Temadaga: Internationella dagen för små- och medelstora företag

2006: Ronaldo slår rekord som meste målgörare i VM.

Gökhan, Raul.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN LÖRDAGEN DEN 26/6 2021.

Nyårsdag och Midsommardag brukar vara en ganska lugn dag. På den tid jag var yngre så var det inget snack om att göra något speciellt under exempelvis Midsommardagen. Allt var ju stängt. Så är det inte nu, men vi i familjen levde dagen som om allt var stängt. Fast Stallarundan var öppen. Där tog vi vår förmiddagspromenad. Sedan blev det scrambled eggs och bacon till de som ville ha detta. Ny nypotatis skrubbades och så hade jag skött min plikt till dagens mat. Det skulle bli varmrökt lax, som redan fanns i kylen.

Alltså kunde jag förbereda inför gårdagskvällens EM i fotbolls som åter var igång med åttondelsfinalerna. Två tvåor inledde klockan 18:00. Wales mot Danmark. Nu har fotbollen blivit ytterst knepig. Alla gruppspelsmatcher spelades så att hälften av lagen hade hemmaplan. Nu var spelprogrammet ju spikat till var de olika åttondelsfinalerna skulle gå. Då blev det till att resa kors och tvärs genom hela Europa. Danmark som spelat i Parken var tvungna att ta sig till Nederländerna och Amsterdam där de skulle möta Wales. Givetvis uppstod problem då coronareglerna säger att varken walesare eller danskar har tillåtelse att ta sig till Nederländerna. Fast det finns en specialregel för danskar. Ska de endast stanna i tolv timmar får de komma in. Alltså fanns det danskar på Johan Cruijff Arena. T o m Mette Frederiksen, Danmarks statsminister fanns på plats, i andra halvlek iklädd en dansk landslagströja.

Walesarna protesterade lite mot att Danmark hade som en hemmaarena då det var en del danskar på plats. Urlöjlig protest då EM inte har något värdland utan många lag har spelat på hemmaarena. Det var Wales som tog kommandot i matchen. Det höll de i 20 minuter. Sedan var det Danmark för hela slanten. I andra halvlek hade Wales inte ett enda skott på mål. Danmark hade tre i mål. Dessa plus ett i första halvlek gjorde att danskarna tog en fullständigt rättvis seger med hela 4-0 och är vidare till kvartsfinal. Där kommer de att ställas mot segraren mellan Nederländerna och Tjeckien.

I andra matchen var Italien storfavorit mot Österrike. Jag har ju sagt att Italien ska vinna alltihop, men självklart uppskattar jag överraskningen. Österrike bjöd bättre motstånd än vad många trodde och i Italien var svagare än de visat tidigare. Hade detta varit vid förra EM så hade Österrike haft ledningen med både 1-0 och kanske 2-0. Nu räddades Italien av VAR. Ett mål och en straffsituation granskades och det visade sig vara ett par centimeter offside till Italiens fördel. 0-0 och förlängning. Där visade Italien att de trots allt var bättre. 1-0 följdes av 2-0. Då alla trodde att det var klart blev Italien av med sitt rekord att inte släppa in mål. Österrike reducerade, men längre än så kom de inte. Italien får i kvartsfinalen ta emot Belgien eller Portugal.

Belgien och Portugal spelar sin åttondel idag och här borde givetvis Belgien vinna som är rankat världens bästa fotbollslag. Fast jag tänker på förra EM då Portugal hankade sig vidare och gissar att de gör så även ikväll. Inte omöjligt att den matchen kommer att avgöras på straffar. Innan den matchen så har Nederländerna slagit ut Tjeckien ut EM. Tror jag!

IDAG: SÖNDAGEN DEN 27/6 2021.

NATIONALDAG:
Djibouti

Djibouti firar nationaldagen för självständigheten från Frankrike som deklarerades och erkändes den 27 juni 1977. Djibouti var franskt från 1842, som Franska Somaliland 1896–1967 och Franska Afar- och Issaterritoriet 1967–1977, då det fick full självständighet.

TEMADAG:
Internationella dagen för små- och medelstora företag

Internationella dagen för små- och medelstora företag är åter något som FN kommit på att man bör uppmärksamma. 2017 skrev de under på att den 27:e juni skulle vara en utmärkt dag att fira detta.

NAMNSDAGAR:
Selma och Fingal

Namnsdagar för den 27:e juni i kronologisk ordning:

Före 1901 – Crescens (till minne av en av aposteln Paulus medhjälpare).
1901–1985 – Selma
1986–1992 – Selma, Selim (utgått) och Selmer (utgått)
1993–2000 – Selma och Herta (utgått)
Från 2001 – Selma och Fingal

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 27:E JUNI.

1984 Europamästare på hemmaplan.

Frankrike stod som värd för EM och givetvis gick det bra för hemmalaget. De vann sin grupp och tog sig sedan hela vägen till final. På Parc des Princes i Paris fanns idag 1984 47 368 personer som såg Frankrike ta sitt första stora mästerskap då de besegrade Spanien med 2-0 i finalen. Lagets store hjälte var kaptenen och mittfältaren Michel Platini. På Frankrikes fem matcher gjorde han nio mål.

2006 Ronaldo bästa VM-målskytt

Brasilien spelade idag 2006 åttondelsfinal mot Ghana. De hade inga problem att besegra afrikanerna. Redan i 5:e minuten var VMs skyttekung Ronaldo framme och gjorde sitt 15:e mål i VM. Detta gjorde att han slog sitt eget och västtysken Gerd Müllers tidigare rekord på 14 mål. Målet betydde också att Ronaldo delar ett annat rekord med tysken Jürgen Klinsmann. Nämligen att ha gjort minst tre mål i tre på varandra följande VM-turneringar. 2014 slog tysken Miroslav Klose Ronaldos målrekord i VM med att ha gjort 16 mål. Det var lite typiskt att det var just Brasilien som Klose gjorde sitt 16:e mål mot.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 27:E JUNI.