar.

DAGENS TRÖJA
BARCELONAs tredjetröja 2016/17

På min födelsedag har jag valt en tröja i min favoritfärg grönt. Den enda som passade en segrare från gårdagens Champions Leaguematcher var Barcelona som vann 3-1 över Olympiakos.

Nu är det nära 52 veckort semester.


Trots en Champions Leaguekväll igår så finns det en viktigare sak att minnas idag. Nämligen att jag fyller 63 år och har beslutat att utnyttja denna ålder till att välja 52 veckors semester. Fast jag väntar med semestern till månaden tar slut. Allt detta med fotboll och intresset för detta har jag Herbert Johansson att tacka för. Herbert var min far som spelade ett helt liv i Grevie GIK. Där gjorde han över 500 matcher som en stenhård centerback. Men så blev han på äldre år ”fotbollsinvalid”. Den 14:e maj, sex dagar efter hans 71:a födelsedag så ville inte hans hjärta vara med längre.
 

Farsans förtjänst att det blivit fotboll.


Men det var hans matcher jag och min mor var och tittade på då jag var riktig liten. 1958 tog han mig med till de som på den tiden hade TV för att se några VM-matcher. Vi brukade efter hans fotbollskarriärs slut åka runt och se hur det gick för Grevie i hemma- och bortamatcher. Dessutom var vi många gånger på Olympia i Hälsingborg, som det hette på den tiden, och tittade på HIF. Detta kom givetvis att bli det svenska lag jag följer. Farsan brukade även beställa fotbollströjor då jag gjorde mina resor till London. Hans favoritlag var Arsenal och det var lite speciellt att det var just en Arsenaltröja han hade på sig då han drabbades av den hjärtattack som tog hans liv. Tröjan fick följa med honom i graven. Men det är alltså hans förtjänst att jag finns till och kan följa fotboll, samla på tröjor, måla fotbollsägg och känna att jag gjort rätt för mig och kan dra mig tillbaka och försöka njuta av min pension. Det betyder att jag kan jobba än mer med min hemsida och fortsätta min blogg.
 

Vilken match skulle jag välja igår?


Till fotbollen från igår. Åter hade jag svårt att välja vilken match jag skulle se. Min förkärlek till engelsk fotboll innebar att jag i stort sett bara hade en match att titta på. Manchester United spelade ju borta mot Benfica och med Jose Mourinhos filisofi om hur man spelar bortamatcher så fann jag den matchen som totalt bortkastad tid. Alltså fick det bli Chelsea mot Roma. En liten lustighet med de båda engelska lagen som spelade igår så mötte båda ett lag från det land som tränarna i de engelska lagen kommer ifrån.
 

Jag valde rätt match: Chelsea mot Roma. Fart, fläkt fram till sista kvarten då det började bytas spelare.


Visst valde jag rätt match. Fart och fläkt och Chelsea tog orättvist ledningen med både 1 och 2-0, och genast började jag tänka på 2007 då Roma var i Manchester för att försvara sin ledning med 2-1 från första matchen. United vann med 7-1. Men det gjorde inte Chelsea. Roma kom igen och gick fram till ledning med 3-2 innan Hazard kvitterade och matchen slutade 3-3. Faktiskt slutade matchen en aning då alla spelarbytena startade med en kvart kvar. Det är sorgligt att inte fotbllen kan komma på ett annat sätt att byta spelare än att bryta matcherna med ungefär en minut varje gång en spelare ska lunka ut och en ny komma in.
 

Alla fem engelska lag leder sina grupper i halvtid.


Manchester United hade visserligen fem skott på mål mot Benficas noll, men det var inga farligare skott. Inte ens målet var en farlig målchans då Rashford lobbade in en boll som målvakten tog, men backade in i mål med bollen i händerna. Pinsamt! Men efter att alla grupper spelat hälften av matcherna så leder Engelska klubblag fem av de åtta grupperna. De fyra första grupperna som hade sina matcher igår har också två andra lag som inte någon höjer på ögonbrynen för att de leder sina grupper. Lagen är Barcelona och Paris SG. Båda lagen vann enkelt igår. Enkelt vann även Bayern München över Celtic, medan Juventus fick kämpa för att i slutet göra 2-1 målet till seger över Sporting Lissabon. En historisk sak inträffade redan i första matchen som startade klockan sex. Där tog ett lag från Azerbajdzjan, Quarabag som tog sin allta första Champions Leaguepoäng. De spelade 0-0 mot Atletico Madrid.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 19:e oktober

1908 Danmark öppnar OS.

 
Danmarks fotbollsförbund bildades 1899, men det dröjde ett tag innan de satte ihop sitt första landslag. Det gjorde de 1906 då ett sorts danskt landslag deltog i de extra olympiska spel som spelades i Aten. Egentliget var det bara ett lag bestående av spelare från Köpenhamns-klubbar. Men det gick bra ändå. Danskarna vann, fast det var bara fyra deltagande lag: Danmark, Smyrna, Thessaloniki och Aten. Det var de sistnämnda som Danmark vann finalen över. Idag 1908 var det dags för OS igen. Nu i London och denna gång var det ett officiellt danskt lag som ställde upp. De spelade sin första match idag. Den var mot Frankrike och Danmark vann med 9-0. De tog sig så småningom till final. Där blev det förlust till Storbritannien som vann, 2-0.

FOTBOLLSSPELARE SOM ÄR/VAR FÖDDA IDAG

82 år Agne SIMONSSON född 1935 i Gamlestaden i Göteborg
Anfallare
51 landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
1959-60 Örgryte IS,
1960-61 Real Madrid,
1961-62 Real Sociedad,
1963-70 Örgryte IS igen. 
Lag som tränare:
1971-72 Örgryte IS,
1977-82 BK Häcken,
1983-86 Örgryte IS igen,
1988-90 Iraklis.
VM-silver 1958 och Guldbollen 1959.

Blev 73 år Gunnar NORDAHL född 1921 i Hörnefors i Västerbottens.
Anfallare
33 landskamper och 43 mål för Sverige.
Klubbar som spelare:
1937-40 Hörnefors IF,
1940-44 Degerfors IF,
1944-49 IFK Norrköping,
1949-56 AC Milan,
1956-58 AS Roma,
1959-61 Karlstad BIK.
Lag som tränare:
1958-59 Roma (spelande tränare),
1959-61 Karlstad BIK (spelande tränare),
1961-64 Degerfors IF,
1967-70 IFK Norrköping,
1971-73 IF Saab,
1974 IK Sleipner,
1975-76 Östers IF,
1977-78 AIK,
1979-80 IFK Norrköping igen.  
OS-guld 1948, Sveriges första fotbollsproffs och Guldbollen 1947.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv