• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 20:e september 2023

NAMNSDAG:
Elise
Lisa.

NATIONALDAG: 
Ingen.

TEMADAG:
Bålens dag.
Allemansrättens dag.

RUBRIKER.
Vunnen fika, Messmör och Champions League.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 20/9:
2004: Brian Clough dör.
2008: Ett av de mest märkliga målen i engelsk fotboll.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 20/9:
Julian DRAXLER, 
Henke LARSSON.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN 19 SEPTEMBER 2023.

Vunnen fika, Messmör och Champions League.
 

Igår var det väder. Fast kanske inte för golf. Men det var ju tisdag och Koko-gängets dag. Problemet var att Koko-gänget var som bortblåst. Det var kanske lite vitsigt skrivet, men nästan alla var utomlands. Kvar fanns bara min gamle vän Micke och jag. Vi beslöt spela det som kallas ”Matchspel”. Det kan man göra om man är två. Det gäller att vinna på varje hål över den andre. Om en spelare vinner de tio första hålen är matchen över. Då vi spelat tio hål ledde Micke med 3-0. På hål nummer 13 började han svaja. Då det var ett hål kvar var matchen över. Då ledde jag med 2-0 och det gick ju inte att ta in med bara ett hål kvar. De 20 kronorna som normalt gäller för de första nio och de sista nio kunde inte gälla igår. I stället blev det en fika som blev vinsten. Kaffe och glass valde jag. Hål nummer sju hoppade vi över för då gällde det att så snabbt som möjligt ta sig till kiosken. Där fikade och skulade vi tills förmiddagens enda stora regnskur var över.

Efter golfrunda och fika skulle jag göra lite stödinköp på väg hem. ”Fisknuggets i bröd med limemajjo” stod på receptet, men detta förbättrade jag genom att göra de panerade torskbitarna till hemmagjorda pommes frites och likaledes hemmagjord remouladsås. Alltså behövde jag stora potatisar, crème fraiche och syltlök. Sedan passade jag även på att inhandla lite messmör och mesost för att vi skulle kunna fira Messmörets Dag då dottern slutade vi halvåttatiden.

I väntan på Messmörets Dag tittade vi på gårdagens avsnitt av Alla mot Alla och jag startade även Champions Leaguekvällen med Milan mot Newcastle. Jag är ledsen att behöva säga det, men Champions League är inte alltid något att se fram emot. Då det gäller så mycket blev det tillknäppt. Newcastle koncentrerade sig endast på att ställa upp elva man i eget straffområde. Det var omöjligt att få igenom ett vettigt skott. Själv hade skatorna från Newcastle bara ett skott på mål och det kom på övertid. Ingen boll gick in i mål. Dessutom såg jag ett antal eländiga spelare som mitt i spelet vandrade omkring och sedan bara satte sig ner på planet och väntade på att domaren skulle blåsa av spelet. Nej, Champions League imponerade inte på mig. Faktum är att jag valde bort de sena matcherna och i stället tittade på det absoluta bottenmötet i engelska League Championship. Lag 23 och 24 i ligan möttes. Sheffield Wednesday mot Middlesbrough. Inte föga överraskande slutade bottenmötet oavgjort. 1-1 och det betyder som alla vet att båda lagen förlorade två poäng och fortfarande ligger klart sist.

Tillbaka till Champions League så skedde det där inga sensationer. Favoriterna vann och likvärdiga lag spelade oavgjort. Än en gång så visade fotbollen upp att det inte finns någon regel som säger när en match ska vara slut. Domaren lägger till fyra minuter, men efter fyra och en halv kan Lazio kvittera på Atletico Madrid. Fast å andra sidan var det en ganska häftig kvittering då målvakten Ivan Provedel är den som nickar in kvitteringen i matchens sista bolltouch.

IDAG! ONSDAG 20 SEPTEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Elise
Lisa

 

Namnsdagar för den 20:e september i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Fausta (till minne av en 13-årig martyr)
1901–1985 – Agda
1986–1992 – Agda, Jan ( nu 11 januari) och Jannika (utgått)
1993–2000 – Agda (nu 5 februari) och Agata (nu 5 februari)
Från 2001 – Elise och Lisa

TEMADAG:

Bålens dag

Bål kan vara många saker; En lägereld, kroppens torso, en större skål eller just den dryck som man kan blanda i en större skål. Det är denna dryck som åsyftas med Bålens Dag eller Bålets Dag. Bål är en dryck som består av en sammansättning av flera drycker. Vanligtvis blandas en alkoholhaltig dryck av spritkaraktär med en lättare läskedryck och eventuellt fruktdryck. Den är går ibland att finna vid festligheter såsom studentmottagningar och bröllop. Fast det går även att blanda ihop en bål idag och då behöver man inte använda alkohol.
 

Allemansrättens dag.

Allemansrättens dag är ett initiativ framtaget av Svenskt Friluftsliv tillsammans med Kanotförbundet, Turistföreningen, Sportfiskarna, Orienteringsförbundet och Friluftsfrämjandet. Allemansrättens dag instiftades av Svenskt Friluftsliv och Generation Pep 2022.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 20 SEPTEMBER.

2004 Clough har slutat.
 

Brian Clough hade en fotbollskarriär i Middlesbrough och Sunderland som tog slut, då han var 29 år, efter en knäskada. Istället sadlade han om till manager och startade redan året efter att ta hand om division 4 laget Hartlepool. 1967 tog han över Derby County och gjorde underverk. Det skulle han göra i Leeds 1974 trodde alla utom Leeds spelare som inte stod ut med den nye unge tränaren. Det blev bara 44 dagar och 2009 kom filmen The Damned United som handlar om detta. 1975 till 1993 var han i Nottingham Forest och tog dem till två Champions League segrar. I Nottingham blev han närmast helgonförklarad.
 
Under denna period var han och Forest ofta i Sverige och träningsspelade och då jag, min fru och dotter Frida tog färjan över till Danmark sommaren 1989 kom Frida, fyra och ett halvt år, med ett Nottinghammärke i handen. Hon visade att hon fått det av mannen som satt bordet bakom oss. Det var Brian Clough och Nottinghams dåvarande ordförande, som med sina spelare var på väg till Kastrup för att ta sig hem efter några träningsmatcher i Sverige. Jag pratade med honom och erbjöd mina fotbollstjänster och han sa att han inte hade någon ledig plats i laget just nu, men skulle höra av sig då han behövde någon stor lång center. Han hörde aldrig av sig och nio år sedare, idag 2004 så hörde han inte av sig till någon mer. Hans alkoholproblem hade gjort att han fått ny lever, men han hade även fått magcancer och detta gick inte att göra något åt. Brian blev 69 år.

2008 Reading gör mål på Watford, eller...
 

På Vicarage Road hade det idag 2008 samlats 14 761 åskådare. De fick se något mycket märkligt i 13:e minuten. Reading fick en hörna som slogs in i Watfords straffområde. Efter lite kalabalik blåste domaren av och Watfords målvakt tog bollen för att lägga den frispark alla trodde Watford skulle få. Det visade sig att domaren hade blåst för mål och 0-1 till Reading trots att bollen inte varit i närheten av mållinjen. Det var linjeman Nigel Bannister som meddelade domaren att bollen varit inne. Matchen slutade 2-2 och Readings manager Steve Coppell erbjöd att matchen skulle spelas om. Detta gick inte då Football League sa att det var domarens beslut som gällde oavsett vad.
 

Se målet??? HÄR

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 20 SEPTEMBER.

Julian DRAXLER blir 30 år.
 

Julian DRAXLER är född 1993 i Gladbeck, Tyskland
Mittfältare/Anfalare
11 U- och 58 A-landskamper för Tyskland (2010-).

Klubbar som spelare:
BV Rentfort (1998–2000),
SSV Buer 07/28 (2000–01),
Schalke 04 (2001–15),
VfL Wolfsburg (2015–16),
Paris Saint-Germain (2017–23),
Benfica (2022–23 lån),
Al Ahli (2023–).

MERITER.
17 juni till 2 juli 2017 i Ryssland hölls den tionde upplagan av FIFA Confederations Cup. Draxler var kapten under hela turneringen och det avslutades med guld för de tyska världsmästarna. Julian tilldelades även priset "player of the tournament".

Henrik LARSSON blir 52 år.
 

Edward Henrik LARSSON är född 1971 i Helsingborg
Anfalare
12 U-, 1 B- och 106 A-landskamper för Sverige (1992-2009).

Klubbar som spelare:
Högaborg (1977–92),
Helsingborg (1992–93),
Feyenoord (1993–97),
Celtic (1997–2004),
Barcelona (2004–06),
Helsingborg igen (2006–09),
Manchester United (2007 lån),
Råå (2012),
Högaborg (2013).

Lag som tränare:
Landskrona BoIS (2010–12),
Högaborg (2013 assisterande),
Falkenberg (2014),
Helsingborg (2015–16).
Ängelholms FF (2018 assisterande),
Helsingborg igen (2019),
Barcelona (2020-21 assisterande).

MERITER.
I landslaget så var gvetvis bronset i USA 1994 det största, men han blev tvåfaldig cupmästare i Nederländerna med Feyenoord. I Celtic blev det fyra skotska ligatitlar och två cuptitlar. I Barcelona blev han spansk ligamästare två gånger. Han blev där också den sjätte svensken att vinna Champions League. Hemma i Sverige vann han Svenska cupen med HIF och under hans utlåning till Manchester United hjälpte han till att fixa en Premier Leaguetitel. 

DAGENS MATCHTRÖJA 20 SEPTEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv